Anansi 3539 #26 Napisano 30 Sierpnia 2022 Godzinę temu, azina napisał(-a): Zwał jak zwał - zegar główny, czyli matka i zegary wtórne. Zegar główny (w domyśle matka - ale w tym przypadku mechaniczna ;)) sterował zegarem dwutarczowym umieszczonym na zewnątrz budynku za pomocą pędni. Sam o tym wcześniej pisałeś. Tak czy inaczej są piękne i wyjątkowe. Na dodatek już bardzo rzadkie. Zapewne wszystkie odmierzają najprawdziwszy czas Nie "zwał jak zwał", tylko źle zwał i się domyślał. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #27 Napisano 30 Sierpnia 2022 37 minut temu, Anansi napisał(-a): Nie "zwał jak zwał", tylko źle zwał i się domyślał. Mądremu dwa słowa wystarczą... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #28 Napisano 30 Sierpnia 2022 Opracowanie z "czasnawysokosci.pl": Innymi znanymi wytworami fabryki były zegary dworcowe, bardzo rozpowszechnione w całych dawnych Prusach. Ich konstrukcja była bardzo prosta. Pojedynczy mechanizm umieszczany był wewnątrz budynku w specjalnej szafie, przypominającej zegar podłogowy. Przez ścianę przechodził wał napędzający wskazówki przy dwóch szklanych tarczach w zewnętrznej części czasomierza. Odlewana z żeliwa, pomalowana na zielono lub inne barwy, często posiadająca roślinne (lub też inne) ornamenty. Rzut z góry w kształcie trójkąta, natomiast okrągłe tarcze umieszczone były na płaszczyznach po obu bokach "kasty". Takie egzemplarze możemy spotkać m. in. na stacji kolejowej w Rakoniewicach i w parowozowni we Wolsztynie (patrz zdjęcia poniżej)". 3 minuty temu, azina napisał(-a): Opracowanie z "czasnawysokosci.pl": Innymi znanymi wytworami fabryki były zegary dworcowe, bardzo rozpowszechnione w całych dawnych Prusach. Ich konstrukcja była bardzo prosta. Pojedynczy mechanizm umieszczany był wewnątrz budynku w specjalnej szafie, przypominającej zegar podłogowy. Przez ścianę przechodził wał napędzający wskazówki przy dwóch szklanych tarczach w zewnętrznej części czasomierza. Odlewana z żeliwa, pomalowana na zielono lub inne barwy, często posiadająca roślinne (lub też inne) ornamenty. Rzut z góry w kształcie trójkąta, natomiast okrągłe tarcze umieszczone były na płaszczyznach po obu bokach "kasty". Takie egzemplarze możemy spotkać m. in. na stacji kolejowej w Rakoniewicach i w parowozowni we Wolsztynie (patrz zdjęcia poniżej)". Zdjęcia mojego Carla Weissa 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #29 Napisano 30 Sierpnia 2022 3 godziny temu, azina napisał(-a): Opracowanie z "czasnawysokosci.pl": Innymi znanymi wytworami fabryki były zegary dworcowe, bardzo rozpowszechnione w całych dawnych Prusach. Ich konstrukcja była bardzo prosta. Pojedynczy mechanizm umieszczany był wewnątrz budynku w specjalnej szafie, przypominającej zegar podłogowy. Przez ścianę przechodził wał napędzający wskazówki przy dwóch szklanych tarczach w zewnętrznej części czasomierza. Odlewana z żeliwa, pomalowana na zielono lub inne barwy, często posiadająca roślinne (lub też inne) ornamenty. Rzut z góry w kształcie trójkąta, natomiast okrągłe tarcze umieszczone były na płaszczyznach po obu bokach "kasty". Takie egzemplarze możemy spotkać m. in. na stacji kolejowej w Rakoniewicach i w parowozowni we Wolsztynie (patrz zdjęcia poniżej)". Zdjęcia mojego Carla Weissa Bardzo ładny, zacny i niezwykle rzadko spotykany zegar. Rozumiem że jest to zegar samoistny bez możliwości podłączania dodatkowych pędni. Gratuluję posiadania takowego!! 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #30 Napisano 30 Sierpnia 2022 14 minut temu, dziadek napisał(-a): Bardzo ładny, zacny i niezwykle rzadko spotykany zegar. Rozumiem że jest to zegar samoistny bez możliwości podłączania dodatkowych pędni. Gratuluję posiadania takowego!! Dziękuję uprzejmie. Ma możliwość podłączenia pędni poprzez otwór w skrzyni. Niestety nie posiadam zewnętrznych zegarów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #31 Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Zegar wtórny na zewnątrz i z drugiej wewnętrznej strony ściany zegar pierwotny, czyli matka, obydwa połączone ze sobą stałą pędnią. Kiedyś tu na forum był pokazany cały mechanizm takiego zegara i pędni. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez dziadek 3 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #32 Napisano 30 Sierpnia 2022 Tu jest bardzo ładnie pokazany cały mechanizm pierwotny i wtórny oraz wszystkie przekładnie. http://czasnawysokosci.pl/renowacja_5.php 1 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #33 Napisano 30 Sierpnia 2022 6 minut temu, dziadek napisał(-a): Tu jest bardzo ładnie pokazany cały mechanizm pierwotny i wtórny oraz wszystkie przekładnie. http://czasnawysokosci.pl/renowacja_5.php Szkoda, że zachowało się ich tak mało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #34 Napisano 5 Września 2022 W dniu 30.08.2022 o 00:14, dziadek napisał(-a): A ja mam zamiar sobie powiesić nad swoim przyszłym warsztatem takiego klapkowca który będzie sterowany przez zegar matkę dołączoną poniżej. Matka będzie również sterowała jego podświetleniem. W dniu 30.08.2022 o 00:14, dziadek napisał(-a): A ja mam zamiar sobie powiesić nad swoim przyszłym warsztatem takiego klapkowca który będzie sterowany przez zegar matkę dołączoną poniżej. Matka będzie również sterowała jego podświetleniem. Taki egzemplarz był ostatnio na giełdzie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3554 #35 Napisano 5 Września 2022 U mnie takie dwa wtórne się pojawiły. Żona po raz pierwszy wykazała zainteresowanie zegarami i powiedziała, że jak mam wieszać jakiś na zewnątrz to nie będzie go widziała a chce mieć szansę na trochę wspomnień i trzeba było drugi dokupić aby powiesić go w domu. Teraz jeszcze naprawa zegara matki i będzie komplet do złożenia. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #36 Napisano 5 Września 2022 (edytowane) No tak.... Macie zegary kolejowe... hmmm. chciałbym, ale nie mam gdzie powiesić. ( nawet widziałem w niedzielę takowy elepstryczny...) Ja mogę tylko wieżowy a wagi opuszczać do mojego ogródka poniżej Zazdroszczę ..... Edytowane 5 Września 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #37 Napisano 6 Września 2022 (edytowane) A to część mojej wystawki zegarów przemysłowych produkcji ARON-HELIOWATT-PFLiZE-ZWAP A6: Edytowane 6 Września 2022 przez Kerims 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #38 Napisano 6 Września 2022 O kurczę... prawie jak w domu 😁 Też mam kilka ARONów-HELIOWATTów-PFLiZE-ZWAP A6 ------ Może kiedyś zrobimy wystawę? Kolejowe i przemysłowe matki są bardzo zaniedbane. 1 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3554 #39 Napisano 6 Września 2022 Ładna kolekcja. Gratuluję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3554 #40 Napisano 5 Listopada 2022 Nie mogłem się doczekać naprawy mojego zegara głównego i zamontowałem wtórny na sterowniku. A to. główny w oczekiwaniu na naprawę. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #41 Napisano 5 Listopada 2022 Witamy w rodzinie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tempus Fugit 338 #42 Napisano 23 Czerwca 2023 Tak prezentuje się centrum dystrybucji czasu w mojej pracowni. Centralnie pracuje zegar sterujący, który pozostaje na razie domniemanym Korfage und Sohne, z mechanizmem który może być zmodyfikowanym Beckerem P65. Zegar steruje trzema zegarami wtórnymi z czego w pracowni pracują dwa. Wkrótce Korfage przesunie się na prawo, a zastąpi go wczesny Siemens. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #43 Napisano 29 Lutego 2024 Też wypada się pochwalić... Ostatnia zdobycz - zegar szwajcarskich kolei SBB, produkcji Mobatime. Kultowy design z 1944 r. Hansa Hilfikera z czerwoną wskazówką sekundowa w kształcie lizaka zatrzymującą się na 1,5 sekundy na godzinie 12 i ruszającej wraz ze skokiem minutowej w momencie synchronizacji. Można go zobaczyć na wszystkich stacjach w Szwajcarii i jeszcze w kilku krajach, jest też eksponowany w Design Museum w Londynie i w MoMA w Nowym Jorku. Chód zegara pokazuje filmik Zegar napędzany jest dwoma sterownikami - jeden 48V AC zasila wskazówkę sekundową napędzaną silniczkiem synchronicznym (porusza się ona nieco szybciej - pełen obrót wykonuje w 58,5 sekundy), drugi to sterownik napędzający silnik krokowy wskazówki minutowej, synchronizowany radiowo DCF. Tarcza wielka (ponad 50 cm), zegar jest dwustronny i z podświetleniem. Na razie stoi w piwnicy (do góry nogami - godziną 12 do dołu), mam zagwozdkę, jak ze względu na wymiary go fajnie wyeksponować. Jest taki pomysł - na domu syna, zrobiłem nawet małą wizualizację - poczekam do wiosny no i jego zgodę. No a jezeli wtedy go niejako stracę, to pokochawszy ten design do kuchni kupiłem coś takiego Zdecydowanie mniejszy, ale też dokładnie odtwarza funkcję "stop&go", tj. zatrzymania wskazówki sekundowej i skoku minutowej. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3539 #44 Napisano 1 Marca 2024 Są też takie naręczne, w tym jeden z zatrzymującym się sekundnikiem. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #45 Napisano 1 Marca 2024 3 godziny temu, Anansi napisał(-a): Są też takie naręczne, w tym jeden z zatrzymującym się sekundnikiem. Też go znam, ale u mnie pierszeństwo ma ten co na ścianie 🙂. A poza tym i tak potrzebny był mi dokładny do kuchni (ten jest synchronizowany po wifi), poprzedni odmówił już posłuszeństwa i rano spiesząc się do pracy nigdy nie wiedziałem czy mam łykać, czy spokojnie przeżuwać śniadanko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3554 #46 Napisano 1 Marca 2024 Ostatni montaż u mojego kolegi zegarmistrza. Uruchomiony po 10 latach. Znalazł się wreszcie czas. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tempus Fugit 338 #47 Napisano 22 Czerwca Obiecany niegdyś Siemens z początku XX wieku. Potężny i pięknie wykonany zegar z bardzo ciężkim wahadłem i z napędem elektromagnetycznym systemu Hippa. VID_20250425_092846.mp4 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3554 #48 Napisano 4 Października Nowe biuro zostało wyposażone w zegar dworcowy Pragotron dwustronny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3539 #49 Napisano 4 Października Krásné hodiny ! 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 224 #50 Napisano 4 Października (edytowane) Pragotron dwustronny dobrze wygląda w biurze ale też i w ogrodzie. Obydwie tarcze wprawdzie do góry nogami ale to nie rzutuje 🙃. Pasowały mi tak kabelki. ps. Poszperałem trochę i logo chyba jednak jest dobrze ustawione. Duża ikona zegara w dolnym rogu trójkąta a na górze trzy małe. Edytowane 4 Października przez Taraj 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach