Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
erzlot

Ramowy GB ??

Rekomendowane odpowiedzi

Trafił mi się taki Becker "ramiak". Werk P42 [z 1904 roku] oraz gong "Dome Gong" na pewno oryginalny. Skrzynia z tyłu dorabiana, ale czy ta rama może być oryginalna GB czy tez jest dołożona? Nie ma katalogów GB z tych lat, ale w późniejszych nigdzie nie natrafiłem na ramiaka GB. Proszę o Wasze zdanie.

IMG_20230801_105539420.jpg

IMG_20230803_144355856.jpg

IMG_20230803_144519110.jpg

IMG_20230803_144427736.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie spotkałem się z tego typu zegarem G. Beckera.

Sama tarcza pasuje bardziej do ślązaka. ale przeglądając katalogi takiego, z tarczą w kwadracie nie robił (były takie wzory ale z dodatkiem na górze).

Ale pewnie ktoś coś może powie więcej...

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robił i w kwadracie, robił tez oczywiście "klasyczniej brytyjskie" z łuczkiem na górze. Ale ten wygląda mi na "homemade".

1449861456_Image00s1.thumb.jpg.06fee89c516f117b8f61f11f16404ec0.jpg

1743515553_VereinigteFreiburgerUhrenfabrik199007.thumb.jpg.20150221469c4a5c7038953cb7c773f1.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to miałem na myśli, ta tarcza z tym cyframi nie pasuje do kwadratu GB moim zdaniem. Wydaje mi się, że ten zegar to faktycznie może być adaptacja werku do ramy po jakimś obrazie .

ładne kilka lat temu tego typu tłoczone tarcze wykonywał gość z Łodzi i sprzedawał na giełdzie, ale nie jestem wstanie powiedzieć czy dokładnie takie same. Niestety zaniki w strukturze i synapsach tkanki mózgowej ... 😉 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbym sprawdzić w google co to te synapsy...

Środek rokokowy zgrzyta dysonansem i skrzy przy tym zgrzytaniu nowością zaiste.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Anansi napisał(-a):

🤣🤣🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

t

2 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Środek rokokowy zgrzyta dysonansem i skrzy przy tym zgrzytaniu nowością zaiste.

Piotrze, myślę że mnie wypuszczasz ... ale ok ... żeby nie było że chłop ze wsi ciemny jak tabaka w rogu ... 😉 ...Synapsa to szczelina, która stanowi punkt połączenia neuronów - choć w zasadzie jest to forma mikro-szczeliny, gdzie zachodzi reakcja elektrochemiczna przekazująca w zasadzie informację, prawie w swojej formie zdygitalizowaną, (jak w magistrali cyfrowej). Działa to tak, że kiedy ładunek elektryczny przekazywany jest do synapsy - może wywołać uwolnienie niewielkiej ilości substancji chemicznej zwanej neuroprzekaźnikiem. Neuroprzekaźniki przenikają przez synapsy, przenosząc impulsy z jednej komórki nerwowej na drugą. W sieciach cyfrowych mamy dwa rodzaje sygnałów - zero i jedynka . W biologii "cyfowej transmisji"  zidentyfikowano już dziesiątki rodzajów neuroprzekaźników. Zatem nasza komunikacja, wewnątrz naszego mózgu, stwarza dużo więcej możliwości niż w procesorze komputera. Jest wielopoziomowa. Niestety jest też źródłem powstawania wielu "błedów" a jej niezawodność jest też po dłuższym okresie pracy dużo niższa... Przykładem takiej zawodności jest choroba Alzheimera.  Zakłóca  sposób przemieszczania się ładunków elektrycznych wewnątrz komórek nerwowych, jak i pracę neuroprzekaźników we wspomnianych synapsach ... i o to mi chodziło w kwestii zaników.

Pozdrawiam serdecznie 😉

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aleś się rozpisał...

Taki długi wywód, że moje jedna komórka nie zasynopsowała, bo..... nie miała z czym... drugiej u mnie nie znaleziono :)... mimo usilnych prób neurologów..

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje jeszcze gadają ze sobą , nawet lubią se pójść na spacer z czekoladką  albo lodami, a potem nażarte zasypiają w robocie , stąd problemy... a ja im mówiłem - nie jedzcie cholesterolu !!!! , ale możesz gadać 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi