Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
d4wid

Zmęczony automatem

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku, pierwszy raz od kilkunastu lat, kupiłem sobie niekolekcjonerskiego, a czysto użytkowego kwarca. Od dawna noszę niemal wyłącznie mechaniczne zegarki (mam kilka sztuk, jeden z ręcznym naciągiem, reszta automaty) i ostatnio poczułem, że ich ciągle doglądnie zaczyna mnie mierzić. Regulowanie godzin, nakręcanie, dokręcanie, noszenie na zmianę żeby chodziły, regularne serwisowanie… wiecie o co chodzi. No i pomyślałem sobie, że potrzebuję czegoś, co mogę odłożyć na półkę, zapomnieć, a po tygodniu po prostu założyć. No i kupiłem kwarcowe Laco. Oczywiście przepłaciłem sromotnie, bo cena, jaką wołają sobie spadkobiercy pani Lacher za zegarek na Rondzie 505, wartej 65 zł w detalu, to kradzież - tym bardziej, że za trzy stówy więcej można mieć automat - zrobiłem to jednak świadomie. Zapłaciłem za dizajn, który mi się podoba, haracz za znaczek, rzecz jasna, oraz za wygodę oferowaną przez bezduszne urządzenie na baterię. I cóż, daleki jestem od twierdzenia, że odstawiam mechaniki (chodzi już za mną kolejny), ale zabrałem Laco na wakacje jako podstawowy zegarek i było mi z tym jakoś wyjątkowo dobrze…

Edytowane przez d4wid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyzwyczajony do dobrze wyregulowanego automatu ciągle bym się tylko zastanawiał, czy mi już bateria nie siada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie moje automaty są dobrze wyregulowane, a i tak raz w tygodniu robię im korektę do prawidłowego czasu. Wszystkie moje poniedziałki to takie „automatyczne poniedziałki”, ponieważ zaczynam je ustawianiem automatów. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.07.2024 o 18:29, d4wid napisał(-a):

Wszystkie moje automaty są dobrze wyregulowane, a i tak raz w tygodniu robię im korektę do prawidłowego czasu. Wszystkie moje poniedziałki to takie „automatyczne poniedziałki”, ponieważ zaczynam je ustawianiem automatów. 😜

Pokaż więcej  

Bez przesady, jeśli 3 sekundy dziennie się opóźnia, to ja przyglądam się temu raz na dwa miesiące...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam zdanie autora i tak i nie...mam automatów kilkanaście, ani jednego kwarca. Noszę je przeważnie sporadycznie, bo człowiek albo zapomni albo więcej HO teraz albo coś, ale nie zadręczam się tym, że....trzeba to ustawiać, ma chodzić, jakis serwis, itp itd. Poprostu ubieram ustawiam godzinę, a czy idealnie czy kilkanaście, dziesiąt sekund nie w punkt...who cares. Cieszę się zegarkiem, płynąca wskazówką, tarczą, paskiem...poprostu lubię....i lubię mieć ten wybór ubrania zegarka do garniaka, koszuli, casual, spodenek...niż tego jednego kwarca...no chyba, że ktoś ich ma X 😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, równie dobrze mógłbym napisać: Ciągłe martwienie się o baterię? Bez przesady. Jeśli w specyfikacji mechanizmu stoi, że będzie działać na jednej baterii 45 miesięcy, to wymieniasz raz na trzy lata i zapominasz.

Każdy ma swoje dziwactwa. Ja na przykład nie akceptuję półminutowej odchyłki od prawidłowego czasu i ustawiam zegarki raz w tygodniu.

Edytowane przez d4wid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, dlatego napisałem, żeby się cieszyć. Cieszy Cię jednak kwarc ok, nie to może czas przeskoczyć na COSC i odchyłka będzie zdecydowanie mniejsza i może wtedy lepiej, można też mieć rotomat lub ów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.07.2024 o 18:32, Jaroslaw Jerry Esowy napisał(-a):

Zamiast radiocontroled czy oceanusa? 

Pokaż więcej  

Szanuję technologię, ale nie trafiłem jeszcze na takiego, który wizualnie wystarczająco by do mnie przemawiał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@niuti Tak, jak napisałem. Noszę mechaniczne zegarki od lat i nie zamierzam z nich rezygnować. Ciesze się nimi, lubię popatrzeć przez dekiel na pracujący balans. Mam Citizena na Miyocie 9011, która chodzi tak, jakby miała certyfikat COSC. Ale czasem po prostu wygodniej założyć kwarca i dojrzałem już do tego, że warto mieć w swoim pudle i takie zegarki. 

W dniu 23.07.2024 o 19:21, niuti napisał(-a):

można też mieć rotomat

Pokaż więcej  

W moim domu, z całym bajzlem, który robią dzieci i ich walającym się wszędzie szpejem brakuje chyba tylko dziada z babą i rotomatu. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarce są poprostu mega wygodne. A jak dodatkowo mają synchronizację czasu i mechanizm solrny to już w ogóle... I nie ma co się przekrzykiwać co lepsze. Wszystkie zegarki są super! Mechaczne, automatyczne, wszelakie kwarcowe🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.07.2024 o 19:33, Lincoln Six Echo napisał(-a):

338170665_1112836670108452_8821974592790268613_n.thumb.jpg.8fb9a71d244442083f12a06fbb448829.jpg

Pokaż więcej  

Takiego Conquesta w czarnej wersji z GMT gdzieś tam w internetach widziałem i nie powiem, przeszedł przez myśl, ale koperta 43 mm to jednak zdecydowanie za dużo dla mnie. No a potem już poszukiwania zawęziły się do klasycznego pilota. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie solidaryzując się z autorem postu (w sensie, że nie odczuwałem dotąd podobnej potrzeby) muszę jednak powiedzieć, ze temat jest odświeżająco nowy i ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.07.2024 o 20:09, d4wid napisał(-a):

Takiego Conquesta w czarnej wersji z GMT gdzieś tam w internetach widziałem i nie powiem, przeszedł przez myśl, ale koperta 43 mm to jednak zdecydowanie za dużo dla mnie. No a potem już poszukiwania zawęziły się do klasycznego pilota. 

Pokaż więcej  

Mój to 41.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.07.2024 o 22:38, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Mój to 41.  :)

Pokaż więcej  

No właśnie tak sobie pooglądałem je wczoraj i widziałem, że są też w wersji 41 mm. Na ręce wielkościowo wygląda pewnie podobnie jak mój Laco, bo choć ten ma 40 mm to wąska luneta i duża tarcza optycznie nieco go powiększają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lincoln Six Echo Mój nadgarstek ma 17,5, tak że 41 to byłoby dla mnie absolutne maksimum. Najlepiej mi leżą zegarki w przedziale 38-40, ze wskazaniem na te mniejsze. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko jeden automat, który z resztą chodzi bardzo dokładnie, a i tak działa mi na nerwy. Jako, że często rotuje zegarkami, akurat ten jeden się zatrzymuje. A żeby ustawić w nim godzinę, muszę posiłkować się kwarcem. Także ten... Sama koncepcja automatycznego mechanizmu bardzo mi się podoba, ale nie zdaje on egzaminu przy posiadaniu kilku zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.07.2024 o 17:56, d4wid napisał(-a):

kupiłem sobie niekolekcjonerskiego, a czysto użytkowego kwarca

Pokaż więcej  

Mam podobnie. Dla celów czysto użytkowych kupiłem za niewielkie pieniądze Certinę chronograf na baterię. Mechanicznie bez zarzutu, ale wizualnie widać na niej ślady użytkowania.

Takiej nie żal używać przy ciężkich pracach a ewentualne nowe ryski nie przyprawiają o palpitację serca. 
No i nie ukrywam, że wizualnie mi się podoba a i przyciskami można się pobawić.

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.07.2024 o 20:55, Sierżant Julian napisał(-a):

Nie solidaryzując się z autorem postu (w sensie, że nie odczuwałem dotąd podobnej potrzeby) muszę jednak powiedzieć, ze temat jest odświeżająco nowy i ciekawy.

Pokaż więcej  

Owszem 🙂 

Z drugiej strony, idea poradzenia sobie z nadmiarem zegarków (w tym przypadku automatów) za pomocą nabywania następnych (w tym przypadku kwarców) nie jest nam specjalnie obca ani nowa.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi