EnE 55 #1 Posted November 16, 2024 Cześć, w celu uzupełnienia kolekcji a przede wszystkim, żeby zaspokoić potrzeby estetyczne;) poszukuję nowego zegarka- koniecznie z fazami księżyca, w klimacie garniturowo-koszulowym. Na razie wygrywa Longines Master Collection Moonphase 42mm w jasnej tarczy, Tylko cena.... Jest kilka promocyjnych ofert- -20% chyba największa, ale to wciąż powyżej 10000. Jest też opcja w tej cenie za wersję granatową 42mm z diamentami. Ale właśnie- diamenty? Nie przekonuje mnie to. co myślicie? I teraz zasadnicze pytanie- Czy gdzieś wspomnianego Longinesa można zdobyć trochę taniej? A może używka? Chętnie przygarnę w rozsądnej cenie- ale akurat tej wersji nie ma. Jest chronograf, ale chyba mocno przeładowana tarcza. I kolejne pytanie- może rozejrzeć się za czymś innym w podobnej cenie? Najlepiej zdecydowanie poniżej 10000? Jeśli tak, to co? W tej klasie zegarka, prestiżu, jakości czy jak to nazwać. Z góry dzięki za lekturę i ewentualne podpowiedzi. 0 Share this post Link to post Share on other sites
TIK TAK 1216 #2 Posted November 16, 2024 (edited) Schsumburg Rocky MooN albo Littly MooN - 7000 PLN. Edited November 16, 2024 by TIK TAK 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Share this post Link to post Share on other sites
christ0ff 2827 #3 Posted November 16, 2024 https://frederiqueconstant.com/watches/collection/unisex/unisex_classics/unisex_classics_moneta-moonphase/fc-206s3s6/ Może taka propozycja? 1 Share this post Link to post Share on other sites
kolek23 947 #4 Posted November 16, 2024 pewnie nie będzie pasował, ale to mój typ https://www.christopherward.com/dress-watches/c1-moonphase-40/C01-40AMP2-S00B0-MB1.html 1 Share this post Link to post Share on other sites
TIK TAK 1216 #5 Posted November 16, 2024 (edited) Ten ChW wygląda jak kopia Schaumburga Moona Galaxy. Edited November 16, 2024 by TIK TAK 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19498 #6 Posted November 16, 2024 (edited) Sam się powoli przymierzam do faz i robię małe rozeznanie. Jak na razie to ten zachwycił podejściem do projektu tarczy. No i ten oczywiście, ale ja fan marki jestem Do wzięcia za ok 10tys w promocjach https://dolinski.pl/aerowatch-les-grandes-classiques-automatic-valjoux-chronograph-69989-aa03-limited-edition/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAouG5BhDBARIsAOc08RSMjzj2UpR3NtL1vQxnr9zR3cI7Mq1gu2RcDuoEXMoM01XdlJowiP0aAmMAEALw_wcB Edited November 16, 2024 by Petru23 0 Share this post Link to post Share on other sites
TIK TAK 1216 #7 Posted November 16, 2024 Teego Epos ciężko do 10 k. 0 Jak go nie lubić! ................................................................. "Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau ................................................................. Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 73247 #8 Posted November 16, 2024 Raymond Weil na Jomashop w wielu wersjach kolorystyczno-indeksowych i w fajnym rozmiarze 39mm? lub Armand Nicolet - trochę większy i bardziej casualowy. 2 Share this post Link to post Share on other sites
EnE 55 #9 Posted November 16, 2024 Dzięki za podpowiedzi. FC kwarc niestety, ale ładny. Eposy już trzy w rodzinie w tym jeden w prawie identycznej kopercie. Schaumburg do głębokiego przemyślenia. A jak Longines wypada na tle Waszych propozycji? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 4034 #10 Posted November 16, 2024 To był dość ciekawy projekt z kickstartera. Niby już coś wcześniej poskładali... https://www.mun-watches.com/en/product/orion/blue 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19498 #11 Posted November 16, 2024 3 godziny temu, TIK TAK napisał(-a): Teego Epos ciężko do 10 k. Nie pamiętam gdzie robiłem zdjęcie, ale kosztował coś koło 8tys PLN. 3 godziny temu, EnE napisał(-a): Dzięki za podpowiedzi. FC kwarc niestety, ale ładny. Eposy już trzy w rodzinie w tym jeden w prawie identycznej kopercie. Schaumburg do głębokiego przemyślenia. A jak Longines wypada na tle Waszych propozycji? W znaczeniu? Tu padły same godne propozycje także zostaje kwestia wyglądu, funkcji i co Ci się podoba. No i kwestia marki, czyli która bardziej łechta Twe ego 0 Share this post Link to post Share on other sites
EnE 55 #12 Posted November 17, 2024 Zastanawiam się nad jakością zegarków Longines z serii Master collection w porównaniu do tego, co posiadam, czyli na przykład do eposa 3390 albo certiny ds1? Wasze propozycje do głębokiego przemyślenia, też kiedyś chorowałem na Aerowatch, tylko inny model. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 73247 #13 Posted November 18, 2024 0 Share this post Link to post Share on other sites
Makiavel88 32 #14 Posted November 19, 2024 Ponieważ sam ostatnio kupowałem zegarek z fazami księżyca to powiem Ci tak: ten Longines jest super, ale nówkę z salonu za mniej niż ok. 10500 nie dostaniesz. Propozycje kolegów właściwie wyczerpują temat porządnego automatu z fazami księżyca. Ja kupiłem Paula Picot Firshire 2 Moon ale to już sporo ponad 10k. Więc jak masz koło 10k to idź w Longinesa albo Eposa, jak nie to Ball jest ok. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19498 #15 Posted November 20, 2024 (edited) W dniu 17.11.2024 o 13:31, EnE napisał(-a): Zastanawiam się nad jakością zegarków Longines z serii Master collection w porównaniu do tego, co posiadam, czyli na przykład do eposa 3390 albo certiny ds1? Wasze propozycje do głębokiego przemyślenia, też kiedyś chorowałem na Aerowatch, tylko inny model. Skoro na Aero chorowałeś, to nie widzę problemu aby zażyć jednak lekarstwa moim zdaniem oferują bardzo dużo w stosunku do konkurencji w zbliżonej cenie. Tylko, że to raczej niszowa marka i odsprzedaż może być problematyczna Seria 1942 SW280-1 Edited November 20, 2024 by Petru23 0 Share this post Link to post Share on other sites
EnE 55 #16 Posted November 20, 2024 Panowie, dzięki za pomoc, chociaż więcej pytań niż odpowiedzi. Aerowatch muszę przede wszystkim na żywo zobaczyć. Od tego zacznę. Ball trochę za mało oficjalny. A może w listopadzie w w czasie tych wszystkich blacków coś ciekawego się trafi? Jeśli tak, na pewno wrócę z wynikami poszukiwań. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Tschautschesku 12 #17 Posted November 20, 2024 Heja! Jeśli dalej Cie to interesuje to mam Orisa Artelier Complication z czarna tarczą używany ale w bardzo dobrej cenie 0 Share this post Link to post Share on other sites
EnE 55 #18 Posted December 21, 2024 (edited) Ostatecznie wybór padł na Longinesa, ale w niebieskiej wersji - zdecydowały finanse. Dziękuję wszystkim za pomoc i opinie , niestety, za kilka pomysłów na kolejne czasomierze. Trudno złapać prawdziwy kolor aparatem, ucieka w granat. Szlif słoneczny bardzo delikatny. Edited December 21, 2024 by EnE 3 Share this post Link to post Share on other sites
cin_ek 791 #19 Posted December 22, 2024 Delbana Moonphase Dostępna w kilku kolorach. Mi w sklepie Zegarmistrz udało się wyrwać poniżej 1000 zł. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Geed 1 #20 Posted December 31, 2024 A taki: o tu jeszcze: 0 Share this post Link to post Share on other sites
petruss 71232 #21 Posted December 31, 2024 https://steinhart-zegarki.pl/pl/searchquery/Moon/1/phot/5?url=Moon 1 Share this post Link to post Share on other sites
EnE 55 #22 Posted December 31, 2024 Steinhart w wersji 1 chodził za mną jakiś czas. Ale, że w pudełku już jeden S. jest, wybór padł na Longinesa. Dzięki za podpowiedź. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Petru23 19498 #23 Posted January 1, 2025 W dniu 21.12.2024 o 21:31, EnE napisał(-a): Ostatecznie wybór padł na Longinesa, ale w niebieskiej wersji - zdecydowały finanse. Dziękuję wszystkim za pomoc i opinie , niestety, za kilka pomysłów na kolejne czasomierze. Trudno złapać prawdziwy kolor aparatem, ucieka w granat. Szlif słoneczny bardzo delikatny. Grafiki. Mam w podobnym stylu aczkolwiek bez faz. I nie Hamilton 0 Share this post Link to post Share on other sites
Heavyweight2712 7523 #24 Posted January 5, 2025 Jeden z moich ulubionych Blancpain Villeret Moonphase Triple Calendar co prawda tylko 33mm średnicy ale przy małym nadgarstku będzie wyglądał świetnie, polecam 😉 1 Share this post Link to post Share on other sites
blue7 86 #25 Posted January 6, 2025 do rozważenia: https://www.christopherward.com/c1-moonphase-37/C01-37AMP2-S00B0-MB.html 1 Share this post Link to post Share on other sites