Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
fanfar19

Tudor BB58 vs Breitling Superocean

Tudor Black Bay 58 vs Breitling Superocean  

63 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Ciekawi mnie Wasza opinie na temat obu wymienionych zegarków.

Który bardziej się podoba? Bardziej przypada do gustu?

Tudor BB58 czy Breitling Superocean?

Zastosowanie biurko, na wakacjach basen lub morze.

IMG_9186.jpg

IMG_1250.jpg

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Jak to sie mowi? Nie znam sie to sie wypowiem :D

BB58 jest swietnym zegarkiem, bardzo fajny rozmiar i dobrze siedzi na rece.

W czarnym mnie draznia troche te zlote akcenty, niebieski jest dla mnie mega nijaki.

Nowy Superocean na poczatku mnie nie ruszal ale im czesciej go widzialem tym bardziej mi sie podobal.

Jest oryginalny, na plus zdecydowanie krotszy L2L w porownaniu z poprzednim modelem - lepiej sie nosi.

Z tych dwoch w mojej ocenie BB58 jest bardziej "oficjalny" a Superocean bardziej "na luzie".

Obydwa przeszacowane cenowo, biorac pod uwage mechanizm to Tudor chyba troche mniej.

To, ile Brajtek zyczy zobie na metce za zegarek w sumie na ETA 2824-2 to dla mnie przegiecie.

Ja nadal bede cie zachecal do przymiarki nowej wersji Serica 5303, ktora jest po prostu fenomenalna.

Uznane marki w kolekcji juz masz, czas na cos co po prostu ma dawac frajde i byc za***istym zegarkiem.

Koniec koncow wybierasz wsrod takich modeli, ze czego bys nie wybral to bedziesz zadowolony.

Powodzenia :)

Ja bym wybrał (po raz trzeci już:-) BB58 - albo tę wersję, którą przymierzasz (miałem), albo niebieską (mam), chociaż przyznaję, że Brajtka znam słabiej, zaledwie przymierzałem ten model SO. Argumenty: subiektywnie bardziej mi się podoba koncepcja estetyczna, design i ogólne wrażenie wizualne Tudora. Obiektywnie: rozmiar i wygoda użytkowania na co dzień BB58 bije na głowę większość nurków, w tym retro nurków w tym przedziale cenowym. U mnie ostatecznie wygrał nawet z Omegą Seamaster 300M. Można się czepiać bransolety, że pseudo-nity, że bardzo się zwęża, że rysuje się ogniwo od klamry, ale dla mnie jest też mega wygodna i prawie cały czas na niej noszę BB58. Gdybym już miał zamieniać na Brajtka, to raczej na "starego" SO (Heritage B20). Na koniec argument obosieczny: mechanizm Tudora to jednak znacznie wyższa półka niż nawet topowa Sellita czy ETA wkładana do tego modelu SO, chociaż niektórzy wolą tańsze i łatwiejsze w naprawie Sellity niż dopracowane "inhousy" z rezerwą 70 godzin... Moje doświadczenia z werkiem produkcji Kenissi (MT5402) są wyłącznie pozytywne póki co.

Jeszcze do zilustrowania wizualnej fascynacji jedną i drugą wersją BB58 (i w oczekiwaniu na premierę BB58 z burgundowym bezelem) obrazki z archiwum:

IMG-0424.jpg

bb5801.jpg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Kiedys mialem okazje przymierzyc rego nurka od „brajtlinga”- nie zrobil na mnie wrazenia ( troche jak plastikowy); a tudor…. za elegancki. Ja na wakcje wezme Stowe Pro- kawal nurka imi na gumie wyglada super

Z tych dwóch żaden. Oba są paskudne.  :(

Pelagie niebieską lub Breitling Superocean A17367D81C1A1 bym wybrał. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Z tych dwóch dla mnie bez wątpienia Tudor.

Ale od razu przełożyłbym go na bransoletę typu jubilee :)

Ps. Swojego czasu chodził za mną niebieski Superocean Heritage 42, ale finalnie wybrałem 41 mm burgundowego Black Bay-a - fajnie się z nim żyje :-)

Edited by gienek74
interpunkcja

@Sierżant Julian różnią się średnicą ale już L2L dość podobne. 47,2 Tudor; 47,6 Breitling. W odbiorze na ręku absolutnie porównywalne.

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Faktycznie. Nominalnie mniejszy o 2 mm mój Longin Spirit w bezpośrednim porównaniu z Tudorem jest wyraźnie "drobniejszy", nie bez znaczenia jest tu fakt, że w L to L ta różnica wynosi już ponad 3 mm.

Edited by Sierżant Julian

3 godziny temu, Dajve4 napisał(-a):

Niebieski bb58. Miałem czerń, ostatnio niebieski i niebieski robi fajniejsze wrażenie na daily.

Właśnie jest to dosyć niedoceniony kolor. 

51 minut temu, Picy napisał(-a):

Właśnie jest to dosyć niedoceniony kolor. 

Jest bardzo wyrazisty, super kontrastuje ta stal z niebieskim. Sportowa elegancja. Na zdjęciach mi się zupełnie nie podobał ale na żywo super. 

39 minut temu, Dajve4 napisał(-a):

Jest bardzo wyrazisty, super kontrastuje ta stal z niebieskim. Sportowa elegancja. Na zdjęciach mi się zupełnie nie podobał ale na żywo super. 

Gdzieś wcześniej w temacie pisałem że jak niebieskiego zobaczyłem na żywo to zupełnie inny odbiór. Jest naprawdę mega. 

Niebieskiego mam Oris'a GBR - w mojej kolekcji pozycja absolutnie nie do zmiany, a dwóch nurków niebieskich nie potrzebuję. Choć nie, w sumie to mam jeszcze niebieskiego TH Aquaracer ale to kwarc więc się nie liczy :)

W dniu 1.10.2023 o 22:08, fanfar19 napisał(-a):

... niebieskiego TH Aquaracer ale to kwarc ...

500m "poprzednią" bym przytulił. 

Bardzo

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Przyznam, że trochę mnie zdziwiła aż taka przewaga Tudora.

Bardzo dziękuję wszystkim za uczestnictwo w ankiecie.