Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
piter29

Czy warto kupić ten zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ,mam prosbe odnośnie jednego modelu zegarka i samej firmy. Czy warto kupić  revue thommen diver . Cena około 2500zl przeceniony z 5500 zl dodaje zdjecie

Screenshot_20240913_151424_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, piter29 napisał(-a):

Witam wszystkich ,mam prosbe odnośnie jednego modelu zegarka i samej firmy. Czy warto kupić  revue thommen diver . Cena około 2500zl przeceniony z 5500 zl dodaje zdjecie

Screenshot_20240913_151424_Chrome.jpg

Jeżeli się Tobie podoba, to warto.

Historia marki sięga 1853 roku.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze wlasnie podoba chyba w tej cenie nic lepszego nie dostane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.09.2024 o 15:18, piter29 napisał(-a):

Zegarek robiony na wzór rolex'a, nieco "plaskata" ale jednak prawie kopia  - cena 2500 nie jest jakaś specjalnie atrakcyjna - Steinhart'a można za to kupić nowego, a jak poszukasz w sieci to i RT też znajdziesz - jak Ci się podoba to bierz, ale 42mm w tej kopercie to dość sporo. Cena "oryginalna" jest wcięta z d... bo ani marka prestiżowa, ani zegarek oryginalnego wzoru. 

W dniu 13.09.2024 o 15:29, piter29 napisał(-a):

tej cenie nic lepszego nie dostane

Jak poszukasz to dostaniesz - ten wzór jest cholernie popularny, podobne zegarki robią wszyscy - od "szwajcarów" przez Japończyków po Chiny... Przyzwoite modele znajdziesz od kilku set PLN do... Rolex Submariner - czyli jakieś 60tys... 

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie polecę Ci Certinę. Są naprawdę dobrze wykonane i klasę wyżej niż RT. Jest kilka modeli w stylu suba ale nie są to jego kopię. W zależności jaki masz nadgarstek masz modele od 38 do 43 mm. Tu przykład 

Screenshot_20240913-230618.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.09.2024 o 15:13, piter29 napisał(-a):

Dzieki wszyskim bede szukał dalej

Jeśli miałby być nurek Revue Thommen, to wolałbym ten zegarek - który zresztą miałem :)

17030.2137_ZM.jpg

Edytowane przez Dirty Harry

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tych dwóch automat jest  tanszy niż quartz hmmScreenshot_20240915_132155_Chrome.thumb.jpg.b74853be8f1cf9c6bf2a04a607c0744b.jpg

Screenshot_20240915_132104_Chrome.jpg

Quarz z pływającą wskazówką  za 429 euro ,automat 229euro nurki z tej firmy troszkę za duże 

Revue thommen faktycznie troszkę za duży 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to jest wypasiony kwarc ;).

z bulovy brałbym devil divera. szczególnie, że używane nie trzymają ceny za bardzo i mozna kupić w dobrym pieniądzu mało znoszone

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil diver bardzo mi się podoba ,trochę mnie wielkość przeraża 44mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, piter29 napisał(-a):

Devil diver bardzo mi się podoba ,trochę mnie wielkość przeraża 44mm

Zatem Surfboard. 40,5mm, mechakwarc ;)

Screenshot_20240915-165714.thumb.png.1347822206f4c4928438912a194c3d95.png

Albo Miluś

Screenshot_20240915-165911.png.a76d81fd8a5f391d828f9f49a5af6b20.png

Zerknij też na Lip oraz Yema

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, nadal nie wiem do końca co wybrać, dziś wpadl mi w oko hamilton w dobrej cenie 460 euro,nie wiem tylko jak z servisem werka h10 

Screenshot_20240916_152958_eBay.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H10 to odmiana Powermatic 80, spotykanego w Tissotach i Certinach. Wszystkie autoryzowane serwisy Swatch chętnie się nim zajmą. A przy podstawowej konserwacji co kilka lat, bez problemu znajdziesz niezależnego zegarmistrza. 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, piter29 napisał(-a):

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, nadal nie wiem do końca co wybrać, dziś wpadl mi w oko hamilton w dobrej cenie 460 euro,nie wiem tylko jak z servisem werka h10 

Screenshot_20240916_152958_eBay.jpg

Natomiast poogladaj sobie recki bo ten model ma wypukłe, szafirowe szkło bez żadnego antyrefleksu. Wzrok mam doskonały ale odczytanie na nim godziny to było wyzwanie. Odblaski na szkle + cienkie, polerowane końce wskazówek.

Hamilton Khaki Mechanical jest pod tym względem dużo lepszy. Cena podobna.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie dziś oglądałem dwa kolejne  zegarki 🤕 jestem już troszke zmęczony . Bardzo proszę  wszystkich i każdego z osobna o opinię na temat marki Laco. W sklepie starsza pani nie wiele miała do powiedzenia😅

Screenshot_20240917_142454_Chrome.jpg

Screenshot_20240917_142429_Chrome.jpg

Czy sama marka w waszej ocenie jest godna polecenia ,jeżeli tak to Który z tych dwóch modeli ładniejszy. Każda opinia na wagę złota .Pozdrawiam

Czy może jednak hamilton😓

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawilna marka, wielu użytkowników posiada w swoich zbiorach. Nie ma się co obawiać czy wątpić w jakość. Jeśli się podoba, to jest to odpowiednia droga. Wg mnie ładniejszy model tarczy to A, ale kupujesz dla siebie, nie dla mnie i kup ten, który Ci bardziej "leży".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laco jest ok, a z tych dwóch do mnie bardziej "gada" opcja B, ale to nie ja będę nosić... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.09.2024 o 15:13, piter29 napisał(-a):

Bardzo proszę  wszystkich i każdego z osobna o opinię na temat marki Laco. (...) Czy sama marka w waszej ocenie jest godna polecenia ,jeżeli tak to Który z tych dwóch modeli ładniejszy. Każda opinia na wagę złota .

I to się nazywa konkretne przejście - od nurka na początku tematu do pilota! :)

Laco to bardzo zacna marka z niemal stuletnią tradycją, jedna z raptem pięciu firm produkujących w czasie II wojny światowej zegarki dla niemieckiego lotnictwa wojskowego. Zegarki Laco mają swój dział na naszym forum:

A tych dwóch - co kto lubi, oba fajne: tarcza A jest czytelniejsza, ale tarcza B jest bardziej zbajerowana, niebanalna i przyciągająca uwagę.

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Dirty Harry napisał(-a):

tarcza A jest czytelniejsza, ale tarcza B jest bardziej zbajerowana, niebanalna i przyciągająca uwagę.

Chyba na odwrót- u mnie na ekranie zegarek z tarczą A (u góry) ma więcej oznaczeń i wewnętrzny okrąg, a z tarczą B (pod tarczą A) jest nie-"zbajerowany" i bardziej "banalny" (i ten byłby moim wyborem) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Chyba na odwrót- u mnie na ekranie zegarek z tarczą A (u góry) ma więcej oznaczeń i wewnętrzny okrąg, a z tarczą B (pod tarczą A) jest nie-"zbajerowany" i bardziej "banalny" (i ten byłby moim wyborem) 

Wewnętrzny okrąg miał późniejszy model wojennego B-Uhra, czyli Baumuster B. Klasyczna tarcza to z kolei wcześniejszy Beobachtungsuhr Baumuster A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Dirty Harry napisał(-a):

Wewnętrzny okrąg miał późniejszy model wojennego B-Uhra, czyli Baumuster B. Klasyczna tarcza to z kolei wcześniejszy Beobachtungsuhr Baumuster A.

Ok, wszystko jasne - myślałem, że Kolega posługując się "A" i "B" ma na myśli kolejność zdjęć :-)) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z Laco jest taki, że ciężko go odróżnić od innych pilotów nie - Laco lub Laco like. Co kto woli. Wiem, że nie powinienem ale jest tak klasycznie wtórny, tak często kopiowany, że stracił na swej osobowości. A szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi