Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Beret

Laco

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Beret

Jaki model wybrać laco la-862100MB,czy laco862101MB.Dziękuje za pomoc.

Laco_Augsburg_42_Pilot_Watch_Automatic_Blaue_Stunde_NATO_27540965__THDIMH550.jpeg

Laco_Augsburg_42_Pilot_Watch_Automatic_Blaue_Stunde_NATO_97214041__THDIMH550.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolę wzór tarczy typu B. Ale to kwestia gustu...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beret

Chyba wybiorę typ B.Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Beret napisał(-a):

Chyba wybiorę typ B.Dzięki!

Też mój pierwszy pilot był typu B. Ciekawszy zdecydowanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beret

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przewrotnie polecę tarczę  A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również rekomenduję tarcze w stylu A.

Styl A jest bardziej uniwersalny, więc mozna nosic go do roznych stylizacji (nawet do koszuli, przy mniej formalnych sytuacjach).

Styl B jest ciekawy,  ale dla mnie zbyt przytlaczający i w dzien mniej czytelny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Jak pilot to typ B.

Jak ma być na każdą okazję to typ A.

Też tak myślę. Ty pierwszy to zwerbalizowałeś. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beret

Tarcza typu A jest bardziej czytelna w tarczy typu B wskazówka godzinowa jest mała,nie wiem jak będzie z przejrzystością, ale znowu jest bardziej nietypowa ,nie mam takiej w swojej kolekcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego "B-Uhra" kupiłem z tarczą A. Typ B - fajny i ciekawy, ale trochę dużo się dzieje na tarczy jak dla mnie. Szczególnie, że sam kolor tarczy wybrałeś dość niekonwencjonalny. Podobnie jak metalową bransoletę zamiast skórzanego paska, który dla takiego zegarka jest najbardziej popularną opcją. Chociaż widzę, że do niebieskiej nietypowej tarczy są tylko nietypowe opcje paskowe. Bransoleta lub szare nato.

P.S. Zakładam, że masz spory nadgarstek i że lubisz duże zegarki. Klasyczny "B-Uhr" tradycyjnie był duży, ale rozmiar 42mm w takim typie zegarka bez bezela i z wąską lunetą, to optycznie spora tarcza na nadgarstku. Warto zrobić w miarę możliwości jakąś przymiarkę i porównać z wersją 39mm, która może być dużo praktyczniejsza. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beret

Nadgarstek mam w wymiarze 18.5 cm.Niestety nie mam możliwości przymierzenia zegarka boję  się że 39 mm będzie za mały, ale zawsze po zakupie przez internet można przymierzyć i wymienić.Zastanawiam się również nad innymi wersją kolorystyczną  i również tą na pasku.

Laco_Rom_42_Pilot_Watch_Automatic_92524492__THDIMH550.jpeg

Laco_Aachen_42_Pilot_Watch_Automatic_17676544__THDIMH550.jpeg

Laco_Augsburg_42_Pilot_Watch_Automatic_20914865__THDIMH550.jpeg

Laco_Faro_42_Pilot_Watch_Automatic_10867845__THDIMH550.jpeg

zegarek-meski-laco-flieger-b-aachen-automatic-la-861690-2.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beret

Trochę nie podoba mi się ta zielona luma na niebieskim tle wyglada trochę lepiej, chociaż na żywo nie widziałem to pewny nie jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie komentowałem wyborów stylistycznych, bo to sprawa gustu, ale skoro rozważasz inne opcje, to moja opinia też jest taka, że ten niebieska, błyszcząca tarcza i bransoleta słabo pasują do B-Uhra.

Te "tradycyjne" kombinacje są dużo lepsze. Mnie z oferty Laco Basic podoba się szczególnie ten model:

obraz.png.e0fd1e2acb99375446a45bfa96d877ea.png

To postarzanie jest naprawdę fajnie zrobione. W ofercie na stronie Laco jest dostępny już tylko rozmiar 39mm.

Co do rozmiaru, to 39mm nie jest wcale taki mały. To zegarek z wąską lunetą i płaską tarczą, przez co na ręce optycznie wydaje się większy niż rozmiar wskazuje.

Ja mam klasycznego fliegera w rozmiarze 40mm i nadgarstek 17,5 cm. Ten zegarek na pewno nie wygląda na nim na zbyt mały. Jeżeli już, to na zbyt duży.

Poniżej wrzucam kilka zdjęć nadgarstkowych z telefonu.

aa7c32c184a5045014aad4e5a8f6d39c.jpg

f4ce1a34a1479ad1aec0611933e8cda5.jpg

cfb1c832ab7617c746f924420540de8b.jpg

e01f778b61ad97846ce594206b326e37.jpg

122566c7fc1b608761039831389618c5.jpg

eb6591a80b4ca27812dace2d06b71842.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Nie komentowałem wyborów stylistycznych, bo to sprawa gustu, ale skoro rozważasz inne opcje, to moja opinia też jest taka, że ten niebieska, błyszcząca tarcza i bransoleta słabo pasują do B-Uhra.

Te "tradycyjne" kombinacje są dużo lepsze. Mnie z oferty Laco Basic podoba się szczególnie ten model:

obraz.png.e0fd1e2acb99375446a45bfa96d877ea.png

To postarzanie jest naprawdę fajnie zrobione. W ofercie na stronie Laco jest dostępny już tylko rozmiar 39mm.

Co do rozmiaru, to 39mm nie jest wcale taki mały. To zegarek z wąską lunetą i płaską tarczą, przez co na ręce optycznie wydaje się większy niż rozmiar wskazuje.

Ja mam klasycznego fliegera w rozmiarze 40mm i nadgarstek 17,5 cm. Ten zegarek na pewno nie wygląda na nim na zbyt mały. Jeżeli już, to na zbyt duży.

Poniżej wrzucam kilka zdjęć nadgarstkowych z telefonu.

aa7c32c184a5045014aad4e5a8f6d39c.jpg

f4ce1a34a1479ad1aec0611933e8cda5.jpg

cfb1c832ab7617c746f924420540de8b.jpg

e01f778b61ad97846ce594206b326e37.jpg

122566c7fc1b608761039831389618c5.jpg

eb6591a80b4ca27812dace2d06b71842.jpg

Trochę cena z kosmosu zegarka na prostej Miyocie bez stopsekundy. Wygląd z przodu OK, choć pilot o wymiarze 39 mm nijak się ma do pierwszych pilotów. No i słaby jest przeszklony dekiel pokazujący napęd o którym już wspominałem. Gdyby zrobili jakiś stylowy na dodatek ładnie zdobiony, byłoby zdecydowanie korzystniej. Uwagi dotyczą Laco za 440 euro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Miyota 821A to nie jest jakiś wypas. Przez przeszklony dekiel też nie ma za bardzo co oglądać. Ale Laco stosuje przynajmniej już wersję mechanizmu ze stop-sekundą, więc to na plus.

obraz.png.a9dddb366ed77773c99ae755348f0045.png

Tutaj niestety płaci się też za markę. To i tak bardzo miło (i mądrze) ze strony Laco, że jako jedyna chyba firma spośród oryginalnych producentów B-Uhrów ma taką serię jak Basic dla mniej zasobnych portfeli.

Ich lepsze fliegery z serii Original to już około 1.000 EUR. Podobnie ceni się Stowa i Wempe, że nie wspomnę o cenach IWC. Lange&Sohne - nawet nie wiem, czy mają wciąż takie zegarki w ofercie, ale w ogóle nie ta półka cenowa. Jak ktoś chciałby B-Uhra z firmy z tradycją w tym zakresie, to i tak jest to bardzo ciekawa oferta. W zasadzie wyraźnie taniej to jest już chyba tylko u chińczyków. Do tego Laco daje całkiem spore możliwości dostosowania zegarka do własnych preferencji i możliwość grawerunku.

Co do rozmiaru, to dawne (chyba) 55mm z oryginalnych B-Uhrów i jakieś 30 cm paska do zakładania na rękaw kurtki - to chyba nie do zastosowania w "cywilu", więc na nieoryginalny rozmiar bym nie narzekał

Dobrą specyfikację za rozsądne pieniądze daje Dekla. W zasadzie cały zegarek można skonfigurować pod siebie. Rozmiar koperty i jej wykończenie, rodzaj koronki, stronę montażu koronki, kolor tarczy, rodzaj lumy, dobry, szwajcarski mechanizm automatyczny lub z ręcznym naciągiem itp... Wszystko od 600 EUR.

https://deklawatches.com/en/pilot/

obraz.thumb.png.394cb306c2ebb5c27e0557063de5d65a.png

I jeszcze ofertę Steinharta warto zobaczyć z ręcznym naciągiem na Unitasie:

https://steinhart-zegarki.pl/pl/c/NAV-B-UHR/6

Mnie się na przykład ten brąziak bardzo podoba:

obraz.png.58c36dde527881511a3fe9026b9bff23.png

Albo po taniości Aquatico z mechanizmem Seiko NH37 (na pewno nie gorszym od Miyoty 821A) w środku:

obraz.png.38e7bec34623843d4c0e15c0d32636e8.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

To prawda. Miyota 821A to nie jest jakiś wypas. Przez przeszklony dekiel też nie ma za bardzo co oglądać. Ale Laco stosuje przynajmniej już wersję mechanizmu ze stop-sekundą, więc to na plus.

obraz.png.a9dddb366ed77773c99ae755348f0045.png

Tutaj niestety płaci się też za markę. To i tak bardzo miło (i mądrze) ze strony Laco, że jako jedyna chyba firma spośród oryginalnych producentów B-Uhrów ma taką serię jak Basic dla mniej zasobnych portfeli.

Ich lepsze fliegery z serii Original to już około 1.000 EUR. Podobnie ceni się Stowa i Wempe, że nie wspomnę o cenach IWC. Lange&Sohne - nawet nie wiem, czy mają wciąż takie zegarki w ofercie, ale w ogóle nie ta półka cenowa. Jak ktoś chciałby B-Uhra z firmy z tradycją w tym zakresie, to i tak jest to bardzo ciekawa oferta. W zasadzie wyraźnie taniej to jest już chyba tylko u chińczyków. Do tego Laco daje całkiem spore możliwości dostosowania zegarka do własnych preferencji i możliwość grawerunku.

Co do rozmiaru, to dawne (chyba) 55mm z oryginalnych B-Uhrów i jakieś 30 cm paska do zakładania na rękaw kurtki - to chyba nie do zastosowania w "cywilu", więc na nieoryginalny rozmiar bym nie narzekał

Dobrą specyfikację za rozsądne pieniądze daje Dekla. W zasadzie cały zegarek można skonfigurować pod siebie. Rozmiar koperty i jej wykończenie, rodzaj koronki, stronę montażu koronki, kolor tarczy, rodzaj lumy, dobry, szwajcarski mechanizm automatyczny lub z ręcznym naciągiem itp... Wszystko od 600 EUR.

https://deklawatches.com/en/pilot/

obraz.thumb.png.394cb306c2ebb5c27e0557063de5d65a.png

I jeszcze ofertę Steinharta warto zobaczyć z ręcznym naciągiem na Unitasie:

https://steinhart-zegarki.pl/pl/c/NAV-B-UHR/6

Mnie się na przykład ten brąziak bardzo podoba:

obraz.png.58c36dde527881511a3fe9026b9bff23.png

Albo po taniości Aquatico z mechanizmem Seiko NH37 (na pewno nie gorszym od Miyoty 821A) w środku:

obraz.png.38e7bec34623843d4c0e15c0d32636e8.png

Pokazałeś ciekawe alternatywy. Szczególnie Aquatico wnosi coś ciekawego w wyglądzie, nie uciekając zupełnie od klasycznego wzoru, ciekawy kompromis. Stainhart ma fajną tarczę a i Unitas zdecydowanie bardziej nadaje się do pokazywania niż zwykła Miyota. O braku stop sekundy słyszałem w jakiejś jutubowej recenzji, mój błąd. Dekla jak dobry krawiec, zegarek na miarę a i cena jakaś do zaakceptowania (przy takim wyborze opcji). 

Ja mam pilota B z Chin na NH 35 i tu pojawia się klasyczny zegarkowy dylemat, ile powinien wynosić "podatek od historii". Escapement Time z ładnie rzeźbionym deklem i przyzwoitym paskiem kosztował mnie ok. 100 USD. 

Co do rozmiarów pilotów, to z mojej strony była lekka prowokacja, bo sam kupiłem ostatnio malutką piątkę od Seiko w kolorze piaskowym (37 mm). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beret

Chyba macie rację jak pilot to raczej na pasku,niebieska tarcza też chyba nie pasuje do oryginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

O braku stop sekundy słyszałem w jakiejś jutubowej recenzji, mój błąd.

To nie błąd. 😉

Laco robi te piloty na Miyocie od jakiegoś czasu. W międzyczasie (rok, albo dwa lata temu) Miyota wprowadziła unowocześnioną wersję mechanizmu ze stop sekundą i Laco zaczęło stopniowo je wprowadzać do swoich zegarków. Tak więc starsze egzemplarze tych fliegerów nie miały stop-sekundy. W zeszłym roku trafiało się losowo, niektóre egzemplarze ze stop-sekundą a niektóre bez, a teraz jak widać już wszystkie mechanizmy montowane przez Laco to nowsze wersje ze stop sekundą.

Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

sam kupiłem ostatnio malutką piątkę od Seiko w kolorze piaskowym (37 mm)

Wiem który 😁. Sam mam takiego samego tylko z zieloną tarczą. Za około 400 PLN to super zegarek. Z jednej strony, technicznie to podróż o jedną epokę w przeszłość, ale z drugiej strony klasyczna seria "5" od Seiko to wciąż prawdziwe mistrzostwo w kategorii wartości w przeliczeniu na wydane PLNy. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

To nie błąd. 😉

Laco robi te piloty na Miyocie od jakiegoś czasu. W międzyczasie (rok, albo dwa lata temu) Miyota wprowadziła unowocześnioną wersję mechanizmu ze stop sekundą i Laco zaczęło stopniowo je wprowadzać do swoich zegarków. Tak więc starsze egzemplarze tych fliegerów nie miały stop-sekundy. W zeszłym roku trafiało się losowo, niektóre egzemplarze ze stop-sekundą a niektóre bez, a teraz jak widać już wszystkie mechanizmy montowane przez Laco to nowsze wersje ze stop sekundą.

Wiem który 😁. Sam mam takiego samego tylko z zieloną tarczą. Za około 400 PLN to super zegarek. Z jednej strony, technicznie to podróż o jedną epokę w przeszłość, ale z drugiej strony klasyczna seria "5" od Seiko to wciąż prawdziwe mistrzostwo w kategorii wartości w przeliczeniu na wydane PLNy. 👍

Mechanizm starych piątek to właściwie zabytek, ale ich wygląd rekompensuje to z naddatkiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Beret