Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MJRegul

Zegarek jak najbardziej podobny do IWC Pilot Chrono?

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Szukam na rynku zegarka automatycznego 42-43mm w stylu IWC Pilot Chrono jak na foto. Szukam, szukam i nie widzę żadnych homarów i podobnych, albo źle szukam. Na IWC jeszcze mnie nie stać. Mogę wydać myślę max 7-9k pln. Czy może ktoś obeznany coś podrzucić czy jednak nie czarować, uzbroić się w cierpliwość, zbierać kasę i uderzać na Chrono24 po używkę? 

xLcwSl6.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pilot_42_chrono_blau_17.1611310625.thumb.jpg.20154d67dfa88eca681607545a1c706c.jpg0_0_productGfx_42c66792f6d4a2c2b20d6a45937800e2.jpg.af6b6077407355e875c1db1ec9af8c80.jpg

Trochę poniżej 5.

Tu już trochę poniżej 10:
laco-chronograph-kiel2-schwarz-862148.thumb.png.dcea4770e2cbd95377731a3e237bef37.png

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o podobieństwo (design, układ na tarczy, date/date etc.),  to niewątpliwie fajny lotnik od RT.

Na uwagę zasługuje mechanizm (Valjoux 7750).

Korelując powyższe zalety + twoje kryteria z ceną => IMHO dobry wybór.

RT_.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten model jest produkowany? Strona RT wygląda nader skromnie obecnie jeśli chodzi o ofertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej podobnym chyba się już nie da, łącznie ze wskazówkami w tym kolorem małej chrono ;)

Valjoux 7750, wersja luxury (top grade), 44/15

aerowatch-61989-aa05.jpg

Edit

O, i znalazłem chińskiego chomara nawet z mazwy, żeby nie mówić że podwałkę

https://pl.dhgate.com/product/iwcwatch-6-pin-zf-factory-chronograph-superclone/998531265.html

Screenshot_20240905-162631.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brr...Strasznie zraziłem się do Archimede co do jakości i podejściem do klienta.

13 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Edit

O, i znalazłem chińskiego chomara nawet z mazwy, żeby nie mówić że podwałkę

https://pl.dhgate.com/product/iwcwatch-6-pin-zf-factory-chronograph-superclone/998531265.html

Screenshot_20240905-162631.png

To już nie jest "homar" tylko podróbka z zatartym na zdjęciach IWC (moim zdaniem) dla świętego spokoju.

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Anansi napisał(-a):

Brr...Strasznie zraziłem się do Archimede co do jakości i podejściem do klienta.

To już nie jest "homar" tylko podróbka z zatartym na zdjęciach IWC (moim zdaniem) dla świętego spokoju.

Za to aero masz bardzo podobny. I podróbką nie jest

Na olx jak to z aero, dostępny za pół ceny

https://m.olx.pl/d/oferta/aerowatch-les-grandes-classiques-pilote-61968-aa03-pol-CID87-IDJzYl2.html

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MJRegul napisał(-a):

Czesc. Szukam na rynku zegarka automatycznego 42-43mm w stylu IWC Pilot Chrono jak na foto. Szukam, szukam i nie widzę żadnych homarów i podobnych, albo źle szukam. Na IWC jeszcze mnie nie stać. Mogę wydać myślę max 7-9k pln. Czy może ktoś obeznany coś podrzucić czy jednak nie czarować, uzbroić się w cierpliwość, zbierać kasę i uderzać na Chrono24 po używkę? 

xLcwSl6.jpeg

Cenowo będzie ciężko, ale zerknij na Brellum i Muhle.

https://www.brellum.swiss/en/onlineshop/pilot-power-gauge/copie-de-deep-blue.html

brellum.thumb.jpg.84014d54c273e27ae00cd1d7024ef505.jpg

brellum2.thumb.jpg.a3cd420b48f5d495e2d72a3725a8082e.jpg

https://www.muehle-glashuette.de/en/watch/lunova-chronograph-ls-i/

Muhle.thumb.png.15b7ab9adb1fb8289ab3d02fafa13b8a.png

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkładaj na originała, dobry stan kupisz za 17 👍

Warto 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ten model jest produkowany? Strona RT wygląda nader skromnie obecnie jeśli chodzi o ofertę.
Nie, ale bez problemu kupisz nowy.
Poszukaj na portalach i w amerykańskich sklepach.
Jak masz kogoś w US to za $1000-1200 można dostać.
Choice is yours 🫡

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie umiem szukac jednak :)

Brellum wyglada jak milion dolarów :) idę szukać i czytać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Dostum napisał(-a):

Nie, ale bez problemu kupisz nowy.
Poszukaj na portalach i w amerykańskich sklepach.
Jak masz kogoś w US to za $1000-1200 można dostać.
Choice is yours 🫡

Tak samo kilkanaście lat temu (~2010) RT można było kupić wyprzedaże (z podbitą przez autoryzowanego sprzedawcę gwarancją) na niemieckim Ebay. Pilot B-uhr 55 mm wychodził poniżej tysiąca złotych, chrono Pilot Professional koło 2. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo kilkanaście lat temu (~2010) RT można było kupić wyprzedaże (z podbitą przez autoryzowanego sprzedawcę gwarancją) na niemieckim Ebay. Pilot B-uhr 55 mm wychodził poniżej tysiąca złotych, chrono Pilot Professional koło 2. 
Dokładnie tak. Potwierdzam.

Potem często te zegarki biorą resellerzy do US.
Stąd w Stanach b.często można kupić najtaniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga połowa jak zobaczyła Brelluma na czarnej tarczy z brązowym paskiem to jej gały wyszły. Mi też. Instant "wife" approval 😵

Teraz tylko odłożyć do 3000 euro bo używek ani widu ani słychu i jedziemy z tematem ;) in love ♥️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MJRegul 3 koła euro za jakby na to nie patrzeć ersatz IWC to jednak dużo. Czy zakładając Brelluma nie będziesz czuł niedosytu albo też relatywizował że to "prawie jak" chronoflieger ? Przemyśl może, czy nie dozbierać do kwoty o której pisze @Piotr_D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że decyzja podjęta?

To dla potomnych wertujących w przyszłości ten watek, taki jeszcze

Screenshot_20240906-065534.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja będzie podjęta w momencie jak będzie mnie stać by przycisnąć "kup" :) tak więc wszystko się jeszcze może wydarzyć.

OPTYCZNIE na razie wygrywa Brellum. Choć z chęcią bym kupił używaną sztukę ale to mało chodliwy towar raczej szczególnie black/brown. 
Ja używam zegarków jako jednak przedmioty do odmierzania czasu i w drugiej kolejności jako ozdobę/coś z czym dobrze się czuję i mi się podoba na nadgarstku.
Nie muszę nosić czegoś co jest 3x droższe tylko dlatego, że ma takie a nie inne logo albo taką a nie inną historię :) choć oczywiście IWC na ręku wygląda lepiej z zewnątrz dla wielu ludzi, którzy się znają, ale z kolei ja tychże znam bardzo mało i wolę coś kupić dla siebie niż dla innych ;) 

Wszystko się okaże po powrocie z wakacji na które jadę za tydzień i po spojrzeniu do skarbonki po tymże powrocie :) a nóż widelec nie wydam tyle co zakładam i wpadnie kaska na używkę IWC :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, MJRegul napisał(-a):

Ja używam zegarków jako jednak przedmioty do odmierzania czasu i w drugiej kolejności jako ozdobę/coś z czym dobrze się czuję i mi się podoba na nadgarstku.

Bardzo jestem ciekawy do czego Ci chrono?

(zrozumiałbym fazy księżyca bo one są bardzo praktyczne, ale chrono ..... ????).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, MJRegul napisał(-a):

OPTYCZNIE na razie wygrywa Brellum. Choć z chęcią bym kupił używaną sztukę ale to mało chodliwy towar raczej szczególnie black/brown. 

Szukaj tarczy, nie zwracaj uwagi na pasek. Dokupisz jaki będziesz chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Dostum napisał(-a):

Bardzo jestem ciekawy do czego Ci chrono?

(zrozumiałbym fazy księżyca bo one są bardzo praktyczne, ale chrono ..... ????).

Lubię jak na tarczy dużo się dzieje, a że nigdy tego nie użyję...trudno :) Po prostu mi się podoba optycznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, MJRegul napisał(-a):

Lubię jak na tarczy dużo się dzieje, a że nigdy tego nie użyję...trudno :) Po prostu mi się podoba optycznie

Ciekawy argument.

Jeśli zatem lubisz jak dużo się dzieje to są zegarki bardziej odpowiednie, przy których chrono wieje nudą.

Pójdź w kierunku Andersen Geneve albo Ulysse Nardin (serie Erotic).

Nie ten budżet ale sie dzieje.

Totalizator na tarczy to wyższy koszt zakupu i serwisu oraz IMHO jedna z mniej ciekawych komplikacji, ale ..... wiadomo de gustibus ....

(miłośnicy chrono mnie zabiją ale trudno)

Udanych zakupów życzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.09.2024 o 12:15, MJRegul napisał(-a):

Ale muszą być koniecznie dwie, czy trzy wewnętrzne tarcze? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi