Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
azina

Zegar kolejowy, peronowy

Recommended Posts

Godzinę temu, azina napisał(-a):

Zwał jak zwał - zegar główny, czyli matka i zegary wtórne. Zegar główny (w domyśle matka - ale w tym przypadku mechaniczna ;)) sterował zegarem dwutarczowym umieszczonym na zewnątrz budynku za pomocą pędni. Sam o tym wcześniej pisałeś. Tak czy inaczej są piękne i wyjątkowe. Na dodatek już bardzo rzadkie.

Zapewne wszystkie odmierzają najprawdziwszy czas ;)

Nie "zwał jak zwał", tylko źle zwał i się domyślał. :(

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

37 minut temu, Anansi napisał(-a):

Nie "zwał jak zwał", tylko źle zwał i się domyślał. :(

Mądremu dwa słowa wystarczą...

Opracowanie z "czasnawysokosci.pl": Innymi znanymi wytworami fabryki były zegary dworcowe, bardzo rozpowszechnione w całych dawnych Prusach. Ich konstrukcja była bardzo prosta. Pojedynczy mechanizm umieszczany był wewnątrz budynku w specjalnej szafie, przypominającej zegar podłogowy. Przez ścianę przechodził wał napędzający wskazówki przy dwóch szklanych tarczach w zewnętrznej części czasomierza. Odlewana z żeliwa, pomalowana na zielono lub inne barwy, często posiadająca roślinne (lub też inne) ornamenty. Rzut z góry w kształcie trójkąta, natomiast okrągłe tarcze umieszczone były na płaszczyznach po obu bokach "kasty". Takie egzemplarze możemy spotkać m. in. na stacji kolejowej w Rakoniewicach i w parowozowni we Wolsztynie (patrz zdjęcia poniżej)".

IMG-20220604-WA0005.jpg

IMG-20220604-WA0010 (1)1.jpg

3 minuty temu, azina napisał(-a):

Opracowanie z "czasnawysokosci.pl": Innymi znanymi wytworami fabryki były zegary dworcowe, bardzo rozpowszechnione w całych dawnych Prusach. Ich konstrukcja była bardzo prosta. Pojedynczy mechanizm umieszczany był wewnątrz budynku w specjalnej szafie, przypominającej zegar podłogowy. Przez ścianę przechodził wał napędzający wskazówki przy dwóch szklanych tarczach w zewnętrznej części czasomierza. Odlewana z żeliwa, pomalowana na zielono lub inne barwy, często posiadająca roślinne (lub też inne) ornamenty. Rzut z góry w kształcie trójkąta, natomiast okrągłe tarcze umieszczone były na płaszczyznach po obu bokach "kasty". Takie egzemplarze możemy spotkać m. in. na stacji kolejowej w Rakoniewicach i w parowozowni we Wolsztynie (patrz zdjęcia poniżej)".

IMG-20220604-WA0005.jpg

Zdjęcia mojego Carla Weissa

3 godziny temu, azina napisał(-a):

IMG-20220604-WA0005.jpg

Zdjęcia mojego Carla Weissa

Bardzo ładny, zacny i niezwykle rzadko spotykany zegar.

Rozumiem że jest to zegar samoistny bez możliwości podłączania dodatkowych pędni.

Gratuluję posiadania takowego!!

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

14 minut temu, dziadek napisał(-a):

Bardzo ładny, zacny i niezwykle rzadko spotykany zegar.

Rozumiem że jest to zegar samoistny bez możliwości podłączania dodatkowych pędni.

Gratuluję posiadania takowego!!

Dziękuję uprzejmie. Ma możliwość podłączenia pędni poprzez otwór w skrzyni. Niestety nie posiadam zewnętrznych zegarów.

20210924_201150.jpg

20211204_143638.jpg

Zegar wtórny na zewnątrz i z drugiej wewnętrznej strony ściany zegar pierwotny, czyli matka, obydwa połączone ze sobą stałą pędnią. 

Kiedyś tu na forum był pokazany cały mechanizm takiego zegara i pędni.  

5f60965fef90b_o_large.jpg

5f6098349e2b9_o_xlarge.jpg

Edited by dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Tu jest bardzo ładnie pokazany cały mechanizm pierwotny i wtórny oraz wszystkie przekładnie. 

http://czasnawysokosci.pl/renowacja_5.php

W dniu 30.08.2022 o 00:14, dziadek napisał(-a):

A ja mam zamiar sobie powiesić nad swoim przyszłym warsztatem takiego klapkowca który będzie sterowany przez zegar matkę dołączoną poniżej. Matka będzie również sterowała jego podświetleniem.:) 

20220829_230516 (4).jpg

20220829_230537 (2).jpg

IMG-20220903-WA0003.jpg

W dniu 30.08.2022 o 00:14, dziadek napisał(-a):

A ja mam zamiar sobie powiesić nad swoim przyszłym warsztatem takiego klapkowca który będzie sterowany przez zegar matkę dołączoną poniżej. Matka będzie również sterowała jego podświetleniem.:) 

20220829_230516 (4).jpg

20220829_230537 (2).jpg

Taki egzemplarz był ostatnio na giełdzie. 

U mnie takie dwa wtórne się pojawiły. Żona po raz pierwszy wykazała zainteresowanie zegarami i powiedziała, że jak mam wieszać jakiś na zewnątrz to nie będzie go widziała a chce mieć szansę na trochę wspomnień i trzeba było drugi dokupić aby powiesić go w domu. 

Teraz jeszcze naprawa zegara matki i będzie komplet do złożenia. 

IMG_6506.thumb.jpeg.8bf84a1b04fd3585ed53466ac721ad00.jpeg

No tak.... Macie zegary kolejowe... hmmm. chciałbym, ale nie mam gdzie powiesić. ( nawet widziałem w niedzielę takowy elepstryczny...)

Ja mogę tylko wieżowy a wagi opuszczać do mojego ogródka poniżej :)

Zazdroszczę .....

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

A to część mojej wystawki zegarów przemysłowych produkcji ARON-HELIOWATT-PFLiZE-ZWAP A6:

moje-zegary-ster-praca.jpg

Edited by Kerims

O kurczę... prawie jak w domu 😁

Też mam kilka ARONów-HELIOWATTów-PFLiZE-ZWAP A6 ------ Może kiedyś zrobimy wystawę?

Kolejowe i przemysłowe matki są bardzo zaniedbane.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Nie mogłem się doczekać naprawy mojego zegara głównego i zamontowałem wtórny na sterowniku. 

IMG_7553.jpeg

IMG_7554.jpeg

A to. główny w oczekiwaniu na naprawę. 

IMG_7384.jpeg

IMG_7385.jpeg

IMG_7388.jpeg

Tak prezentuje się centrum dystrybucji czasu w mojej pracowni. Centralnie pracuje zegar sterujący, który pozostaje na razie domniemanym Korfage und Sohne, z mechanizmem który może być zmodyfikowanym Beckerem P65.

Zegar steruje trzema zegarami wtórnymi z czego w pracowni pracują dwa. Wkrótce Korfage przesunie się na prawo, a zastąpi go wczesny Siemens.

353873750_639318614764625_5644856199866476968_n.jpg

Też wypada się pochwalić...

Ostatnia zdobycz - zegar szwajcarskich kolei SBB, produkcji Mobatime. Kultowy design z 1944 r. Hansa Hilfikera z czerwoną wskazówką sekundowa w kształcie lizaka zatrzymującą się na 1,5 sekundy na godzinie 12 i ruszającej wraz ze skokiem minutowej w momencie synchronizacji. Można go zobaczyć na wszystkich stacjach w Szwajcarii i jeszcze w kilku krajach, jest też eksponowany w Design Museum w Londynie i w MoMA w Nowym Jorku. Chód zegara pokazuje filmik

Zegar napędzany jest dwoma sterownikami - jeden 48V AC zasila wskazówkę sekundową napędzaną silniczkiem synchronicznym (porusza się ona nieco szybciej - pełen obrót wykonuje w 58,5 sekundy), drugi to sterownik napędzający silnik krokowy wskazówki minutowej, synchronizowany radiowo DCF. 

Tarcza wielka (ponad 50 cm), zegar jest dwustronny i z podświetleniem. Na razie stoi w piwnicy (do góry nogami - godziną 12 do dołu), mam zagwozdkę, jak ze względu na wymiary go fajnie wyeksponować. Jest taki pomysł - na domu syna, zrobiłem nawet małą wizualizację - poczekam do wiosny no i jego zgodę.

727242386_IMG_9323_zegarcopychodnycopy.jpg.ab88840238ac43cf557af317ee4b4700.jpg

No a jezeli wtedy go niejako stracę, to pokochawszy ten design do kuchni kupiłem coś takiego

IMG_9584.jpg.501914345432e27d577e81f2ed7c3a57.jpg

Zdecydowanie mniejszy, ale też dokładnie odtwarza funkcję "stop&go", tj. zatrzymania wskazówki sekundowej i skoku minutowej.

Są też takie naręczne, w tym jeden z zatrzymującym się sekundnikiem.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

3 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Są też takie naręczne, w tym jeden z zatrzymującym się sekundnikiem.

Też go znam, ale u mnie pierszeństwo ma ten co na ścianie 🙂.

A poza tym i tak potrzebny był mi dokładny do kuchni (ten jest synchronizowany po wifi), poprzedni odmówił już posłuszeństwa i rano spiesząc się do pracy nigdy nie wiedziałem czy mam łykać, czy spokojnie przeżuwać śniadanko.