Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
exuus

Codzienny klasyczny do 10k PLN

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

proszę o poradę, bo im więcej zegarków oglądam tym bardziej nie wiem na co się zdecydować.

Szukam zegarka codziennego, pod koszulę, do pracy. Budżet 10k PLN. Z wymagań to:

- max. 40 mm,

- raczej jasna tarcza (optymalnie z niebieskimi wskazówkami),

- swiss/germany made.

Od dłuższego czasu myślałem o Longines Master Collection (L2.629.4.78.5):

the-longines-master-collection-l2-629-4-

Wersja z dłuższym paskiem jest w budżecie. Czy to dobry wybór i nie szukać dalej?

Myślę jeszcze o poniższych, bo też mi się podobają. Pomimo granatowej tarczy Epos ma swój urok, jest tam też centralna sekunda, które zawsze robi robotę. Niestety w wersji z jasną tarczą są srebrne wskazówki - chyba najbardziej odpowiada mi połączenie jasna tarcza - niebieskie wskazówki.

73994.jpg

0101_0139_tangente-2d-front-masked.jpg

Proszę o pomoc i wskazówkę.

Pozdrawiam

Jakbym teraz miał stać przed takim wyborem to zdecydował bym się na tego:

longines-the-longines-heritage-classic-l

L2.828.4.73.0

Dziękuję za odpowiedzi.

Ball-a doceniam, ale to nie do końca moja bajka, jeżeli chodzi o sferę wizualną. Wskazany Longines L2.910.4.78.3 to prostsza wersja chronografa z pierwszego posta i też mi się podoba.

Co będzie bardziej optymalnym wyborem - Tangente czy któryś z Longines Master Collection?

Musisz przymierzyć Nomos ma długie ucha/uszy, który nie każdemu pasują. Ja nie jestem fanem L, więc zdecydowanie wolałbym N.

Ball robi b.fajne zegarki, ale design może nie pasować - ja mam Fireman Enterprise z jasna tarczą, ale nie ma nievlbieskich wskazówek i jest grubszy, niż pozostałe opcje i u mnie jest edc do swetra i ciorania. Ale cena to 50% budżetu... 🙂

też wybrałbym longinesa heritage classic sector którego proponuje kolega jxxer,  tylko o cenę trzeba się odrobinę potargować

58 minut temu, alleck napisał(-a):

Pod koszulę, klasyczny. Rzadko spotykany (dla niektórych to zaleta). Budżetu starczy i zostanie na Casio do ciorania po pracy.

https://yourwatches.pl/montblanc-heritage-chronom%C3%A9trie-112515.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=971f6341-1984-831e-b9a4-488d849b2f73

Brać i nie wybrzydzać bo cena dobra :)

O! Nie wiedziałem, że są dostępne. To b.dobry wybór i jeżeli OP ma nadgarstek +17cm, to nie ma się co zastanawiać. 

O! Nie wiedziałem, że są dostępne. To b.dobry wybór i jeżeli OP ma nadgarstek +17cm, to nie ma się co zastanawiać. 

Dostępne to za dużo powiedziane. Na chrono są 2 sztuki, jeden w JP drugi US, z opłatami wyjdą dużo drożej niż ten. Tego trafiłem całkiem przypadkiem. Pisałem o nim w wątku Montblanc bo jeden z kolegów się dopytywał. Wydawało się, że szuka. Ale jak się zegarek zmaterializował to chyba mu przeszło ;)
To pokazuje go i tutaj bo wg mnie wpisuje się idealnie w potrzeby kolegi i fajnie żeby jakiś trafił jeszcze do nas na forum.

1 minutę temu, alleck napisał(-a):

Dostępne to za dużo powiedziane. Na chrono są 2 sztuki, jeden w JP drugi US, z opłatami wyjdą dużo drożej niż ten. Tego trafiłem całkiem przypadkiem. Pisałem o nim w wątku Montblanc bo jeden z kolegów się dopytywał. Wydawało się, że szuka. Ale jak się zegarek zmaterializował to chyba mu przeszło ;)
To pokazuje go i tutaj bo wg mnie wpisuje się idealnie w potrzeby kolegi i fajnie żeby jakiś trafił jeszcze do nas na forum.

Dla mnie do 10k to dress watch prawie idealny - wolałbym 1mm mniej, ale to przez mój nikczemny nadgarstek (16,8cm). 

Ale po co 1mm mniej skoro leży świetnie na mniejszych nadgarstkach. 

Instagram.com/horlobby.watches

4 minuty temu, eye_lip napisał(-a):

Ale po co 1mm mniej skoro leży świetnie na mniejszych nadgarstkach. 

Dla mnie 38mm przy pustej tarczy, to maksymalny maks i wolę 37mm. Ale szukając zegarka do koszuli do 10k "w manualu" pewnie kupiłbym właśnie tego MB. 

Na moim nadgarstku 18.5cm leży idealnie. Chociaż ja wolę nieco większe zegarki.
Aż żałuję, że nie mam okazji nosić go częściej :) 6f461f287828f9945168a4602043d972.jpg

Możesz go nosić kiedy Ci się tylko podoba.. 

Możesz go nosić kiedy Ci się tylko podoba.. 
Z dżinsami/bojówkami i t-shirtem mi się trochę gryzie. A to mój najczęstszy strój. Może ten srebrny byłby lepszy do takiego ubioru.

E tam, kwestia ew. dodatkowych detali albo paska, złoto świetnie wygląda w każdej postaci. 

Tak właśnie jest, zaiste. Złoto pasuje do wszystkiego. Ja noszę mojego blancpaina do dżinsów i swetra i świetnie pasuje!

Edited by agremi

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

MB to zupełnie nie moja bajka. Najlepiej chyba będzie jak pójdę zobaczyć wszystkie pozostałe na żywo :)

BTW Gdzie można w Polsce zobaczyć na żywo Nomosa? I gdzie ewentualnie korzystnie jest go kupować?

32 minuty temu, exuus napisał(-a):

MB to zupełnie nie moja bajka. Najlepiej chyba będzie jak pójdę zobaczyć wszystkie pozostałe na żywo :)

BTW Gdzie można w Polsce zobaczyć na żywo Nomosa? I gdzie ewentualnie korzystnie jest go kupować?

Niestety nigdzie już.

A przez polską dystrybucję można go kupić? Widziałem Nomosa w dwóch polskich sklepach internetowych, ale nie wiem czy to oryginały - cena jest jakoś dziwnie niska.

Edited by exuus

Zapytaj w temacie Nomosa - może ktoś będzie chciał się spotkać na kawę i da Ci przymierzyć swój zegarek.

Jesli ma byc klasycznie pod koszule to ja zaproponuje Stowe Marine. Nie wiem jaki masz nadgarstek ale wersja 36 mm w manualu bylaby najbardziej klasyczna.

https://www.stowa.de/en/Marine/

image.thumb.png.236f54cb0b5aafb042330f7b5b85bc8c.png

Wizualnie zawsze uwielbialem Juhghans Max Bill albo Meister, teraz dostepne nawet z szafirem ale tu niestety WR 30 m tylko:

https://www.junghans.de/en/collection/watches/junghans-meister/meister-handaufzug/

Review - Junghans Meister Hand-Winding (Value Proposition) - Specs & Price

https://www.junghans.de/en/collection/watches/junghans-max-bill/max-bill-automatic/?p=1

Junghans Max Bill Automatik Referenz: 027/4002.44

Patrzac na zegarek Longines, ktory zaproponowales (chronograf) tak sobie mysle, ze moze nie szukasz czegos stricte garniturowego mimo iz tak bedziesz ten zegarek nosic.

Moze Frederique Constant seria Highlife? na bransolecie od biedy podejdzie do koszuli, po wymianie na gumowy pasek swietnie sie sprawdzi i na wakacjach, kilka wersji do wyboru:

https://www.brogle.de/frederique-constant/highlife/highlife-automatic-41mm/

Frederique Constant - Highlife COSC FC-303BL4NH6B

Edited by cordi7