Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
artme

Panerai 111 vs 372 vs 422

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

caly czas sie bije z myslami, co tu upolowac z tego Pama. 😁 Ciagle jednak sie w glowie zmienia i moze macie ochote cos od siebie dodac? Zapraszam 😊

zasada jest prosta - ma byc prosty (DNA Panerai) i z jakims smaczkiem, ale jednak klasyka gatunku.

I teraz tak - odrzucajac wielkosc, bo ta mi nie straszna w przypadku Pama, to:

1. Pam 111na sandwitchu z ETA - klasyka juz gatunku, sekundnik ozywia tarcze, ale jest jeden minus dla mnie - szkoda, ze wskazowki czarne... 😉

2. Pam 372 z plexi lub szafirem (choc lepiej plexi, alt trudno jak sie nie uda) - wszystko cacy, swietna symetria na tarczy, jednak... ta martwa tarcza... 😂

3. Pam 422 - i tutaj na bogato 😎 jest sekundnik, jest tez rezerwa chodu od dupki strony (swietny smaczek a i przyda sie w uzytkowaniu), ale... no wlasnie - z tych 3 najwiekszy "kolos" 🤭

To chyba tyle z mojej strony - a Wy co byscie wybrali - dodam tylko, ze to mialby byc drugi zegar a nie jedyny 😎

Pozdrawiam serdecznie

artme

pam111.jpg

pam372.jpg

pam422.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się, to się wypowiem. Jeżeli Twoja łapka przyjmie 422 i będzie Tobie wizualnie odpowiadać - to jest moje wskazanie. Jeżeli natomiast jest za duży - poszukał używki Pama 390 ze złotymi wskazówkami.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Nie znam się, to się wypowiem. Jeżeli Twoja łapka przyjmie 422 i będzie Tobie wizualnie odpowiadać - to jest moje wskazanie. Jeżeli natomiast jest za duży - poszukał używki Pama 390 ze złotymi wskazówkami.

Dzieki - tak jak napisalem - wielkosc w tym pojedynku nie ma zadnego znaczenia a nawet czym wiekszy tym lepszy jak to z Pamami bywa 😉

Ale nie ukrywam, ze ta stojedynastka na ecie tez wzbudza moj sentyment do klasyki gatunku 🤔

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niedawno miałem podobne dylematy, ale wystarczyło, że zadałem sobie pytanie: czym dla mnie jest Panerai? I kiedy głębiej się nad tym zastanowiłem, to doszedłem do wniosku, że moja trwająca już prawie 20 lat miłość do marki jest ściśle związana z jej DNA. Bo kiedy myślę Panerai to widzę: masywne koperty z charakterystyczną osłoną koronki, WR300, zakręcany dekiel, wkręcane teleskopy, czystość i prostotę. Niewiele współczesnych referencji spełniało te kryteria, więc przyznam że nad 560 dłuuugo główkowałem. Ostatecznie zdecydowałem, że chcę Unitasa i ograniczyłem wybór do 000, 005, 111, 112.

Choć najbardziej pożądałem Base Logo, to 111 też bardzo mnie raduje 😎 A Base jeszcze kiedyś się trafi..

NCKwR3D.jpg

Edytowane przez Diplodok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doświadczając jednego i drugiego empirycznie wolę 1950 vs Bettarini i plexi vs płaski szafir dlatego z zaproponowanych wybierałbym z dwóch Monsterów. Dodatkowo symetryczny indeks więcej dla mnie wart w Panerai niż sekunda ale  z Twojego opisu wynika jednoznacznie,  że ....422 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

111 lub 372- klasyka, ktora sie nie znudzi. 422 - tylko moim zdaniem: sekundnik psuje tarcze(  jezeli tak mozna to okreslic). 
ja bym sie skupil ma tych dwoch

ale jak nys nie wybral- te trzy referencke sa zaje.... biste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym stał przed podobnym wyborem, to musiałbym stoczyć walkę między rozumem, a sercem.

Rozum wybrałby 111, przede wszystkim ze względu na mechanizm, który w razie jakiejkolwiek awarii ogarnie każdy, lepszy zegarmistrz w kraju/ bez przymusu odsyłania zegarka na serwis.

Serce wybrałoby 372, kwintesencję stylu Panerai! /Less is more!

Wychodzi na to, że nie pomogę, chyba, że w grę wchodzą dwa Pamy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie taki sam dylemat :( I chyba nawet oglądamy takie same zegarki (post nt. mechanizmu 111 - OLX ?). Daję sobie jeszcze kilka dni na decyzję. Dla mnie istotny jest również aspekt cenowy - 372 nowy - ok 34kPLN (nie widziałem używanego, w dobrej cenie wartego zachodu); 422 - tu już jakąś używkę można upolować poniżej 30kPLN; a 111 - na OLX jest jeden wystawiony - do rozważenia.

W mojej krótkiej przygodzie z zegarkami najpoważniejsza,aczkolwiek przyjemna "zagwostka" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro rozmiar i cena nie są decydujące, to jako posiadacz 111 raczej poszedłbym w 372 😜 Choć 422 też piękny, a sekunda daje dynamiki. Dla mnie to taki wskaźnik chodu, który też wynika z DNA marki.

U mnie 47mm nie przeszedł testu nadgarstkowego.

I jeszcze jedno, skoro w głowie zaświtały złote wskazy, to 111 może nie spełnić oczekiwań 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucę swoje 3 grosze. 

Zerknij 177? Wg. mnie lepsza wersja 111. Tu czarne wskazówki idealnie pasują. Unitas, śmigło, kanapka i 300WR. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarne wskazówki są super 🙂 Miałem 000 i czasami żałuję sprzedaży, choć był dla mnie za duży.

Z rozważanych szukałbym 111. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

To ja dorzucę swoje 3 grosze. 

Zerknij 177? Wg. mnie lepsza wersja 111. Tu czarne wskazówki idealnie pasują. Unitas, śmigło, kanapka i 300WR. 

177 jest kozak, ale baaardzo ciężko dostępny. No i tytan choć wizualnie ciekawszy od stali, to może być problematyczny przy wgniotkach i otarciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzieki wielkie za Wasze zdania. W zasadzie kazdy z Was powiedzial cos z czym sie zgadzam i sam tak mysle, ale kilka uwag jest cennych 😎

177 odpada - tytan nie dla mnie 😉 Co do czarnych wskazowek, to powiem tk - nie sa zle, ale zlote jeszcze fajniejsze 😁

Co do unitasa, to tez wlasnie ze wzgledu na wygodne serwisowanie zyskuje duzy plus 😊

@sanik@GaltJ cena zawsze jest wazna niemniej nie chce polsrodkow, bo finalnie pozniej sie tylko traci 😉 A co do ceny 422 ponizej 30k, to albo bez dokumentow, albo o d prywatnego handlarza albo kiepski stan i poza unia czyli clo i takie tam - nic za darmo 😜

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro 177 odpada to wybrałbym 422. Jest to szokiem co napisałem, bo dla mnie unitas w Pamie to jedna z podstaw. Jednak złote wskazówki i 1950 jak to mawiają miażdż suty. A po ostatnie przymiarce wiem, że 47mm nie takie straszne. Nawet pokusiłbym się o stwierdzenie, że bardzo dobrze leży na nadgarstku. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
37 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Skoro 177 odpada to wybrałbym 422. (...) Nawet pokusiłbym się o stwierdzenie, że bardzo dobrze leży na nadgarstku. 

Ja bym raczej napisal, ze nie lezy a ciąży 😂 Ot taki budzik na lapie 😁

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszelkie sugestie - temat zamkniety, decyzja podjeta... czekamy 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwsze zdjęcia :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Na pierwsze zdjęcia :)

Oj - z tego co pamietam, to Pama ciezko jest zle sfocić 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi