Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wywar

Ja jadac do Vancouver po przejechaniu Kamloops jak zobaczylem ze moge jechac 130 to prawie podskoczylem z radosci, wiadomo ze te 140 jeszcze mozesz pogonic :) na preriach mozesz tylko 100 :) a droga nazywa sie highway.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gustaw, jak z perspektywy czasu spalanie w 330e?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicon, chyba że środkowym pasem jadą 160 kph a Ty ZGODNIE Z PRZEZNACZENIEM LEWEGO PASA wyprzedzasz ich z prędkością 220 a j**aniec za Tobą mruga bo on musi 250.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasso co położyłeś na lakier? :)

Poucinac jajca tym co się wcinają na lewy pas ;)

Edytowane przez overrange

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś dobry japoński wosk, ale szczegółów nie znam, zdałem się na swojego detailera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zepsuł się Trabant. Kierowca zatrzymał Mercedesa i uzgodnił podholowanie, lecz jako że Trabant lekki i zapomnieć łatwo, kierowca Mercedesa prosi o znak światłami gdyby jechali za szybko. W pewnym momencie na autostradzie pojawia się BMW i kierowca Mercedesa zaczyna się z nim ścigać.
Stojący na poboczu policjanci z radarem z wrażenia nawet nie zareagowali.
Wracają na komendę i opowiadają:
- Coś takiego widziałem po raz pierwszy w życiu:
Radar piszczy, patrzę - leci BMW, 220 km/h, za nim Mercedes 230 km/h, a na ogonie Mercedesa Trabant i miga "długimi", że będzie wyprzedzał!

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał, 330e pali mnie 6,4 plus trochę prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafi87 ja to słyszałem z syrenka i Porsche :)

Tomasso ładnie wyglada. Miałeś wcześniej jakaś powłokę czy to tylko efekt wosku?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafi87 ja to słyszałem z syrenka i Porsche :)

Tak, też jest taka opcja. ;)

Rafał, 330e pali mnie 6,4 plus trochę prądu.

Bardzo przyzwoite. Spytałem, bo czytałem o podstoliku wrocławskim, a to dłuższa trasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał, potem opiszę zużycie paliwa 330e szerzej.

A więc tak. Dotychczasowe, średnie zużycie benzyny na poziomie 6,4 uwzględnia dłuższe trasy, których w niewiele ponad miesiąc zdarzyło się kilka. Standardowy tydzień gdy trzy razy jadę do pracy 26 km i wracam około 50 km, załatwiając sprawy na mieście oraz w pozostałe trzy dni jeżdżąc trasy około 100 km i jeden dzień 150- 200 km - auto zużywa regularnie 5l na setkę. Plus około 11 ładowan tygodniowo, po około 2 zł za pełne ładowanie w drugiej taryfie- 7 razy w garażu, 3 razy w firmie i raz u kolegi w firmie. Do tego czasem w jednej galerii handlowej. Nie szukam gniazdka przy każdym możliwym postoju, żeby jeździć za przysłowiowy damski ch*j.

Jadąc do pracy zazwyczaj robię to jakby się paliło i na koniec jazdy komputer pokazuje zużycie 1,5 l na setkę. To 26 km które bez problemu można przejechać na samym prądzie.

Jadąc z pełną baterią trasę 92 km drogą krajową z prędkością przelotową 120, dynamicznie wyprzedzając- kończę trasę z pustą baterią i zużyciem 5,0. Wracając od pustej baterii z tą samą prędkością, tą samą drogą - 7,3.

Najmniejsze zużycie paliwa w mieście przy bardzo delikatnej jeździe do 50 kph, z pustą baterią - 4,8 - 4,9.

Trasa 200 km z ostatniego spotkania we Wrocławiu, dynamicznie, gdzieniegdzie, tam gdzie pusto- sporo szybciej niż kodeks stanowi - 8 l.

Stałe prędkości:

180 kph - około 11,5 l

160 - ok. 9,5

120 - ok. 7

90 - niecałe 5.

Reasumując - średnio 25-30 km można na samym prądzie tudzież zużywając go tam gdzie benzyna jest najmniej ekonomiczna- tak najlepiej.

Gdy prąd się skończy i potem bateria się ładuje przy zwalnianiu i hamowaniu i potem napędza go przy małych predkosciach czyli tam gdzie benzyna jest najmniej ekonomiczna - auto pracuje jak zwykła hybryda. Pali wtedy więcej niż 330d a mniej niż 330i. W mieście pewnie jak 330d lub nawet mniej, na autostradzie niewiele mniej niż 330i. Na trasach krajowych pewnie gdzieś w połowie między 330d a 330i.

Dużo, mało?

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś dobry japoński wosk, ale szczegółów nie znam, zdałem się na swojego detailera.

Duży to problem dowiedzieć się jaki to wosk ?

Bo też bym go kupił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy, dowiem się.

Taką odpowiedź dostałem SMS-em - "Fusso Coat 12 Months Wax Dark"

Piotrek, moim zdaniem świetne wyniki jak na benzynę.

Inna sprawa, że wsiadając do samochodu hybrydowego człowiek trochę się przestawia, a przynajmniej ja tak miałem. I nagle noga zaczyna być znacznie lżejsza, a wskazanie chwilowego zużycia robi się najważniejsze i mogłoby zastąpić obrotomierz... 

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna sprawa, że wsiadając do samochodu hybrydowego człowiek trochę się przestawia, a przynajmniej ja tak miałem. I nagle noga zaczyna być znacznie lżejsza, a wskazanie chwilowego zużycia robi się najważniejsze i mogłoby zastąpić obrotomierz...

Wiem, jest tak jak piszesz, a kierowcy hybrydowych Toyot to osobny gatunek kierowcy - totalnie skupiony na tym aby spalić jak najmniej. Aczkolwiek ja mam odwrotnie - przez to, że auto jedzie z dołu, do około 3,5k rpm raczej jak 335i - ustawicznie to wykorzystuję, jeżdżąc szybciej niż poprzednimi autami - e60 528xi i e39 540i.

Twoje Audi wygląda rewelacyjnie po kosmetyce.

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz używał lewego pasa zgodnie z przeznaczeniem, czyli do wyprzedzania to nikt ci nie będzie mrugał i nie będziesz powodował zagrożenia na tych bezpiecznych niemieckich autostradach, które są bezpieczne przede wszystkim dlatego że Niemcy w przeciwieństwie do Polaków potrafią po się po nich poruszać.

Oni mrugają nawet wtedy jak widzą że ty wyprzedzasz - jedziesz sobie nikogo za tobą nie ma, zaczynasz wyprzedzać 3 ciężarówki a tu w tylnym lusterku zapierdziela oszołom 250 czy wiecej i już 100 metrów za tobą wali długimi żebyś spieprzał bo on jest rozpędzony - tak to wygląda 

Nie dzieje się to często ale jednak - wielu widzi że też chcesz wyprzedzić ale nie jadąc 230km/h tylko normalnie przy max 150-160 i zwalnia aż do czasu gdy wszyscy sobie wyprzedzą i zjadą i wtedy jak ma możliwość ciśnie dalej

Nie wszędzie są 3 pasy więc takie sytuacje są nieuniknione 

Jeżdżę tam od dawna i potrafię korzystać z ich autostrad - nie chwal tych Niemców bo też dają do pieca i to zdrowo 

Nicon, chyba że środkowym pasem jadą 160 kph a Ty ZGODNIE Z PRZEZNACZENIEM LEWEGO PASA wyprzedzasz ich z prędkością 220 a j**aniec za Tobą mruga bo on musi 250.

No dokładnie nic dodać - ja nie jeżdżę 180-200 w sposób ciągły - po pierwsze szkoda mi samochodu po drugie paliwa a po trzecie źrenice mi się za bardzo otwierają i oczy pieko tak to można przycisnąć właśnie przy wyprzedzaniu albo z góry przed Dreznem  :lol:

Normalnie max 160 to góra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy, dowiem się.

Taką odpowiedź dostałem SMS-em - "Fusso Coat 12 Months Wax Dark"

Tomasso, dzięki! 

Wygląda obłędnie, mam taki sam/zbliżony kolor lakieru więc muszę to mieć  :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest. Ostatnia moja trasa pod Bremen - dwa razy trafiłem na Tira na skrajnym lewym, TRZECIM pasie. Jeden Czech, jeden Polak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemcy też już nie są tak zdyscyplinowani jak kiedyś.

Ostatnio kilkukrotnie mi się zdarzyło, że kierowca niemiecki wjechał mi tuż przed maskę, bo przecież on nie będzie wyłączał tempomatu ustawionego na 120, a akurat wypadło mu wyprzedzanie TIRa...

A jeśli chodzi o naprawdę duże szybkości, to nie są już takie częste na niemieckich autostradach. Biorąc pod uwagę ostatnie 3 tys. km, jadąc 180-200 (tam gdzie wolno) zostałem wyprzedzony raptem przez 4 czy 5 samochodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w Niemczech po drogach nie jeździ już tak wielu Niemców :lol: Jeśli natomiast chodzi o ograniczenia prędkości na autostradach u nas to nie oszukujmy się, jeśli ktoś ma ochotę i odpowiednie auto to mało kiedy będzie się trzymał tych 140 km/h.. Ile to razy byłem wyprzedzany jadąc 170-180 i to wcale nie tak powoli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziś po wielu tygodniach zastanawiania się co wybrać, odbieram swoją BMW X1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi