Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

A może taki 😁😁😁

66525_rd.jpg

Ładny, ale dla mnie Martini to tylko Delta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś mignęła mi informacja, że BMW planuje wprowadzić pilotażowy system fabrycznego restmodowania serii E.

Jeśli to nie przyspieszony Prima Aprilis to może być ciekawe 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to chyba ten news 👍

Ale teraz HIT sprzed chwili - A4 KAT-KRK 18+18 PLN! 🤣🤬 Co za szmaciarze, co za chciwe mendy... 🤦🏻‍♂️ W piątek miałem "przyjemność" podróżować tą parodią drogi (nie autostrady). To pewnie największy bubel świata, ponieważ nadal kilkanaście kilometrów jest w remoncie plus jakiś tam węzeł. Może to jednak dobra wróżba i wiedzą już, że końcowe odliczanie trwa? 🤞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dramat. Zresztą od początku był to ciężki przekręt. W marcu przyszłego roku kończy im się okradanie kierowców. Czytałem wyniki finansowe. Zarobili majątek. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie raz lot raynair'em z Krakowa gdzieś do Europy kosztował mnie mniej niż paliwo i bramki z Katowic do Krakowa. 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pazura i Konfitura się tłuką między sobą, Internet się oczywiście gotuje. Zawsze coś wesołego się dzieje.

A ja dzisiaj oglądałem Hołowczyca z dawnych lat.

Jeden z moich ulubionych filmów. Moment wpadania w las przy 04:44 ciągle jeży mi włosy na karku i słabo mi się robi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dłuższa opowiastka o niemieckiej jakości w wersji rzekomo premium, a szczególnie o podejściu firmy Porsche do bezpieczeństwa swoich klientów.

Na początek zastrzegam, że to auto od początku prowadziło się fantastycznie. To nie była tylko moja opinia, ale też innych którzy mieli okazje go prowadzić. A ani ja ani oni nie jeździli tylko jednym egz. sportowych aut spod m.in. znaku Porsche.

Po odbiorze auta z upgrade wnętrza miałem umówiony serwis. Poza olejem, mimo że auto ma poniżej 30 tys. km, wymieniałem hamulce oraz (wreszcie!) opony z Pirelli na Piloty S 4S. Jadąc do domu kilkadziesiąt kilometrów zauważyłem po żółtym celowniku na kierownicy, że nie do końca centruje mi on ze skalą obrotomierza. Wymagało to lekkiej korekty kierownicą, ale wówczas auto powoli, ale jednak systematycznie zjeżdżało z pasa. Jazda na wprost była niezachwiana (choć wieniec lekko skręcony) więc pomyślałem, że zakładając kierownicę przeskoczyli ząbek. Dodam jeszcze, że końcówkę do domu na kilku rondach czy zakrętach przeszedłem dość dynamicznie i auto wg mnie jechało mega dobrze. Teraz bym jednak powiedział, że chyba faktycznie ESP stało się bardziej wrażliwe.

Kolejnego dnia oddałem auto na serwis i poprosiłem o przestawienie kierownicy. No i wszystko pięknie, tylko serwis mi dzwoni, że kierownica jest idealnie wg oznaczeń fabrycznych. Przejadą jeszcze na jazdę próbną z hamulcami, to sprawdzą prowadzenie, ale raczej jest… fakap z obszyciem kierownicy, mogą pomierzyć. Powiedziałem mechanikowi, że raczej bez szans, bo auto na postoju oglądałem „z lupą” i centrowanie kiery było perfekcyjne. Na to on, że auto znają, już po hamulcach a przed oponami było na jeździe i nic nadzwyczajnego nie wyczuli (ruchliwa, publiczna droga). Ustaliliśmy, że po kolejnym teście na lokalnej drodze zrobią dokładną geometrię i się zobaczy. No i się zobaczyło… prawie każdy parametr na czerwono 🫣 nawet biorąc niską tolerancję dla tej marki. Wzięli się za ustawianie i po dwóch h się poddali. Na oko wszystko było ok, ale jak rozebrali to okazało się że przy dwóch kołach były pęknięte podkładki ustawiające (taki prostokątny, zagięty drobiazg). Pęknięcia prawie niewidoczne, ale rozwalały wszystko. Co ciekawe, element całkowicie odrębny, demontowalny, jest możliwy do zakupu tylko z połową zawieszenia za cenę 4 tys. netto/koło ;) Coś, co wygląda na warte 5 zł. Przy okazji zacząłem drążyć temat i co się okazało. Mam auto covidowe. W tym czasie Porsche wymyśliło, że geometrię w fabryce będzie ustawiać tylko maszyna. To dotyczyło niemal wszystkich niewyczynowych wersji 718 i 911. Szybko jednak wyszło, że niektórzy klienci zaczęli się skarżyć na problemy z geometrią (poziom fakapów bywał różny) więc Porsche zaleciło, żeby dealerzy zrobili akcję, a nowe auta przed wydaniem brali na ustawienie. Nie sądzę jednak, że mój dealer to zrobił, w USA to było powszechne. Jak miałeś szczęście i totalnie zepsutą geometrię, to szybko lądowałeś w serwisie. Jak miałeś "prawie dobrze" to kicha. W efekcie moje auto, pewnie jak wiele innych w PL, jeździły ze skopaną geometrią, co skutkować mogło różnymi konsekwencjami. Myślę, że moje podkładki to akurat najmniejszy wymiar kary. Żenada Porsche.

Załatwili mi zatem w tym serwisie używane podkładki, ustawili geometrię i obuli w Micheliny. Teraz to jeździ kosmicznie. Trasa sprzed tygodnia, te same zakręty i ronda – ani razu mnie nie skorygowało 🤯 Więc tu dla Porsche za koncept techniczny szacunek. Ale ogólne podejście do odpowiedzialności za klienta i swój wizerunek musi się skończyć bardzo słabą oceną. Wstyd.

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klamka zapadła, umowa leasingowa podpisana, auto się przerejestrowuje. 

Wybór? Trochę niewiadoma, ale auto jest piękne i ponoć wcale niezłe, do tego podemonstracyjne za piękną cenę. 

Bierzemy Hongqi HS3. 

Czemu? Bo jest piękne. A czy będzie dobre? Czas pokaże. Myślę, że gorsze niż Stilo nie będzie, a Stilo zjeździło z nami pół Europy. 

Jak to ktoś kiedyś napisał, życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, pmwas napisał(-a):

Wybór? Trochę niewiadoma, ale auto jest piękne i ponoć wcale niezłe, do tego podemonstracyjne za piękną cenę. 

Bierzemy Hongqi HS3. 

Czemu? Bo jest piękne. A czy będzie dobre? Czas pokaże. Myślę, że gorsze niż Stilo nie będzie, a Stilo zjeździło z nami pół Europy. 

Jak to ktoś kiedyś napisał, życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami ;)

Odważnie. Czekam z niecierpliwością na fotki z odbioru.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, pmwas napisał(-a):

Bierzemy Hongqi HS3. 

Odważne wejście. Gratuluję. Pokaż kilka fotek, bo myślę, że nie tylko ja chętnie obejrzę. :) 

1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Odważnie. Czekam z niecierpliwością na fotki z odbioru.

Ciekawe. Wpis od tego samego słowa. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że wrzucę 

7 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Odważne wejście. Gratuluję. Pokaż kilka fotek, bo myślę, że nie tylko ja chętnie obejrzę. :) 

Ciekawe. Wpis od tego samego słowa. :) 

No tak. Marka w Polsce nowa, mało znana. Sieć serwisowa mizerna. Ale naprawdę auto jest... Bardzo ładnie zaprojektowane. Nic, jak brałem Giulię, też słyszałem czego to bym w tej cenie nie kupił i nie żałuję ani trochę. Jaka była alternatywa? Np Vitara. Teściowa ma i... no fajne jeździdło, ale... Nudne do bólu. 

Wiecie, jak ja wybieram auta. Jak marynarkę. Na pierwszym miejscu design, reszta... Potem. 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, pmwas napisał(-a):

Pewnie, że wrzucę 

No tak. Marka w Polsce nowa, mało znana. Sieć serwisowa mizerna. Ale naprawdę auto jest... Bardzo ładnie zaprojektowane. Nic, jak brałem Giulię, też słyszałem czego to bym w tej cenie nie kupił i nie żałuję ani trochę. Jaka była alternatywa? Np Vitara. Teściowa ma i... no fajne jeździdło, ale... Nudne do bólu. 

Wiecie, jak ja wybieram auta. Jak marynarkę. Na pierwszym miejscu design, reszta... Potem. 

Kurcze, to w przypadku UAZ, wystapił jakiś błąd w systemie :)  

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Kurcze, to w przypadku UAZ, wystapił jakiś błąd w systemie :)  

Oj nie! Zwłaszcza w wersji pomarańczowej to jest piękne auto. Choć przyznam, że jednak zbyt gó*niane. Niemniej - jakkolwiek cieszę się, że czarny grat już jedzie - nie żałuję, fajna przygoda była. I teraz wiem też, że pomarańczę trzeba opiekować, a nie jeździc po soli, bo zgnijet i tyle ją widzieli... 

Ogólnie ja się na Huntera zdecydowałem, gdy wyszła wersja Expedition. A że się nie udało, to wziąłem co akurat było. Ale naprawdę taki zwykły zgniłek to przy pomarańczy wygląda jak biedny kuzyn-menel. 

IMG_20260402_214927.thumb.jpg.44596ee44c43d09ef1be075009de37ad.jpg

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, pmwas napisał(-a):

Pewnie, że wrzucę 

Ja też się nasłuchałem na temat mojego ostatniego wyboru, ale wybrałem i tak. :) Czekamy na fotki. Kiedy odbiór?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się uda za tydzień w piątek. Jak nie to pewnie poniedziałek. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Testarossa

Ikona ...

U mnie prezent od zajączka - akurat na świąteczny wyjazd. "Zielonostrzałkowiec" się zagapił:

IMG_20260402_104827.jpg

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Valygaar napisał(-a):

O zesz… 👀😟 co się stało??

Uzupełniłem: obaj na zielonym - ja na pełnym on na strzałce. Na szczęście tylko kłopot, nic nikomu się nie stało, jedziemy nim pod Bałtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, mroova napisał(-a):

Ikona ...

U mnie prezent od zajączka - akurat na świąteczny wyjazd. "Zielonostrzałkowiec" się zagapił:

IMG_20260402_104827.jpg

😕 pech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, mroova napisał(-a):

Uzupełniłem: obaj na zielonym - ja na pełnym on na strzałce. Na szczęście tylko kłopot, nic nikomu się nie stało, jedziemy nim pod Bałtów.

Czyli ty na wprost a on w prawo? Wyskoczył na pełnej bez patrzenia?

Nie było opcji odbić trochę na przeciwny? 🤔

Współczuje, szczególnie w takim momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mroova napisał(-a):

Ikona ...

IMG_20260402_104827.jpg

Narobił niemało szkody, współczuję. Niestety przed Swiętami wielu ludzi traci rozum za kierownicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mroova napisał(-a):

Ikona ...

IMG_20260402_104827.jpg

☹️

Ostatnio była brzydka kolizja w okolicach m1 w Czeladzi. 

Drogowcy wymyślili tam "świetne" rozwiązanie, że skręcając w prawo na 86-tkę musisz ustąpić tym, co z naprzeciwka chcą skręcić w lewo. 

Sęk w tym że ani jedni ani drudzy o tym przeważnie nie wiedzą, więc jak chcę ustąpić, to ten z naprzeciwka nie wie, co się dzieje i stoi, a jak wie i pojedzie, to znów jest duże ryzyko, że ten skręcający w prawo nie będzie wiedział, że ma ustąpić. 

Ja sam te trójkąciki zobaczyłem stosunkowo niedawno i nawet nie wiem od kiedy tam są, podejrzewam, że dużo dawniej niż o nich wiem. 

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Autor1984 @Valygaar @Paulus57 Dziękuję za pocieszenia, ale "nie ma dramy". Nic nikomu się nie stało, po kolizji największym zagrożeniem było przepakowywanie się do samochodu ubezpieczyciela. Kolizja była na Puławskiej / Żywnego w stronę centrum (w miejscu na zdjęciu z googla), wszystkie trzy pasy zajęte przez jak zawsze pędzących kierowców, szans na ucieczkę nie było.

Screenshot_2026-04-03-11-34-30-043_com.google.android.apps.maps.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi