Londek 49622 #551 Napisano 28 Marca 2023 2 minutes ago, pmwas said: через два-три года сгниет! 😱😱😱 Wyjechałem w suchy, zimny poranek a tu w Katowicach śnieżyca! Solarki jeżdżą, wszystko posolone 😭😭😭 Słyszysz już jak ruda chrumka 👀😜 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64652 #552 Napisano 28 Marca 2023 18 minut temu, Londek napisał(-a): Słyszysz już jak ruda chrumka 👀😜 Ona nie chrumka tylko ryje 🐗🐗🐗 😁😁😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8499 #553 Napisano 28 Marca 2023 Godzinę temu, pmwas napisał(-a): через два-три года сгниет! 😱😱😱 Wyjechałem w suchy, zimny poranek a tu w Katowicach śnieżyca! Solarki jeżdżą, wszystko posolone 😭😭😭 Bo wyjechałeś z Sosnowca do Katowic, czyli z jednej strefy do całkowicie innej strefy 🤣. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1239 #554 Napisano 28 Marca 2023 Dzisiaj zrobiłem. Rocznik 2017 przebieg 300 km. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #555 Napisano 28 Marca 2023 Ich było kilkanaście. Czarne i zielone. Rocznik 2017, pierwsza rejestracja w Polsce 2021. Normalnie byłaby to bajka, ale w przypadku UAZow i jego podatności na biodegradację niestety nie da się go traktować jak auto 2-letnie, raczej bliżej 10. Mam wrażenie, że jego stan jest bardzo zbliżony do mojego nieodżałowanego 13 letniego Subaru 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisniap 1239 #556 Napisano 28 Marca 2023 Ten na zdjęciu był na tymczasowych tablicach. Właściciel, który go kupił szedł do wydziału komunikacji po stałe tablice i dowód. Chwilę z nim zamieniłem. Mówił, że gdyby chciał sprzedać to za 62 tys. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #557 Napisano 28 Marca 2023 No, tyle to kosztuje… ogólnie mało jak za terenówkę, dużo jak za UAZa. Gdyby nie akcyza, fabrycznie nowe byłyby tańsze. Tzn gdyby nie akcyza i wojna… 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #558 Napisano 28 Marca 2023 A co Masz z wyposażenia ? Klimatyzacja, pasy bezpieczeństwa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #559 Napisano 29 Marca 2023 Pasy wiadomo, że ma, co stanowi już pewien postęp… Nawet ma isofix Moj ma klimatyzację, ale to się montuje dodatkowo. Niestety jest zepsuta, bo skraplacz umieszczony przed chłodnicą silnika dostał kamieniem i cieknie - trzeba wymienić, ale poprzedni właściciel nie umiał znaleźć identycznego. Czyli trzeba zamontować inny… 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #560 Napisano 30 Marca 2023 Ciekawe - oglądając kanał o UAZiku, znalazłem fajny odcinek. Chłop naprawdę dba o to autko i np robił pomiar kompresji co jakiś czas. Po 16 tysiącach zauważył nieco niższą kompresję na trzecim cylindrze, po 30 tysiącach na trzecim była kysz wyraźnie nizsza, a na drugim trochę. Endoskop i… kropelki płynu chłodzącego na ściankach obu cylindrów. Ciekawy silnik ZMZ 409, w którym wymiana uszczelki pod głowicą to normalka 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #561 Napisano 1 Kwietnia 2023 W ramach walki z korozją nadwozia (zasdniczo kilka korodujących odprysków lakieru i dolna krawędź z tyłu za zderzakiem) kupiłem konwerter rdzy Wurth… Powiem, że fajne - „ruda” ładnie czernieje. Teraz tylko lakier zaprawkowy i powinno grać 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #562 Napisano 1 Kwietnia 2023 W międzyczasie Alfa… …przekroczyła 30000km 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #563 Napisano 1 Kwietnia 2023 I jeszcze jeden kamień milowy… Legenda głosi, że UAZik jak już przejezdzi 10000km to będzie żył Jest 10000! 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #564 Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) 7 minut temu, pmwas napisał(-a): I jeszcze jeden kamień milowy… Legenda głosi, że UAZik jak już przejezdzi 10000km to będzie żył Jest 10000! To teraz przez następny 1000 będziesz jeżdził z "duszą na ramieniu" Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #565 Napisano 1 Kwietnia 2023 1 minutę temu, mkl1 napisał(-a): To teraz przez następny 1000 będziesz jeżdził z "duszą na ramieniu" Nie, 10000 już ma! Ale… w nim kazdy kilometr jest z duszą na ramieniu 😂 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #566 Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Pełne "przekroczenie "jaest 10 999 to tak , jak z datą milenijną ... Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8499 #567 Napisano 1 Kwietnia 2023 11 minut temu, pmwas napisał(-a): I jeszcze jeden kamień milowy… Legenda głosi, że UAZik jak już przejezdzi 10000km to będzie żył Jest 10000! Ten ruski cud techniki ma elektroniczny licznik kilometrów? Wot kakaja technika! 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #568 Napisano 1 Kwietnia 2023 Rozumiem, za wcześnie na świętowanie 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 6282 #569 Napisano 1 Kwietnia 2023 4 godziny temu, pmwas napisał(-a): W międzyczasie Alfa… …przekroczyła 30000km Alfa jak Alfa, ale co to za ciekawy zegarek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #570 Napisano 1 Kwietnia 2023 4 minuty temu, Christo napisał(-a): Alfa jak Alfa, ale co to za ciekawy zegarek? Chiński „Niemiec” - Burgmeister Kupiłem do celów dydaktycznych - to chińska wariacja na temat Chronometre a resonance 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 6282 #571 Napisano 1 Kwietnia 2023 Jeden balans napędza godzinową wskazówkę a drugi minutową i sekundową? 😉 Sympatyczna ciekawostka. PS. Jeździsz tym UAZ’em po centrum? Bo jeszcze ani razu Cię nie spotkałem na drodze… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #572 Napisano 1 Kwietnia 2023 3 minuty temu, Christo napisał(-a): Jeden balans napędza godzinową wskazówkę a drugi minutową i sekundową? 😉 Sympatyczna ciekawostka. PS. Jeździsz tym UAZ’em po centrum? Bo jeszcze ani razu Cię nie spotkałem na drodze… Jeżdżę rano i po pracy. Ale jeżdżę. Ostatnio stałem pod Cesarską. Co do zegarka. Ma dwa bębny, dwie osobne przekładnie chodu, dwa wychwyty i dwa balanse. Jedna przekładnia napędza wszystko, druga nic. Idea jest taka, że dwa balanse na jednej płycie mają niby wpadać w rezonans i - niwelując wzajemnie niedokładności - razem chodzić dokładniej. Pytanie czy w ogóle w ten rezonans wpadają, a jeśli tak, to… cóż, osobiście uważam, że dwaj idioci razem nie są mądrzejsi, więc dwa niedokładne balanse… no cóż… 3 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #573 Napisano 1 Kwietnia 2023 O widzę ogranicznik do 160 🤡 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2261 #574 Napisano 2 Kwietnia 2023 7 godzin temu, beniowski napisał(-a): Ten ruski cud techniki ma elektroniczny licznik kilometrów? Wot kakaja technika! ściągnęli technologie ze zgniłego zachodu zanim jeszcze sankcje wprowadzono 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9132 #575 Napisano 2 Kwietnia 2023 9 godzin temu, łowca napisał(-a): O widzę ogranicznik do 160 🤡 W praktyce da się osiągnąć 150, tzn ok 135-140 realnie. Są tacy, co zamknęli licznik jadąc 150, ale strach, powyżej 100 robi się koszmarnie głośno, powyżej 120 składają się lusterka (😂🤯🤡) +5 do aerodynamiki, -50 do widoczności… Ale jak jedziesz tym 140, to co cię obchodzi, co tam jest z tyłu ? 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach