pmwas 9174 #2426 Napisano 22 Listopada Teraz mam zagwozdkę. Byłem dziś w Tychach o w drodze powrotnej coś zaczęło już mocno hałasować. I dwójka znow zgrzyta jak dawniej. I teraz zastanawia mnie, co właściwie wydaje ten odgłos. Takie jakby tarcie. Ponieważ w ramach testów pogazowałem nieco i słychać to przy zatrzymanym aucie na luzie i puszczonym sprzęgle - muszę obstawić wałek pośredni, ew sprzęgłowy. Albo zębatki. Natomiast jak przegazowalem i trzymałem gaz, to po wciśnięciu sprzęgła dwójka bardzo nie chciała wejść, widać było, że synchronizator nie zatrzymuje krecących się walków, natomiast wałki muszą się obracać lekko, tzn bez oporów, skoro na wciśniętym sprzęgle dalej się kręcą. Poki co jeszcze jeździ, ale teraz to już z każdym przejazdem jest gorzej, więc cokolwiek tam padło, zaraz się do reszty rozleci i może będzie wiadomo na pewno. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9174 #2427 Napisano 22 Listopada Moje eksperymenta wskazały na wałek pośredni i tak to chyba jest. Znalazłem w necie opinię, że w tej skrzyni na wałku pośrednim zastosowano zamiast łożysk kulkowych łożyska stożkowe bez możliwości regulacji. W trakcie eksploatacji się zużywają i po kilkudziesięciu tysiącach zaczynają się jaja, bo nie ma jak wyregulować luzu. Ogólnie dobra skrzynia, nie za trwała taka 👍 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1825 #2428 Napisano 22 Listopada 14 godzin temu, pmwas napisał(-a): nawet jeśli pogrzebanie w skrzyni byłoby kuszącą perspektywą było słuchać jak pisałem, żebyś kupił drugą skrzynię. Jedna w aucie a druga w naprawie. Było słuchać, gdy pisałem, żebyś sprzedał póki sprawne Było słuchać, gdy było pisane, żebyś wcale tego nie kupował.. 3 godziny temu, pmwas napisał(-a): Ogólnie dobra skrzynia, nie za trwała taka no i super. Wystarczy naprawiać sezonowo co wymianę oleju w silniku.. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9174 #2429 Napisano 23 Listopada (edytowane) 7 godzin temu, zadra napisał(-a): było słuchać jak pisałem, żebyś kupił drugą skrzynię. Jedna w aucie a druga w naprawie. Było słuchać, gdy pisałem, żebyś sprzedał póki sprawne Było słuchać, gdy było pisane, żebyś wcale tego nie kupował.. no i super. Wystarczy naprawiać sezonowo co wymianę oleju w silniku.. Nie, samego zakupu nawet nie żałuję, ale wtedy nawet nie wiedziałem, że niektóre mają chińską skrzynię. O tym dowiedziałem się dopiero po. Ogolnie gdyby nie ta skrzynia, w tym aucie jedyną istotną awarią byłaby uszczelka w silniku. Reszta to niekończący się problem ze skrzynią. Trzeba było od razu brać z Dymosem, ale wtedy tego nie wiedziałem. Może też prawda jest, że te łożyska padają przez eksploatację w trasie z długotrwałą jazdą koło 100km/h... Pewnie jak się jeździ w polu to się to zużywa wolniej... Nie żebym tego bronił czy coś, inżynierem nie jestem, ale patrząc na zdjęcia też mi się nie wydaje, żeby w tym miejscu łożyska stożkowe regulowane podkładkami przy składaniu (tzn bez nakrętki) to był całkiem dobry pomysł... Edytowane 23 Listopada przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9174 #2430 Napisano Niedziela o 13:02 Nic, na razie będę jeździł i zobaczę. Dziś np dla odmiany nie piszczał, może jeszcze chwilę pociągnie... Olej widać tak dobry, że oko zbielało 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach