Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, Keniutek napisał(-a):

Mnie cały czas zastanawia, dlaczego stawiające na bezpieczeństwo Volvo, dalej nie zmieniło tych "dziadowskich" przednich reflektorów? Głupia Astra czy Octavia ma adaptacyjne "piksele", które biją 15 letnie patenty Volvo na głowę. Nie wspominam o światłach z Mercedesa, Audi czy BMW.

Nie wiem co masz do zarzucenia przednim reflektorom. Jest do dokupienia opcja "lighting". Tu cytat: "Nasze najbardziej zaawansowane reflektory LED optymalizują widoczność bez oślepiania innych uczestników ruchu, przez cały czas dostosowując kształt wiązki światła. Światła drogowe mogą pozostawać włączone przez cały czas – gdy mijasz lub doganiasz inny samochód, reflektory zostają dostosowane dokładnie w takim stopniu, jaki jest potrzebny, by nie oślepiać innych kierowców. Reflektory te dodatkowo poprawiają widoczność na zakrętach, skręcając się wraz z kierownicą, by oświetlić drogę przed samochodem."

Czego im brakuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Mnie cały czas zastanawia, dlaczego stawiające na bezpieczeństwo Volvo, dalej nie zmieniło tych "dziadowskich" przednich reflektorów? Głupia Astra czy Octavia ma adaptacyjne "piksele", które biją 15 letnie patenty Volvo na głowę. Nie wspominam o światłach z Mercedesa, Audi czy BMW.

Jak nie zmieniło? Przecież wersje najdroższe mają niezależne segmenty w ledach od bodajże 5 lat.

Uważam nawet, że poprzednik miał lepsze niż ten, który odebrałem w maju czy tam czerwcu.

7 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie wiem co masz do zarzucenia przednim reflektorom. Jest do dokupienia opcja "lighting". Tu cytat: "Nasze najbardziej zaawansowane reflektory LED optymalizują widoczność bez oślepiania innych uczestników ruchu, przez cały czas dostosowując kształt wiązki światła. Światła drogowe mogą pozostawać włączone przez cały czas – gdy mijasz lub doganiasz inny samochód, reflektory zostają dostosowane dokładnie w takim stopniu, jaki jest potrzebny, by nie oślepiać innych kierowców. Reflektory te dodatkowo poprawiają widoczność na zakrętach, skręcając się wraz z kierownicą, by oświetlić drogę przed samochodem."

Czego im brakuje?

O właśnie doczytałem Twój post. Niczego. Uważam, że ledy Volvo są jednymi z najlepszych na rynku. Oczywiście pakiet lighting kiedyś to opcja, dziś standard przynajmniej w wersji ultra.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może pojechać do Niemiec? ;) 

Przyjmując zaktualizowany kurs 1 € = 4,28 zł, przeliczmy ponownie pełny koszt sprowadzenia nowego Genesis G80 2.5 T AWD z Niemiec do Polski, zakładając zakup netto z VAT 0%, jako osoba prywatna lub firma z NIP UE.

⚙️ Założenia:

• Cena netto w Niemczech: 43 226 €

• Kurs waluty: 4,28 zł/€

• Auto nowe, 2.5T benzyna, 249 KM

• Silnik >2000 cm³ → akcyza 18,6%

• Zakup z niemieckiego salonu z VAT 0%

• Koszty transportu i rejestracji identyczne jak wcześniej

📦 Koszty szczegółowe:

Element Kwota
Cena netto w Niemczech (0% VAT) 43 226 € × 4,28 = 184 995 zł
Polski VAT 23% 23% × 184 995 zł = 42 549 zł
Akcyza 18,6% 18,6% × 184 995 zł = 34 407 zł
Transport z Niemiec 2 000 zł (laweta + ubezp.)
Tłumaczenia dokumentów 200 zł
Badanie techniczne + opł. rej. 500 zł
Tablice tymczasowe DE ok. 250 € × 4,28 = 1 070 zł
Rejestracja w PL 180 zł

💰 Łączny koszt zakupu i rejestracji w Polsce:

~265 901 zł brutto

2025-genesis-g80.jpg

genesis-g80-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te segmenty w ledach Volvo, to o kant tyłka. Jedna wielka dyskoteka, wycina i ustawia od czapy. Nie ma porównania do porządnych świateł. Nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Przyjmując zaktualizowany kurs 1 € = 4,28 zł, przeliczmy ponownie pełny koszt sprowadzenia nowego Genesis G80 2.5 T AWD z Niemiec do Polski, zakładając zakup netto z VAT 0%, jako osoba prywatna lub firma z NIP UE.

⚙️ Założenia:

📦 Koszty szczegółowe:

Element Kwota
Rejestracja w PL 180 zł

~265 901 zł brutto

2025-genesis-g80.jpg

genesis-g80-3.jpg

Serwisował też będziesz za granicą?

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Te segmenty w ledach Volvo, to o kant tyłka. Jedna wielka dyskoteka, wycina i ustawia od czapy. Nie ma porównania do porządnych świateł. Nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.

Każdy może mieć własne zdanie. Ja porównywałem jest z wszystkim czym mogłem w cenie. A, że w momencie zmierzuchu nic nie widzę, to celowo wyjeżdżałem na pograniczu przejścia dnia w noc. I te w Volvo jakoś najlepiej mi świeciły. To oczywiście subiektywna opinia, ale mam prawo ją bronić na podstawie własnych doświadczeń. 

EDIT:

"W testach niemieckiego ADAC i szwedzkiego Teknikens Värld Volvo regularnie plasuje się w czołówce, zwłaszcza pod kątem komfortu jazdy nocą i zasięgu świateł drogowych."

5 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Dokładnie.

8 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

⚙️ Założenia:

📦 Koszty szczegółowe:

Element Kwota
Rejestracja w PL 180 zł

~265 901 zł brutto

2025-genesis-g80.jpg

genesis-g80-3.jpg

Paweł - bezsensu.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Nie zwróciłeś uwagi na emotkę " ;) "?  

Jak się wreszcie obudzi Hyundai, to może będzie następny za kilka lat. 

17 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Każdy może mieć własne zdanie. Ja porównywałem jest z wszystkim czym mogłem w cenie. A, że w momencie zmierzuchu nic nie widzę, to celowo wyjeżdżałem na pograniczu przejścia dnia w noc. I te w Volvo jakoś najlepiej mi świeciły. To oczywiście subiektywna opinia, ale mam prawo ją bronić na podstawie własnych doświadczeń. 

EDIT:

"W testach niemieckiego ADAC i szwedzkiego Teknikens Värld Volvo regularnie plasuje się w czołówce, zwłaszcza pod kątem komfortu jazdy nocą i zasięgu świateł drogowych."

Dokładnie.

Paweł - bezsensu.

Wiem, ale żal, że Hyundai olewa polskich klientów. Gdyby tak nie było, sprawa byłaby prosta. Teraz Genesis G70, a potem może już taka piękna osiemdziesiątka? Swoją drogą jak ktoś mieszka przy granicy niemieckiej, to wyjazd do Drezna nie będzie żadnym problemem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie zwróciłeś uwagi na emotkę " ;) "?  

Jak się wreszcie obudzi Hyundai, to może będzie następny za kilka lat. 

Wiem, ale żal, że Hyundai olewa polskich klientów. Gdyby tak nie było, sprawa byłaby prosta. Teraz Genesis G70, a potem może już taka piękna osiemdziesiątka? Swoją drogą jak ktoś mieszka przy granicy niemieckiej, to wyjazd do Drezna nie będzie żadnym problemem. 

Myślę, że Hyundai zrobił rekonesans związany z ewentualną sprzedażą i pewnie wyszło, że polski rynek, to żaden rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, to zależy od tego, czy przed, czy po urlopie będziesz. Chociaż nie, Ty masz mocno jasną karnację, raczej nie pomylą...🙄   

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Myślę, że Hyundai zrobił rekonesans związany z ewentualną sprzedażą i pewnie wyszło, że polski rynek, to żaden rynek.

No nie wiem. Sedan G70 byłby już w cenie poniżej 200k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genesis mógłby być dobrą konkurencją dla Lexusa.

Podobna jakość a ciekawsze napędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

No nie wiem, to zależy od tego, czy przed, czy po urlopie będziesz. Chociaż nie, Ty masz mocno jasną karnację, raczej nie pomylą...🙄   

Liczyłbym na praktyczne spojrzenie niemieckich pograniczników. Niestety mieszkam daleko od granicy. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Mógłby być, ale wiesz Tomasz, że focie na fejsbuczku lepsze z wnętrza mietka, betki czy tam ałdi :)

No i sąsiad nie rozpozna. Więc CH.. go nie strzeli. 😆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Tommaso napisał(-a):

Wizualnie G80 jest ładniejszy od LS 300. Oczywiście nie zdziwi mnie odwrotna opinia, wiadomo subiektywizm. Może ktoś z Was uzna porównanie za przesadne, ale wykonanie raczej bym odnosił do LS Lexusa. A jeżeli już nie G80, to G90 na pewno. 

2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Mógłby być, ale wiesz Tomasz, że focie na fejsbuczku lepsze z wnętrza mietka, betki czy tam ałdi :)

No i sąsiad nie rozpozna. Więc CH.. go nie strzeli. 😆 

Dałbyś extra niemiecki znaczek i sąsiad by padł. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Skonfigurowałem sobie xc60 (bo w sumie, co szkodzi potem zadzwonić albo podjechać 😎), 412.000 za T8, (382.000 za wersję T6). Korzystając z promocji jest poniżej 300k za T6 z wyposażeniem jak bym chciał. Ciekawe o ile drożej wyjdzie EX60... choć tam wnętrze będzie pewnie "delikatnie spie****one" (patrząc na mniejszego i większego elektrycznego brata).

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Wizualnie G80 jest ładniejszy od LS 300. Oczywiście nie zdziwi mnie odwrotna opinia, wiadomo subiektywizm. Może ktoś z Was uzna porównanie za przesadne, ale wykonanie raczej bym odnosił do LS Lexusa. A jeżeli już nie G80, to G90 na pewno. 

Dałbyś extra niemiecki znaczek i sąsiad by padł. ;) 

Lepiej od razu wywołać efekt porażenia OUN. Po co się bawić w przeróbki. A "bul" wątroby u sąsiada to lepszy humor i własne zdrowie psychiczne. 😆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Keniutek napisał(-a):

Skonfigurowałem sobie xc60 (bo w sumie, co szkodzi potem zadzwonić albo podjechać 😎), 412.000 T, (382.000 za wersję T6). Korzystając z promocji jest poniżej 300k za T6 z wyposażeniem jak bym chciał. Ciekawe o ile drożej wyjdzie EX60... choć tam wnętrze będzie pewnie "delikatnie spie****one" (patrząc na mniejszego i większego elektrycznego brata).

Zamów jazdę i zaszalej. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonfigurowałem sobie xc60 (bo w sumie, co szkodzi potem zadzwonić albo podjechać 😎), 412.000 T, (382.000 za wersję T6). Korzystając z promocji jest poniżej 300k za T6 z wyposażeniem jak bym chciał. Ciekawe o ile drożej wyjdzie EX60... choć tam wnętrze będzie pewnie "delikatnie spie****one" (patrząc na mniejszego i większego elektrycznego brata).

Wnętrze EX90 to kupa gówna. Więc w mniejszych modelach będzie więcej "brązowego wsadu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Keniutek napisał(-a):

Różnica między T8 a T6 to wyjściowo 10k minus rabat. Nie wiem skąd wziąłeś 30k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Paulus57 napisał(-a):

Zamów jazdę i zaszalej. :) 

Znam doskonale i auto i napęd ;)

Jedyna różnica to ten brzydki tablet w środku. Może wezmę na weekend, w sumie... czemu nie😈

1 minutę temu, Paulus57 napisał(-a):

Różnica między T8 a T6 to wyjściowo 10k minus rabat. Nie wiem skąd wziąłeś 30k?

IMG_8218.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam doskonale i auto i napęd ;)

Jedyna różnica to ten brzydki tablet w środku. Może wezmę na weekend, w sumie... czemu nie😈

Tablet robi wrażenie prowizorki, ale nikt nie jest doskonały. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Wnętrze EX90 to kupa gówna. Więc w mniejszych modelach będzie więcej "brązowego wsadu".

Trudno polemizować😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Trudno polemizować😔

To dziwne u mnie jest inaczej. Konfigurujesz XC 60, czy inny model?

20250711_124203.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
26 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Trudno polemizować😔

Niestety rodzina EX czyli w pełni elektrycznych pojazdów Volvo - to dramat na kołach. Jeżeli ktoś ma "jakieś" poczucie piękna - to zaglądając do wnętrza tego samochodu może się najskromniej mówiąc rozczarować. I choć na pierwszy rzut oka, wszystko wydaje się być OK, to po zajęciu miejsca(któregokolwiek) zawiedzenie to słowo najbardziej uprzejmie w stronę szwedzkiej fabryki. Dotykając materiałów - pierwsze wrażenie pryska jak przysłowiowy czar w mgnieniu oka. Tragedia.

Jak komuś to nie przeszkadza, to ok. Ale nigdy tworzywo sztuczne nie zastąpi natury - nigdy. 

Chciałem wziąć na jazdy próbne przed pojawieniem się 90tki - ale jak przyjechała, to stwierdziłem, że szkoda mojego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To dziwne u mnie jest inaczej. Konfigurujesz XC 60, czy inny model?

20250711_124203.jpg

XC60 Ultra

edit: już wiem. Dla Essential i Core jest 10k dopłaty. Dla Plus - 25k, a dla Ultra -30k.

Jeżeli nic oprócz silnika się nie zmienia, to jest to czyste skur***yństwo. Na spokojnie, w domu zobaczy czy są jeszcze jakieś różnice.

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi