Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
jarekvolvo

Kareciak (?) mojego Dziadka...

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni - według tego, co tutaj przeczytałem - to chyba "Kareciak" ??

To w zasadzie jedyna pamiątka, jaka została mi po moich Dziadkach ze strony Mamy. Nie mam zielonego pojęcia, skąd może pochodzić, wiem jedynie - choć i to nie na pewno, że był on jedyną rzeczą, jaka miał przy sobie mój Dziadek, kiedy przyszedł pieszo do Andrychowa z Oflagu II C Woldenberg ( Dobiegniew ), tuż po "wyzwoleniu". Wiele razy , jako dzieciak, pytałem Go, skąd ma ten zegar. Milczał i stawał się posępny , ponury ... . Czułem, że fakt jego posiadania wiązał się z jakąś głęboko przeżytą tragedią.....  . Po latach zrozumiałem, że w 1945 roku posiadanie przez byłego jeńca wojennego, sanacyjnego oficera - zegara z "jakąś" przedwojenną "POLSKĄ" dedykacją mogło prosić się o kulkę z Mosina. Nie mam pojęcia, czego może dotyczyć ten zapis. Jedyne, co przychodzi mi do głowy to jakaś nagroda w owsianych zawodach, gdzie miejsce na podium zajęła klacz "Stokrotka".

Ale co do mechanizmu - Dziadek czasem go nakręcał, żebym posłuchał, jak śpiewa. Prawdopodobnie nigdy nie był konserwowany, zatrzymywał sie dość szybko, ale pięknie grał. Tarcza ma ubytki, szybki z boków i frontu są pewnie dorabiane, zwykłe płaskie. Jedynie drzwiczki i oczko nad balansem wyglądają na "stare", ze szlifowanymi rantami.  Skrzyneczka transportowa jest bardzo zmęczona, zupełnie nie mam wizji jej renowacji.  Na tylnej płycie jest napis "Hands" (?)  SOLDANO i numer 2057. Pod tym hasłem widzę tylko jakąś elektronikę, ale pewnie źle szukam ;) Pomożecie znaleźć coś na jego temat ;);) ?

IMG20230211195825.jpg

IMG20230211195837.jpg

IMG20230211195851.jpg

IMG20230211195902.jpg

IMG20230211195950.jpg

IMG20230211200000.jpg

IMG20230211200018.jpg

IMG20230211200058.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze, z punktu widzenia historii rodziny jest rozszyfrowanie inskrypcji z datą. Dla przykładu mój chodzik Junghansa, podarowany na otwarcie młyna parowego w Toruniu.

DSC02546.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakże bym chciał zobaczyć taki młyn ;););) .... .

Tu niestety, inskrypcja nie jest powiązana z rodziną.. . Wola Justowska to obecnie część dzielnicy Krakowa, nie wiem, jakim cudem Dziadek mógł pozyskać zegar w podróży do domu, może go kupił ?? , zauważył miejscowość ?? Skojarzył, że tam, dość blisko, odnajdzie rodzinę ? Do obozu trafił podobno w październiku 1939, przeżył tam całą wojnę - ale trafił z Kresów.. . Rodzina Dziadków mieszkała w Budsławiu, powiat Wilejka - obecnie Białoruś, tam urodziła się moja Mama. Przeżyły z Babcią tylko dlatego, że zaprzyjaźniony Białorusin ostrzegł Babcię "Stasija - UDIERAJ, uże idut po Was !" I czmychnęły oknem, a do drzwi już walili NKWDowcy. Może Dziadek dostał go od swego adiutanta i przechował jakoś w obozie ? Nigdy się tego nie dowiem. Ale trafiając na to Forum pomyślałem, że bez względu na to, co znaczy napis - muszę postarać sie przywrócić go do życia... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Najważniejsze, z punktu widzenia historii rodziny jest rozszyfrowanie inskrypcji z datą. Dla przykładu mój chodzik Junghansa, podarowany na otwarcie młyna parowego w Toruniu.

DSC02546.JPG

1 godzinę temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Dotyczy to tego obiektu

https://pl.wikipedia.org/wiki/Młyny_Richtera_w_Toruniu

Też przypadkowo kupiłem chodzik, jako złom zegarmistrzowski.

Pozdrawiam. Marek

ŁO Boże :)

A co ma ,, piernik do wiatraka " 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i OT, ale dotyczy podobnej informacji, zawartej na zegarze i przekazanej potomności.. Zarówno zegary, jaki i ich inskrypcje stanowią nieodłączną część historii... . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PM1122 napisał(-a):

ŁO Boże :)

A co ma ,, piernik do wiatraka " 

Młyn.... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zegar podróżny z funkcją wybijania godzin. Mechanizm wykonała firma AB&D dla, której firma Soldano robiła przystawki balansowe, tu z wychwytem angielskim... Zegar nie posiada funkcji repetycji... Nie wiem co tam Dziadkowi "śpiewało"... Zegar nie posiada pozytywki ani układu bicia w typie grandę sonnerie... Zegar został zdobyty w "małym biegu z przeszkodami" w Woli Justowskiej 13 września 1885 roku przez niejaką "Daisy"...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że "Daisy" to był koń😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, erzlot napisał(-a):

Myślę, że "Daisy" to był koń😄

Możesz do tego dojść wertując archiwa...😉

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kiniol napisał(-a):

To zegar podróżny z funkcją wybijania godzin. Mechanizm wykonała firma AB&D dla, której firma Soldano robiła przystawki balansowe, tu z wychwytem angielskim... Zegar nie posiada funkcji repetycji... Nie wiem co tam Dziadkowi "śpiewało"... Zegar nie posiada pozytywki ani układu bicia w typie grandę sonnerie... Zegar został zdobyty w "małym biegu z przeszkodami" w Woli Justowskiej 13 września 1885 roku przez niejaką "Daisy"...

Ooo, no własnie :) :)  :).. Też mi sie wydaje, że nagrode dostała żona konia.. albo córka ;) 

A "śpiew" ? - to dźwięk chodu rzecz jasna... i gongu o godzinach.....

Ojj, coś mało romantyczne Towarzystwo    ;)  

Dzięki Szanownemu za rozszerzenie tematu.

Znalazłem także to :

https://www.antiques-atlas.com/antique/a_carriage_clock_by_soldano/as331a2553

To jakby ten... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, że nazwa Daisy odnosi się do nazwy budzika, jest umieszczona pierwotnie. Natomiast dedykacja z inną czcionką jest wtórna.

Bazuję na tym, że taka nazwa dla budzików amerykańskich jest udokumentowana dla początku XX w.

https://clockhistory.com/0/document-model-information-390-312-1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Przypuszczam, że nazwa Daisy odnosi się do nazwy budzika, jest umieszczona pierwotnie. Natomiast dedykacja z inną czcionką jest wtórna.

Bazuję na tym, że taka nazwa dla budzików amerykańskich jest udokumentowana dla początku XX w.

Przypuszczam, że ten tok myślenia jest absurdalny.

il14_daisy_sketch_15-04-1914_copy-1.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę otworzyć odnośnika - mogę prosić o jakiś link.. ?

Pokazuje się "Error 404".. :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Proszę nie opowiadać bzdur...

3 godziny temu, jarekvolvo napisał(-a):

Ooo, no własnie :) :)  :).. Też mi sie wydaje, że nagrode dostała żona konia.. albo córka ;) 

A "śpiew" ? - to dźwięk chodu rzecz jasna... i gongu o godzinach.....

Ojj, coś mało romantyczne Towarzystwo    ;)  

Dzięki Szanownemu za rozszerzenie tematu.

Znalazłem także to :

https://www.antiques-atlas.com/antique/a_carriage_clock_by_soldano/as331a2553

To jakby ten... ;)

Jak już wspominałem Soldano dostarczał przystawki balansowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałem link do modelu budzika o tej nazwie:

Budzik emaliowany Westclox Daisy , informacje o modelu dokumentu, katalog Western Clock Mfg. Co. z 1904 r. (brak stron 21–24); La Salle; Illinois -> 9

Emaliowany budzik Westclox Daisy

Nazwa modelu: 

Nazwa dokumentu: 

Katalog Western Clock Mfg. Co. z 1904 r. (Brakujące strony 21–24); La Salle; Illinois -> 9

Data dokumentu: 

1904

Tekst informacji o modelu dokumentu: 

Opis modelu: niezmywalna, twarda, trwała emalia. Dekoracja stokrotka. 4-calowa tarcza. Szybki beat.

Za: https://clockhistory.com/0/document-model-information-390-312-1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę fragment, reszta "no avalia... etc, "

Nie wiem, o co kaman, net się zeźlił..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Marek Szajerka napisał(-a):

ALE. tu piszemy o "kareciaku" a nie o budziku...

Nie każdemu piesełowi Burek na imię... :(

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Budzik emaliowany Westclox Daisy , informacje o modelu dokumentu, katalog Western Clock Mfg. Co. z 1904 r. (brak stron 21–24); La Salle; Illinois -> 9

Nazwa modelu: 

Nazwa dokumentu: 

Katalog Western Clock Mfg. Co. z 1904 r. (Brakujące strony 21–24); La Salle; Illinois -> 9

Data dokumentu: 

1904

Tekst informacji o modelu dokumentu: 

Opis modelu: niezmywalna, twarda, trwała emalia. Dekoracja stokrotka. 4-calowa tarcza. Szybki beat.

Za: https://clockhistory.com/0/document-model-information-390-312-1.html

Panie Szajerka, skończ Pan z tymi bzdetami...tu mowa o wysokiej klasy zegarze podróżnym określonym i datowanym, więc po co Pan wyskakuje z jakimś blaszanym paskudztwem? Proszę się do czegoś przydać i znaleźć to konkretne wydarzenie z 13 września 1885 roku, wraz z listą uczestników...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak na desce z gwoździami jest napisane  D U P A , to moźna ją poklepać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Marek Szajerka napisał(-a):

Tu chronologia Westclox, warto przeczytać i przeanalizować.

https://clockhistory.com/westclox/company/dates/index.html

Od jakich modeli zaczynała ta firma i kiedy pojawił się znak towarowy Wesclox, czyż nie przenośnych w tłumaczeniu na język polski?

Proszę przestać dalej obrażać logikę i uważać za durni innych użytkowników tego forum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi