Yahagi 2305 #176 Napisano 17 Października 2021 Taki się pojawił na FB. Podejrzenie, że to może być Amann ? Mechanizm bardzo podobny do mojego. Tym razem nr 6 na płycie. Zdjęcia za zgodą posiadacza. Zdjęcie z wychwytem specjalnie zostawiłem na koniec. Też Brocot, ale akurat kotwica jest 'z drugiej strony'. Za to widać w przedniej płycie charakterystyczny otwór. Dodatkowo mostek nie ma nacięcia. Tył - identyczny. Wieszak - chyba muszę go poszukać... wydaje mi się, że taki był. Wahadło się zgadza. Zgrałem do archiwum i odkładam. Może coś za jakiś czas z tego wyniknie. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #177 Napisano 21 Października 2021 A ten wypatrzony dziś może kojarzyć się z wczesnymi FMS. Konkretów - brak.... to pierwszy chodzik jaki widzę o tej konstrukcji... ale... Font numeru - znajomy Numer nabity na krawędzi - znajomy... ta kropka - też. Mostek w kształcie takiego domq - też znajomy. Wskazówki - również się takie trafiły. Wieszak widzę pierwszy raz. Chyba nie było do tej pory otworów technologicznych w płycie... Pierwszy raz zdarza się też zaokrąglona płyta u góry. Numery takich 'z domkiem' są i wyższe i niższe.... trudno powiedzieć co z nim zrobić. Odkładam do archiwum... trafi się drugi - będzie z czym porównywać. A tu inny 'domek' z takimi wskazówkami... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #178 Napisano 21 Października 2021 Jest taki zegar: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #179 Napisano 21 Października 2021 O !? Fajny ... na Brococie... Tatyana - wielkie dzięki... Koła bardzo podobne/takie same. Rozmieszczenie wygląda na podobne/takie same. Wskazówki się pokrywają Wieszak troszkę inny. No trzeba pozbierać trochę przypadków... może coś z tego wyniknie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #180 Napisano 23 Października 2021 W dniu 17.10.2021 o 20:32, Yahagi napisał(-a): Taki się pojawił na FB. Podejrzenie, że to może być Amann ? Zdjęcie z wychwytem specjalnie zostawiłem na koniec. Też Brocot, ale akurat kotwica jest 'z drugiej strony'. Za to widać w przedniej płycie charakterystyczny otwór. Dodatkowo mostek nie ma nacięcia. Tył - identyczny. Wieszak - chyba muszę go poszukać... wydaje mi się, że taki był. Wahadło się zgadza. Zgrałem do archiwum i odkładam. Może coś za jakiś czas z tego wyniknie. Widzę bardzo rzadki układ bębnów. Pozdrawiam Tatyana 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #181 Napisano 23 Października 2021 Tatyana... wyrazy szacunku. Ja tego nie dałem rady wypatrzeć.... Rzeczywiście, wszystkie 'te' mechanizmy mają bębny 'z drugiej strony'. To dotyczy zarówno pełnopłytowych, jak i 'półpłytowych' (JASI takie pokazywał) Dodatkowo zgadza się też wieszak. Nie wiem co z tego wyniknie, bo bęben 'z drugiej strony' wcale nie przybliża tych mechanizmów do RSM.... te były przecież normalne. Może to Amann , a może nie... ale tworzy się jakaś nowa grupa zegarów o wspólnych cechach. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #182 Napisano 23 Października 2021 Myślę, że wszystkie mechanizmy, które mają bębny na wierzchu, mają je odwrotnie. Na pewno Japy, Lenzkirch, MPK i tym podobne. Gdzieś widziałem, szukałem i znalazłem... W tym temacie wszystkie pokazane miniaturki mają bębny odwrotnie. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #183 Napisano 23 Października 2021 44 minuty temu, JASI napisał(-a): Myślę, że wszystkie mechanizmy, które mają bębny na wierzchu, mają je odwrotnie. Na pewno Japy, Lenzkirch, MPK i tym podobne. Gdzieś widziałem, szukałem i znalazłem... W tym temacie wszystkie pokazane miniaturki mają bębny odwrotnie. Pozdrawiam Jacek Dlaczego ? Mało widziałem , więc nie wiem .... no i nie rozumiem sformułowania ,, wszystkie mechanizmy, które mają bębny na wierzchu " Jak ,, na wierzchu " ..... nie kumam . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #184 Napisano 23 Października 2021 O takie m.in. chodzi: Lenze były podobnej konstrukcji.... no... podobnawej 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #185 Napisano 23 Października 2021 Aaa...... no, ale pokazany przez Yahagi, gdzie Tatyana wskazała bęben, to nie ma ich na wierzchu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #186 Napisano 23 Października 2021 JASI stwierdził fakt... no bo trudno byłoby te bębny montować z zębami na wierzchu... Natomiast Tatyana zauwazyła unikalność konstrukcji... przy tych z pełną płytą (mój i ten który pokazałem) bębny mają zęby od strony tarczy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #187 Napisano 23 Października 2021 1 godzinę temu, PM1122 napisał(-a): Jak ,, na wierzchu " ..... nie kumam Bębny na wierzchu, bębny wysunięte, bębny spięte mostkiem, bębny wystające poza mechanizm... Takie miałem na myśli Wszystkie tego typu mechanizmy, konstrukcyjnie mają odwrócone bębny, tzn. zęby bębnów są od strony tarczy. Natomiast w temacie do którego podałem odnośnik, wszystkie mechanizmy pokazanych tam miniaturek, chociaż są pełnopłytowe, to mają odwrócone bębny, tak jak w mechanizmie pokazanym przez Yahagi i jak to zauważyła Tatyana. Tu przykład z tamtego tematu. Pozdrawiam Jacek 4 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #188 Napisano 24 Października 2021 Dzięki za wyjaśnienie i przykłady. Oczywiście, teraz zakumałem w czym rzecz. Widziałem już takie, a że posiadam nieco większe zegary i mechanizmy, to bębny w nich nie wystają. Tu , też rzadko się pokazują i mało je omawiamy. Możliwe, że to któryś z znanych producentów. Ale , w tych dotychczas omawianych mechanizmach, gdzie bębny są wewnątrz, to zawsze są odwrotnie. Więc..... skąd ta zmiana ? A może to inny producent ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #189 Napisano 27 Listopada 2021 Taki zegar. Zaokrąglona płyta i dodatkowo nabity numer na górnej krawędzi. Zegary pokazane w wątku trochę namieszały... ale jest trochę nowych materiałów. Tą cyferkę na krawędzi na pewno nabijał FMS ... kto jeszcze ? Może się to kiedyś/wkrótce okaże... Tymczasem taki: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #190 Napisano 5 Grudnia 2021 Trochę zmodyfikowałem tabelkę z 'wydaje-mi-się' datowaniem RSM. Rejestracja ROSE miała miejsce w połowie roku 1894. Jeśli uznać, że od tego momentu pojawia się ta sygnatura - to mogłoby to wyglądać +/- tak. Cyferki naturalnie lekko orientacyjne. Zachęcam do 'wytykania' błędnych założeń i niezgodności: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #191 Napisano 6 Grudnia 2021 FWU: Takie drobne wtrącenie i notka do produktów wagowych F.Walchera. Wygląda na to, że na wagach o numerach +/- 6000 do 9000 pojawiały się takie wskazówki (mam już 3 przypadki w archiwum). To do celów porządkowych... żeby nie uciekło .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #192 Napisano 6 Grudnia 2021 A teraz napisz co sprawia, że te linkowce są przypisane Walcherowi z Ulm... PS. W tym temacie nie ma, o ile pamiętam, samych werków linkowych podejrzanego. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #193 Napisano 6 Grudnia 2021 Było Piotrze... Tu m.in..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #194 Napisano 6 Grudnia 2021 Kurcze. Klikam i klikam, ale tych z 'litą" kotwicą omega i tym "wiedeńskim" regulatorem wychwytu nie widzę. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #195 Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Aaa.... o to biega. Nie ma problemu... już pokazuję co mam: 6008 6046 - tu niewiele widać.. 8644 10852 12070 14x85 18779 .... potem już się robi standardowo. (nie dodałem - znaczna część zasobów pochodzi ze zbiorów Tatyany :)) Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #196 Napisano 12 Grudnia 2021 mam pytanie czy Patent 48801 ma coś wspólnego z zegarami fms nie jestem mocny w odszukiwaniu takich rzeczy czy to zupełnie inna firma stoi za tym numerem patentu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #197 Napisano 12 Grudnia 2021 2 godziny temu, luks napisał(-a): mam pytanie czy Patent 48801 ma coś wspólnego z zegarami fms nie jestem mocny w odszukiwaniu takich rzeczy czy to zupełnie inna firma stoi za tym numerem patentu Witam! Jacob Müller jest powiązany z tym patentem. Brak związku z F.Mauthe https://depatisnet.dpma.de/DepatisNet/depatisnet?window=1&space=main&content=basis&action=treffer&firstdoc=1#errormsg Pozdrawiam Tatyana 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #198 Napisano 13 Grudnia 2021 Tatyana bardzo dziękuje za cenną informacje, do tej pory Müller to bardziej z naręcznymi mi się kojarzył, okazuje się że Jacob Müller to mniej znany producent 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablowpl86_ 2 #199 Napisano 13 Grudnia 2021 Mechanizm RSM? Pytanie . dlaczego nie ma tu żadnej litery ? Oraz prośba , kupię wychwyt do niego . Proszę o rady . Oraz opinie tarczy oraz wskazówek. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #200 Napisano 13 Grudnia 2021 RSM. Stare wskazówki. Na ten moment nie udało nam się jeszcze zdefiniować zasady kiedy literki się pojawiały, a kiedy nie. Tu przykład: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach