Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
alexno

Zegarek do 1500 zł dla narzeczonego - pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - luby jest zegarkowym ignorantem, od lat nie nosi niczego, nie zna się kompletnie na markach, ale na 40. urodziny zażyczył sobie swój pierwszy poważny czasomierz ;) Stąd budżet niewielki, bo zegarek może szybko skończyć na dnie szuflady (a może nie - może będzie nosił, złapie bakcyla i kiedyś kupi sobie cos lepszego, czas pokaże).

Jemu co prawda marka nie robi różnicy (jedynie nie chce Casio przez wspomnienia komunijne i Atlantic, bo kojarzy mu się z gaciami), ale zależy mi, żeby mu kupić coś, co będzie mógł nosić bez obciachu przy ludziach, którzy trochę bardziej  interesują się tematem.

Wizualnie podobają mu się klasyki "srebrna bransoleta i ciemna tarcza" - może coś w stylu Bonda, czyli Rolex Submariner i Omega Seamaster (tylko oczywiście to zupełnie nie ten budżet - będę wdzięczna za polecenie podobnych wizualnie, tylko jakieś 20x tańszych. Wiem, że jest ich w opór, ale nie czuję, gdzie kończy się szlachetna inspiracja, a zaczyna bezczelny klon firmy-krzak...).

EDIT - przejrzał propozycje i po namyśle jednak nurka nie chce.

Rozważa też bardziej koszulowe (chyba) modele - wrzucam w załącznik te, które z kategorii do 1500 zł zyskały jego aprobatę, oczywiście w kwestii designu, bo tylko to oceniał.

Minimalnie mogę budżet przekroczyć, jeśli jest coś, do czego naprawdę warto byłoby dopłacić.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

orient-classic-automatic-RA-AA0C02L19B.jpg

tissot-t1504101104100-140421-1.jpg

-8066M-3-N-id151554.jpeg

Edytowane przez alexno
załączniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę wyrwać takiego poniżej do 1500zł:

BN0201-88L

image.thumb.png.6a337c00fb9a1bab2bedc43c9416b70b.png

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screenshot_20240924-181909.thumb.png.4479a0a99f5e2c32777e2f5309fbef27.png

https://allegro.pl/oferta/zegarek-davosa-nautic-star-16347265-14892214653

Screenshot_20240924-182146.png

Screenshot_20240924-182650.png

A jako koszulowca polecam to, co mam (u mnie biała tarcza). Wypukłe szafirowe szkło, ponadczasowy wygląd i tylko 8mm grubości.

Screenshot_20240924-182822.png

Taka ślicznotka koszulowa. Uwaga - kwarc o płynnym ruchu sekundnika.

Screenshot_20240924-185519.thumb.png.816f71fdcce64a1ee69f3691b2477ec8.png

Edit

I kwestia dopłaty.

Screenshot_20240924-185805.thumb.png.46f6697b079f29666fce577ea8c8c968.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro się Tissot podoba to brać. Wśród ignorantów zegarkowych będzie miał największy prestiż. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minutes ago, Dorian06 said:

Skoro się Tissot podoba to brać. Wśród ignorantów zegarkowych będzie miał największy prestiż. 

Nie tyle chodzi o prestiż, co żebym mu nie narobiła wiochy, kupując jakieś swiss made z apartu, co Szwajcarię widziało jak świnia niebo.  On sie nie zna, ja się nie znam - nie wiem, co jest "fajniejsze" w tej samej cenie - czy kwarcowy tissot, czy automatyczny citizen/orient (choć jako ignorantka faktycznie brałabym Tissota). Czy może skoro nie mam budżetu na nic naprawdę porządnego, to lepiej iść w bardziej niszowe marki jak Zeppeliny, Bauhaus etc? To też jest estetyka bardzo w jego guście.

Podobają mu się jeszcze rzeczy w tym stylu: https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-at2141-52l

image_158907_19_v1.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarc jest zawsze nakręcony (chyba, że padła bateria  :D ). Jeśli ma nosić od czasu do czasu to jest lepszym rozwiązaniem. 

A Tissot to nie wydmuszka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot to porządna szwajcarska marka z tradycjami. Bezpieczny wybór i dobra jakość wykonania. Dobre kwarcowe mechanizmy, które służą w droższych zegarkach. Bransoleta jest uniwersalna i wygodna zwłaszcza latem. A tarcza tego modelu pokazanego powyżej spokojna i pasuje na większość okazji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, alexno napisał(-a):

budżet niewielki, bo zegarek może szybko skończyć na dnie szuflady (a może nie - może będzie nosił, złapie bakcyla i kiedyś kupi sobie cos lepszego, czas pokaże).

Dla portfela, spokoju ducha i dobra związku lepiej żeby bakcyla jednak nie łapał ;)

Niemniej witamy i bierzemy się do roboty.

Potrza trochę danych: jaki obwód nadgarstka ma luby?  Chcecie zegarek kwarcowy czy automatyczny?  Szukamy czegoś na sportowo czy elegancko?

Moje propozycje:

Screenshot_20240925-025238.thumb.png.5f83db8d6bb3615065cdad6dbab6b4d0.png

Screenshot_20240925-025132.thumb.png.a04cdf4e9912df50e83d4e9ea0958b3d.png

Screenshot_20240925-030123.thumb.png.b6245007343ca2a140fd50468ae90d93.png

Screenshot_20240923-231930.thumb.png.efca13907551afc9f01be030528f0378.png

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 hours ago, Funky_Koval said:

Dla portfela, spokoju ducha i dobra związku lepiej żeby bakcyla jednka nie łapał ;)

Niemniej witamy i bierzemy się do roboty.

Potrza trochę danych: jaki obwód nadgarstka ma luby?  Chcecie zegarek kwarcowy czy automatyczny?  Szukamy czegoś na sportowo czy elegancko?

Z tych propozycji zdecydowanie pierwszy citizen. Po pokazaniu mu wczoraj kolejnych typów stwierdził, że zegarek Bonda jednak nie, bo nie podoba mu się "to kolorowe dookoła" - wcześniej podobało mu się mu się, ale na Bondach ;) 

Bardzo rzadko ma sytuacje garniturowe, więc myślę, że w typowego koszulowca na pasku nie ma sensu się pchać - najlepiej coś w pół drogi, takie smart casual...?

Czy kwarc czy automat - nie robi mu różnicy, kilka lat temu miał jakiegoś skandynawskiego kwarca i był zadowolony (ale z automatu pewnie też by był, byle sam z siebie nie musiał codziennie nakręcać).

Nadgarstek 20cm, jeśli to ma znaczenie, to facet wysoki i szczupły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, alexno napisał(-a):

Z tych propozycji zdecydowanie pierwszy citizen. Po pokazaniu mu wczoraj kolejnych typów stwierdził, że zegarek Bonda jednak nie, bo nie podoba mu się "to kolorowe dookoła" - wcześniej podobało mu się mu się, ale na Bondach ;) 

Bardzo rzadko ma sytuacje garniturowe, więc myślę, że w typowego koszulowca na pasku nie ma sensu się pchać - najlepiej coś w pół drogi, takie smart casual...?

Czy kwarc czy automat - nie robi mu różnicy, kilka lat temu miał jakiegoś skandynawskiego kwarca i był zadowolony (ale z automatu pewnie też by był, byle sam z siebie nie musiał codziennie nakręcać).

to jak mu nie robi roznicy to bym do automatu nie doplacal jednak. Tissot prx w kwarcu bedzie ideolo. 40 mm na łape 20cm to dla pewnosci bym przymierzyl w jakims timetrendzie. Pare stow ponad budzet ale to ma byc zegarek na dlugo to lepiej dorzucic.

@Wisnia_Daniel

w to bym wgl nie szedl. Raz ze to smartwatch czy tam inny mieszaniec a dwa ze to mala firma nie wiadomo jak ze wsparciem softowym np za 2 lata. No i brzydki ale to kwestia gustu

Screenshot_20240925-111008.thumb.png.b1f679d603de9a363e625fba42c48282.png

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak może być na sportowo i w kwarcu to może warto spojrzeć na tytanowe Citizeny z Eco-Drive z zintegrowaną bransoletą:

image.png.78b43dd787122f8fd73bc6ca925db991.pngimage.png.9c56bfc4ac047e246378277740d78405.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, alexno napisał(-a):

Oczywiście, że ma. Nie zawracaj sobie głowy zegarkami mniejszymi niż 42mm. W mniejszym będzie wyglądał jakby dziecku zegarek zabrał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Oczywiście, że ma. Nie zawracaj sobie głowy zegarkami mniejszymi niż 42mm. W mniejszym będzie wyglądał jakby dziecku zegarek zabrał. 

Ale masywne koperty jak w np diverach również bym pominął. Skoro szczupły to i ręka chuda a długa. A 20cm to tylko 1cm więcej niż u mnie, łapę mam nawet sporą a 40 czy 39 leżą super. Także nie generalizowałbym a mierzył. Po prostu mierzył.

A jaka szerokość nadgarstka? To jest ważniejsze niż obwód. Ktoś wysoki i szczupły może mieć szeroki a niski, w przeciwieństwie do kogoś "przy kości" ;)

Tu np 38mm. Za mały? Jak dla mnie na styk. 

IMG_20240925_140608921.jpg

I śmiem twierdzić, że większość np. Genty jak PRX w rozmiarze 40 będzie wyglądać bardzo dobrze. 

Np taki. Mierzyłem, bardzo ok a 39mm

seiko-sur555p1-classic-classic-quartz-20

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego napisałem, żeby iść do sklepu i przymierzyć. Osobiście wolę mniejsze koperty ale gusta - ponownie - są różne :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych trzech propozycji, dla czterdziestolatka, sugerowałbym (i sam bym wybrał) kwarcowego Tissota PR100. Marka bardzo popularna i solidna. O ile się nie mylę, to spośród szwajcarskich marek, to właśnie Tissot sprzedaje co roku na świecie najwięcej zegarków.

Sam zegarek nie ma żadnych wodotrysków, jakie często są na przykład w Citizenach, ale ma wszystko co najważniejsze. Jest szafirowe szkło, jest WR100, jest niezła bransoleta. Miałem jedną z wcześniejszych wersji PR100, nosiłem wiele lat i ten zegarek służył mi niezawodnie w czasach, kiedy jeszcze nie miałem zegarkowej zajawki. Dzisiaj wciąż nosi go mój syn.

Jest jeszcze jeden podobny model Tissota - Gentleman. Też wart rozważenia. Cenę na pewno można ponegocjować, choć raczej nie do 1.500 zł. W środku siedzi ten sam mechanizm co w modelu PR100.

obraz.thumb.png.2465ea275500f0b5cf1113e04472c2ed.png

Gentlemana na pasku można kupić blisko budżetu na przykład w tym niemieckim sklepie:

https://www.olfert-co.de/tissot-t-classic-gentleman-t127.410.16.041.01

obraz.thumb.png.25018cb5c31844014f3b19d758cd3c93.png

a z kodem jeszcze trochę taniej i już zupełnie w budżecie. Choć moim zdaniem warto dołożyć i kupić na bransolecie. Pasek zawsze można niedrogo dokupić a sama bransoleta będzie droga.

obraz.png.99a9279282758b33a4d92abb17a14e56.png

a PR100 na bransolecie, fajna wersja z datą wkomponowaną na godzinie szóstej też w dobrej cenie:

obraz.thumb.png.467ab132031cc69d0cd24a70612ca68e.png

a z kodem jeszcze 8% mniej:

obraz.png.f1fa5ba4957f7c07695f5972b324778d.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Dzisiaj trochę pooglądalismy modele na żywo, w tym udało się znaleźć kilka z polecanych - faworytami na ten moment są Tissot px100 z mojego pierwszego posta i ta certina: https://zegarownia.pl/zegarek-meski-certina-urban-ds-8-c033-451-11-041-00 - wizualnie bardzo podobne, cenowo tak samo, więc w zasadzie pozostaje pytanie, co lepsze - certina czy tissot? (plot twist - lubemu spodobał się też bardzo timex za niecałe 800 zł o również niemal identycznym designie, ale to już by chyba była 🧅, prawda;)?) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Certina = Tissot.
Obydwie marki należą do Grupy Swatch i są pozycjonowane tak samo na rynku - jako szwajcarski „entry level”.

P.S. W tej konkretnej Certinie będzie dokładniejszy mechanizm. Ta Certina ma certyfikację chronometru a w środku mechanizm Precidrive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot na plus. Timex też jest spoko, to całkiem dobrze wykonane zegarki i firma z ogromnymi tradycjami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Certina jest lepszą marką od Tissota. Niewiele ale lepszą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja cos bardziej swojskiego zaproponuje :)

Marka polska, mechanizmy dobre (Miyota) i latwe w serwisie, jakosc w tej cenie top:

https://vratislavia-watches.com/produkt/vratislavia-conceptum-terra-royale-automatic-le50/

https://vratislavia-watches.com/produkt/vratislavia-conceptum-sol-meridies-automatic-le50/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

To ja cos bardziej swojskiego zaproponuje :)

Marka polska, mechanizmy dobre (Miyota) i latwe w serwisie, jakosc w tej cenie top:

https://vratislavia-watches.com/produkt/vratislavia-conceptum-terra-royale-automatic-le50/

https://vratislavia-watches.com/produkt/vratislavia-conceptum-sol-meridies-automatic-le50/

Popieram, kupiłem sobie na urodziny, tzn. dostałem😁.

Jestem zadowolony, brakowało mi takiego kierunku w zbieractwie. 

Zdjęcie amatorskie.

20240915_122703.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi