Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysztof Skórka

Warsztaty Zegarmistrzowskie 2 / 2024

Recommended Posts

Koleżanki i Koledzy, bardzo miło mi poinformować, że planowane warsztaty z udziałem Mistrza Franciszka Wieganda odbędą się w sobotę, 9 listopada.

Wstępny szeroki harmonogram warsztatów obejmuje:

1. Piątek 8.11 - przyjazd i zakwaterowanie w hotelu (obecnie szukamy najlepszej miejscówki);
  2. Sobota 9.11 - m.in. wizyta w pracowni Pana Franciszka Wieganda, obiad, inne atrakcje (program w przygotowaniu), wspólna kolacja;
  3. Niedziela 10.11 - wykwaterowanie i wyjazd.

Na ten moment proszę o szybką deklarację chętnych uczestników wraz z informacją o liczbie noclegów (brak, piątek, sobota), ponieważ musimy w ciągu najbliższych dni zarezerwować odpowiednią liczbę miejsc w hotelu i zaplanować zwiedzanie pracowni (liczba tur).

W niedzielę mieliśmy okazję spotkać się na krótko z Panem Franciszkiem (dzięki nieodzownym kolegom @czasik i @Kieszonkowe) w celu potwierdzenia warsztatów i muszę przyznać, że spotkanie wywarło na mnie niesamowite wrażenie, kilka wybranych dzieł możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, co powinno Was tylko zachęcić do zapisania się na warsztaty.

IMG_3032.jpg

IMG_3039.jpg

IMG_3050.jpg

Tourbillon:

IMG_3036.jpg

Ręcznie wykonany łańcuszek, o grubości 0,3 mm!

IMG_3062.jpg

Własnoręcznie wykonana tokarka:

IMG_3059.jpg

IMG_3072.jpg

Wstępnie melduję ,że będę . Bez noclegów, bom ja z Katowic :)

Pozdrawiam Mirek

A skąd wiesz że ja będę?
Dopisuję noclegi.

1. Krzysztof Skórka (nocleg brak).
2. Piotr Piątkowski (nocleg brak).

Nie wyobrażam sobie, żebyś opuścił taki event

2. Piotr Piątkowski (nocleg brak).
3. Mkl1 (nocleg brak).

Jeśli można, proszę o zapisanie  😉 

LESKOS - Lesław Kostkiewicz 

Bez noclegu bom ze Śląska 😉 

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Chopy to co Wy nie przyłazita na podstoliki w Katowicach? Teraz 2/3 Zarządu jest z okolic, to może się to zmieni 🙂

2. Piotr Piątkowski (nocleg brak).
3. Mkl1 (nocleg brak).
4. LESKOS (nocleg brak)
5. Szpindlakfan (nocleg brak)

3. Mkl1 (nocleg brak).
4. LESKOS (nocleg brak)
6. Kopernik18 (+ nocleg)

Posted (edited)

3. Mkl1 (nocleg brak).
4. LESKOS (nocleg brak)
6. Kopernik18 (+ nocleg)

7. ksylo1 (nocleg)

Edited by ksylo1

Czy mamy nieco wiecej informacji na temat zakwaterowania itp?

prawdopodobnie obydwa. 

3. Mkl1 (nocleg brak).
4. LESKOS (nocleg brak)
6. Kopernik18 (+ nocleg)

7. ksylo1 (nocleg)

8. Piotr Orzechowski (nocleg sobota-niedziela)

Posted (edited)

Witam w sobotni przed weekendowy poranek.

Ponad rok temu podczas spotkania w Srebrnej Górze Damian (czasik) zaproponował że następne spotkanie będzie u niego na Śląsku.

W t.zw międzyczasie odbyło się kilka spotkań (Gustawy-Srebrna Góra-Gustawy) a do naszych warsztatów jakoś nie mogło dojść :D .

Ba nawet do ustalenia terminu aż do ostatniej niedzieli kiedy to w silnej grupie pojawiliśmy się u Mistrza Franciszka Wieganda.

Padł dokładny termin (oczywiście jeśli Pan Franciszek będzie w formie). Pierwotnie myśleliśmy z Damianem o tytule warsztatów

"Nietypowe zegary" ale kiedy powstał pomysł żeby odwiedzić pracownię Mistrza Franciszka to doszliśmy do wniosku że niezręcznie

będzie nazywać Jego zegary "nietypowymi" i zmieniliśmy temat warsztatów na "NIEZWYKŁE ZEGARY"

a że są one niezwykłe to wystarczą te dwa zdjęcia (dziękuję Andrzej za ich udostępnienie)

IMG_20240929_155705.thumb.jpg.269655e07ae3e631cefaca4d35c4db5b.jpg   IMG_20240929_155546.thumb.jpg.3c44403e244db6e3f7b00d3bb50a90e5.jpg

Pan Franciszek np. w swoich zegarach w celu wydłużenia czasu chodu stosuje przekładnie planetarną umieszczoną w bębnie nawojowym.

Natomiast pod temat NIETYPOWE (który chyba mieści się w temacie NIEZWYKŁE) jest nadal aktualny. Namawiam uczestników spotkania

do zabrania ze sobą jakiegoś nietypowego/niezwykłego zegara, budzika , zegarka ze swoich zbiorów aby było o czym rozmawiać podczas

wieczornych Polaków rozmów przy kolacji z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę.

Ja ze swej strony jeśli tylko czas i zdrowie pozwolą obiecuję przywieźć rzadki (wiadomo mi o 4 w Europie) zegar z połowy ubiegłego wieku.

Może też jak zwykle uda mi się zabrać narzędzia zegarmistrzowskie tym razem do zabawy z ogniem (będzie można popróbować z nimi działać)

Znalazłem też w miarę doby i niedrogi trzy gwiazdkowy hotel w (którym spałem ostatnio) pokoje jeszcze są dostępne niestety sala konferencyjna

jest tylko dostępna w piątek (w sobotę już zarezerwowana) - ale tu może Koledzy ze Ślaska coś innego zaproponują.

Proponuję tęż aby spotkanie zakończyć po wymeldowaniu z hotelu w niedzielę

wizytą w kopalni srebra Jedynym w woj. Śląskim zabytku wpisanym na Listę światowego dziedzictwa UNESCO w której uruchomiono

pierwszą na śląsku maszynę parową a w której w ramach zwiedzania jest też spływ łódkami sztolnią.

Myślę że warsztaty  końcu dojdą do skutku i będą udane czego wszystkim uczestnikom życżę.

I tradycyjnie "to by było na tyle " miłego weekendu 

Roman

p.s. Oczywiście program warsztatów jest nadal otwarty - myślę że uczestnicy zaproponują ciekawe tematy ze swej strony

Edited by Kieszonkowe

3. Mkl1 (nocleg brak).
4. LESKOS (nocleg brak)
6. Kopernik18 (+ nocleg)

7. ksylo1 (nocleg)

8. Piotr Orzechowski (nocleg sobota-niedziela)
9. Robert Frączak (+nocleg - dajcie znać co rekomendujecie) 

Zgodnie z obietnicą, poniżej więcej szczegółów dot. warsztatów (cały plan jest autorstwa Damiana @czasik, za co mu gorąco dziękuję).

Noclegi (w zależności od potrzeb z piątku na sobotę, z soboty na niedzielę lub obydwa) rezerwujemy (każdy indywidualnie) w hotelu Trojak w Mysłowicach:

https://hoteltrojak.pl/
[email protected]
Tel.+48 32 222 50 91

https://maps.app.goo.gl/ZHjhHe5zoEK1WzDp9

Ramowy plan warsztatów:

Piątek 8.11

1. Zakwaterowanie w Hotelu Trojak w godzinach popołudniowo-wieczornych, rozmowy kuluarowe.

Sobota 9.11

1. Od godziny 9.15 - zwiedzanie Szybu Bończyk (Kompleks Bankietowo-Konferencyjny Szyb Bończyk to niepowtarzalne miejsce na gastronomicznej mapie Górnego Śląska. W skład kompleksu Szyb Bończyk wchodzą cztery sale, mogące pomieścić w sumie 150 gości weselnych. Sale bankietowe zostały urządzone w budynku działającego w latach 1911-1984 szybu nieistniejącej już Kopalni Mysłowice).

2. Godz.10.15 - zwieszanie Muzeum Miasta Mysłowice, w tym m.in. zapoznanie się z historią Mysłowickiego Zegara Strefowego.

3. Godz.10.50 - zwiedzanie Centralnego Muzeum Pożarnictwa.

4. Godz.11.30 - wejście na wieżę kościelną Parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Mysłowicach, w tym oglądanie zegara wieżowego.

5. Godz. 12.00 - spacer klimatycznym osiedlem Nikiszowiec w Katowicach.

6. Godz.13.00 - obiad w kompleksie Szyb Bończyk. Przejazd do Tarnowskich Gór.

7. Godz.15.00 - spotkanie w prywatnym Muzeum - pracowni Mistrza Franciszka Wieganda.

8. Godz. 17.00 - powrót do Hotelu Trojak w Mysłowicach, planowane z udziałem Mistrza Wieganda.

9. Godz. 19.00 - kolacja i rozmowy kuluarowe o zegarach nietypowych i nie tylko.

Miłe widziane eksponaty własne oraz propozycje prelekcji uczestników warsztatów w Hotelu Trojak przed lub po kolacji.

Ad punkt 7 to adres rozumiem jest taki 

Nakielska 13, 42-600 Tarnowskie Góry

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Godzinę temu, LESKOS napisał(-a):

Ad punkt 7 to adres rozumiem jest taki 

Nakielska 13, 42-600 Tarnowskie Góry

Tak, zgadza się. Natomiast warto rozpocząć spotkanie wspólnie rano, podane godziny mogą się delikatnie różnić - od grupy będzie zależało o której godzinie będziemy zmieniać lokalizację.

Proszę o dopisanie do listy, nocleg sobota / niedziela 

Pozdrowienia, Jerzy Holli (lamela)