erzlot 301 #1 Napisano 3 Sierpnia 2023 Trafił mi się taki Becker "ramiak". Werk P42 [z 1904 roku] oraz gong "Dome Gong" na pewno oryginalny. Skrzynia z tyłu dorabiana, ale czy ta rama może być oryginalna GB czy tez jest dołożona? Nie ma katalogów GB z tych lat, ale w późniejszych nigdzie nie natrafiłem na ramiaka GB. Proszę o Wasze zdanie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2 Napisano 3 Sierpnia 2023 Osobiście nie spotkałem się z tego typu zegarem G. Beckera. Sama tarcza pasuje bardziej do ślązaka. ale przeglądając katalogi takiego, z tarczą w kwadracie nie robił (były takie wzory ale z dodatkiem na górze). Ale pewnie ktoś coś może powie więcej... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3554 #3 Napisano 3 Sierpnia 2023 Robił i w kwadracie, robił tez oczywiście "klasyczniej brytyjskie" z łuczkiem na górze. Ale ten wygląda mi na "homemade". 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4 Napisano 3 Sierpnia 2023 Dokładnie to miałem na myśli, ta tarcza z tym cyframi nie pasuje do kwadratu GB moim zdaniem. Wydaje mi się, że ten zegar to faktycznie może być adaptacja werku do ramy po jakimś obrazie . ładne kilka lat temu tego typu tłoczone tarcze wykonywał gość z Łodzi i sprzedawał na giełdzie, ale nie jestem wstanie powiedzieć czy dokładnie takie same. Niestety zaniki w strukturze i synapsach tkanki mózgowej ... 😉 😁 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3554 #5 Napisano 3 Sierpnia 2023 Musiałbym sprawdzić w google co to te synapsy... Środek rokokowy zgrzyta dysonansem i skrzy przy tym zgrzytaniu nowością zaiste. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6 Napisano 3 Sierpnia 2023 15 minut temu, Anansi napisał(-a): Musiałbym sprawdzić w google co to te synapsy... 🤣🤣🤭 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #7 Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) t 2 godziny temu, Anansi napisał(-a): Musiałbym sprawdzić w google co to te synapsy... Środek rokokowy zgrzyta dysonansem i skrzy przy tym zgrzytaniu nowością zaiste. Piotrze, myślę że mnie wypuszczasz ... ale ok ... żeby nie było że chłop ze wsi ciemny jak tabaka w rogu ... 😉 ...Synapsa to szczelina, która stanowi punkt połączenia neuronów - choć w zasadzie jest to forma mikro-szczeliny, gdzie zachodzi reakcja elektrochemiczna przekazująca w zasadzie informację, prawie w swojej formie zdygitalizowaną, (jak w magistrali cyfrowej). Działa to tak, że kiedy ładunek elektryczny przekazywany jest do synapsy - może wywołać uwolnienie niewielkiej ilości substancji chemicznej zwanej neuroprzekaźnikiem. Neuroprzekaźniki przenikają przez synapsy, przenosząc impulsy z jednej komórki nerwowej na drugą. W sieciach cyfrowych mamy dwa rodzaje sygnałów - zero i jedynka . W biologii "cyfowej transmisji" zidentyfikowano już dziesiątki rodzajów neuroprzekaźników. Zatem nasza komunikacja, wewnątrz naszego mózgu, stwarza dużo więcej możliwości niż w procesorze komputera. Jest wielopoziomowa. Niestety jest też źródłem powstawania wielu "błedów" a jej niezawodność jest też po dłuższym okresie pracy dużo niższa... Przykładem takiej zawodności jest choroba Alzheimera. Zakłóca sposób przemieszczania się ładunków elektrycznych wewnątrz komórek nerwowych, jak i pracę neuroprzekaźników we wspomnianych synapsach ... i o to mi chodziło w kwestii zaników. Pozdrawiam serdecznie 😉 Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez LESKOS 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8 Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) Aleś się rozpisał... Taki długi wywód, że moje jedna komórka nie zasynopsowała, bo..... nie miała z czym... drugiej u mnie nie znaleziono ... mimo usilnych prób neurologów.. Edytowane 3 Sierpnia 2023 przez mkl1 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9 Napisano 3 Sierpnia 2023 Moje jeszcze gadają ze sobą , nawet lubią se pójść na spacer z czekoladką albo lodami, a potem nażarte zasypiają w robocie , stąd problemy... a ja im mówiłem - nie jedzcie cholesterolu !!!! , ale możesz gadać 😉 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach