Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
piteks

IKZE, IKE, itp., w co inwestować na emeryturę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@Krakus1 Właśnie z PKO BP 😕 - a co generowało stres ? Była konieczność generowania CVV ? Czy Priority Pass nie działało ?

Z poprzednią kartą City nigdy nie było jakiegokolwiek problemu.

p.s. żona się ze mnie śmiała że dziaders jestem z tymi kupionymi USD.

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odrzucenie transakcji,  i to tam gdzie bardzo mi zależało na płatności KK z dobrym kursem przewalutowania , np

w Egipcie , Izraelu, Turcji czy Emiraty.  a od ponad półtora roku mam MC Platinium , i zero problemów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mroova napisał(-a):

2024 był rekordowy jeżeli chodzi o popyt na Świecie.

NBP w całym 2024 zakupił niespełna 90 ton. W 2023 130. Jak widać idą po rekord lub na podobny poziom co pamiętnym 2019...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.03.2025 o 05:35, Autor1984 napisał(-a):

myślę sobie cały czas o Buffecie i jego dziwnych ruchach

Wiele już się wyjaśniło, wiadomo na co czekał.

Ja coś tam jeszcze uciułałem i wczoraj kupiłem papieru za połowę za 3,78, a przed chwilą był 10 groszy droższy, więc czekam z drugą połówką.

W dniu 14.03.2025 o 19:13, Autor1984 napisał(-a):

Co do M-a-L Accord, historia lubi się powtarzać, ale w moim przekonaniu nie wiem; gdzie USA miałby teraz szukać sojuszu? Czyżby straszenie cłami miało większy "ciężar gatunkowy"? Podzielą oni Państwa na sojuszników, neutralnych i wrogów? Możliwe, bo dług mają za***isty.

Zabójcze dla eksporterów cła mogą się okazać fantastycznym narzędziem - np. uczestniczenie w zbijaniu kursu USD (poprawa warunków własnej gospodarki a także - finalnie - deficytu z przeogromnie wysokimi kosztami obsługi zadłużenia), przymuszenie sojuszników z NATO, Australazji i Azji do nabywania amerykańskiego uzbrojenia etc.

Ciekawe czasy. Duża promocja na akcjach i ETF-ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, mroova napisał(-a):

Wiele już się wyjaśniło, wiadomo na co czekał.

Ja coś tam jeszcze uciułałem i wczoraj kupiłem papieru za połowę za 3,78, a przed chwilą był 10 groszy droższy, więc czekam z drugą połówką.

Zabójcze dla eksporterów cła mogą się okazać fantastycznym narzędziem - np. uczestniczenie w zbijaniu kursu USD (poprawa warunków własnej gospodarki a także - finalnie - deficytu z przeogromnie wysokimi kosztami obsługi zadłużenia), przymuszenie sojuszników z NATO, Australazji i Azji do nabywania amerykańskiego uzbrojenia etc.

Ciekawe czasy. Duża promocja na akcjach i ETF-ach.

Buffet; to doświadczony człowiek. Więc właduje w odpowiednim momencie jak już osłabną i będą szorować po "dnie" inwestycyjnym. U schyłku życia zdetronizuje topkę, a ludzie będą o nim pisać jako wielkim człowieku, którego charakteryzowało doświadczenie i cierpliwość. W inwestowaniu długoterminowym pewnie nie ma sobie równych.

Dodam do tego, że doskonale analizuje sytuację, która przenosi się na rynek.

Bershire zyskał 20% od początku 2025.

Bershire.thumb.png.89d1905b8de28a51e0ee32a8130d476e.png

Ja standardowo we wtorek ;)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak spodziewałem się usd leci na pysk.

Trump zdaje się zna tylko 2 narzędzia polityki zagranicznej. Cła i bombardowanie.

Tak jak przewidywałem Franek zyskuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, jakubos napisał(-a):

Tak jak spodziewałem się usd leci na pysk.

Trump zdaje się zna tylko 2 narzędzia polityki zagranicznej. Cła i bombardowanie.

Tak jak przewidywałem Franek zyskuje.

Pożyjemy, zobaczymy.

Mam swoje zdanie, na temat polityki Trumpa jak i potencjał wzrostowy dolara w dłuższej perspektywie.

Tak jak juz wcześniej się wyraziłem, 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.03.2025 o 13:25, loco50 napisał(-a):

Złoto w tej chwili jest niemiłosiernie drogie. Nie kupuję

Niestety nie chce tanieć, przed chwilą "pykło" rekordowe 3300 $ za uncję. Od powyższego wpisu (m-c temu) +10%

?s=xauusd&c=1m&t=l&a=lg&b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, mroova napisał(-a):

Niestety nie chce tanieć, przed chwilą "pykło" rekordowe 3300 $ za uncję. Od powyższego wpisu (m-c temu) +10%

A co mówiłem... Pisałem... Że popyt napędza podaż. Dziś zakupy zrobione, a ja już w plecy o 1200 zł... Na uncji. Kurła.  Dolar och**ał, ale Kolega stowarzysznony w mojej organizacji wyjaśnił mi dlaczego. Skok złota pójdzie w kierunku 4000$ w tym roku i mam świadomość wypowiadanych publicznie słów...

EDIT!

Jak ktoś myśli o swojej emeryturze, to moim zdaniem powinien się zastanowić nad lokatą w kruszec. Jak nie stać na złoto, to kupić srebro; jedno ciągnie drugie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Anansi napisał(-a):

Piotrze, drogi Piotrze... Ja nie nazwałem złota (safe haven) zrobili to ludzie znacznie mądrzejsi ode mnie :) Jeżeli byśmy w padli w posiadanie innej planety, której składem głównym jest "Au", to przytaknąłbym. 

EDIT!

Masz rację; można inwestować np w Amber Gold lub Getback :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mroova napisał(-a):

Kupiłem znów filharmoników parę dni temu. Z bólem serca, ale kupiłem 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, loco50 napisał(-a):

👌

6 minut temu, loco50 napisał(-a):

Czyli jest nas dwoch, a z Przemkiem podejrzewam 3 :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem swoją historię zakupową i jak zobaczyłem po ile brałem ostatni raz w styczniu 2024 to doszedłem do wniosku, że świat oszalał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Przejrzałem swoją historię zakupową i jak zobaczyłem po ile brałem ostatni raz w styczniu 2024 to doszedłem do wniosku, że świat oszalał.

Ja byłem wyjątkowym kretynem, bo w 2014 miałem szanę zakupić kilkadziesiąt sztuk za "grosze". Posłuchałem... Żony :) I nie kupiłem 😕 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja byłem wyjątkowym kretynem, bo w 2014 miałem szanę zakupić kilkadziesiąt sztuk za "grosze". Posłuchałem... Żony :) I nie kupiłem 😕 

A niby żony trzeba słuchać 🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.03.2025 o 22:03, Krakus1 napisał(-a):

odrzucenie transakcji

Tak co czwartą - piątą odrzuca. Czasem jedną kartę, czasem obojga, niekiedy pomaga wsunięcie do czytnika czipowego. Ratujemy się cashem albo częściej ... płatnością zbliżeniowo telefonem z podpiętą Visą debet z PKOBP, ta zawsze działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz wyobraź sobie że ta czwarta , piąta pechowa transakcja, to opłata za hotel za kilka , kilkanaście tys zł , w kraju gdzie jest podwójne przewalutowanie , nie na moje nerwy 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

nie na moje nerwy

Po Twoim wpisie trochę zwiększyłem zapas USD. Ale w jednym punkcie nie przyjmowali SGD i tam wpadłem na pomysł płatności zbliżeniowej telefonem (muszę jednak sprawdzić, którą kartę mam podpiętą).

Nie było to w tak dramatycznych okolicznościach jak Twoje, ale uratowałem wyczekane przez 9 - latkę "Museum od Ice Cream".

Zobaczymy co się wydarzy na Bali i w Dubaju 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będziesz miał podobną sytuację , to nie odpuszczaj , bo ta karta w końcu zadziała, za czwartym , piątym razem czasami , chyba że trafisz na hinduskiego taksówkarza w Dubaju , który za trzecim razem chciał ją wyrzucić przez okno 😅 , na szczęście z MC Platinum nie mam problemów jak na razie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 13.03.2025 o 19:45, Robert74 napisał(-a):

To mam dylemat : złoto czy dolar?🤔

to było 13 marca.

Napisałem wtedy:

Cytat

Od dolara to bym się teraz trzymał raczej na dystans.

Dlatego że Musk nie radzi sobie z poprawą efektywności. Za co jest odpowiedzialny. A nawet jest jeszcze gorzej pomimo że ileś osób zwolnił z instytucji rządowych.

Dług federalny nadal rośnie i tempo wzrostu długu przyspiesza. Ma to coraz bardziej cechy wzrostu wykładniczego. Fed będzie musiał drukować. Nie jestem panikarzem i do tego co wygaduje Kyosaki podchodzę z dystansem. Ale obawiam się inflacji napędzanej przez dodruk i chaotyczną i nieodpowiedzialną politykę celną lokatora białego domu. Po spadku dolara amerykańskiego może nie być umocnienia tylko dalsze spadki albo stagnacja.

[...]

Z dolarem to bym uważał. Mogę nie lubić tego starego zbereźnika glapy i błazenady którą odstawia i krytykować że politycznie nie chce obniżyć stóp procentowych ale żółte skupuje.

Co do żółtego gdyby wyszło że w fort knox jest manko to by były niezłe jaja.

Jeśli już kupować waluty to chyba lepszy będzie franek. Już bardzo długo jest dosyć nisko.

No to sprawdzmy jak jest teraz.

Dolar do pln tak jak rekomendowałem żeby trzymać się z daleka

image.png.2c730fe14dbbfc39ca42490616d55218.png

ojojoj!

Ale zielone poleciało na pysk

No to spradzmy żółte które chwaliłem

image.png.be3840675e4a6908b10ddfe7ec538443.png

Z walut jak już to proponowałem w marcu franka, bo pisałem że jest nisko, więc sprawdmy czy miałem racje

image.png.84a8df7949c3bf475be4ab3cfb251489.png 

Żeby z kobietami mi wychodziło tak jak mi wychodzi z analizą.... ech.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, jakubos napisał(-a):

zielone poleciało na pysk

Wg Ciebie możliwy jest powrót do stanu +4,20 w najbliższej dekadzie , czy już będzie słabo, słabiej - trup? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, zadra napisał(-a):

Wg Ciebie możliwy jest powrót do stanu +4,20 w najbliższej dekadzie , czy już będzie słabo, słabiej - trup? 

skąd mam wiedzieć? Jestem tylko randomem z internetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, jakubos napisał(-a):

zielone poleciało na pysk

... co potraktowałem jako świetną okazję. Dokładnie wczoraj rano. 

Poprzednich zakupów ~3,8 nie żałuję bo poszły na ETF na SP500 i rynki rozwinięte.

Dla mnie coraz bardziej istotny jest ten wykres - bez bólu uśredniam w górę:

17515492440513819440169780457833.png.edfbb086b717d677cee3a1618b8065ef.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi