Martix 8 #1 Napisano 12 Maja 2023 Witam ponownie Szanownych Forumowiczów. Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem dość rzadkiego zegara na polskim rynku - Plato Chronos Clock. Urządzenie to należy do zegarów cyfrowych klapkowych (flip). Zegar wykonany został w 1904 r., o czym zaświadcza data produkcji pokazana na specjalnej wykładce górnego dekla. Mechanizm jest w bardzo dobrym stanie i wygląda na w pełni oryginalny. Jedyny problem dotyczy wyłamanych palców obu łapek trzymających kartki z liczbami. Proszę o pomoc w znalezieniu informacji, gdzie można kupić takie łapki ewentualnie może ktoś z państwa takowe posiada na zbyciu lub wie o osobie, która mogłaby je dorobić? Te 2 drobiazgi brakują do pełni szczęścia 😀 Pozdrawiam, Martix. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #2 Napisano 14 Maja 2023 W nawiązaniu do informacji o dacie produkcji, załączam zdjęcie wyklejki dekla z odbitą datą 22 AUG 1904. Dorzucam też wyraźną fotkę wyciśniętego w górnym deklu loga EVER READY CHRONOS CLOCK. Dodatkowe pytanie do forumowiczów: czy ktoś zna zegarmistrza, który zajmuje się takimi cudami? Mój zaufany specjalista godziniarz powiedział mi, że na żywo takiego jeszcze nie widział, a jedynie pamięta coś z Liceum Zegarmistrzowskiego o takich mechanizmach 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3879 #3 Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) Chyba był już tu taki na forum. Nie wyprodukowano ich zbyt wiele, klapkowych zegarów w tamtych latach trochę się pojawiło, np. Junghansa i chyba też Lenzkircha. Czy były na licencji? Coś mi się kołacze... https://wynalazki.andrej.edu.pl/index.php/wynalazcy/48-h/777-hubert O, tutaj: Na końcu tego zamkniętego tematu też jest o dorabianiu tych pazurków. Edytowane 14 Maja 2023 przez Anansi 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #4 Napisano 14 Maja 2023 15 minut temu, Anansi napisał(-a): Chyba był już tu taki na forum Tak, był. Czytałem ten post z 2008 r. Bardzo mało jest o tych zegarach. Po dokładnym obejrzeniu mechanizmu stwierdziłem, że oprócz czyszczenia i oliwienia trzeba dorobić 4 listki z cyframi, bo mają ułamane jedne występy i wypadają. Trzeba też poprawić mocowanie przekładni magazynków listków i dorobić nową sprężynę trzymającą listki. Jeden z jej kolców się odłamał - chyba był wlutowany wcześniej. Tak więc najlepiej, gdyby zegar trafił do specjalisty. Ma wiedzę i narzędzia. Najważniejsze, że główny mechanizm napędowy jest oryginalny, sprawny i dokładny. Odchyłka chodu < 1 min/d. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3879 #5 Napisano 14 Maja 2023 Sprawdź PW. Jest jeszcze książka Terwilligera, ale chyba poza praktycznym zasięgiem... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #6 Napisano 14 Maja 2023 Dla zainteresowanych historią zegarów Plato Flip Clock załączam bardzo ciekawy dokument na ten temat. Pozdrawiam, Martix. Eugene L. Fitch and the Plato Clock.pdf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3879 #7 Napisano 14 Maja 2023 To Ci właśnie wysłałem. NAWCC zastrzega sobie prawa autorskie i wymaga zgody na publikowanie...ale może się upiecze. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #8 Napisano 14 Maja 2023 W końcu robimy to PRO PUBLICO BONO 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3879 #9 Napisano 14 Maja 2023 A tu jeszcze kilka zdjęć licencyjnego Lenzkircha naszego Kolegi @FRANK 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #10 Napisano 14 Maja 2023 Piękne rzeczy. Te zegary, nawet niekompletne i z widocznymi wadami (najczęściej brak łapek, szklanej osłony lub zła kondycja obudowy) kosztują na eBay powyżej 2k PLN, a w bardzo dobrym stanie nawet 5k PLN! Są w cenie, ale mało się o nich pisze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3645 #11 Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) Mój jest zdecydowanie mniej zjawiskowy. To już niemiecka produkcja. Edytowane 14 Maja 2023 przez Hecke 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #12 Napisano 14 Maja 2023 Ja bym powiedział, że jest zjawiskowy inaczej 😂 Jest dużo późniejszy od mojego (chyba lata 40-te i Deutsche Reich), ale też ma dobrą cenę (> 2k PLN na eBay). I chyba jest jednak rzadszy na polskim rynku od klasycznego kolegi 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3879 #13 Napisano 14 Maja 2023 Nowsze klapkowce też nie miały lekkiego żywota... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #14 Napisano 14 Maja 2023 (edytowane) Dobre! Ja mam duńskiego klapka z radiem i budzikiem firmy DENVER. Sprawuje się dobrze. Co ciekawe, niedokładność chodu to ok. 0-25 sekund. Ale dobowa odchyłka nie przekracza 2 sekund. To lepiej, niż mój kwarc na ścianie. Edytowane 14 Maja 2023 przez Martix 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3645 #15 Napisano 14 Maja 2023 U mnie jeszcze jest taki węgierski już współczesny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martix 8 #16 Napisano 14 Maja 2023 No, nie taki współczesny. Jeszcze mechaniczny. Taki styl New Plato 😀 Mój ma już napęd elektroniczny. A swoją drogą, będę musiał chyba dorobić te brakujące flipy. One były wycinane matrycowo, a mają trochę "ząbków". Tylko nie wiem, jaki to materiał - specjalny papier, tworzywo sztuczne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #17 Napisano 15 Maja 2023 Mialem za komuny radio CHRONOS z Diory Dzierżoniów z japońskim (chyba) kartkowcem. Obudowa/skrzynka była z plastiku w kolorze czerwonym. Synek pokręcił pokrętłem do tyłu i uszkodził zegar, więc go zutylizowałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 501 #18 Napisano 15 Maja 2023 42 minuty temu, erzlot napisał(-a): Mialem za komuny radio CHRONOS z Diory Dzierżoniów z japońskim (chyba) kartkowcem. Obudowa/skrzynka była z plastiku w kolorze czerwonym. Synek pokręcił pokrętłem do tyłu i uszkodził zegar, więc go zutylizowałem. Syna ????😳 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PULSTON 208 #19 Napisano Poniedziałek o 16:39 . 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #20 Napisano wczoraj o 07:17 Ooooo , piękne zegary ! Gratuluję . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach