Lincoln Six Echo 91018 #1 Posted January 21, 2022 Bążur. Przy okazji zamieszania z rebrandingiem Meccaniche Veneziane (teraz: Venezianico) oraz "kontrowersji", jakie to, tu i ówdzie, wywołuje oraz debiutu "szkieletora" Nereide Ultraleggero, pomyślałem, że chyba nie ma odrębnego tematu z najładniejszymi, naszym zdaniem, zegarkami odsłaniającymi mechanizm lub jego część. Zerknąłem do wyszukiwarki, ale też nic nie znalazłem. No, chyba, że coś przeoczyłem. W każdym razie, proponuję zainicjowanie takiego wątku. I, na początek, "winowajca". 6 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
TIK TAK 1224 #2 Posted January 21, 2022 (edited) Schaumburg Watch Wonderland EPOS 3500 Edited January 21, 2022 by TIK TAK 6 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 91018 #3 Posted January 21, 2022 O, dzięki za taki szybki odzew! 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
TIK TAK 1224 #4 Posted January 21, 2022 Mam jeszcze parę duzoooo droższych, ale poczekam na propozycje kolegów 1 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160952 #5 Posted January 21, 2022 Kolega @TIK TAK grozi droższymi, to ja tymczasem coś niedrogiego, ale posiadające niewątpliwie kilka zalet: hi-beat, rezerwa 72h, koperta tytanowa. I jak zwykle jedna wada, ale to chyba dotyczy wszystkich skeletonów, prawie całkowita nieczytelność . 7 Share this post Link to post Share on other sites
AK&AK 55542 #6 Posted January 23, 2022 Nasze trzy zegarki z widocznymi "sercami". Orient umie zrobić ciekawy projekt zegarka z widocznymi "bebeszkami". Dla nas ta marka to mistrz budżetowych zegarków. A Bulovę lubię za całokształt 😃 8 Małżeństwo i zegarki. Share this post Link to post Share on other sites
paul221 43053 #7 Posted January 23, 2022 (edited) Mam jeden zegarek typu 'open heart' od kilku dobrych lat: Zeppelin LZ127 Graf. Jest czytelny, elegancki, ma przeszklony dekiel i bardzo go lubię 😊. Edited January 23, 2022 by paul221 10 Share this post Link to post Share on other sites
Dnlaie 63959 #8 Posted January 24, 2022 Pierwszy ‘automat’ był dla mnie odkryciem / a widoczna praca mechanizmu - wydała się innowacyjnym rozwiązaniem. Na forum - ‘open heart’y’ nie cieszą się dużą sympatią / aczkolwiek lubię swojego ‘dziurawca’, który dziś jest ciekawym uzupełnieniem kolekcji. 7 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 91018 #9 Posted January 24, 2022 Filtered muthe...cker! 5 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160952 #10 Posted February 1, 2022 Tu bije serce zegara... 5 Share this post Link to post Share on other sites
Callahan 6470 #11 Posted February 1, 2022 To i ja się pochwalę 11 Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 91018 #12 Posted February 4, 2022 Coraz bardziej lubię to tanie wino... 4 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
Krist-off 4968 #13 Posted February 9, 2022 Coś z nieco innej beczki. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160952 #14 Posted February 9, 2022 Godzinę temu, Krist-off napisał(-a): Coś z nieco innej beczki. Te Accutrony, to klasa sama w sobie. Coś wyjątkowego. W nieśmiałych dalszych planach zakupowych. Gratuluję. Masz oba? Czy też ten drugi to już z netu? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krist-off 4968 #15 Posted February 9, 2022 5 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Te Accutrony, to klasa sama w sobie. Coś wyjątkowego. W nieśmiałych dalszych planach zakupowych. Gratuluję. Masz oba? Czy też ten drugi to już z netu? Oba niestety z netu... Kiedyś nawet miałem upatrzoną jedna z pierwszych edycji, ale ktoś był pierwszy... I później jakoś plany się odłożyły i jestem bez... A chciałbym obie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160952 #16 Posted February 9, 2022 3 minuty temu, Krist-off napisał(-a): Oba niestety z netu... Kiedyś nawet miałem upatrzoną jedna z pierwszych edycji, ale ktoś był pierwszy... I później jakoś plany się odłożyły i jestem bez... A chciałbym obie. Na Chrono24 ktoś z Radomia ma do sprzedania dwa z lat 1965 i 1968 za niecałe 2,5k zł. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krist-off 4968 #17 Posted February 9, 2022 8 minut temu, Paulus57 napisał(-a): Na Chrono24 ktoś z Radomia ma do sprzedania dwa z lat 1965 i 1968 za niecałe 2,5k zł. Widziałem. Ładne, ale teraz mam chwilowo inne plany zakupowe. Co za dużo to nie zdrowo. Trzeba się jakoś ograniczać. Ale ten będzie mi chodził po głowie... Z pewnością. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160952 #18 Posted February 9, 2022 1 minutę temu, Krist-off napisał(-a): Widziałem. Ładne, ale teraz mam chwilowo inne plany zakupowe. Co za dużo to nie zdrowo. Trzeba się jakoś ograniczać. Ale ten będzie mi chodził po głowie... Z pewnością. Jak to się mówi - witaj w klubie . 1 Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 91018 #19 Posted February 10, 2022 3 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 160952 #20 Posted March 15, 2022 Moje prawie wszystkie dziurawce. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Dnlaie 63959 #21 Posted March 18, 2022 (edited) Jak piątek - to najlepszy jest właśnie Open-Heart! Edited March 18, 2022 by Dnlaie 4 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Share this post Link to post Share on other sites
adf1985 1073 #22 Posted April 13, 2022 (edited) Pierwszy zegarek mechaniczny, który kupiłem to był właśnie Orient Contemporary Open Heart. Podoba mi się, bo w tym modelu nie jest to po prostu zwykła dziura w prostej tarczy, ale jednak wprowadzono komplikację osobnej sekundy, która całkiem sensownie tworzy wraz z open heartem konsekwentną całość. Dodatkowo zegarek jest w miarę "zdobny", taki mocno pół-formalny. Obecnie zakupiłem zegarek klasyczny bez takich bajerów i jednak wygląda to bardziej elegancko, jednakże nie wyobrażam sobie nie mieć w kolekcji Open Hearta. Bardzo dobrze pasuje do pół-formalnych stylizacji, to jest dla mnie coś pomiędzy klasycznym zegarkiem a diverem. To naprawdę piękna sprawa, nawet jeśli jest niechlubnie nazywany dziurbilionem :). Edited April 13, 2022 by adf1985 5 Share this post Link to post Share on other sites
Osy123 3588 #23 Posted May 14, 2022 No to ja takiego wrzuce. Świetny jest! Moze kiedyś... 7 Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 91018 #24 Posted May 17, 2022 3 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
TIK TAK 1224 #25 Posted May 17, 2022 (edited) Edited May 17, 2022 by TIK TAK 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Share this post Link to post Share on other sites