azina 74 #426 Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Na przedniej płycie ma nabity numer 369, końcówkę całego numeru. Edytowane 12 Października 2022 przez azina 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #427 Napisano 12 Października 2022 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #428 Napisano 12 Października 2022 Plecy zegara z trzech desek, środkowa wsunięta. Soczewka cyferblatu - szkło grube, fazowane. Szyby w drzwiach grube, fazowane. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #429 Napisano 12 Października 2022 No, fajny.... trochę pracy i będzie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #430 Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Cieszę się na tą pracę. Obserwowałem prace Yodka przy zegarach i radziłem się co do renowacji skrzyni. Fachowo przywraca zegary do życia i nadaje im nowy blask. Mam nadzieję, że coś mi wyjdzie U góry zegara widać interesujące połączenie elementów skrzyni. Edytowane 12 Października 2022 przez azina 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #431 Napisano 12 Października 2022 Na podłogowych się nie znam ale skrzynia świetna. Te szyby fazowane to mój fetysz w zegarach. Przy takim gabarycie pracy będzie po kokardę. Nawet demontując szyby to trochę strach bo takie długie 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #432 Napisano 12 Października 2022 13 minut temu, Yodek napisał(-a): Na podłogowych się nie znam ale skrzynia świetna. Te szyby fazowane to mój fetysz w zegarach. Przy takim gabarycie pracy będzie po kokardę. Nawet demontując szyby to trochę strach bo takie długie 🙂 jestem ciekawy jak mi to wyjdzie. Dziękuję za opinię 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #433 Napisano 13 Października 2022 Liczyłem, że jeszcze ktoś włączy się w dyskusję o tym zegarze i w swojej wiedzy określi jego autentyczność. Zapraszam do dyskusji. W dniu 12.10.2022 o 12:07, Anansi napisał(-a): JFT nie miał "niskich numerów", o ile dobrze pamiętam. Kontynuował numerację F&G. Widok skrzyni może nieco rozjaśnić sprawę, chyba że Kolega azina, jak to ma w zwyczaju, obrazi się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #434 Napisano 13 Października 2022 A chciałbym cosik , ale jednak, mało kto z nas ma zegar stojący, więc ciężko coś o mechaniźmie, czy skrzyni napisać. Tu trzeba kogoś lepszego. Ja mogę powiedzieć, że po dechach widać, że stara skrzynia, bo i sposoby łączenia desek niewspółczesne. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #435 Napisano 13 Października 2022 Szkoda, że urwała się dyskusja, która objęła niestety tylko nabite numery na werku. Dziękuję wszystkim, którzy pochylili się nad tematem. Dobrej nocy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #436 Napisano 13 Października 2022 53 minuty temu, PM1122 napisał(-a): A chciałbym cosik , ale jednak, mało kto z nas ma zegar stojący, więc ciężko coś o mechaniźmie, czy skrzyni napisać. Tu trzeba kogoś lepszego. Ja mogę powiedzieć, że po dechach widać, że stara skrzynia, bo i sposoby łączenia desek niewspółczesne. Dziękuję i pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #437 Napisano 14 Października 2022 Nie, nie urwała się, ja tylko odpadam. A inni dalej,..., ale myślę , że osób znających się na stojących JTF, jest niewiele, więc i na wpisy trzeba będzie trochę czasu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #438 Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Wprawdzie nie na temat ale się wtrącę - biorących udział w jakichkolwiek dyskusjach na tym podforum jak na lekarstwo. Jest to malutka grupka zawsze tych samych osób. Trudno o wszechstronne dyskusje w tak wąskim gronie... Ja mam 8 Świtów ale same wiszące. JFT, FG żadnego, więc mojego zero wkładu, w rzeczowe dywagację na powyższy wątek kolegi Azina. Edytowane 14 Października 2022 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #439 Napisano 14 Października 2022 Nękanie o odpowiedzi i robienie z tematu blogu (zamieszczanie kolejnych postów jeden za drugim w krótkich odstępach czasu) zwykle przynoszą odmienny od oczekiwanego skutek. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #440 Napisano 14 Października 2022 49 minut temu, Anansi napisał(-a): Nękanie o odpowiedzi i robienie z tematu blogu (zamieszczanie kolejnych postów jeden za drugim w krótkich odstępach czasu) zwykle przynoszą odmienny od oczekiwanego skutek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #441 Napisano 14 Października 2022 1 godzinę temu, Yodek napisał(-a): Wprawdzie nie na temat ale się wtrącę - biorących udział w jakichkolwiek dyskusjach na tym podforum jak na lekarstwo. Jest to malutka grupka zawsze tych samych osób. Trudno o wszechstronne dyskusje w tak wąskim gronie... Ja mam 8 Świtów ale same wiszące. JFT, FG żadnego, więc mojego zero wkładu, w rzeczowe dywagację na powyższy wątek kolegi Azina. Już 8 Śffitów ??? No to chyba czas, żeby je wszystkie razem zaprezentować... co ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #442 Napisano 14 Października 2022 11 minut temu, Yahagi napisał(-a): Już 8 Śffitów ??? No to chyba czas, żeby je wszystkie razem zaprezentować... co ?? Tak! Wiem... padło mi na dekiel 🤗. Kiedyś mnie dziwiły takie zachowania, a teraz robie dokładnie tak samo. Nie ma mocnych - niedługo będę musiała zrobić remanenty i coś wyprzedać o ile ktoś jeszcze (oprócz mnie) kupuje zegary w dzisiejszych czasach. Jeszcze jeden Śfit i będę musiała z nimi spać 😂 Prezentacja wszystkich razem na rodzinnym zdjęciu? Nie dam rady - poupychane po wszystkich kątach 🤪 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #443 Napisano 14 Października 2022 A JFT? Co z JFT? Tutaj taki, późny (~ po 1910, może z końca produkcji po Wielkiej Wojnie, o ile została wznowiona?) pokazany niedawno w internetach. Niesygnowany. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #444 Napisano 14 Października 2022 Widziałam go w internetach. Bardzo, bardzo interesujący. No ja nie mam szczęścia do JFT, F&G.. Znikąd zdobyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #445 Napisano 14 Października 2022 57 minut temu, Yodek napisał(-a): Tak! Wiem... padło mi na dekiel 🤗. Kiedyś mnie dziwiły takie zachowania, a teraz robie dokładnie tak samo. Nie ma mocnych - niedługo będę musiała zrobić remanenty i coś wyprzedać o ile ktoś jeszcze (oprócz mnie) kupuje zegary w dzisiejszych czasach. Jeszcze jeden Śfit i będę musiała z nimi spać 😂 Prezentacja wszystkich razem na rodzinnym zdjęciu? Nie dam rady - poupychane po wszystkich kątach 🤪 Zegary z Cieszyna zawsze cieszyły się dużym pożądaniem. Ostatnio na jednym z portali aukcyjnych były wystawione 2 sztuki i sprzedały się od ręki, choć ich cena była wysoka. Poza tym, moim zdaniem, są piękne w swojej prostocie. Ich fazowane, witrażowe szyby są urocze. Gratuluję kolekcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #446 Napisano 14 Października 2022 No.... i mało ich i pożądanie wielkie, więc mało ich wypływa i stąd wiedza o nich niewielka. Więc mało kto zna się na ich budowie, itd., by się rzetelnie wypowiadać. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #447 Napisano 18 Października 2022 (edytowane) Witam - dawno się nie działo więc pokazuję nowoprzybyłego Świta. Tego przez którego zbiedniałam o kilka cebulionów za które o mały włos miałam szansę na JFT 🤗. No cóż, jak się nie ma co się chce, to się ma na co zasługuje 🤣. Wygląda na to, ze jestem tylko i wyłącznie Świtna baba 😂. Świt w absolutnie doskonałym, oryginalnym stanie, wszystko fabrycznie prawilne, nawet charakterystyczna sprężynka wahadła. No i bicie jest nie do podrobienia - Świty są czarujące pod tym względem jednak. Zgodnie z wiekową tradycją cieszyniaków '- zegar przybył z rozwaloną brodą.. no cuszzz. Lovciam Was kurierzy - rzucacze 😛. Edit - nius z ostatniej chwili - zegar był cały czas u jednych właścicieli - ostatnio właścicielki, która zmarła, a mieszkała w Czeskim Cieszynie 🥰 Edytowane 18 Października 2022 przez Yodek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #448 Napisano 18 Października 2022 (edytowane) Zauważyłam różne rodzaje stempli Świtów na plecach. Te wcześniejsze są trochę inne od tych późniejszych. To odkryłam ja - Jarząbek! 😄🤪 Edytowane 18 Października 2022 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #449 Napisano 18 Października 2022 48 minut temu, Yodek napisał(-a): Wygląda na to, ze jestem tylko i wyłącznie Świtna baba Dobre, a może lepiej ŚWIT-EZIANKA... Jeszcze powiedz, że Twój mąż ma na imię Wacław... Piękny ten Świtek. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #450 Napisano 18 Października 2022 19 minut temu, JASI napisał(-a): Dobre, a może lepiej ŚWIT-EZIANKA... Jeszcze powiedz, że Twój mąż ma na imię Wacław... Piękny ten Świtek. Pozdrawiam Jacek 😊😉😉 Świt-Ezianka - dobre. Zastanawiam się nad zmianą nicka. Może czas zmodyfikować na ŚwitEziankę 😄. Moj mąż nie jest Wackiem (🤣🤣) ale też na "W" 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach