Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Abaddon6

Dylemat Seiko do 6000

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie planuję kupić jeden z zegarków Seiko, na oku mam:

Seiko Presage SPB205J1

Seiko Presage Sharp Edged GMT SPB223J1

Seiko Prospex SPB185J1

Kilka pytań jakie mi się nasuwają:

Czy cena nie jest zbyt wygórowana jak na markę masową? Może w takiej cenie warto porozglądać się za czymś bardziej prestiżowym?

Oczywiście nie ujmuję Seiko bo zegarki mają piękne ale czy nie jest tak, że dopiero od Grand Seiko zaczyna się wysoki poziom wykonania?

Czy serie limitowane tak jak w przypadku wymienionych SPB205J1 i SPB223J1 to pic na wodę? Co chwile pojawiają się kolejne limitki.

Mam nadzieję, że nie uraziłem żadnego Seiko fana.

Edytowane przez Abaddon6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fanów Seiko o tyle nie urazisz, że oni akurat doskonale sobie zdają sprawę że Seiko obecnie potrafi krzyczeć sobie zdecydowanie zbyt duże pieniadze za zegarki ze "średniej" półki. 10 lat temu w cenie 1000-1500usd  wychodziły świetne i i orginalne rzeczy w ramach linii Brightz, Ananta czy Phoenix i była to naprawdę fajna pomostówka pomiędzy masowym Seiko a Grand Seiko. Jak widze ceny tego co obecnie wypuszcza Seiko w ramach lini Presage, to nie rozumiem co tu tyle kosztuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są dość różne zegarki. Sprecyzuj czego szukasz, do czego będziesz to nosił i jak duży masz nadgarstek. Jak kocham Seiko to w tym budżecie będą ciekawsze propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile początek posta wydaje się "normalny" to dalsza część  nieprzyjemne pachnie "gównoburzą" Seiko znaną mi z grup na FB 🤔 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam na myśli rozpętywać burzy, chcę się dowiedzieć czy w tym pułapie cenowym nie wtopię kasy bo np. tak jak napisał kolega wyżej Seiko ma zawyżone ceny i można dostać coś dużo lepszego.

Nadgarstek 17 cm, opisał bym go jako szeroki i w miarę cienki.

Zegarka zamierzam używać na każdą okazję. Seiko Presage Sharp Edged GMT SPB223J1 - najbardziej mi się podoba + ma ciekawe dodatkowe rozwiązanie GMT ale z tego co wyczytałem i zobaczyłem na youtube jest bardzo gruby więc może dziwnie wyglądać na nadgarstku. Jako alternatywę wybrałem Seiko Presage SPB205J1 lub Seiko Prospex SPB185J1.

W przypadku Seiko Presage Sharp Edged GMT SPB223J1 oraz Seiko Presage SPB205J1 przemówił do mnie unikatowy design natomiast w Seiko Prospex SPB185J1 zaciekawiła mnie jednolitość designu.

Dodam jeszcze, że to będzie mój pierwszy zegarek dlatego nie potrafiłem nastawić się na konkretny typ.

Edytowane przez Abaddon6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pieniądzach szukałabym Oris sixty-five 40mm, będzie bardziej uniwersalny a moim zdaniem jest zdecydowanie ładniejszy, na paskach nowe znajdziesz dwie-trzy stówy drożej, z bransoletą trzeba poczekać na jakąś okazję ale moim zdaniem warto w stosunku do prezentowanych Seiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ball Fireman Enterprise. Nie znam się więc podpowiem, ze IMHO jeśli seiko w rozsądnej cenie, to rozważ i poszukaj sarb033. 

Edit - w budżecie możesz wtedy kupić jeden z czarną tarczą 033 i jeden z białą (chyba 035). 

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Abaddon6 napisał(-a):

Czy cena nie jest zbyt wygórowana jak na markę masową? Może takiej cenie warto porozglądać się za czymś bardziej prestiżowym?

A czym różni się "masowość" Seiko od  Longienesa czy Omegi? 🙂

Może w takiej cenie warto porozglądać się za czymś bardziej prestiżowym?

Pamiętaj, że w tym budżecie dostaniesz prawie zawsze, zegarek z powszechnym mechanizmem (ETA / Sellita). Seiko pod tym względem wychodzi na markę bardzo prestiżową 😉

Oczywiście nie ujmuję Seiko bo zegarki mają piękne ale czy nie jest tak, że dopiero od Grand Seiko zaczyna się wysoki poziom wykonania?

Nie wiem czy dopiero od GS, ale faktycznie musisz się liczyć z babolami w większości egzemplarzy. 

Czy serie limitowane tak jak w przypadku wymienionych SPB205J1 i SPB223J1 to pic na wodę? Co chwile pojawiają się kolejne limitki.

Zależy jak na to patrzeć, ale większość to odgrzewane kotlety. W moim odczuciu jest ich zdecydowanie za dużo. 

3 godziny temu, Abaddon6 napisał(-a):

Nie mam na myśli rozpętywać burzy, chcę się dowiedzieć czy w tym pułapie cenowym nie wtopię kasy bo np. tak jak napisał kolega wyżej Seiko ma zawyżone ceny i można dostać coś dużo lepszego.

Na Seiko można dostać rabaty -20% (a nawet -30%). Pamiętaj o tym. W tym pułapie cenowym jest dużo fajnych zegarków. Pytanie na czym Ci zależy. Prestiż, jakość wykonania, historia, mechanizm, dokładność chodu, wygoda, wygląd... 

A na odpowiedź który z tych trzech to zdecydowanie SPB185. Jeżeli podobają Ci się sportowe zegarki, to jest to fajny wybór. Możesz też zerknąć na SPB143 (jest mniejszy i lepiej będzie leżał na Twoim nadgarstku). 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@evilym ja też lubię Seiko ale chyba trochę zagalopowałeś się.

Czym się różni masowość Seiko od Omegi? Traktuję to pytanie trochę jako takie przekomarzanie się bo jak ulokowane poszczególne marki są jest raczej dość oczywiste. Nie bez powodu Seiko ma marki jak Credor i Grand Seiko, nie?

Że w innych markach dostajemy mechanizmy ETA / Sellita? A co mamy w Seiko? 4R15 do 6R35. Mega prestiżowe ;)

Wizualnie SPB143 jest świetny ale w tej cenie możesz kupić zegarki marek pozycjonowanych wyżej i z dokładniejszymi mechanizmami.

Jesli kolega by pytał czy warto kupić np. wymieniony wyżej SPB143 odpowiedziałbym, że tak (za całokształt ale po dokładnym obejrzeniu konkretnego egzemplarza - słynne QC Seiko) ale na pytanie czy są lepsze zegarki w cenie do 6.000 PLN odpowiedź jak dla mnie brzmi: tak, są (choćby wymieniany przez któregoś z kolegów Oris 65).

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i propozycje. Zdecydowanie sprawdzę Divera od Oris, przypadł mi do gustu. Przeglądając propozycje od Oris trafiłem również na Oris Artelier Complication z niebieskimi motywami ale w tym przypadku będę raczej polował na promocję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Abaddon6

Jak się podoba Seiko to bierz Seiko :) tylko zamów sobie z odbiorem w sklepie stacjonarnym żeby jakiejś wadliwej sztuki nie kupić w ciemno.

Do 6k to jak kokedzy pisali Orisa można by rozważyć. Jednak jak zegarek ma być w pełni in-house to wtedy tylko Seiko. Oris z inhałsowym werkiem to grubo ponad dyche.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic do Seiko, ale gdybym miał wydać 6 kPLN to szukałbym raczej w innych miejscach niż Seiko.

Oris, Ball, Longines, trochę microbrandów na mechanizmach Sellity, choćby Christopher Ward.

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

@evilym ja też lubię Seiko ale chyba trochę zagalopowałeś się.

Czym się różni masowość Seiko od Omegi? Traktuję to pytanie trochę jako takie przekomarzanie się bo jak ulokowane poszczególne marki są jest raczej dość oczywiste. Nie bez powodu Seiko ma marki jak Credor i Grand Seiko, nie?

Że w innych markach dostajemy mechanizmy ETA / Sellita? A co mamy w Seiko? 4R15 do 6R35. Mega prestiżowe ;)

Wizualnie SPB143 jest świetny ale w tej cenie możesz kupić zegarki marek pozycjonowanych wyżej i z dokładniejszymi mechanizmami.

Jesli kolega by pytał czy warto kupić np. wymieniony wyżej SPB143 odpowiedziałbym, że tak (za całokształt ale po dokładnym obejrzeniu konkretnego egzemplarza - słynne QC Seiko) ale na pytanie czy są lepsze zegarki w cenie do 6.000 PLN odpowiedź jak dla mnie brzmi: tak, są (choćby wymieniany przez któregoś z kolegów Oris 65).

Prestiż i masowość to jednak dość odmienne kwestie 😜

Omega tak samo jak Seiko jest dostępna w sklepach na całym świecie. Każdy może ją kupić, przez internet czy stacjonarnie i w dużych ilościach. Pod tym względem te dwie marki niczym się od siebie nie różnią. 

Jakość, prestiż, historia czy cena to zupełnie inne tematy 🙂

Prestiżowość mechanizmów Seiko traktuję oczywiście z przymrożeniem oka. Ale jak inaczej nazwać mechanizm projektowany, produkowany i montowany w zegarkach jednej marki? Nie inaczej niż in-house 😉

A to że są tanie i takiej sobie dokładności? Cóż poradzić... 

Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

@Abaddon6

Jak się podoba Seiko to bierz Seiko :) tylko zamów sobie z odbiorem w sklepie stacjonarnym żeby jakiejś wadliwej sztuki nie kupić w ciemno.

Do 6k to jak kokedzy pisali Orisa można by rozważyć. Jednak jak zegarek ma być w pełni in-house to wtedy tylko Seiko. Oris z inhałsowym werkiem to grubo ponad dyche.

Zgadzam się 👍

20 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Nie mam nic do Seiko, ale gdybym miał wydać 6 kPLN to szukałbym raczej w innych miejscach niż Seiko.

Oris, Ball, Longines, trochę microbrandów na mechanizmach Sellity, choćby Christopher Ward.

Te Seikacze to raczej 4500 niż 6000+. Różnica jest. 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, evilym napisał(-a):

Te Seikacze to raczej 4500 niż 6000+. Różnica jest.

Te 6kPLN to limit ustalony przez otwierającego wątek.

Ball Fireman Enterprise, Longines Conquest i wiele modeli CW - też są do kupienia gdzieś między 4 a 5 kPLN.

7 godzin temu, evilym napisał(-a):

A czym różni się "masowość" Seiko od  Longienesa czy Omegi? 🙂

Dla mnie mniej więcej tym samym, czym masowość Audi i BMW od masowości Toyoty 😉. Longines i Omega nie mają linii produktowych za 100 USD, takich jak Seiko 5. Samo Seiko dobrze wie w czym problem i ma osobną linię premium, czyli Grand Seiko. Tak jak Toyota ma Lexusa. Nawet Casio swoje droższe zegarki sprzedaje pod marką Oceanus.

Marketingowo jest bardzo trudno działać jednoczenie pod jedną marką na różnych rynkach cenowych. Swatch rozwiązał to mądrze przez mnogość osobnych marek działających w różnych segmentach cenowych rynku. A w Seiko ta rozpiętość cenowa oferty jest bardzo duża. I tu się zaczyna problem percepcyjny dla potencjalnych nabywców droższych modeli Seiko (jeszcze przed Grand Seiko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Dla mnie mniej więcej tym samym, czym masowość Audi i BMW od masowości Toyoty 😉

Czyli niczym 😀

A zresztą Twojego wpisu też się zgadzam 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi