Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pschemq

Pierwszy zakup... pierwszy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim witam serdecznie wszystkich forumowiczów!  No to może od początku. Tak więc już od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem zakupu zegarka ze znanej azjatyckiej platformy, a przeglądając forum i patrząc na wasze nowe nabytki oraz bardzo pozytywne opinie na ich temat postanowiłem, że najwyższa pora samemu sprawić sobie prezent, a nie tylko podziwiać kolejne udane zakupy forumowiczów :)  Wybór padł na Pagani  Design PD-1639 czyli popularny "Hulk" !  Dzisiaj dotarł do mnie zegarek i wizualnie zgodnie z przewidywaniem jest super! Problem pojawił się w momencie, kiedy spróbowałem wprawić go w ruch. Nie znam się na tyle, żeby stwierdzić czy to kwestia sprężyny czy innego elementu naciągu ale mimo charakterystycznego dźwięku podczas próby nakręcenia nic się nie dzieje. Dodam tylko,  że wcześniej miałem styczność z podobnym mechanizmem (NH35A) ale pierwszy raz pojawił się tego typu problem. I stąd moje pytanie i zarazem prośba o pomoc tzn.  Co dalej robić z tym tematem? reklamacja/zwrot ? Jeśli tak- to jak to wygląda w praktyce na taką odległość? Czy może spróbować naprawić? Jeżeli tak- to jaki może koszt takiej naprawy u zegarmistrza?  Z góry dziękuje za jakąkolwiek poradę czy pomoc. Pozdrawiam.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co konkretnie się dzieje lub nie dzieje? Słychać obroty wahnika i wskazówka sekundowa nie idzie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie sęk w tym, że wahnik nie tyle słychać co nawet widać, że chodzi ale cała reszta włącznie z sekundą już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może masz niedocisnieta/nie dokręcona koronkę. Werk nh35a ma stop sekundę i po odciągnięciu koronki zatrzymuje ruch sekundnika i wskazówek. Na odciągnięte koronce wskazówki można normalnie ustawić i zmienia się data? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś to chętnie pozaglądam do tego gagatka jak nic nie zdziałasz 😅

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, może po prostu chiński badziew pokazuje dlaczego kosztuje ile kosztuje. Następnym razem zamiast kupować wątpliwej jakości, kopię czyjegoś projektu może się warto zastanowić nad czymś od firmy, która produkuje zegarki, a nie masowo bije badziewie kradnąc projekty innych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahnik wahnikiem. Zwróć uwagę na bęben a raczej jego koło zapadkowe(ratchet wheel) bo to ono jest widoczne od tyłu i zwróć uwagę czy ono się naciąga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, tofiks_th napisał(-a):

A może masz niedocisnieta/nie dokręcona koronkę. Werk nh35a ma stop sekundę i po odciągnięciu koronki zatrzymuje ruch sekundnika i wskazówek. Na odciągnięte koronce wskazówki można normalnie ustawić i zmienia się data? 

Zarówno godzinę jak i datę idzie ustawić bez problemu. Problem leży w pierwszym położeniu tzn. tym do naciągu. 

7 godzin temu, Polet napisał(-a):

Wahnik wahnikiem. Zwróć uwagę na bęben a raczej jego koło zapadkowe(ratchet wheel) bo to ono jest widoczne od tyłu i zwróć uwagę czy ono się naciąga?

Koło zapadkowe również pracuje ładnie co widać i słychać ale po dokręceniu koronki dalej zegarek stoi w miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.06.2023 o 08:18, Ceteth napisał(-a):

No cóż, może po prostu chiński badziew pokazuje dlaczego kosztuje ile kosztuje. Następnym razem zamiast kupować wątpliwej jakości, kopię czyjegoś projektu może się warto zastanowić nad czymś od firmy, która produkuje zegarki, a nie masowo bije badziewie kradnąc projekty innych. 

Uważam, że takie wypowiedzi są conajmniej niestosowne (choć moderacja je jawnie popiera).

NH35 to zdaje się Seiko (licencyjne). Czy to oznacza, że Seiko ponosi za to odpowiedzialność?

Edytowane przez T Atomicus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś ręcznie nakręcać mechanizm?

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.06.2023 o 20:55, T Atomicus napisał(-a):

Uważam, że takie wypowiedzi są conajmniej niestosowne (choć moderacja je jawnie popiera).

NH35 to zdaje się Seiko (licencyjne). Czy to oznacza, że Seiko ponosi za to odpowiedzialność?

Sugeruję zorientować się kto produkuje w Chinach te podróbki i co finansują pieniądze z takowych. Potem proponuje się zastanowić dlaczego żadna legalna firma na terenie UE nie handluje badziewiem pokroju Pagani Design, San Martin i podobnych. Podróba to podróba i pudrowanie tego faktem, że ma inne logo plus zazwyczaj przechodzi przez granicę niczego nie zmienia. Kradnięcie designu to dalej złodziejstwo, a samo PD produkuje po prostu badziew. Fakty, jakkolwiek dla niektórych bolesne, pozostają faktami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, opinie użytkowników i recenzentów nie pokrywają się z twoimi. A definicja tego co jest „podróbą”, a co nie jest - nie jest taka prosta jak sugerujesz i też było to wielokrotnie dyskutowane.

I nie odniosłeś się do kwestii odpowiedzialności Seiko za wadliwe mechanizmy.

Dodałbym jeszcze, że nie podoba mi się twój napastliwy i niemerytoryczny ton wypowiedzi.

Ale takich opinii jak moja nie można wypowiadać na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownikiem forum jestem od 8 lat, obyło się bez banów, ostrzeżeń itd. To, że się z kimś nie zgadzam i nazywam rzeczy po imieniu, to nie jest napastliwy ton, ot wyrażanie opinii. Ale często kiedy komuś brakuje argumentów, będzie się stawiał w roli pokrzywdzonego ze stwierdzeniem "opinii jak moja nie można wypowiadać na tym forum". Otóż forum jest właśnie do dzielenia się opiniami i dopóki nikt nikomu nie ubliża, to może moderacja nie widzi powodu żeby ingerować?

Mechanizm Seiko - ok, nie widzę problemu, mówią skąd mają mechanizm, temat jest jasny. Ktoś go jeszcze do tej ciosanej siekierą koperty musi włożyć i firmować cały produkt swoim logiem. W tym przypadku mamy PD, który regularnie sprawia użytkownikom problemy. Odbyłem dziesiątki rozmów o takich podróbach jak tutaj, użytkownicy potrafią tłumaczyć, że te graty przebijają jakością zegarki z dużo wyższych półek, a na pytanie o milimetrowe szpary między bransoletą a uszami czy o rozjechane wskazówki, odpowiadają, że w "śfajcarach" też się takie kwiatki znajdą.

Skoro tak mnie ciągniesz za język o mechanizmie, dlaczego sam pomijasz fakt, że żadna legalna firma w UE tego nie tyka, ograniczając się do stwierdzenia "A definicja tego co jest „podróbą” a co nie jest też było wielokrotnie dyskutowane."? Rozmawiajmy o faktach, a nie opierajmy się na tłumaczeniach ludzi, którzy próbują usprawiedliwić sobie fakt kradzieży wartości intelektualnej. Ludzie, którzy mieliby ponieść odpowiedzialność za handlowanie takim towarem albo nie wchodzą na fora i nie czytają usprawiedliwień dlaczego ta podróba jest nie do końca podróbą, albo po prostu nie chcą ponosić odpowiedzialności za handel nielegalnym towarem.

Tutaj kawałek regulaminu ze strony paganidesign.pl. Kurna, no sam producent nawet nie sprzedaje tego towaru w UE, a jedynie pośredniczy w zamówieniu. Czyżby bali się odpowiedzialności za swoje w 100% legalne zegarki?

image.thumb.png.d329c24824909479a62c941e8b517fe5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jestem na forum od 2 lat czy jakoś tak.

Już dwa razy dostałem bana. Za reagowanie na przypadki agresji oraz za wyrażanie opinii sprzecznych z opiniami starszych stażem użytkowników.

Co do kwestii kto produkuje chińskie zegarki i gdzie idą pieniądze, to chyba nie dotyczy to tylko zegarków.

Też uważam, że powinno się ich całkowicie zbojkotować.

Tylko wtedy musielibyśmy się cofnąć w czasie o 50 lat.

NIe odpowiadam za paganidesign.pl.

Ale widzę np. oficjalne sklepy zegarkowe w UK, które sprzedają Steeldive, Pagani czy SanMartin.

Co do NH35 to sam sobie przeczysz. Ludzie (w tym ja) narzekają na mechanizm, a ty atakujesz „chiński badziew”. Mnie bardziej ciekawi, czy NH35 w chińskich zegarkach, to prawdziwe NH35 od Seiko, czy może jakaś kopia.

A jeśli nie kopia, to dlaczego Seiko wypuszcza buble?

Co do jakości samych zegarków…

Mam Steeldiva Willarda. Mam też Victorinoxa Inoxa (Swiss Made).

Jakość wykonania podobna. W szwajcarskim Inoxie sekundnik nie do końca trafia w indeksy. Jeden i drugi design nie jest oryginalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może więc w jednak w Tobie jest problem, a nie innych użytkownikach skoro to Ty jesteś upominany o łamanie zasad forum? 

Sprzedaż, a wystawianie oferty i pośredniczenie to dwie różne sprawy. Pomijam już fakt, że UK jest obecnie poza UE. Uczepiłeś się mechanizmu, który akurat nie ma nic wspólnego z kradzieżą wartości intelektualnych. 

Chętnie posłuchałbym co kopiuje Victorinox Inox, ale widzę, że kolega na forum woli dyskutować sam ze swoimi przemyśleniami, niż czytać odpowiedzi do swoich postów i się do nich ustosunkowywać. Odpuszczam więc dyskusję, szkoda prądu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Ceteth napisał(-a):

Może więc w jednak w Tobie jest problem, a nie innych użytkownikach skoro to Ty jesteś upominany o łamanie zasad forum? 

Sprzedaż, a wystawianie oferty i pośredniczenie to dwie różne sprawy. Pomijam już fakt, że UK jest obecnie poza UE. Uczepiłeś się mechanizmu, który akurat nie ma nic wspólnego z kradzieżą wartości intelektualnych. 

Chętnie posłuchałbym co kopiuje Victorinox Inox, ale widzę, że kolega na forum woli dyskutować sam ze swoimi przemyśleniami, niż czytać odpowiedzi do swoich postów i się do nich ustosunkowywać. Odpuszczam więc dyskusję, szkoda prądu. 

Ad 1

Nie. Zasady pisania na forum są jasne. Podobnie jak zasady kultury. Rzecz w tym, że tutejsze niepisane zasady preferują użytkowników z dłuższym stażem.

Co stoi w konflikcie z moim wrodzonym poczuciem sprawiedliwości i przyzwoitości.

Ad 2

Sklepy w UK, o których mówimy istniały i przed Brexitem.

Krytykując chińskie zegarki mówiłeś o kilku sprawach.

M.in.  sugerowałeś czy nawet insynuowałeś niską ich jakość.

Mówiliśmy też o ich rzekomej lub nie zawodności.

A to właśnie mechanizm odpowiada za te techniczne problemy zegarkowe, na które czasem uskarżają się użytkownicy. 

Ad 3

Choćby zegarki Audemars Piguet…

No, ale jak firmy niechińskie kopiują między sobą projekty, to jest ok - tak wynika z dyskusji na forum.

Co do końcówki - ja tu widzę próby ataków ad personam i to co się kiedyś nazywało trolling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.06.2023 o 16:54, pschemq napisał(-a):

Zarówno godzinę jak i datę idzie ustawić bez problemu. Problem leży w pierwszym położeniu tzn. tym do naciągu. 

Koło zapadkowe również pracuje ładnie co widać i słychać ale po dokręceniu koronki dalej zegarek stoi w miejscu.

Więc widzę dwa rozwiązania. Pierwsze bez otwierania. Odsyłasz na reklamację.

Drugie otwierasz albo zlecasz otwarcie i są dwa wyjścia. Albo jest zalepiona kotwica jakimś smarowidłem, ewentualnie zaklejone smarem(brudu nie podejrzewam) koła zębate które stawiają opór tak duży że sprężyna nie ma jak się odkręcić. 

Drugie wyjście uszkodzenie, od osi sprężyny po wszystkie koła czyli odsyłasz na reklamację.

Obie opcje nieciekawe i niestety jest to tylko wróżenie z fusów na odległość. 

Także decyzję musisz podjąć sam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff... Całe szczęście, że homaże rolka od producentów z dopiskiem Swiss Made są w dalszym ciągu 100% legalne i co najważniejsze można je kupić w polskiej dystrybucji /s.

@pschemq otwieraj spór na Ali, napisz że odwiedziny u zegarmistrza to tyle i tyle zielonych, a odesłanie znów ileś. Zobaczysz, co Ci zaproponują, może nie będzie tak źle;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

częściowy zwrot kasy zaproponują, myślę. życzę innej opcji.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i temat częściowo zamknięty. Najpierw próbowałem skontaktować się ze sprzedawcą ale, że niewiele to dało zdecydowałem się otworzyć spór. Oczywiście poza opisem dodałem stosowne zdjęcia i film obrazujący jak zachowuje się mechanizm po nakręceniu- czyli się nie zachowuje. Tu sprzedający również konkretnie nie odniósł się do sprawy więc po trzech dniach dostałem dwie opcje do wyboru;

1. Zwrot do Chin na koszt kupującego i naprawa- ewentualnie wymiana zegarka na nowy.

2. Zwrot 80% kasy i problem musze rozwiązać sam.

Wybrałem opcje nr 2 i jeszcze nie wiem czy to dobry wybór ale mam nadzieje, że wizyta u zegarmistrza nie przewyższy kwoty zwrotu naprawy lub ewentualnej wymiany mechanizmu. 

Dzięki wszystkim za porady i pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, pschemq napisał(-a):

No i temat częściowo zamknięty. Najpierw próbowałem skontaktować się ze sprzedawcą ale, że niewiele to dało zdecydowałem się otworzyć spór. Oczywiście poza opisem dodałem stosowne zdjęcia i film obrazujący jak zachowuje się mechanizm po nakręceniu- czyli się nie zachowuje. Tu sprzedający również konkretnie nie odniósł się do sprawy więc po trzech dniach dostałem dwie opcje do wyboru;

1. Zwrot do Chin na koszt kupującego i naprawa- ewentualnie wymiana zegarka na nowy.

2. Zwrot 80% kasy i problem musze rozwiązać sam.

Wybrałem opcje nr 2 i jeszcze nie wiem czy to dobry wybór ale mam nadzieje, że wizyta u zegarmistrza nie przewyższy kwoty zwrotu naprawy lub ewentualnej wymiany mechanizmu. 

Jak chcesz szybkiej naprawy mechanizmu to odezwij się na pv

Mam już małe doświadczenie z NH35 więc chętnie pomogę 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, pschemq napisał(-a):

(...)

Wg mnie dobry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi