Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Emil/efa116

Tytanowy berny z szafirem.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Przeglądając aliexpress trafiłem na coś takiego 

https://a.aliexpress.com/_EGzrOh1

Jest to tytanowy berny, który z tytanowy bransoletą kosztuje 250 zł po zastosowaniu kuponów. Czy ktoś miał może styczność z tym zegarkiem? Nie powiem bardzo mi się podoba i wizja tytanu w tej cenie jest na prawdę ciekawa. Był bym wdzięczny za jakieś podpowiedzi czy warto czy lepiej coś "markowego" kupić w tytanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj kolegę @Bonthyc jeśli dobrze pamiętam to wczoraj lub przedwczoraj prezentował tego Berniego. 

Edytowane przez tofiks_th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Emil/efa116 napisał(-a):

Cześć wszystkim. Przeglądając aliexpress trafiłem na coś takiego 

https://a.aliexpress.com/_EGzrOh1

Jest to tytanowy berny, który z tytanowy bransoletą kosztuje 250 zł po zastosowaniu kuponów. Czy ktoś miał może styczność z tym zegarkiem? Nie powiem bardzo mi się podoba i wizja tytanu w tej cenie jest na prawdę ciekawa. Był bym wdzięczny za jakieś podpowiedzi czy warto czy lepiej coś "markowego" kupić w tytanie. 

Berny raczej robi dobre zegarki, ale tytanowa bransoleta w tanim modelu nie jest dobrym pomysłem. Lepiej kup na pasku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bardzo sobie chwalę. Tak jak oryginał praktycznie znika na nadgarstku. Napędzany jest VH31 z płynącą sekundą od seiko. Więc masz wszystkie zalety wynikające z kwarca z odrobinką mechanika. ;) Ja wybrałem wersję na pasku. Jakoś bransoleta do zegarka który ma nawiązywać do lotniczych b-uhrów mi nie pasuje. Według mnie bardzo dobrze się komponuje z jasnymi paskami nylonowymi. Natomiast uwaga -  to rozmiar 37mm. Mnie to bardzo pasuje ale jeśli masz większy nadgarstek to może wyglądać prawie, jak damski. Wielkością nawiązuje raczej do męskich zegarków w stylu vintage. Ma fajną niebieską lumię która jest o dwie klasy lepsza niż w pierwowzorze od seiko który również posiadam. Jedyne co mi się w nim nie podoba to indeksy które w zależności od kąta padania światła potrafią być jaśniejsze niż wskazówki (na pierwszym zdjęciu to widać). Gdybyś miał jeszcze jakieś konkretne pytania to pisz śmiało. :)

IMG20230702104510.jpg.f688552fd594cf7d0ce3fa1f6a344bc2.thumb.jpg.bc74aeac63920aee9dae056f904b6aac.jpg

IMG20230820120650.jpg.caa0cf33e7245fe10dea51c22af49c9b.thumb.jpg.fcf7d59be15d23e80eed8f21700243f6.jpg

IMG20230820120644.jpg.30b45d3af5fd993fdf940719afe0bdc5.thumb.jpg.e60e65e02bffca0a19db595df6169166.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Bonthyc napisał(-a):

Zegarek bardzo sobie chwalę. Tak jak oryginał praktycznie znika na nadgarstku. Napędzany jest VH31 z płynącą sekundą od seiko. Więc masz wszystkie zalety wynikające z kwarca z odrobinką mechanika. ;) Ja wybrałem wersję na pasku. Jakoś bransoleta do zegarka który ma nawiązywać do lotniczych b-uhrów mi nie pasuje. Według mnie bardzo dobrze się komponuje z jasnymi paskami nylonowymi. Natomiast uwaga -  to rozmiar 37mm. Mnie to bardzo pasuje ale jeśli masz większy nadgarstek to może wyglądać prawie, jak damski. Wielkością nawiązuje raczej do męskich zegarków w stylu vintage. Ma fajną niebieską lumię która jest o dwie klasy lepsza niż w pierwowzorze od seiko który również posiadam. Jedyne co mi się w nim nie podoba to indeksy które w zależności od kąta padania światła potrafią być jaśniejsze niż wskazówki (na pierwszym zdjęciu to widać). Gdybyś miał jeszcze jakieś konkretne pytania to pisz śmiało. :)

IMG20230702104510.jpg.f688552fd594cf7d0ce3fa1f6a344bc2.thumb.jpg.bc74aeac63920aee9dae056f904b6aac.jpg

IMG20230820120650.jpg.caa0cf33e7245fe10dea51c22af49c9b.thumb.jpg.fcf7d59be15d23e80eed8f21700243f6.jpg

IMG20230820120644.jpg.30b45d3af5fd993fdf940719afe0bdc5.thumb.jpg.e60e65e02bffca0a19db595df6169166.jpg

Spoko. Dzięki za opisanie zegarka. Mj się właśnie bardzo podoba ten styl, wzór seiko. Dochodzi do tego mały rozmiar, który lubię na codzień. Nie przeszkadza tak mocno podczas drobnych prac. Zmierzysz jeszcze jaka jest jego grubość? Był bym wdzięczny. Ja chyba zamówię na bransolecie. Zawsze łatwiej dokupić pasek niż tytanową bransoletę ;) I jeszcze jak byś napisał ile dałeś za swój egzemplarz? 

12 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Berny raczej robi dobre zegarki, ale tytanowa bransoleta w tanim modelu nie jest dobrym pomysłem. Lepiej kup na pasku. 

Czemu uważasz że tytanowa bransoleta w tanim zegarku nie jest dobrym pomysłem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Emil/efa116 napisał(-a):

Spoko. Dzięki za opisanie zegarka. Mj się właśnie bardzo podoba ten styl, wzór seiko. Dochodzi do tego mały rozmiar, który lubię na codzień. Nie przeszkadza tak mocno podczas drobnych prac. Zmierzysz jeszcze jaka jest jego grubość? Był bym wdzięczny. Ja chyba zamówię na bransolecie. Zawsze łatwiej dokupić pasek niż tytanową bransoletę ;) I jeszcze jak byś napisał ile dałeś za swój egzemplarz? 

Czemu uważasz że tytanowa bransoleta w tanim zegarku nie jest dobrym pomysłem? 

Bo tani tytan jest bardzo podatny na zarysowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Bo tani tytan jest bardzo podatny na zarysowania.

Tylko ze mi to nie przeszkadza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Emil/efa116 napisał(-a):

Tylko ze mi to nie przeszkadza. 

Jak tak, to bierz. Mam jednego Berny'ego i wykonanie jak najbardziej OK. Nawet firmowy pasek bardzo dobry a zapłaciłem około 35 USD. 

Fajną alternatywą dla tego Berny jest tytanowy Boderry. Zobacz może Ci się bardziej spodoba. Na YT porównanie wypadło na korzyść Boderry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.08.2023 o 02:15, Emil/efa116 napisał(-a):

Na czerwcowej wyprzedaży za wersję na pasku zapłaciłem 238zł, także teraz cenę masz korzystniejszą. 🙂 Co do grubości to znajdę suwmiarkę i dziś zmierzę.

Edit:

Grubość 9mm. :)

Edytowane przez Bonthyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, worientom napisał(-a):

Wydaje się znajomy...

Seiko 5 Automatic SNK809 SNK809K1 SNK809K 21 Jewel męski zegarek

owszem. i tego właśnie nie rozumiem. homary zegarków, na które człowieka nie stać, są dla mnie OK. no nie mam kilkunastu czy dwudziestu koła na black baya, to se kupię koguta udawacza. ale seiko za parę stów? albo ostatnio pokazywana zżynka z amfibii... no nie czaję. jeszcze żeby to było za 10 zeta jak kopie plasticznego casio... a tu płacisz cenę w okolicy oryginału.

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

owszem. i tego właśnie nie rozumiem. homary zegarków, na które człowieka nie stać, są dla mnie OK. no nie mam kilkunastu czy dwudziestu koła na black baya, to se kupię koguta udawacza. ale seiko za parę stów? albo ostatnio pokazywana zżynka z amfibii... no nie czaję. jeszcze żeby to było za 10 zeta jak kopie plasticznego casio... a tu płacisz cenę w okolicy oryginału.

Rynek decyduje. Ktoś woli dobry kwarc w tytanie, choć akurat w tej cenie nie wiem, jaki to tytan, a i oryginał to zegarek mały i lekki. Miałem go, Seiko SNK 809 na bransolecie więc wiem, o czym piszę. 

Ja wolałbym Seiko, ale ten chińczyk to alternatywa w kwarcu. 

Porównałbym też lumę Seiko i Berny, dobre chińskie brandy dają dobra lumę (mocną i długo świecącą), mam Steeldive, więc znowu opieram się na własnym doświadczeniu. Nie zdziwiłbym się, gdyby Berny miał lepszą lumę niż Seiko SNK 809, wszak Seiko 5 to z założenia zegarki niedrogie, więc na czymś Japończycy oszczędzają. Moje Seiko SNK 809 miało słabą lumę, rzekłbym, symboliczną.  Nie wiem, jak wersja made in Japan, ja miałem K czyli wyprodukowana poza Japonii. Tyle, że wersja Japan to już inna półka cenowa. 

Edytowane przez worientom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym zegarkiem mam problem, taki jak kolega powyżej - o ile rozumiem noszenie kopii zegarków drogich (tylko wiadomo, bez podrabiania znaków towarowych, itp.), o tyle taka kopia taniego bądź co bądź Seiko wydaje mi się jakaś dziwna. Z drugiej strony - ten model nie jest już chyba produkowany, więc jak ktoś się uprze na dokładnie ten wzór (co rozumiem, bo jest super), to nie bardzo ma wybór.

A sam zegarek mam oryginalny od Seiko od jakichś 10 lat i jest to zegarek świetny. Wersja Made in Japan (nie wiedziałem, że w ogóle były inne) kosztowała wtedy jakieś 260zł. Nosiłem intensywnie przez około rok, teraz od czasu do czasu i nawet po pasku nie widać śladów zużycia. Luma faktycznie przeciętna, ale za to ma ładny, przeszklony dekiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy chyba o mnie właśnie rozmawiacie?

IMG20230707154139.jpg.2c48fd160d2622e42fb04cf3c23ce31d.jpg

Oryginał od seiko mam od jakiś 15 lat. Obecnie jest to model nieprodukowany a w specyfikacji w której zrobili go teraz chińczycy seiko nigdy go nie wypuściło. Mam fajnego sikora którego mogę bez większych obaw założyć do koszenia trawy w ogródku czy na rower. Kwarc z "płynącą" sekundą też ma dla mnie znaczenie bo jest to zegarek w stylu "grab and go". Lumia dużo lepsza niż w seiko. Nie bez znaczenia jest też dla mnie fakt, że sam serwis tego seiko to aktualnie koszt +/-300zł.

Edytowane przez Bonthyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja Cię całkowicie rozumiem i możliwe, że gdybym nie posiadał oryginału, to kupiłbym tego chińczyka. Kto wie, możliwe, że z powodów które wymieniłeś i tak za jakiś czas się na niego skuszę. Co nie zmienia faktu, że nadal jak widzę kopie zegarków, które są po prostu tanie i często dostępne dla niemal każdego w oryginale, to mam poczucie, że to jakieś takie dziwne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.09.2023 o 18:48, GrzesiekW napisał(-a):

Ale ja Cię całkowicie rozumiem i możliwe, że gdybym nie posiadał oryginału, to kupiłbym tego chińczyka. Kto wie, możliwe, że z powodów które wymieniłeś i tak za jakiś czas się na niego skuszę. Co nie zmienia faktu, że nadal jak widzę kopie zegarków, które są po prostu tanie i często dostępne dla niemal każdego w oryginale, to mam poczucie, że to jakieś takie dziwne :)

Widzisz a ja szukam zegarka który wrzucę na rękę i zapomnę że mam. Szukam czegoś, co założę na codzień i zapomnę że mam na ręku bo będzie cienkie i lekkie. Czegoś co zimą nie będzie przeszkadzać gdy będę zakładał kurtkę że ściągaczem na nadgarstku. A to że przy okazji wygląda świetnie. No cóż. 

Gdyby to seiko nadal było dostępne w sensownej cenie, kupil bym beż zastanowienia. Ale biorąc pod uwagę cenę teraz tych zegarków, to przepraszam ale wolę tytan i szafir w niższej cenie. A kwarc jako codzieny zegarek też będzie mniej wymagajacy uwagi niż automat. 

Teraz obecnie znowu dostępny jest na aliexpress za nieco ponad 240 zł z tytanową bransoleta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, tofiks_th napisał(-a):

Na olx masz nowke sztukę tego tytanowe go Berniego za 200 zl😀

Dziś jest na Aliexpress z kodem tytanowy berny w każdym kolorze za 202 zł :) I nie wiem czy brać czy czekać na jeszcze lepszą ofertę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Emil/efa116 napisał(-a):

Dziś jest na Aliexpress z kodem tytanowy berny w każdym kolorze za 202 zł :) I nie wiem czy brać czy czekać na jeszcze lepszą ofertę :) 

Ciężko powiedzieć czy będę jeszcze coś obniżać, bo kody już wykorzystane i nie wchodzą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi