Andrzej Wachowicz 301 #49951 Napisano 30 Sierpnia 2025 Piekne auto! No to ja cos dla przeciw wagi Heusden, Hoogstraat, Nederland pozdrawiam 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 43097 #49952 Napisano 30 Sierpnia 2025 Właściciel zabrał kierownicę ❓️🤔 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 301 #49953 Napisano 30 Sierpnia 2025 Kierownica w bagazniku z tylu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 138273 #49954 Napisano 30 Sierpnia 2025 19 minut temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a): Piekne auto! No to ja cos dla przeciw wagi Heusden, Hoogstraat, Nederland pozdrawiam Czy on nie jest rzeźbiony w drewnie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 301 #49955 Napisano 30 Sierpnia 2025 To zywica. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #49956 Napisano 30 Sierpnia 2025 Jak weszły te nowe Beemki, to uważałem je za brzydkie. Z czasem widząc je na ulicach zmieniłem zdanie. Tzn nie uważam je za piękne, ale jednak robią wrażenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12657 #49957 Napisano 31 Sierpnia 2025 (edytowane) 8 godzin temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a): Piekne auto! No to ja cos dla przeciw wagi Heusden, Hoogstraat, Nederland pozdrawiam Dziękuję, jego uroda to kwestia dyskusyjna 8 godzin temu, Osiem napisał(-a): Jak weszły te nowe Beemki, to uważałem je za brzydkie. Z czasem widząc je na ulicach zmieniłem zdanie. Tzn nie uważam je za piękne, ale jednak robią wrażenie. Tak jak wspomniałem - jednym się widzi, innym nie. Z każdym nowym modelem BMW jest praktycznie tak samo. "Bober" był kiedyś obśmiewany, wyszydzany, a przez motoryzacyjnych purystów wręcz dyskryminowany. Podobnie było przecież z projektami Chrisa Bangle’a - E60 czy E65 swego czasu wywoływały ogromne kontrowersje, a dziś coraz częściej są poszukiwane i sprowadzane chociażby z rynku w Japońskiego. To świetny przykład na to, jak z biegiem lat zmienia się percepcja designu. Dla mnie najbardziej nieskazitelna forma zachowana jest w modelach E46 M3 CSL, E39 M5 oraz E38. To jednak nie zmienia faktu, że dzisiejsze modele za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat również będą budziły emocje - choć pewnie inne niż te sprzed lat. Uważam, że kwestia "podoba mi się / nie podoba" jest mocno indywidualna i często wynika z okresu dorastania oraz ówczesnych materialnych marzeń - najczęściej zupełnie nieosiągalnych. To działa jak swoisty "utrwalacz wspomnień". Dlatego dzisiejsze BMW dla wielu mogą budzić wręcz odruch wymiotny, ale dla kolejnego pokolenia będą już klasyką. A co do wspomnianego "bobra" - uważam, że jest świetny! Edytowane 31 Sierpnia 2025 przez Autor1984 7 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 730 #49958 Napisano 31 Sierpnia 2025 Problem BMW obecnie jest taki, że na zdjęciach "nie wyglądają" a na żywo robią zupełne inne wrażenie. A dwa - w wielu kwestiach wyznaczają trendy i po prostu ludzie potrzebują czasu żeby przywyknąć. Ostatnio widziałem zdjęcia nowego Q7 i od razu przypomniało mi się jaką czkawką ludzie reagowali na poliftowe światła w X7/ obecnej 7er 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12657 #49959 Napisano 2 Września 2025 Po 4 miesiącach od zakupu i cierpliwego czekania – w końcu wgrali Polestara. Kilka spostrzeżeń: - jeśli ktoś liczy na podniesienie momentu i mocy - lepiej sobie darować, szkoda pieniędzy. Różnicy nie ma, nawet na papierze wygląda to komicznie. - jeśli chodzi jedynie o permanentne wyłączenie tego kretyńskiego wynalazku, czyli start-stop; to jak najbardziej warto. 5 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1648 #49960 Napisano 2 Września 2025 ile kosztuje taki zabieg Łukasz? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12657 #49961 Napisano 2 Września 2025 9 minut temu, Krakus1 napisał(-a): ile kosztuje taki zabieg Łukasz? 5k. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8315 #49962 Napisano 2 Września 2025 Po 4 miesiącach od zakupu i cierpliwego czekania – w końcu wgrali Polestara. Kilka spostrzeżeń: - jeśli ktoś liczy na podniesienie momentu i mocy - lepiej sobie darować, szkoda pieniędzy. Różnicy nie ma, nawet na papierze wygląda to komicznie. - jeśli chodzi jedynie o permanentne wyłączenie tego kretyńskiego wynalazku, czyli start-stop; to jak najbardziej warto.Masz diesla? U mnie w B5 Benz poprawa jest odczuwalna - zmiana charakterystyki skrzynki (na plus) i w zakresie obrotów. 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 138273 #49963 Napisano 2 Września 2025 2 godziny temu, lukebor napisał(-a): Masz diesla? U mnie w B5 Benz poprawa jest odczuwalna - zmiana charakterystyki skrzynki (na plus) i w zakresie obrotów. B5 w Volvo to benzyna, miękka hybryda. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1648 #49964 Napisano 3 Września 2025 6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): 5k. Dzięki , możesz pokazać jak wygląda moment/moc na papierze przed i po ? ciekawy jestem czy taki zabieg nie zmieni interwał , oraz cenę przeglądów gwarancyjnych ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12657 #49965 Napisano 3 Września 2025 12 minut temu, Krakus1 napisał(-a): Dzięki , możesz pokazać jak wygląda moment/moc na papierze przed i po ? ciekawy jestem czy taki zabieg nie zmieni interwał , oraz cenę przeglądów gwarancyjnych ? Jerzy, nie mam wykresu z hamowni. W opisie masz podane wartości zmiany mocy i momentu. Ale przyznam, że mnie namówiłeś. Pewnie podjadę i sprawdzę, ile faktycznie tej mocy i momentu jest. Interwały serwisowe się nie zmieniają, bo instalacja PE nie wpływa ani na zużycie paliwa, ani na emisję spalin. To też jest jasno opisane w karcie produktu. Najciekawsze, że Volvo prawdopodobnie wymyśliło swój własny "patent" na opis mocy i momentu: efekt certyfikowany i efekt dynamiczny. Certyfikowany jest równy oryginałowi, a dynamiczny… W ogóle nie jest uwzględniany w certyfikacji. Brzmi jak kompletny bełkot. https://engineered.polestar.com/pl/product/optimisation/xc90-b5-drive-e-awd-automatic-2026-2 6 godzin temu, lukebor napisał(-a): Masz diesla? U mnie w B5 Benz poprawa jest odczuwalna - zmiana charakterystyki skrzynki (na plus) i w zakresie obrotów. Nie było już opcji zamówić diesla - w ofercie została tylko benzyna. W sumie i tak dobrze, bo miało jej też zabraknąć w konfiguratorze. Trochę żałuję, bo poprzednio miałem diesla, a moment (ponad 520 Nm - samej spalinówki, bez uwzględniania bateryjki) dawał zupełnie inne odczucia z jazdy. Co się moim zdaniem zmieniło: reakcja na gaz i charakterystyka skrzyni (dłużej trzyma biegi i obroty). Co się nie zmieniło: przyspieszenie. Cały ambaras w tym, że na tej zmianie mi wcale nie zależało - chciałem jedynie wyłączyć to idiotyczne ograniczenie narzucone przez wiadomo kogo. Niestety, dziś przepisy ustalają "specjaliści" od mocowania nakrętek. 3 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 138273 #49966 Napisano 3 Września 2025 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Jerzy, nie mam wykresu z hamowni. W opisie masz podane wartości zmiany mocy i momentu. Ale przyznam, że mnie namówiłeś. Pewnie podjadę i sprawdzę, ile faktycznie tej mocy i momentu jest. Interwały serwisowe się nie zmieniają, bo instalacja PE nie wpływa ani na zużycie paliwa, ani na emisję spalin. To też jest jasno opisane w karcie produktu. Najciekawsze, że Volvo prawdopodobnie wymyśliło swój własny "patent" na opis mocy i momentu: efekt certyfikowany i efekt dynamiczny. Certyfikowany jest równy oryginałowi, a dynamiczny… W ogóle nie jest uwzględniany w certyfikacji. Brzmi jak kompletny bełkot. https://engineered.polestar.com/pl/product/optimisation/xc90-b5-drive-e-awd-automatic-2026-2 Nie było już opcji zamówić diesla - w ofercie została tylko benzyna. W sumie i tak dobrze, bo miało jej też zabraknąć w konfiguratorze. Trochę żałuję, bo poprzednio miałem diesla, a moment (ponad 520 Nm - samej spalinówki, bez uwzględniania bateryjki) dawał zupełnie inne odczucia z jazdy. Co się moim zdaniem zmieniło: reakcja na gaz i charakterystyka skrzyni (dłużej trzyma biegi i obroty). Co się nie zmieniło: przyspieszenie. Cały ambaras w tym, że na tej zmianie mi wcale nie zależało - chciałem jedynie wyłączyć to idiotyczne ograniczenie narzucone przez wiadomo kogo. Niestety, dziś przepisy ustalają "specjaliści" od mocowania nakrętek. Wg "papierów" wzrost przyśpieszenia o 0,1 s. Tylko jak to odczuć? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8315 #49967 Napisano 3 Września 2025 B5 w Volvo to benzyna, miękka hybryda.Obecnie tak. Ale wcześniej był też diesel. 1 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 138273 #49968 Napisano 3 Września 2025 24 minuty temu, lukebor napisał(-a): Obecnie tak. Ale wcześniej był też diesel. Myślałem, że chodzi Ci o aktualną ofertę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukebor 8315 #49969 Napisano 3 Września 2025 Myślałem, że chodzi Ci o aktualną ofertę.Nie, pytałem o wersję u Kolegi, bo Polestar ofertę nie dla wszystkich silników ma. Ja w S60 mam B4 Benz i nie ma nadal programu, chociaż zapowiadali na wrzesień 2024. Auto już po gwaranacji, więc zrobiłbym gdzie indziej, ale … nie ma w ogóle programów do tego silnika.W XC60 mam B5 i tu zrobiłem Polestara, bo auto na gwarancji a nie chce mi się zdejmować programu w czasie wizyty na przeglądy. 0 I'm not myself, but not dead and not for sale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12657 #49970 Napisano 3 Września 2025 Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a): Wg "papierów" wzrost przyśpieszenia o 0,1 s. Tylko jak to odczuć? Nie da się. Ogólnie informacje o przyśpieszeniu pojazdów Volvo w ich katalogach należy traktować z dużym przymróżeniem oka. Ja wiem mniej więcej jak przyśpiesza pojazd w 7s do 100km/h i mam duże obawy, że dane są trochę... Za bardzo optymistyczne. Nie chcę kupować z tego tytułu racelogica - bo to mi w sumie wisi i powiewa. To auto służy czemu innemu 50 minut temu, lukebor napisał(-a): Nie, pytałem o wersję u Kolegi, bo Polestar ofertę nie dla wszystkich silników ma. Ja w S60 mam B4 Benz i nie ma nadal programu, chociaż zapowiadali na wrzesień 2024. Auto już po gwaranacji, więc zrobiłbym gdzie indziej, ale … nie ma w ogóle programów do tego silnika. W XC60 mam B5 i tu zrobiłem Polestara, bo auto na gwarancji a nie chce mi się zdejmować programu w czasie wizyty na przeglądy. Wpisz sobie Heico Volvo - to tunner Volvo tam znajdziesz pewnie dedykowany dla S60. W Polsce może są warsztaty, które współpracują z tym niemieckim tunnerem. Heico wyjdzie cenowo prawdopodobnie drożej, ale na pewno znacznie efektywniej. 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 138273 #49971 Napisano 3 Września 2025 8 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Nie da się. Ogólnie informacje o przyśpieszeniu pojazdów Volvo w ich katalogach należy traktować z dużym przymróżeniem oka. Ja wiem mniej więcej jak przyśpiesza pojazd w 7s do 100km/h i mam duże obawy, że dane są trochę... Za bardzo optymistyczne. Nie chcę kupować z tego tytułu racelogica - bo to mi w sumie wisi i powiewa. To auto służy czemu innemu Wpisz sobie Heico Volvo - to tunner Volvo tam znajdziesz pewnie dedykowany dla S60. W Polsce może są warsztaty, które współpracują z tym niemieckim tunnerem. Heico wyjdzie cenowo prawdopodobnie drożej, ale na pewno znacznie efektywniej. To 0,1 to chyba jest w T8, a w B5, to nawet nie wiem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12657 #49972 Napisano 3 Września 2025 20 minut temu, Paulus57 napisał(-a): To 0,1 to chyba jest w T8, a w B5, to nawet nie wiem. W B5 też... Super podniesienie osiągów 😆 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 138273 #49973 Napisano 3 Września 2025 3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): W B5 też... Super podniesienie osiągów 😆 Procentowo jednak w B5 lepiej... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osiem 293 #49974 Napisano 3 Września 2025 W Polestarze chodzi o poprawę pracy skrzyni biegów. Kto miał/ma Volvo ten wie o co chodzi. To wszystko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kntchar 11 #49975 Napisano 3 Września 2025 Czyli Volvo wypuszcza auta ze źle skonfigurowaną skrzynią, a później każą sobie płacić za jej poprawę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach