Yahagi 2305 #301 Napisano 9 Stycznia 2023 Carl Hermsen na RSM ... ale wieszak już inny. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #302 Napisano 14 Stycznia 2023 Taki RSM... zasadniczo wszystko się zgadza: Te sanki ... i to wcięcie - to bym sobie może nawet darował... raczej są od kogoś innego, ale ten jeden element mnie zaskoczył: Zawsze było tu 'nadgryzienie'...ooooo... takie: ... a tym razem brak ... Przespałem coś ? czy jak ? Kotwica wskazuje bardzo późny okres 1-30... nie kojarzę drugiego 'nienadgryzionego' przypadku ... :) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #303 Napisano 14 Stycznia 2023 15 minut temu, Yahagi napisał(-a): Такой РСМ... в принципе все правильно: Эти салазки... и этот отступ - я бы даже себе простил... скорее они от кого-то другого... Ten element pochodzi od Carla Wernera 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #304 Napisano 16 Stycznia 2023 A tu inny RSM. Pierwszy raz takiego widzę i sam nie wiem co o nim sądzić. Trochę ... hmmm... zaskakujący ? Wieszak obcy... moze ktoś mech kupił od RSM i montował po swojemu ?? A mechanizm raczej wczesny... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #305 Napisano 16 Stycznia 2023 Wersja ,, Pałacowa " 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #306 Napisano 21 Stycznia 2023 Taki RSM się odnalazł... trochę zamieszania wprowadził w mojej tabelce. Koniec linkowych ROSE z osobną numeracją ustaliłem sobie na poziomie 5500 .... a tu taki numer... Będę musial trochę poprzesuwać. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #307 Napisano 21 Stycznia 2023 + 7275 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #308 Napisano 21 Stycznia 2023 Ooo... czyli granica jeszcze dalej jest... Dzięki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #309 Napisano 21 Stycznia 2023 12 minut temu, Yahagi napisał(-a): Ooo... czyli granica jeszcze dalej jest... Dzięki Nooo, to się trochę przesunęło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #310 Napisano 5 Lutego 2023 Taki mechanizm... jak widzę 366 i potem jeszcze 6 - to jakoś tak w kierunku RSM / Muller mnie ciągnie. Co prawda takiego nie widziałem jeszcze... no i nie podpisany jest. Roczny ? czy jak ? Ciekawym opinii... (photo za zgodą posiadacza) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #311 Napisano 5 Lutego 2023 Kiepsko zrobione zdjęcia , osobiście nie widzę układu przekładni ... 😞 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #312 Napisano 5 Lutego 2023 Jak na roczniaka to za chudy IMO... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #313 Napisano 5 Lutego 2023 No, Werner to to nie jest... Moje pierwsze skojarzenia to duch Hopkirka co zabrał się za Randalla... Tylko ten jest o kilka dekad młodszy ale to może ten typ zegara... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #314 Napisano 5 Lutego 2023 Są 2 photo z miedzy-płyt. Trochę mało tu elementów... spodziewałbym się czegoś więcej. Na FB padła opinia, że to może być angielskie pochodzenie... No nie wiem .. dla mnie bardziej Niemcur jednak. Ale nie widziałem wszystkiego przecież ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #315 Napisano 5 Lutego 2023 To jest werk typu Act of Parliament/tavern clock wykonany na eksport do Anglii. Rezerwa chodu wynosi zapewne 7 dni. Najwięcej zegarów na rynek brytyjski "w brytyjskim, wiktoriańskim stylu" produkował chyba Winterhalder & Hofmaier ze Schwärzenbach, 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #316 Napisano 5 Lutego 2023 No to wychodzi, ze omyłkowo wstawiłem go do tego wątku.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #317 Napisano 5 Kwietnia 2023 Tu drugi taki przypadek... Wskazówki się powtarzają... i duża tarcza... i też okrutnie długie wahadło. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #318 Napisano 5 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Tu drugi taki przypadek... Wskazówki się powtarzają... i duża tarcza... i też okrutnie długie wahadło. Czy skrzynia jest późniejsza? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #319 Napisano 5 Kwietnia 2023 Wydaje mi się, że około 10 lat jest późniejsza. Ale wieszak chyba jest RSM: tu chyba widać po prawej stronie dodatkowe otwory. Wieszak najprawdopodobniej jest taki jak trzeba... oooo... taki: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #320 Napisano 18 Kwietnia 2023 Taki NWCA (Nie-Wiadomo-Czy-Ammann) się u znajomego pokazał. Zbyt dużo nowych informacji nie wnosi.... broni jedynie poglądu o niskich numerach, 1-30: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #321 Napisano 18 Kwietnia 2023 O, kolejny taki jak mój, pokazany na początku tego tematu. Tyle, że u mnie jest wahadło rusztowe. Wskazówki te same - minutowa ma ułamaną końcówkę. Ciekawe jaki tu jest wieszak. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #322 Napisano 18 Kwietnia 2023 No kilka ciekawostek dziś w moich archiwach przybyło... Taki Walcher się trafił. Niestety sam mech... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #323 Napisano 21 Kwietnia 2023 Carl Engelkemper Korzystał z produktów RSM ... no i jak widać z Kienzle - też korzystał 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #324 Napisano 26 Kwietnia 2023 Na ogłoszeniach w PL Walcher podający się za Willmanna. Wskazówki w błąd wprowadzają To najstarszy chodzik FWU jaki widziałem. No i ogólnie wygląda na to, że chodzików sprężynowych Walcher robił raczej bardzo mało. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #325 Napisano 6 Maja 2023 Pomyślałem, że wrzucę, bo info wydaje się ważne. Firam Paarmann & Cohn służyła jako punkt odniesienia do datowania zegarów FMS. Przyjęte było, że mogły one powstawać od 1890 do 1892 roku, do śmierci obu wspólników. Nie wiem skąd w Lexikon Schmida ta pierwsza data. Może udało mu się dotrzeć do rejestracji sygnatury misia ??? Ja nie dotarłem do takiego kffitu niestety... Powstanie spółki HS określa na prawdopodobnie 1880. Dokumenty wskazują, że miało to miejsce sporo wcześniej. A to z 1879 ... i od 1868 firma handlowała zegarami. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach