demalis 2 #1 Posted July 3, 2024 Cześć, Chciałbym się poradzić, jaki zegarek wybrać. Obecnie posiadam Casio SGW-450h - jednakże "umarł", a chciałbym kupić podobny zegarek. Myślałem nad: Casio Protrek PRT-B50-1ER G-SHOCK Casio G-SQUAD A może lepiej kupić smartwatcha? 0 Share this post Link to post Share on other sites
raszew 2805 #2 Posted July 3, 2024 Zależy do czego potrzebny Ci zegarek. Czy potrzebujesz tylko znać godzinę, datę i szukasz podstawowych funkcji typu stoper, alarm i minutnik czy np. uprawiasz sport, chcesz mierzyć kroki, znać swój puls itd.? 0 Share this post Link to post Share on other sites
demalis 2 #3 Posted July 4, 2024 (edited) 16 godzin temu, raszew napisał(-a): Zależy do czego potrzebny Ci zegarek. Czy potrzebujesz tylko znać godzinę, datę i szukasz podstawowych funkcji typu stoper, alarm i minutnik czy np. uprawiasz sport, chcesz mierzyć kroki, znać swój puls itd.? Na pewno przydatne są dla mnie funkcje alarmu, daty. Wysokościomierza w obecnym zegarku używałem raczej tylko w górach, a co do temperatury to też rzadko. Dlatego zastanawiam się nad sensownością kupowania funkcji których użyję parę razy - ale zawsze to spoko bajer. Z tymi wszystkimi funkcjami takimi jak: pomiar kroków, pulsu to po miesiącu to pewnie się nudzi. Edited July 4, 2024 by demalis 0 Share this post Link to post Share on other sites
raszew 2805 #4 Posted July 4, 2024 No to jak wystarczy Ci po prostu zwykły zegarek bez bajerów to zerknij sobie na G-Shocki i wybierz sobie jaki Ci się podoba, wszystkie są raczej porządnymi i wytrzymałymi zegarkami. Sam mam GWM5610 wersje z negatywnym wyświetlaczem i mogę polecić ten zegarek ale drugi raz brałbym wersję z normalnym. Fajna klasyczna kostka G-Shock z ładowaniem słonecznym i codzienną synchronizacją radiową czasu - czyli kupujesz zegarek i nie musisz się przez 10~ lat niczym przejmować, zegarek ustawia i ładuje się sam. Mam jeszcze Casio GBD800 - trochę większy, ale ma swój klimat. Posiada wbudowany krokomierz (nawet nie sprawdzałem jaka jest jego dokładność, niektórzy piszą że trochę zakłamuje rzeczywistość) i łączy się poprzez BT z telefonem. Polecam na forum dział Casio i tam wątki z G-Shockami Albo pooglądaj sobie w necie jakie Ci się podobają i poszukaj modeli na YouTube i poczytaj komentarze pod filmami, to też fajne źródło wiedzy. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 69327 #5 Posted July 5, 2024 Protrek jest duży i niekoniecznie wygodny (zależy od wielkości nadgarstka). Klasyczna kostka jest sprawdzona i bardzo wygodna oraz praktyczna. Ja bym polecił ten model: Najlepszy chyba kompromis między funkcjonalnością a ceną. Jest zasilanie solarne i jest synchronizacja radiowa z zegarem atomowym, wiec nie trzeba się martwić o punktualność. Do tego klasyczne funkcje (stoper, timer, dual time, budzik, podświetlenie). Można kupić nieco tańszy model, ale wtedy bez zasilania solarnego i bez synchronizacji radiowej, więc moim zdaniem warto dopłacić. Można też pójść w drugą stronę i kupić zegarek z jeszcze bardziej rozbudowanymi funkcjami, ale tam wzrost funkcjonalności nie nadąża już za wzrostem ceny. To jest taki trochę "złoty środek". 3 Share this post Link to post Share on other sites
mariusz9a 21535 #6 Posted July 6, 2024 A ten zegarek to raczej ze wskazówkami czy z wyświetlaczem? Czy chcesz aby miał i wskazówki i wyświetlacz? Ile kasy jesteś w stanie wydać? 0 Share this post Link to post Share on other sites
d4wid 500 #7 Posted July 6, 2024 Może coś z serii GA-2100 - uboższe funkcje od twojego poprzedniego, ale jest stoper, alarm, timer, druga strefa czasowa, WR200… Wersji kolorystycznych od groma, bo aktualnie to stosunkowo popularna i niedroga linia. I nie wygląda jak przyczepiona do nadgarstka busola, mimo 45 mm średnicy. Mam jako wakacyjny zegarek w góry i mogę polecić. 3 Share this post Link to post Share on other sites
demalis 2 #8 Posted July 7, 2024 Już zdecydowałem się na zwykłego G-Shocka bez udziwnień. Choć i rozważę "klasyczną kostkę" jak wspomniał @Perpetuum Mobile. Dzięki wszystkim za pomocne opinie i duży odzew. 2 Share this post Link to post Share on other sites