Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Elob500

Poljot 3133 OKEAH 3133

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam to.

Znam się na tym bardzo dobrze (jeszcze nie wiem wszystkiego ale się staram), nie będę ściemniał i tyle.

Zegarki mają co najmniej ponad 35 lat!!!! ... są stare, piękne, tanie, tak tanie, bo za kultowy inny zegarek z tej epoki trzeba położyć 1,5k USD.

Co będzie z nim dalej? Nie wiem. Leżą po pudełkach, gotowe by je wyjąć, zadziwić, pokazać, tak mam, to radzieckie ustrojstwo, co pracuje jak SWISS Made in, i chcę to mieć.

Czemu? Bo były to limitowane wersje. Bo, nie było na nie stać ZSRR, ale trzeba było się pokazać, że MY (ZSRR) też kuźwa coś potrafimy! 

I są! Dal mnie, to kwint esencja piękności, posiadania dobrego zegarka. Nie kręcą mnie rolki, pateki, kręci mnie stal, prosta konstrukcja jak Ak-47, to jest piękno tamtych czasów.

Ja mam tyle ori wersjjjjji!

Jak by ktoś potrzebował porady bo chcę kupić ale nie wiem czy ori.. czy dobry czy cena, to powiem wal jak w dym ale pamiętaj okazji nie ma.

Dziś jak nie masz 4-5k to zapomnij, że będziesz miał szczęście. 

Choć jak mój kolega mawia " nie da się "bzyspotkać" wszystkich kobiet .... ale trzeba próbować". zamieniłem to i owo by nie być wulgarny.

Chwalcie się co macie. 

DSC05465.JPG

Jak by ktoś potrzebował oceny, modeli co są zaliczane do tej kategorii, to maże warto tu, wtedy dla potomnych zostanie co i jak.

Edytowane przez Elob500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zbiorek 👍

Ja niestety nie mam żadnego  O ☹️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też ... ;(   tylko zazdrościć...chętnie bym jeden odkupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przecież masz na OLX całkiem ładny wystawiony. Jak na dzisiejsze warunki to i tarcza i cała reszta bardzo OK. Za dwa lata będziemy takie zegarki wspominać z rozrzewnieniem, bo już takich stanów w handlu nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Co tam jest w środku, ZSRR jakiś własny mechanizm opracowało czy skopiowali/odkupili Szwajcarów?

Odkupili od szwajcarów maszyny i projekty. Ten werk bazuje na Vj 7734.

https://calibercorner.com/poljot-caliber-p3133/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sanik napisał(-a):

Odkupili od szwajcarów maszyny i projekty. Ten werk bazuje na Vj 7734.

https://calibercorner.com/poljot-caliber-p3133/

Wzornictwo też się im trochę niechcący zapożyczyło :) Zdaje się zresztą że było chyba więcej takich zegarków.

post-46659-0-47196400-1584882236.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe, ze wypuszczali wtedy rosyjskie zegarki pod własnym brandem, tak jak np. Sekonda czy Cornavin. Zresztą ten wygląda na prostszy projekt, może na oryginalnym werku sprzed rosyjskich modyfikacji.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był tylko Okeah, specjalnie dla marynarki wojennej.

Nic więcej.

Jak by ktoś potrzebował oceny, modeli co są zaliczne do tej kategorii, to maże warto tu, wtedy dla potomnych zostanie co i jak.

Edytowane przez Elob500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dojechał kolejny, wsparłem chłopaków w walce z orkami przy okazji mam zegarek. 

Tarcza jest zmęczona ale full oryginał prócz jednej wskazówki. 

Kiedyś dawno temu zapłaciłem tyle za przyzwoity egzemplarz, potem nabyłem re-edycję za podobne pieniądze, teraz trza dać za taki stan i chyba to była okazja.

Warto było, bo cena wciąż poniżej zatoki, albo oddam komu za cenę nabycia (nie mam już czasu na kolejne poprawianie wyglądu, stos szturmanów leży) albo do skrzynki z pozostałymi.

obraz.thumb.png.3c8f4863ac45d4d90820bbddc3a75e9b.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę ponad 3 z przesyłką opłatami itd.

Edytowane przez Elob500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka bo spłynęło do mnie parę zapytań proszę popatrzeć na numery dekla, nie ma przypadku....

obraz.png.cbe44eb4ac60a458aeb770da1beca640.pngobraz.thumb.png.883d554c90585c7fb732d384d3a8dc8f.png

Sklep jest z Kanady a zegarek w Japoni. No dobra nic złego prawda? Cena w miarę ok (przypomnę, iż ostatnie reedycja była po 1k euro)

Tylko jest mały problem, mamy wyprzedaż w RU

obraz.thumb.png.f15a302d640c8c36d69153f017312e4d.png

Ja nie twierdzę, iż zegarek nie trafi w Wasze ręce. 

Tylko chciałbym podkreślić iż nie ma okazji, to znaczy są okazje, a niemiec płakał jak sprzedawał...

Reasumując. Dziś trudno znaleźć zegarek z 3133 w fajnej wersji w dobrym stanie z lat 2004-2015, wiem bo szukam kilku sztuk co mi się podobają cały czas.

Pieniądze jakie trzeba za to położyć to okolice 1-1,5k PLN lub więcej a i jest ryzyko, że się nie uda. Ba na zatoce takie zegarki bywają rzadko i w cenach po 400-500.

Np ostatnio kupiłem, nie, zamówiłem Poljota z fazami księżyca, za podobne pieniądze i może się uda, że przyjdzie.

Niestety ale tu u nas, w Polsce każdy czeka na okazje. 

Widać to na moim przykładzie, wystawiłem parę 3017 i tu w Polsce jest grymaszenie (cześć poszło do EU).

Tak samo jak z moim OKEAH wisi i chyba jest to najtańszy jaki widzę w sieci na sprzedaż i co z tego?

Każdy liczy na okazję, tak czasem bywają, zawsze będę trzymał kciuki. 

A ten zegarek jest do wzięcia, za 350 euro+opłaty+koszty vaty cło, jak by kto chciał. 

Ja od orków nie kupuję.

Edytowane przez Elob500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ruski "sklep" to ewidentny wałek, jakich wiele w internecie. Oferta z eBay prawilna, chociaż mam przeczucie, że zegarek przyjdzie z Korei Płd...  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Elob500 napisał(-a):

Ciekawostka bo spłynęło do mnie parę zapytań proszę popatrzeć na numery dekla, nie ma przypadku....

Sklep jest z Kanady a zegarek w Japoni. No dobra nic złego prawda? Cena w miarę ok (przypomnę, iż ostatnie reedycja była po 1k euro)

Tylko chciałbym podkreślić iż nie ma okazji, to znaczy są okazje, a niemiec płakał jak sprzedawał...

Reasumując. Dziś trudno znaleźć zegarek z 3133 w fajnej wersji w dobrym stanie z lat 2004-2015, wiem bo szukam kilku sztuk co mi się podobają cały czas.

Pieniądze jakie trzeba za to położyć to okolice 1-1,5k PLN lub więcej a i jest ryzyko, że się nie uda. Ba na zatoce takie zegarki bywają rzadko i w cenach po 400-500.

Np ostatnio kupiłem, nie, zamówiłem Poljota z fazami księżyca, za podobne pieniądze i może się uda, że przyjdzie.

Widać to na moim przykładzie, wystawiłem parę 3017 i tu w Polsce jest grymaszenie (cześć poszło do EU).

Tak samo jak z moim OKEAH wisi i chyba jest to najtańszy jaki widzę w sieci na sprzedaż i co z tego?

A ten zegarek jest do wzięcia, za 350 euro+opłaty+koszty vaty cło, jak by kto chciał. 

Ja od orków nie kupuję.

A są jakieś materiały aby się zorientować jakie modele 3133 powstawały w latach 2004 - 2015? Dużo ich było?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli sprzedawcę, że nie wałek. Co do zegarka się nie wypowiadam. Ja „koreański” zegarek kupiłem dwa razy. Pierwszy i ostatni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, art_69 napisał(-a):

A są jakieś materiały aby się zorientować jakie modele 3133 powstawały w latach 2004 - 2015? Dużo ich było?

Od groma i ciut ciut ale to były już drogie zegarki i nie wiem w jakich ilościach poszły.Niektóre w moim guście a niektóre rewelacyjne według mnie.

Co do wskazówek tak są oryginalne, tylko w katalogu Okeah występował z dwoma czarnymi, reszta pobratymców, tak jak na zdjęcie (za wyjątkiem godzinowej i minutowej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.10.2023 o 04:56, Elob500 napisał(-a):

Ja od orków nie kupuję.

Przecież jest to zwykły składak na współczesnych chińwkich częściach

Reedycja TYLKO TAK wyglądała:

2209okean2 (1).jpg

2209c.jpg

okeah-poljot-chronograph-3133-okean-military-russische-uhr-ocean-3133-1981599.jpg

okeah-poljot-chronograph-3133-okean-military-russische-uhr-ocean-3133-1981599_10.jpg

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech Kacperek nie znasz.

Ja twierdzę, że na 3133 się nie znam i się uczę. No ale Ty to się już zupełnie nie znasz.

obraz.png.fe60bcdf736b390b95a06e2ee32ff42c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy wczytać się w tą rozmowę ze zrozumieniem... Nie tłukli jednego takiego samego modelu. Przecież historia reedycji 3133 też jest dość szeroka i nie jest oparta na częściach z Chin.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.10.2023 o 08:02, Elob500 napisał(-a):

Ech Kacperek nie znasz.

Ja twierdzę, że na 3133 się nie znam i się uczę. No ale Ty to się już zupełnie nie znasz.

A to sorki, nie wiedziałem 🫣

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, prx68 napisał(-a):

Ten zegarek ma niewiele wspólnego z Okeanem, trochę więcej ma wspólnego z Poljotem. To składak, częściowo zbudowany na nieoryginalnych częściach.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi