Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Piekne auto!

No to ja cos dla przeciw wagi

Heusden, Hoogstraat, Nederland

IMG_20250815_163341.thumb.jpg.ef19b463337cab338e00f3618e7ac166.jpg

IMG_20250815_163449.thumb.jpg.3278a298a3832d55706b6a83ca19f69b.jpg

IMG_20250815_164453.thumb.jpg.639cf9c8e3f8c9a11af7affa87d120a5.jpg

IMG_20250815_164501.thumb.jpg.e65b13286ed5a64872cf37f41ee003d9.jpg

IMG_20250815_164510.thumb.jpg.22f7b340c8774c15a34453cc8859fc0c.jpg

IMG_20250815_164526.thumb.jpg.b1e8d43d9206d81d8ed639c4877dc6a5.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściciel zabrał kierownicę 🤔

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Piekne auto!

pozdrawiam

Czy on nie jest rzeźbiony w drewnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak weszły te nowe Beemki, to uważałem je za brzydkie. Z czasem widząc je na ulicach zmieniłem zdanie. Tzn nie uważam je za piękne, ale jednak robią wrażenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Andrzej Wachowicz napisał(-a):

Piekne auto!

pozdrawiam

Dziękuję, jego uroda to kwestia dyskusyjna ;) 

8 godzin temu, Osiem napisał(-a):

Jak weszły te nowe Beemki, to uważałem je za brzydkie. Z czasem widząc je na ulicach zmieniłem zdanie. Tzn nie uważam je za piękne, ale jednak robią wrażenie. 

Tak jak wspomniałem - jednym się widzi, innym nie. Z każdym nowym modelem BMW jest praktycznie tak samo. "Bober" był kiedyś obśmiewany, wyszydzany, a przez motoryzacyjnych purystów wręcz dyskryminowany.

Podobnie było przecież z projektami Chrisa Bangle’a - E60 czy E65 swego czasu wywoływały ogromne kontrowersje, a dziś coraz częściej są poszukiwane i sprowadzane chociażby z rynku w Japońskiego. To świetny przykład na to, jak z biegiem lat zmienia się percepcja designu.

Dla mnie najbardziej nieskazitelna forma zachowana jest w modelach E46 M3 CSL, E39 M5 oraz E38. To jednak nie zmienia faktu, że dzisiejsze modele za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat również będą budziły emocje - choć pewnie inne niż te sprzed lat.

Uważam, że kwestia "podoba mi się / nie podoba" jest mocno indywidualna i często wynika z okresu dorastania oraz ówczesnych materialnych marzeń - najczęściej zupełnie nieosiągalnych. To działa jak swoisty "utrwalacz wspomnień". Dlatego dzisiejsze BMW dla wielu mogą budzić wręcz odruch wymiotny, ale dla kolejnego pokolenia będą już klasyką.

A co do wspomnianego "bobra" - uważam, że jest świetny!

Beaver.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem BMW obecnie jest taki, że na zdjęciach "nie wyglądają" a na żywo robią zupełne inne wrażenie. A dwa - w wielu kwestiach wyznaczają trendy i po prostu ludzie potrzebują czasu żeby przywyknąć. Ostatnio widziałem zdjęcia nowego Q7 i od razu przypomniało mi się jaką czkawką ludzie reagowali na poliftowe światła w X7/ obecnej 7er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 4 miesiącach od zakupu i cierpliwego czekania – w końcu wgrali Polestara.

Kilka spostrzeżeń:

- jeśli ktoś liczy na podniesienie momentu i mocy - lepiej sobie darować, szkoda pieniędzy. Różnicy nie ma, nawet na papierze wygląda to komicznie.

- jeśli chodzi jedynie o permanentne wyłączenie tego kretyńskiego wynalazku, czyli start-stop; to jak najbardziej warto.

Polestar.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

ile kosztuje taki zabieg Łukasz?

5k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po 4 miesiącach od zakupu i cierpliwego czekania – w końcu wgrali Polestara.
Kilka spostrzeżeń:
- jeśli ktoś liczy na podniesienie momentu i mocy - lepiej sobie darować, szkoda pieniędzy. Różnicy nie ma, nawet na papierze wygląda to komicznie.
- jeśli chodzi jedynie o permanentne wyłączenie tego kretyńskiego wynalazku, czyli start-stop; to jak najbardziej warto.
Polestar.thumb.jpg.42d7220e6fb4b8cb2044310ca5331f69.jpg

Masz diesla? U mnie w B5 Benz poprawa jest odczuwalna - zmiana charakterystyki skrzynki (na plus) i w zakresie obrotów.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukebor napisał(-a):

Masz diesla? U mnie w B5 Benz poprawa jest odczuwalna - zmiana charakterystyki skrzynki (na plus) i w zakresie obrotów.

B5 w Volvo to benzyna, miękka hybryda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

5k.

Dzięki , możesz pokazać jak wygląda moment/moc na papierze przed i po ? ciekawy jestem czy taki zabieg nie zmieni interwał , oraz cenę przeglądów gwarancyjnych ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Dzięki , możesz pokazać jak wygląda moment/moc na papierze przed i po ? ciekawy jestem czy taki zabieg nie zmieni interwał , oraz cenę przeglądów gwarancyjnych ?

Jerzy, nie mam wykresu z hamowni. W opisie masz podane wartości zmiany mocy i momentu. Ale przyznam, że mnie namówiłeś. Pewnie podjadę i sprawdzę, ile faktycznie tej mocy i momentu jest.

Interwały serwisowe się nie zmieniają, bo instalacja PE nie wpływa ani na zużycie paliwa, ani na emisję spalin. To też jest jasno opisane w karcie produktu.

Najciekawsze, że Volvo prawdopodobnie wymyśliło swój własny "patent" na opis mocy i momentu: efekt certyfikowany i efekt dynamiczny. Certyfikowany jest równy oryginałowi, a dynamiczny… W ogóle nie jest uwzględniany w certyfikacji. Brzmi jak kompletny bełkot.

https://engineered.polestar.com/pl/product/optimisation/xc90-b5-drive-e-awd-automatic-2026-2

6 godzin temu, lukebor napisał(-a):

Nie było już opcji zamówić diesla - w ofercie została tylko benzyna. W sumie i tak dobrze, bo miało jej też zabraknąć w konfiguratorze.

Trochę żałuję, bo poprzednio miałem diesla, a moment (ponad 520 Nm - samej spalinówki, bez uwzględniania bateryjki) dawał zupełnie inne odczucia z jazdy.

Co się moim zdaniem zmieniło: reakcja na gaz i charakterystyka skrzyni (dłużej trzyma biegi i obroty).
Co się nie zmieniło: przyspieszenie.

Cały ambaras w tym, że na tej zmianie mi wcale nie zależało - chciałem jedynie wyłączyć to idiotyczne ograniczenie narzucone przez wiadomo kogo. Niestety, dziś przepisy ustalają "specjaliści" od mocowania nakrętek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Jerzy, nie mam wykresu z hamowni. W opisie masz podane wartości zmiany mocy i momentu. Ale przyznam, że mnie namówiłeś. Pewnie podjadę i sprawdzę, ile faktycznie tej mocy i momentu jest.

Interwały serwisowe się nie zmieniają, bo instalacja PE nie wpływa ani na zużycie paliwa, ani na emisję spalin. To też jest jasno opisane w karcie produktu.

Najciekawsze, że Volvo prawdopodobnie wymyśliło swój własny "patent" na opis mocy i momentu: efekt certyfikowany i efekt dynamiczny. Certyfikowany jest równy oryginałowi, a dynamiczny… W ogóle nie jest uwzględniany w certyfikacji. Brzmi jak kompletny bełkot.

https://engineered.polestar.com/pl/product/optimisation/xc90-b5-drive-e-awd-automatic-2026-2

Nie było już opcji zamówić diesla - w ofercie została tylko benzyna. W sumie i tak dobrze, bo miało jej też zabraknąć w konfiguratorze.

Trochę żałuję, bo poprzednio miałem diesla, a moment (ponad 520 Nm - samej spalinówki, bez uwzględniania bateryjki) dawał zupełnie inne odczucia z jazdy.

Co się moim zdaniem zmieniło: reakcja na gaz i charakterystyka skrzyni (dłużej trzyma biegi i obroty).
Co się nie zmieniło: przyspieszenie.

Cały ambaras w tym, że na tej zmianie mi wcale nie zależało - chciałem jedynie wyłączyć to idiotyczne ograniczenie narzucone przez wiadomo kogo. Niestety, dziś przepisy ustalają "specjaliści" od mocowania nakrętek. 

Wg "papierów" wzrost przyśpieszenia o 0,1 s. Tylko jak to odczuć? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
B5 w Volvo to benzyna, miękka hybryda.

Obecnie tak. Ale wcześniej był też diesel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, lukebor napisał(-a):

Obecnie tak. Ale wcześniej był też diesel.

Myślałem, że chodzi Ci o aktualną ofertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślałem, że chodzi Ci o aktualną ofertę.

Nie, pytałem o wersję u Kolegi, bo Polestar ofertę nie dla wszystkich silników ma.
Ja w S60 mam B4 Benz i nie ma nadal programu, chociaż zapowiadali na wrzesień 2024. Auto już po gwaranacji, więc zrobiłbym gdzie indziej, ale … nie ma w ogóle programów do tego silnika.

W XC60 mam B5 i tu zrobiłem Polestara, bo auto na gwarancji a nie chce mi się zdejmować programu w czasie wizyty na przeglądy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Wg "papierów" wzrost przyśpieszenia o 0,1 s. Tylko jak to odczuć? ;) 

Nie da się. Ogólnie informacje o przyśpieszeniu pojazdów Volvo w ich katalogach należy traktować z dużym przymróżeniem oka. Ja wiem mniej więcej jak przyśpiesza pojazd w 7s do 100km/h i mam duże obawy, że dane są trochę... Za bardzo optymistyczne. Nie chcę kupować z tego tytułu racelogica - bo to mi w sumie wisi i powiewa. To auto służy czemu innemu ;) 

50 minut temu, lukebor napisał(-a):

Nie, pytałem o wersję u Kolegi, bo Polestar ofertę nie dla wszystkich silników ma.
Ja w S60 mam B4 Benz i nie ma nadal programu, chociaż zapowiadali na wrzesień 2024. Auto już po gwaranacji, więc zrobiłbym gdzie indziej, ale … nie ma w ogóle programów do tego silnika.

W XC60 mam B5 i tu zrobiłem Polestara, bo auto na gwarancji a nie chce mi się zdejmować programu w czasie wizyty na przeglądy.

Wpisz sobie Heico Volvo - to tunner Volvo tam znajdziesz pewnie dedykowany dla S60. W Polsce może są warsztaty, które współpracują z tym niemieckim tunnerem. Heico wyjdzie cenowo prawdopodobnie drożej, ale na pewno znacznie efektywniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie da się. Ogólnie informacje o przyśpieszeniu pojazdów Volvo w ich katalogach należy traktować z dużym przymróżeniem oka. Ja wiem mniej więcej jak przyśpiesza pojazd w 7s do 100km/h i mam duże obawy, że dane są trochę... Za bardzo optymistyczne. Nie chcę kupować z tego tytułu racelogica - bo to mi w sumie wisi i powiewa. To auto służy czemu innemu ;) 

Wpisz sobie Heico Volvo - to tunner Volvo tam znajdziesz pewnie dedykowany dla S60. W Polsce może są warsztaty, które współpracują z tym niemieckim tunnerem. Heico wyjdzie cenowo prawdopodobnie drożej, ale na pewno znacznie efektywniej.

To 0,1 to chyba jest w T8, a w B5, to nawet nie wiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

To 0,1 to chyba jest w T8, a w B5, to nawet nie wiem. 

W B5 też... Super podniesienie osiągów 😆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

W B5 też... Super podniesienie osiągów 😆 

Procentowo jednak w B5 lepiej... ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polestarze chodzi o poprawę pracy skrzyni biegów. Kto miał/ma Volvo ten wie o co chodzi. To wszystko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Volvo wypuszcza auta ze źle skonfigurowaną skrzynią, a później każą sobie płacić za jej poprawę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi