Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
agremi

Zegarek do stworzenia duetu - ten bardziej sportowy. Do 50k PLN.

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki i Koledzy,

Poszukuję zegarka, który byłby możliwie najlepszym uzupełnieniem dwuzegarkowego zestawu do wszystkiego.

Pierwszy zegarek z tego zestawu już mam i jest nim mój Breguet Tradition 38 mm. Ten zegarek, wg mojego subiektywnego poczucia estetyki i funkcji zegarka, pasuje prawie do wszystkiego tj. do koszuli i garnituru (choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest to typowy garniturowiec), do dżinsów i swetra, czy „modowej” bluzy itp. (w sportowych ciuchach typu dres nie chodzę, chyba że na aktywność sportową i wtedy biorę np. g-shocka), jest dla mnie odpowiedni na zdecydowaną większość okazji tj. do biura, na wyjście do teatru, do muzeum, na spacer, na kolację w restauracji, czy na posiedzenie w fotelu z kieliszkiem wina przy dobrej lekturze itp. itd. Natomiast ze względu na WR, pasek i jednak swego rodzaju delikatność, nie nadaje się on oczywiście na plażę, na kajak, do morza, do kąpieli w basenie, niekoniecznie też do lasu na grzyby itp. Dla mnie jego funkcjonalność pokrywa bardzo szeroki zakres codzienny, za wyjątkiem właśnie tych aktywności turystycznych, czy innych w jakiś sposób bardziej narażających zegarek na jakieś zadrapania, lekkie uderzenia, wodę i inne. No i oczywiście oprócz sportu, który traktuję jako osobną kategorią na wspomnianego g-shocka, lub garmina itp. wynalazki nowoczesnych techników-elektroników.

Ten drugi zegarek, którego właśnie szukam, ma nie tyle wypełnić tę wąską lukę użytkową którą według mnie ma mój B, lecz powinien potencjalnie wypełniać bardzo szeroki zakres poczynając, że tak powiem, od drugiego końca. Czyli wspomniana plaża, morze (tzw. kąpiel, nie nurkowanie), basen (wakacyjny, nie sportowy), ale też na użytek codzienny do dżinsów, swetra, bluzy, czy casualowej koszuli. Musi nadawać się też do wyjścia do restauracji, teatru itp.

Nie jest za to przewidziany do biura, do garnituru i na sytuacje że tak powiem formalne. No i tak jak ten pierwszy, ten też nie musi być odpowiedni do biegania, czy gry w tenisa, lub w siatkówkę.

Mam nadzieję, że naświetliłem w zakresie przeznaczenia zegarka, czego szukam.

Podsumowując, oba zegarki w pewnej mierze uniwersalne, pokrywające się użytkowością w szerooookim środkowym zakresie i uzupełniające się tak naprawdę przede wszystkim na tych dwóch końcach, formalnym i outdoorowym.

Poza formalnymi, są też oczywiście kryteria „techniczne”, które poszukiwany zegarek powinien spełniać:

- budżet, do 40, no może do 50k PLN, ale nie chodzi mi o to, aby koniecznie wydać założonego maxa. Zależy co urzeknie. Być może przez niedopatrzenie pojawi się jakaś propozycja powyżej 😉, ale apeluję o rozsądek w tym zakresie, zawsze miło pooglądać, ale jak się da to jednak lepiej w budżecie. Trudny to budżet moim zdaniem, bo niby nie tak mało, ale na prawdziwe cudo pewnie jednak co najmniej trzy razy za mało, no ale jest ile jest,

- nowy ze sklepu, że tak powiem dziewiczy, daje naturalnie dodatkową radość w obcowaniu przez dłuższy lub krótszy okres początkowy, ale

- jak najbardziej dopuszczam też używany z pewnego źródła, nie boję się tego, a wiadomo że modele aktualne wraz z tymi już zaprzestanymi tworzą większy wybór, bądź też otwierają furtkę na używkę modelu, który nowy w budżecie się nie zmieści,

- musi być możliwość przymierzania i oglądania w Polsce (najlepiej w Warszawie i raczej nie jednorazowego) przed zakupem, rzecz niby oczywista, jednak wymagająca dla pewności podkreślenia,

- zegarek mechaniczny, manual bądź automat, lubię i to i to. Im więcej komplikacji, tym bardziej automat (że tak odlegle sparafrazuję A.A.Milne i jego Puchatka, który „im bardziej do środka zaglądał tym bardziej Prosiaczka tam nie było”),

- nie jest dla mnie specjalnie istotny sam typ, czy rodzaj mechanizmu (wiadomo, nie chińczyk, ale nie jest dla mnie najważniejsze na czym bazuje, czy inhouse, czy modyfikowany, czy regulowany masowiec, czy zwykły itp.),

- nie może to być „diver” w klasycznym znaczeniu od strony wizualnej, absolutnie odpada,

- WR 100+

- bransoleta – musi być, może być guma jako opcja, na pewno nie sam pasek ze względu na przeznaczenie zegarka,

- średnica, idealny rozmiar to 35-38 mm bk, oczywiście nie skreślam z góry większych, ale z doświadczenia wiem jak na moim nadgarstku wyglądają większe i np. mój Tudor Royal 38 ze względu na kształt koperty i zintegrowaną bransoletę jest dla mnie estetycznie już na granicy, a nawet na krawędzi akceptowalności. Ale jednak akceptowalny 😉. Jednak to m.in. jest powód, dlaczego to on nie może być tym drugim, którego tutaj szukam. Nie jest idealny. Mój Breguet, 38 mm, za to ani trochę nie sprawia dla mnie wrażenia dużego. Jest idealny. Są oczywiście wyjątki i pewnie jest ich wiele, np. JLC Polaris 41 mm, który uznałem że wygląda na moim nadgarstku nawet nawet, nie wiem czy bym go kupił, ale nie odpadł ze względu na rozmiar natychmiast po przymiarce, pewnie odpadł by dopiero po kilku. Niemniej jest to dla mnie kwestia najwyższej wagi w doborze zegarka - za duży zegarek to dla mnie estetycznie przeszkoda nie do pokonania, nie ma kompromisu w tej sprawie,

- nie może być zbyt gruby… tutaj nie potrafię się określić na tyle precyzyjnie jak w kwestii średnicy, wszystko zależy jak leży, ale…

- odpada Omega i Grand Seiko z dwóch powyższych powodów – niestety, mierzyłem pewnie dziesiątki modeli Omegi, które nawet mimo czasem umiarkowanej, czy niewielkiej średnicy, wykluczały się w moich oczach tym jak odstają od MOJEGO nadgarstka. Na Waszych mogą leżeć dobrze i szczerze gratuluję (bez sarkazmu). Ja taką mam budowę nadgarstka i już,

- tarcza w kolorze nazwijmy uniwersalnym, by pasowała praktycznie do wszystkiego, czyli biała, szara, srebrna, czarna i jakieś odcienie, tony itp. Nie może to być „kolor”, który powodowałby że zegarek nie pasuje do innego koloru stroju,

- zdecydowanie preferowany z datą, ale jak byłoby "to coś" bez, to też do rozważenia,

- wszelkie komplikacje dopuszczalne, a nawet mile widziane,

- rodzaje indeksów, cyfr, wskazówek – nie mam preferencji, lubię wszystkie o ile całość dla mnie gra, śpiewa i tańczy,

- może być trochę „odjechany” w ten lub inny sposób,

- ale równie dobrze może być zupełnie klasyczny, zależy co „zatrybi”,

- chętnie bardziej niszowa marka, ale absolutnie nie skreślam tych popularnych.

Z tych zegarków co pierwsze przychodzą do głowy naturalny kandydat to Rolex, a zwłaszcza DJ, mały Ex, czy OP, zdaję sobie z tego sprawę, ale szukam właśnie innych, mniej lub bardziej nieoczywistych opcji.

Nie twierdzę, że zostanę dwuzegarkowcem, to raczej mało prawdopodobne, ale naprawdę szukam takiego zegarka, który stworzy razem z moim B takie duo na wszystkie okazje. A że nie raz nie dwa będę może sięgał też po inne zegarki z pudełka, to już zupełnie inna sprawa. 😊 Ale kto wie, może i reszty się rzeczywiście pozbędę jak to będzie naprawdę super duo, jak nie przymierzając Romina Power i Al Bano. No poza g-shockiem!

Reasumując, sporym ograniczeniem są chyba moje oczekiwania co do wielkości, poza tym wymogi nie są chyba super zawężające.

Wiem, że macie olbrzymie obeznanie z tym co występuje i występowało na rynku zegarkowym, ja mam pewnie co najwyżej 1% tego w porównaniu z większością z Was, siedzących w tym od lat i z prawdziwą pasją i dlatego będę Wam bardzo wdzięczny za podpowiedzi, sugestie i propozycje, jeśli tylko zechcecie poświęcić na to chwilę. Może ktoś coś wymyśli. 👍

Dzięki.

Edytowane przez agremi

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja zacznę,  :) 

Przyznam szczerze, że jeśli nie JLC Polaris (co w tym budżecie jest mocnym punktem myślę),  Jeśli nie Roleks Explorer I.  Omega odpada, Grand Seiko też odpada... 

To w tym zestawieniu i wielkości koperty i wodoszczelności co przychodzi mi do głowy to;   

To Tudor BB 36 mm / 150 metrów .  Przy czym nie wiem jak tarczę ocenisz.. 

BB 36 mm S&G ? 

Mam 41mm S&G na pasku co prawda, jednak do takich okazji jak piszesz czyli swetra, dżinsów, flanelowej koszuli, basen, plaża, grill w ogrodzie powinien się sprawdzić.  Myślę że nawet pod casualową marynarkę i mokasyny, smart casual do restauracji spokojnie możesz wyjść w nim. :)  

TUDOR BLACK BAY 36 S&G 

Ewentualnie  jeszcze Choparda Happy Sport 36 mm ?

ALE wodoszczelność na poziomie 30 metrów i ma brylanty na godzinie 6 więc nie wiem :) 

ZEGAREK CHOPARD HAPPY SPORT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy podobnych rozważaniach 3 lata temu kupiłem ex1 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I do dresu i do opery ;)

A pasha (może być jakaś grubsza wersja) i na wakacje i na spotkanie w galerii 😁

IMG_20200818_205424.jpg

IMG_20200730_115811.jpg

IMG_20200825_181532.jpg

OI000005.jpg

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potem się odniosę do wszystkiego, tylko na szybko co do tej galerii - to wiesz, ja trochę starszej daty i mówiąc galeria, myślę o galerii sztuki, a nie o centrum handlowym. 🙂😛

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli spotkanie z artystami młodej sztuki, przed aukcją.. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cartier Santos, moze nowy Nomos Neomatik 37 w niebieskim, dosyc uniwersalny kolor.

santos de cartier 40mm automatic movement silver dial mens watch –  doskonałe luksusowe repliki zegarków sklepIntroducing - Nomos Club Sport neomatik 37 Polar Blue & Petrol Green

Edytowane przez Exuberant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cartier wssa0037. 

Bvlgari Octo Finissimo. Tu do wyboru do koloru. 

Oba kozaki. 

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, SPS napisał(-a):

BB 36 mm S&G ? 

Ten to może nie, ale czarna tarcza w stali wygląda dobrze, przyznaję. Jednak szukam chyba czegoś „bardziej” 😉. Ale przy okazji jak gdzieś spotkam to przymierzę, bo ma coś w sobie, bez dwóch zdań. Podoba mi się. 

5 godzin temu, SPS napisał(-a):

Choparda Happy Sport 36 mm ?

Ten to jednak damski, no doubt. 😊 W każdym razie w moich kategoriach. 😉

4 godziny temu, szuwi napisał(-a):

Przy podobnych rozważaniach 3 lata temu kupiłem ex1 🙂

No wiem właśnie, taka sprawa już jest z tymi R. Sam dwa typy już przerobiłem z przyjemnością… Staram się coś innego znaleźć. 😅

@eye_lip Octo to jednak duże jest. Znalazłem na chrono model retrograde w złocie 33 mm, ale to jednak nie to, non cena 260% budżetu.  Jakby mieli 35 mm, zważywszy że to przecież kwadraciak, w stali czy tytanie i w budżecie, to kto wie, bo to fajnie odjechany projekt. A jak u nich z WR?

A tak w ogóle to miałem takiego rado akurat na ręku dzisiaj na spacerze z psem i stwierdziłem, że Octo to ma baaardzo podobny układ na tarczy, generalnie. 🧐😉 Wklejam szybkie, słabe nocne zdjęcie poniżej. 

Pasha jakoś nigdy do końca mnie nie przekonywał. Ale nie mierzyłem 37 mm (do tej pory się nie napatoczyłem na ten rozmiar), a chyba były takie. Z tego co widzę, w aktualnej ofercie są 41mm oraz 35 mm. Te 35 są jednak dla mnie w tej kopercie za małe, mierzyłem kilka kiedyś. Z pośrednich widzę z aktualnych tylko jeden, 38 mm, full calendar w złocie z fazami księżyca (fajny) za 200 klocków, więc zdziebełko ponad budżet. 🙂

2 godziny temu, Exuberant napisał(-a):

Cartier Santos, moze nowy Nomos Neomatik 37 w niebieskim, dosyc uniwersalny kolor.

Santos jakoś jednak chyba nie, wiem że to lubiany model, ale coś nie do końca go czuję. 
Ten neomatik 37 bardzo ciekawy, podoba mi się, wydaje się jednak, że wkradł im się jakiś błąd w tę konstrukcję, bo niby mały 37, a L2L duże jakby z innej bajki. Tak na podstawie opisu stwierdzam, pewnie dobrze byłoby przymierzyć. 😁

Chyba jednak za grzeczny dla mnie, jako ten mniej grzeczny z tego planowanego duo. 🙂

3 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Cartier wssa0037. 

Bvlgari Octo Finissimo. Tu do wyboru do koloru. 

Oba kozaki. 

Ten cartier to chyba na oba nadgarstku na raz w moim przypdku 😉, Octo też, skomentowałem wyżej. 

Dzięki za te propozycje, Panowie. 👍

Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się zdecyduje, no i że Wy podejmiecie kolejne próby. 💪

645E62B1-1B65-4428-AE94-E9ADBF8FA303.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam coś ciekawego dla Ciebie :D 

Breitling Chronomat. ref. U10380101A1U1

Koperta 36 mm, 100 metrów wodoszczelności, stal ze złotem, kaliber B10 automat.  Apart. 

breit.thumb.jpg.0836ae6f2cb72c37130a62c3557d78e8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, SPS napisał(-a):

Mam coś ciekawego dla Ciebie :D 

Breitling Chronomat. ref. U10380101A1U1

Koperta 36 mm, 100 metrów wodoszczelności, stal ze złotem, kaliber B10 automat.  Apart. 

breit.thumb.jpg.0836ae6f2cb72c37130a62c3557d78e8.jpg

o mateczko... jest niesamowity !!!

ja mam SARB033 ale szczerze chciałbym mieć kopertę jeszcze 2mm mniejszą czyli 36 :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest ten sam segment co Rolex Oyster Perpetual 36? (pomijając bezel on jest  obrotowy w tym Breitlingu) ??

rolex-126000-0002.jpg

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś znacznie poniżej budżetu. Jest 36mm, 10bar, wys. 9,7mm.. skoro ma być do tzw. ciorania 😜

IMG_20221111_112626.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Zenith defy? Wprawdzie 41mm, ale podobno wygodny i L2L nie za duży... 

A może PAM? Nie spełnia wymagań prócz WR, ale fajna parka by była. No i pam musi być duży 🙂

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szuwi napisał(-a):

A Zenith defy? Wprawdzie 41mm, ale podobno wygodny i L2L nie za duży... 

szuwi chłop nie chce cebuli powyżej 38mm ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, dsz napisał(-a):

szuwi chłop nie chce cebuli powyżej 38mm ;) 

Napisał, że oczywiście nie skreśla większych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, szuwi napisał(-a):

Napisał, że oczywiście nie skreśla większych.

Ładny ten Zenith ale widzę że są też 38mm..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby 39 ale w tym kształcie to może być kloc 😊. Pasuje na każdą okazję.. nawet bez bransy zyskuje ale jest zgodnie z wymogami 😁.

IMG_20221111_115505.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, wisniap napisał(-a):

Niby 39 ale w tym kształcie to może być kloc 😊. Pasuje na każdą okazję.. nawet bez bransy zyskuje ale jest zgodnie z wymogami 😁.

IMG_20221111_115505.jpg

o matko okropieństwo.. mógłby straszyć dzieci w Helloween :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dsz napisał(-a):

to nie jest ten sam segment co Rolex Oyster Perpetual 36? (pomijając bezel on jest  obrotowy w tym Breitlingu) ??

rolex-126000-0002.jpg

oczywiście że bezel jest obrotowy

proszę filmik  (inny bezel bo  w diamentach) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wisniap napisał(-a):

Widziałeś Monaco na żywo?

To wielki zegarek, przeciwieństwo tego czego kolega szuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, sanik napisał(-a):

To wielki zegarek, przeciwieństwo tego czego kolega szuka.

Widziałem i pisałem, że kloc w tym kształcie. Jednak musiałem spróbować go przemycić 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, sanik napisał(-a):

To wielki zegarek, ...

Miałem poprzednika.  

Kilka lat nosiłem. Zegar rewelacja. Mniejszy od naszych Pamów. ;)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Miałem poprzednika.  

Kilka lat nosiłem. Zegar rewelacja. Mniejszy od naszych Pamów. ;)

No ale nie 35-38mm raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi