Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
rzepcior

Dylemat nad modelami zegarków Breitling

Recommended Posts

Witam serdecznie, podejrzewam, że starszych kolegów! :)

Kilka najbliższych dni stoi u mnie pod znakiem dylematu. Od jakiegoś czasu marzył mi się Breitling. Początkowo chciałem kupić entry zegarek, czyli najtańszy z całej ich gamy. Colt 44 Automatic (tańszy jest Quartz, jednakże nie wpada w oko jak Automatic). Oczywiście po przeszukaniu i przestudiowaniu całej gamy, zainteresowałem się innymi modelami i stoję w tej sytuacji przed ciężkim wyborem.

Colt 44 Automatic jest oczywistą oczywistością, jednak traktuję ten model jako opcja zapasowa na ten moment.

Przepiękne są Avengery. Mam możliwość kupna nowego Avenger Seawolf z czarnym cyferblatem. Mam 18-19cm w nadgarstku, więc jego masywna koperta 45mm będzie idealnie wyglądać.

Niemniej jednak jest także inny Avenger, który zachwyca. GMT. Także mam możliwość kupna nowego okazu. Jest cieńszy, mniejszy, gdyż koperta ma 43mm, niemniej jednak pomimo tego i tak mi się podoba. Szczególnie ciekawa dla mnie jest funkcjonalność GMT, jednakże nie jest mi do życia konieczna (telefon komórkowy służy).

Kolejny, chyba najpiękniejszy ze wszystkich do wyboru, jest Superocean Heritage II 46. Cena nowego znacznie przewyższa powyższe modele, jednakże za dużo mniej mam opcję kupna modelu z 2012 roku, w idealnym stanie. Oczywiście jest z papierami i pudełkiem. Tutaj rodzi się pytanie do bardziej doświadczonych kolegów w tej dziedzinie, jest warto kupować już 9 letni zegarek za taką cenę? Mam na myśli kwotę około 13tys PLN. Trochę mnie to odstrasza, jednakże sam w sobie ten zegarek jest chyba najładniejszym z całej gamy (Nie umniejszając Navitimerowi, na którego przyjdzie u mnie czas :)).

Pozdrawiam serdecznie :)

Edited by rzepcior

Kup ten, który bardziej Ci się podoba :) 

Mam SOH II tyle, że 42 mm i bardzo lubię ten zegarek. Avengera GMT 43 mm mierzyłem kilka razy gdyż również mi się podoba. Lepiej leży na nadgarstku od SOH II i ma bardzo fajną bransoletę. 

Do mnie bardziej jednak "gada" SOH II dlatego na niego się zdecydowałem. 

13 tys. za SOH z 2012 r. to trochę dużo. Myślę, że za podobną kwotę kupisz rocznego SOH II (na plus ceramika i in-house).

Natomiast wersji 46 mm ja bym nie kupił, duża patelnia...mimo, że ma nadgarstek trochę większy od twojego. 

Dzięki za odpowiedź!

Nie widziałem właśnie SOH rocznych nigdzie w tej cenie, a szkoda bo bardzo mi się podobają. Gdyby były... brałbym od razu.

Avenger Seawolf też do mnie bardzo przemawia. Oceniałbym go na równi z GMT pod względem wyglądu. Z resztą, oba to Avengery, wpadają w oko!

Ja kupiłem 4 mieniące Colta wersje 41 mm automatic, i subiektywnie jakość wykonania jest na bardzo wysokim poziomie, obiektywnie dokładność chodu bardzo dobra mimo że to tylko tzw entry level.

Mnie interesował rozmiar 41-42 mm więc większych nie brałem pod uwagę. Generalnie bardzo polecam

Dzięki za odpowiedź!

Brałem Colta pod uwagę, ale wraz z czasem apetyt, jak wiemy, rośnie w miarę jedzenia i chciałbym właśnie nie brać entry level zegarka, jeśli w podobnej cenie mogę kupić już ciekawsze modele. 

Jak nie będę usatysfakcjonowany, to wezmę Colta i już! :)

Doradziłbym coś, ale dla mnie Breitling to tylko Navitimer w chrono :P

Ale życzę powodzenia z wyborem. To porządna marka, więc źle raczej trafić nie można :)

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

W dniu 21.01.2021 o 18:23, rmickey napisał:

Kup ten, który bardziej Ci się podoba :) 

Mam SOH II tyle, że 42 mm i bardzo lubię ten zegarek. Avengera GMT 43 mm mierzyłem kilka razy gdyż również mi się podoba. Lepiej leży na nadgarstku od SOH II i ma bardzo fajną bransoletę. 

Do mnie bardziej jednak "gada" SOH II dlatego na niego się zdecydowałem. 

13 tys. za SOH z 2012 r. to trochę dużo. Myślę, że za podobną kwotę kupisz rocznego SOH II (na plus ceramika i in-house).

Natomiast wersji 46 mm ja bym nie kupił, duża patelnia...mimo, że ma nadgarstek trochę większy od twojego. 

SOH 42mm jest świetnym zegarkiem. Dla mnie większość Breitlingów jest zbyt ostentacyjna w wyglądzie a SOH się z tego wyłamuje. Mam wersję z czarną tarczą, ale AR powoduje, że czasami wygląda na granatową. Zegarek na bransolecie robi oszałamiające wrażenie i szczerze go polecam.

W dniu 21.01.2021 o 18:08, evilym napisał:

Doradziłbym coś, ale dla mnie Breitling to tylko Navitimer w chrono :P

Ale życzę powodzenia z wyborem. To porządna marka, więc źle raczej trafić nie można :)

Tyle rozważań miałem, a zamiast Seawolfa czy GMT, w końcu finalnie kupiłem Navitimera 1 Chronograph 41mm z niebieską tarczą 😜

Pozdrawiam Was serdecznie!

4EFBF192-FAEB-4794-866C-22FC90A3DA07.jpeg

No i widzisz jak Cię zainspirowałem :P

Swietny zegarek! Gratulację! 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

1 godzinę temu, evilym napisał:

No i widzisz jak Cię zainspirowałem :P

Swietny zegarek! Gratulację! 

Hehe! Troszkę tak! Jednakże mam pewien „problem”. Kiedy poruszę energicznie nadgarstkiem, to przy przyłożeniu ucha słychać mechanizm w zegarku. Postarałem się to nagrać w miarę. Jest to normalne?

Normalne bo bazą jest VJ z jednostronnym naciągiem a na wolnych obrotach mieli jak wściekły. 

Instagram.com/horlobby.watches

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By enpa
      Witam, 

sprzedam Breitlinga Navitimera Chrono w wersji 41mm.

WR30, lekko wypukłe szafirowe szkło z AR.

Szerokość koperty to 41mm bez koronki, grubość 14,4mm, szerokość między uszami 22mm, waga 90g. 

Mechanizm to bazujący na Valjoux/ETA7750 Breitling Caliber 13, werk znany i niezawodny, Trzyma dobry chód, rezerwa 48 godzin, częstotliwość 28800 uderzeń/h.

Zakręcana koronka sygnowana logiem producenta. 

Chronograf z dwoma guzikami, 3 subtarcze, obracany wewnętrzny bezel, datownik.

W zestawie wszystko co fabrycznie: zegarek z oryginalnym paskiem(niestety po nieudanej próbie renowacji żółtego wnętrza) i klamrą, pasek+klamra zamienniki(obecnie założone), karta gwarancyjna, oryginalne pudełko oraz dowód zakupu.

Zegarek zarejestrowany na stronie Breitlinga(na życzenie udostępnię link), zakupiony w lipcu 2021.

Stan oceniam na 8/10. Zegarek w bardzo dobrym stanie, znajdą się małe ryski na polerowanym deklu, technicznie wszystko sprawne, jedynym mankamentem jest oryginalny pasek. 

Cena: 17499zł z wysyłką(kurier/paczkomat).

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Zapraszam również do zobaczenia zegarka na żywo w Zielonce pod Warszawą.

• By kob.kamil
      Witam, posiadam zegarek Breitling Colt z mechanizmem B17 (ETA 2824-2). Zegarek ma już 5 lat, więc postanowiłem oddać go do serwisu, skierowałem się do polecanego tutaj Pana Edmunda z Chorzowa (firma Chronos, autoryzowany serwis Omegi). Pan Edmund po zmierzeniu odchyłki dobowej, która wynosi około 3-4s na dobę, powiedział, że na obecną chwilę zegarek nie wymaga serwisu i należy wykonać go za około 2 lata. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy serwis po 7 latach nie będzie zbyt późny? Spotkałem się z wieloma pozytywnymi opiniami na temat wspomnianego zegarmistrza, jednak wiem również że opóźnianie serwisu zegarka może mieć destrukcyjny wpływ na mechanizm, dlatego chciałbym poznać Wasze zdanie
    • By alex_k
      Sprzedam,

piękny zegarek Breitling Aviator 8 B35 Automatic Unitime 43.

Zegarek zakupiony w maju 2022 roku w Aparcie, na 5-letniej gwarancji do maja 2027 r. Gwarancję można wydłużyć w Breitlingu za dopłatą na kolejne 3 lata.

Cena katalogowa w 2022 roku 35 200 zł, moja cena 17 000 zł.

Podstawowe dane:
      średnica 43 mm
      bransoleta Professional III
      mechanizm in-house Breitling B35 z certyfikatem COSC
      70 godzin rezerwy chodu
      wodoszczelność 100 m

Zegarek używany wprawdzie na zmianę z innymi ale złapał trochę śladów. Koperta stan super, trzeba z bliska się przyjrzeć dopiero, że na polerowanym bezelu są otarcia od rękawów, na bransolecie i zapięciu widać trochę rysek - bransoleta łapie szybko. Zegarek według mnie jest w bardzo dobrym stanie, określiłbym go na co najmniej 8/10. W razie zainteresowania podeślę video.

Sama bransoleta Professional III wygląda bardzo fajnie z polerowanymi elementami w środku a szczotkowanymi zewnętrznymi, do tego kształt poszczególnych linków jest przekoszony.
      Generalnie na żywo zegarek wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Nosi się świetnie, szczególnie na większych nadgarstkach. Komplikacja wortldtimera pokazuje czas w 24 strefach czasowych. Daje dużo radości przy ustawianiu, kiedy tarcze się obracają i cały zegarek żyje.

Odbiór osobisty i możliwość obejrzenia w Bielsku-Białej.
      Oddaję oczywiście cały zestaw z paragonem z Apartu.

A tutaj link do video z procesem ustawiania czasu. Przy okazji dobrze widać stan zegarka. 

• By sinn7
      Cześć! Z racji chęci zakupu innego czasomierza na sprzedaż trafia mój tytanowy Breitling Avenger Bandit E13383.   Zegarek w bardzo dobrym stanie - śmiało 8,5/10. Na kopercie są drobne zarysowania wynikające z użytkowania, ale nic poważnego i głębokiego > Breitlingowy tytan dość łatwo się rysuje( od samego patrzenia  ) . Bezel posiada lekkie przetarcie w okolicach godziny 11, szkło czyste, do tego świetny antyrefleks. Oryginalny pasek gumowo materiałowy w bardzo dobrym stanie. Noszony raczej na gumie Prodiver lub nato. Wszystko starałem się ująć na zdjęciach. Zegarek nie był serwisowany ani grzebany, obecnie na punktualnym chodzie, nie sprawia żadnych problemów. Nie używany w wodzie.   Zegarek z 2017 roku, sprzedany w 2020 roku pierwotnie w Niemczech jest paragon w zestawie. Jestem drugim właścicielem. Sprzedaję jako full set - udełko, karty, książeczki, dowód zakupu + dodatkowy pasek - czarny Pro Diver. Więcej zdjęć/informacji proszę o PW.   Mistrzem fotografii nie jestem, ale starałem się jak mogłem   Wysyłka na życzenie i ryzyko kupującego. Chętnie odbiór osobisty w Poznaniu.   CENA WYJŚCIOWA : 14 500 PLN , jestem otwarty na negocjacji   BEZ ZAMIAN - TYLKO SPRZEDAŻ! POLECAM!

• By alex_k
      Sprzedam,

piękny zegarek Breitling Aviator 8 B35 Automatic Unitime 43.

Zegarek zakupiony w maju 2022 roku w Aparcie, na 5-letniej gwarancji do maja 2027 r. Gwarancję można wydłużyć w Breitlingu za dopłatą na kolejne 3 lata.

Cena katalogowa w 2022 roku 35 200 zł, moja cena 18 500 zł.

Podstawowe dane:
      średnica 43 mm
      bransoleta Professional III
      mechanizm in-house Breitling B35 z certyfikatem COSC
      70 godzin rezerwy chodu
      wodoszczelność 100 m

Zegarek używany wprawdzie na zmianę z innymi ale złapał trochę śladów. Koperta stan super, trzeba z bliska się przyjrzeć dopiero, że na polerowanym bezelu są otarcia od rękawów, na bransolecie i zapięciu widać trochę rysek - bransoleta łapie szybko. Zegarek według mnie jest w bardzo dobrym stanie, określiłbym go na co najmniej 8/10. W razie zainteresowania podeślę video.

Sama bransoleta Professional III wygląda bardzo fajnie z polerowanymi elementami w środku a szczotkowanymi zewnętrznymi, do tego kształt poszczególnych linków jest przekoszony.
      Generalnie na żywo zegarek wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Nosi się świetnie, szczególnie na większych nadgarstkach. Komplikacja wortldtimera pokazuje czas w 24 strefach czasowych. Daje dużo radości przy ustawianiu, kiedy tarcze się obracają i cały zegarek żyje.

Odbiór osobisty i możliwość obejrzenia w Bielsku-Białej.
      Oddaję oczywiście cały zestaw z paragonem z Apartu.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.