Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rk7000

Rozmowy o bazarku - temat roboczy

Rekomendowane odpowiedzi

Bazarek zawsze mnie zachęcał do zaglądania na forum. Nawet jak nic się nie kupiło to często sprawdzałem co nowego się pojawia. Dla mnie jako osoby, która lubi ruskie zegarki po likwidacji bazarku forum straciło na znaczeniu do tego stopnia, że zamiast zaglądać tu kilka razy dziennie jestem tutaj najwyżej kilka razy w miesiącu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bazarek powinien wrócić... Przynajmniej w formie weekendowej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za zgodą Zarządu KMZiZ bazarek w dziale radzieckim  pojawi się ponownie w najbliższym czasie.

Eugeniusz, Roman - dziękuję raz jeszcze.

Musimy stworzyć jakiś zwięzły regulamin i tu poproszę o propozycje. 

Na pewno dotyczy to tylko zegarków kolekcjonerskich  więc zakładam, że wyprodukowanych  do 1992 r 

Ale może powinniśmy też określić wartość maksymalną lub wziąć pod uwagę jakieś inne aspekty? 

Wypowiadajcie się - im szybciej podziałamy tym szybciej powstanie nowy temat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok wschodni, sprzedaż/wymiana, oferty w piątek, sobotę i niedzielę 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.08.2023 o 22:28, rysqut napisał(-a):

oferty w piątek, sobotę i niedzielę 🤔🤔🤔

Imo najgorszy pomysł, to nie jest Facebook że wszystko będzie się wyświetlało na stronie głównej tylko trzeba będzie wejść w dział żeby zobaczyć wszystkie oferty 🙃

Moje propozycje:

1. Oferta musi mieć podaną cene, stan, sposób dostawy zegarka i płatności, sprawność zegarka/kiedy miał (albo czy w ogóle miał) przeprowadzony serwis zegarmistrzowski. Te informacje nie mogą być tajemnicą na privie.pisz-priv-info-na-priv-ceny-paliw-benzyny-na-stacji-benzynowej.jpg.fb0161da95e7a60bb6321c5926ced371.jpg
  2. Musi być wyraźne zdjęcie zegarka minimum od strony tarczy i dekla. Jeszcze lepiej będzie jeżeli dodamy zdjęcie mechanizmu ale to już wola sprzedawcy. W ofercie może być maksymalnie 5 zdjęć (Przykładowo: strona tarczy, jeden bok koperty, drugi bok koperty, zdjęcie od strony dekla i pokazany mechanizm) Przykłady jakich zdjęć nie wstawiamy:Screenshot_20230831_225003_Google.thumb.jpg.95dbb667faf43ea73e086dd136501b61.jpgScreenshot_20230831_225056_Google.jpg.48c0b64b4b27c7180f5d5d2215aac234.jpg
  3. Oferta musi być napisana poprawną polszczyzną z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad kultury typu brak wulgaryzmów itd.
  4. Nie komentujemy ofert! Ewentualnie uwagi prosimy kierować na prywatny folder sprzedawcy. Wyjątkiem może być: Zegarek jest podróbką/ma nieoryginalne części/jest składkiem.
  5. Co 24 godziny można wstawić maksymalnie 5 ofert, nie chcemy by bazarek był folderem spamu
  6. Jeżeli przedmiot zostanie sprzedany lub oferta będzie nieaktualna OBOWIĄZKOWO trzeba o tym wspomnieć na samym początku postu

Myślę że byłby on dobry, moglibyśmy odblokować stary temat lub zmienić nazwę już aktualnie działającego bazarku z gratami

Czekam na wasze komentarze 

Edytowane przez Kacperek_77u

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Piotr, jednak myślę, że nie będziemy naśladować fb i temat będzie cały czas dostępny.

Na forum  nie koliduje to z innymi tematami. 

Bazarek nie będzie jako temat "podpięty"  - będzie można stwierdzić czy naprawdę jest potrzebny.

Mam jeszcze prośbę - rozpowszechniajcie tą informację wśród znajomych.

Nie znam jeszcze daty  ale wszystko odbywa się dość szybko a dobrze byłoby pokazać, że tamat jest popularny od momentu utworzenia :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kacperek - dzięki. 

Regulamin ma być zwięzły i ramowy i tu nie będzie miejsca na 10 zdjęć jednego zegarka. 

Ma służyć wymianie/sprzedaż pomiędzy kolekcjonerami którzy jednak większość załatwią na priv.

Cena tak, opis tak. Zdjęcia tak ale w ograniczonej ilości żeby nie przewijać całej strony do kolejnej oferty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, rk7000 napisał(-a):

Kacperek - dzięki. 

Regulamin ma być zwięzły i ramowy i tu nie będzie miejsca na 10 zdjęć jednego zegarka. 

Ma służyć wymianie/sprzedaż pomiędzy kolekcjonerami którzy jednak większość załatwią na priv.

Cena tak, opis tak. Zdjęcia tak ale w ograniczonej ilości żeby nie przewijać całej strony do kolejnej oferty.

No to dobra, 

W ofercie może być maksymalnie 5 zdjęć (strona tarczy, jeden bok koperty, drugi bok koperty, zdjęcie od strony dekla i pokazany mechanizm)

myślę że będzie git, dodam to do regulaminu

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kacperek_77u napisał(-a):

No to dobra, 

W ofercie może być maksymalnie 5 zdjęć (strona tarczy, jeden bok koperty, drugi bok koperty, zdjęcie od strony dekla i pokazany mechanizm)

myślę że będzie git, dodam to do regulaminu

Nie myśl  tym co widziałeś i co Ci się podoba :) 

Pomyśl o tym, że ma to być temat nie sprzedażowy ale kolekcjonerski (choć sprzedażowy)

Chodzi mi o to, że będzie to nasz wewnętrzny bazarek i nie skupiajmy się na tym czego oczekujemy od fb, allegro, olx.

Tu ma być zegarek, cena i jakieś podstawowe informacje. resztę właśnie na pm  dogadamy. To ma służyć  wymianie KOLEKCJONERSKIEJ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, rk7000 napisał(-a):

Nie myśl  tym co widziałeś i co Ci się podoba :) 

Pomyśl o tym, że ma to być temat nie sprzedażowy ale kolekcjonerski (choć sprzedażowy)

Chodzi mi o to, że będzie to nasz wewnętrzny bazarek i nie skupiajmy się na tym czego oczekujemy od fb, allegro, olx.

Tu ma być zegarek, cena i jakieś podstawowe informacje. resztę właśnie na pm  dogadamy. To ma służyć  wymianie KOLEKCJONERSKIEJ.

Właśnie po to piszę ten regulamin tak by nie była to typowa oferta z olx czy fb :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wykorzystamy (z ew. korektami) regulamin, który kiedyś obowiązywał na bazarku? Po co wyważać otwarte drzwi? :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Walter_87 napisał(-a):

Może wykorzystamy (z ew. korektami) regulamin, który kiedyś obowiązywał na bazarku? Po co wyważać otwarte drzwi? :)

Też można, według mnie najlepszym pomysłem jest odblokowanie starego bazarku tylko z nowym regulaminem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Walter_87 napisał(-a):

Tzn. Mamy wracać do czegoś co się nie sprawdziło i  jest przestarzałe? 

Ja się na takie coś nie piszę niestety. 

Edycja.

Nie będzie odblokowania starego bazarku. 

Będzie nowy temat albo nic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, rk7000 napisał(-a):

W sumie przeanalizowałem go i jest trochę mało spójny i precyzyjny, szczególnie chyba bezsensowne jest ocenianie stanu w skali 0/10 gdzie każda miała jakieś określone cechy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, to ma być ruski bazarek, a nie jakiś cywilizowany, nie bawmy się w jakiś szczególny regulamin, bo to nie ma sensu. Z grubsza określmy zasady, a życie i użytkownicy sami uregulują jak to będzie działać. Jak nam się coś nie spodoba, to zgłosimy do moderacji. Jedyne sensowne prawo, to elastyczne prawo. Jak nasramy miliard ograniczeń i obowiązków, to zostawimy dwa miliardy dziur i niedomówień, które wystawiający będą mogli wykorzystać do ominięcia ograniczeń. Będzie trzeba dopisywać kolejne punkty do regulaminu i rozrośnie się on do rozmiarów konstytucji i kodeksu cywilnego razem wziętych, a i tak nie będzie skuteczny. Jeśli ustalimy tylko najogólniejsze ramy działania i damy moderacji prawo do decydowania, czy ogłoszenie jest OK, będzie spokój i nie będzie głupich dyskusji, że czegoś nie ma w regulaminie. Nie ma i już, bo to ADM jest regulaminem.

A zdjęcia i sposób opisania oferty to moim zdaniem najmniej ważny aspekt regulaminu. Takie jest prawo rynku, że jak ktoś nie wykaże trudu, żeby porządnie przygotować opis i zdjęcia, to nie sprzeda. Chcesz sprzedać, zrób to porządnie. Robisz ofertę na odpierdziel i masz mnie, kupującego, w d*pie, to ja też mam cię w d*pie i nie kupię. Proste.

Regulaminu i tak nikt nie czyta :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze czytam regulamin, gdy dostaję ostrzeżenie, że oferta jest niezgodna z regulaminem:D

Nie ma co moim zdaniem cudować. Wystarczy wymóg, aby przedmiot sprzedaży był dobrze widoczny ( i ewentualnie opisany - jako kolekcjonerzy raczej wiemy na co patrzymy) oraz aby była jasno określona cena. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, rk7000 napisał(-a):

Edycja.

Nie będzie odblokowania starego bazarku. 

Będzie nowy temat albo nic. 

Czemu się nie sprawdziło? Bazarek funkcjonował kilka lat (z pewnymi zmianami) i wszystko było dobrze, do czasu, aż "góra" nie wymyśliła opłat...
Jeśli pewne zapisy są Twoim zdaniem przestarzałe to nie widzę problemu, by je zmienić.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Enkil napisał(-a):

Ja zawsze czytam regulamin, gdy dostaję ostrzeżenie, że oferta jest niezgodna z regulaminem:D

Nie ma co moim zdaniem cudować. Wystarczy wymóg, aby przedmiot sprzedaży był dobrze widoczny ( i ewentualnie opisany - jako kolekcjonerzy raczej wiemy na co patrzymy) oraz aby była jasno określona cena. 

Zgadzam się z Enkil-em. Co do ilości ogłoszeń, to kwestia do ustalenia. Kacperek_77 proponuje 5, wg mnie to za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, rurov napisał(-a):

Zgadzam się z Enkil-em. Co do ilości ogłoszeń, to kwestia do ustalenia. Kacperek_77 proponuje 5, wg mnie to za dużo.

Można zrezygnować z ostatniego 🙂

3 godziny temu, Enkil napisał(-a):

4 godziny temu, renqien napisał(-a):

Ej, to ma być ruski bazarek, a nie jakiś cywilizowany, nie bawmy się w jakiś szczególny regulamin, bo to nie ma sensu. Z grubsza określmy zasady, a życie i użytkownicy sami uregulują jak to będzie działać. Jak nam się coś nie spodoba, to zgłosimy do moderacji. Jedyne sensowne prawo, to elastyczne prawo. Jak nasramy miliard ograniczeń i obowiązków, to zostawimy dwa miliardy dziur i niedomówień, które wystawiający będą mogli wykorzystać do ominięcia ograniczeń. Będzie trzeba dopisywać kolejne punkty do regulaminu i rozrośnie się on do rozmiarów konstytucji i kodeksu cywilnego razem wziętych, a i tak nie będzie skuteczny. Jeśli ustalimy tylko najogólniejsze ramy działania i damy moderacji prawo do decydowania, czy ogłoszenie jest OK, będzie spokój i nie będzie głupich dyskusji, że czegoś nie ma w regulaminie. Nie ma i już, bo to ADM jest regulaminem.

A zdjęcia i sposób opisania oferty to moim zdaniem najmniej ważny aspekt regulaminu. Takie jest prawo rynku, że jak ktoś nie wykaże trudu, żeby porządnie przygotować opis i zdjęcia, to nie sprzeda. Chcesz sprzedać, zrób to porządnie. Robisz ofertę na odpierdziel i masz mnie, kupującego, w d*pie, to ja też mam cię w d*pie i nie kupię. Proste.

Regulamin trzeba ułożyć tak żeby był prosty, myślał za sprzedawcę który dopiero zaczyna ze sprzedażą, zwięzły i żeby wymagał rzetelnego opisu zegarka aby potem nie było niedomówień i problemów, zresztą nie każdy na tym forum jest doświadczonym kolekcjonerem i na przykład dopiero co zaczyna zabawę w radzieckie lub jeszcze nie jest na tyle doświadczony żeby samemu się rozeznać więc fajnie by było gdyby miałby on rzetelne źródło uzupełniania kolekcji 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, renqien napisał(-a):

Ej, to ma być ruski bazarek, a nie jakiś cywilizowany, nie bawmy się w jakiś szczególny regulamin, bo to nie ma sensu. Z grubsza określmy zasady, a życie i użytkownicy sami uregulują jak to będzie działać. Jak nam się coś nie spodoba, to zgłosimy do moderacji. Jedyne sensowne prawo, to elastyczne prawo. Jak nasramy miliard ograniczeń i obowiązków, to zostawimy dwa miliardy dziur i niedomówień, które wystawiający będą mogli wykorzystać do ominięcia ograniczeń. Będzie trzeba dopisywać kolejne punkty do regulaminu i rozrośnie się on do rozmiarów konstytucji i kodeksu cywilnego razem wziętych, a i tak nie będzie skuteczny. Jeśli ustalimy tylko najogólniejsze ramy działania i damy moderacji prawo do decydowania, czy ogłoszenie jest OK, będzie spokój i nie będzie głupich dyskusji, że czegoś nie ma w regulaminie. Nie ma i już, bo to ADM jest regulaminem. A zdjęcia i sposób opisania oferty to moim zdaniem najmniej ważny aspekt regulaminu. Takie jest prawo rynku, że jak ktoś nie wykaże trudu, żeby porządnie przygotować opis i zdjęcia, to nie sprzeda. Chcesz sprzedać, zrób to porządnie. Robisz ofertę na odpierdziel i masz mnie, kupującego, w d*pie, to ja też mam cię w d*pie i nie kupię. Proste.

Zresztą pasowało by by ten bazarek coś sobą reprezentował z okazji że góra w końcu się na niego zgodziła, nie może to być jakiś pi*rdolnik bez ścisłego regulaminu 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skupmy się na tym co istotne. 

Moim zdaniem istotna rzeczą jest ustalenie ile zegarków maksymalnie mozna wystawić w jednym poście?  Chciałbym uniknąć sytuacji w której ktoś wystawia 30 zegarków  i 90 zdjęć. 

Kolejna rzecz  -  jeśli ktoś wystawi na bazarku głównym jakieś ogłoszenie z radzieckim zegarkami to czy tutaj może wstawić link? 

Dotyczy to tyko forum, żadnych olx, fb itd. 

Przypominam że regulamin ma być ogólny  - nie będziemy się bawić w jakieś szczegółowe oceny stanu bo jest to zawsze kwestia subiektywna w zegarkach vintage.  Oczywiście jeśli opis będzie wprowadzał w błąd to taka ofertę wywalimy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie:

Max 5/6 ofert i przerwa na około 24h

I max 5 zdjęć (co omówiłem za poprzedniej stronie)

Co do linków to według mnie będzie można je wstawiać na samym dole postu za wcześniejszym opisaniem oferty tak żeby link był tylko jej urozmaiceniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Dla mnie:

Max 5/6 ofert i przerwa na około 24h

I max 5 zdjęć (co omówiłem za poprzedniej stronie)

Co do linków to według mnie będzie można je wstawiać na samym dole postu za wcześniejszym opisaniem oferty tak żeby link był tylko jej urozmaiceniem ;)

To nie bazarek, to sprzedaż hurtowa. Do tego 25/30 zdjęć. tylko patrzeć jak zainteresuje się skarbówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, rurov napisał(-a):

To nie bazarek, to sprzedaż hurtowa. Do tego 25/30 zdjęć. tylko patrzeć jak zainteresuje się skarbówka.

Nie każdy odrazu musi tyle zegarków wystawiać 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.