Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Lincoln Six Echo

Najpiękniejsze zegarki typu skeleton/open-heart/semi-open heart

Recommended Posts

Bążur. Przy okazji zamieszania z rebrandingiem Meccaniche Veneziane (teraz: Venezianico) oraz "kontrowersji", jakie to, tu i ówdzie, wywołuje oraz debiutu "szkieletora" Nereide Ultraleggero, pomyślałem, że chyba nie ma odrębnego tematu z najładniejszymi, naszym zdaniem, zegarkami odsłaniającymi mechanizm lub jego część. Zerknąłem do wyszukiwarki, ale też nic nie znalazłem. No, chyba, że coś przeoczyłem.

W każdym razie, proponuję zainicjowanie takiego wątku.

I, na początek, "winowajca".  :)

272372698_10224368958189166_4657492116442816677_n.jpg.20331138ade3a43aa03c4bc7fff69912.jpg

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Schaumburg Watch Wonderland

Schaumburg-watch-Wonderland-8.jpg

EPOS 3500

3500.169.25.25.25_pr_2_small.jpg

3500.169.24.25.25_pr_2_small.jpg

Edited by TIK TAK

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Mam jeszcze parę duzoooo droższych, ale poczekam na propozycje kolegów

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Kolega @TIK TAK grozi droższymi, to ja tymczasem coś niedrogiego, ale posiadające niewątpliwie kilka zalet: hi-beat, rezerwa 72h, koperta tytanowa. I jak zwykle jedna wada, ale to chyba dotyczy wszystkich skeletonów, prawie całkowita nieczytelność ;) . 

IMG_20210805_101745.jpg

IMG_20211109_082826.jpg

Nasze trzy zegarki z widocznymi "sercami". Orient umie zrobić ciekawy projekt zegarka z widocznymi "bebeszkami". Dla nas ta marka to mistrz budżetowych zegarków. A Bulovę lubię za całokształt 😃

IMG_20220123_140021.jpg

IMG_20220123_135847.jpg

IMG_20220123_135813.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Pierwszy ‘automat’ był dla mnie odkryciem / a widoczna praca mechanizmu - wydała się innowacyjnym rozwiązaniem.

Na forum - ‘open heart’y’ nie cieszą się dużą sympatią / aczkolwiek lubię swojego ‘dziurawca’, który dziś jest ciekawym uzupełnieniem kolekcji.

IMG_20210730_132024-48.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Godzinę temu, Krist-off napisał(-a):

Coś z nieco innej beczki.

s-l400 (1).jpg

a.jpg

Te Accutrony, to klasa sama w sobie. Coś wyjątkowego. W nieśmiałych dalszych planach zakupowych. Gratuluję. Masz oba? Czy też ten drugi to już z netu?

5 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Te Accutrony, to klasa sama w sobie. Coś wyjątkowego. W nieśmiałych dalszych planach zakupowych. Gratuluję. Masz oba? Czy też ten drugi to już z netu?

Oba niestety z netu... Kiedyś nawet miałem upatrzoną jedna z pierwszych edycji, ale ktoś był pierwszy... I później jakoś plany się odłożyły i jestem bez...

A chciałbym obie. :)

3 minuty temu, Krist-off napisał(-a):

Oba niestety z netu... Kiedyś nawet miałem upatrzoną jedna z pierwszych edycji, ale ktoś był pierwszy... I później jakoś plany się odłożyły i jestem bez...

A chciałbym obie. :)

Na Chrono24 ktoś z Radomia ma do sprzedania dwa z lat 1965 i 1968 za niecałe 2,5k zł. 

8 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Na Chrono24 ktoś z Radomia ma do sprzedania dwa z lat 1965 i 1968 za niecałe 2,5k zł. 

Widziałem. Ładne, ale teraz mam chwilowo inne plany zakupowe. Co za dużo to nie zdrowo. :) Trzeba się jakoś ograniczać. Ale ten będzie mi chodził po głowie... Z pewnością. :)

1 minutę temu, Krist-off napisał(-a):

Widziałem. Ładne, ale teraz mam chwilowo inne plany zakupowe. Co za dużo to nie zdrowo. :) Trzeba się jakoś ograniczać. Ale ten będzie mi chodził po głowie... Z pewnością. :)

Jak to się mówi - witaj w klubie ;) .

Moje prawie wszystkie dziurawce. 

oie_RC5I1LB5HeBJ.jpg

Jak piątek - to najlepszy jest właśnie Open-Heart!

IMG_20220318_150524 (002)5.jpg

Edited by Dnlaie

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Pierwszy zegarek mechaniczny, który kupiłem to był właśnie Orient Contemporary Open Heart. Podoba mi się, bo w tym modelu nie jest to po prostu zwykła dziura w prostej tarczy, ale jednak wprowadzono komplikację osobnej sekundy, która całkiem sensownie tworzy wraz z open heartem konsekwentną całość. Dodatkowo zegarek jest w miarę "zdobny", taki mocno pół-formalny. Obecnie zakupiłem zegarek klasyczny bez takich bajerów i jednak wygląda to bardziej elegancko, jednakże nie wyobrażam sobie nie mieć w kolekcji Open Hearta. Bardzo dobrze pasuje do pół-formalnych stylizacji, to jest dla mnie coś pomiędzy klasycznym zegarkiem a diverem. To naprawdę piękna sprawa, nawet jeśli jest niechlubnie nazywany dziurbilionem :).

obraz.thumb.png.e5f0afe28846b5fb79d5800f60ae6e92.png

Edited by adf1985

3500_169_25_25_25_pr_1_small.jpg.34a073022dbcccff85d2679de98f41a6.jpg3500.169.24.25.25_pr_2_small.jpg

Edited by TIK TAK