Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie spece od aut mam bardzo trudne pytanie.

Otóż 

w peugeocie 3008 1,6 hdi są dwa przewody zwane bałwanami do intercoolera różnią się tylko wyglądem i zewnętrzną powłoką.

Długość ta sama średnica wewnątrz i na zewnątrz ta sama.

Może troszeczkę elastycznością.  Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo są umiejscowione 5 cm od siebie.

A są dwa inne o różnych numerach i różnych cenach różnica około 50 zł.

Moje pytanie czym one się od siebie różnią ?

Dzwoniłem do Peugeot Polska na infolinie nie wiedzieli przełączyli mnie do najbliższego serwisu tj. na krakowską  tam też nie wiedzieli.

Może ktoś z Was posiada taką wiedzę. 

Edytowane przez arek1a2b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

@overrange Tego nie kwestionuję. Pisałem tylko, że z mojego punktu widzenia to auto nie ma sensu. Tylko do miasta praktyczniejszy jest jakiś nieduży kompakt, zdecydowanie wolałbym serie 1 w tym celu. Za rodzinny nie może służyć na większe wyprawy bo jest za mały. To nie jest auto terenowe także, a na trasie nie prowadzi się tak dobrze jak sedan. Rozumiem, że ma to być wszystko po trochu, ale wyszło nijako. Mnie się nie podobają też te bryły, ale to już zupełnie subiektywne. X3/GLC ok, już mają większy sens. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tbn - siedziałeś chociaż raz w x1? bo wyobraź sobie że właśnie przesiadłem się z serii 1 do x1 ze względu na rychłe narodziny dziecka - bagażnik z tyłu to 505 litrów a na tylnej kanapie też sporo miejsca - więc jak najbardziej nadaje się do wyjazdy z dzieckiem. a mały kompakt z mikro bagaznikiem jakim jest seria 1 nie do końca..

jeśli Ty potrzebujesz dużo większe auto, to nie ma problemu, ale po co piszesz głupoty w stylu "nie może służyć na większe wyprawy bo jest za mały"....

odnośnie płyty:

jest to nowa płyta przednio napędowa, wykorzystywana w serii 2 oraz w najnowszym Mini Countryman i bodajże Clubman. seria 1 to starsza konstrukcja z 2012 roku która przeszła jedynie lifting w 2015 roku.

Edytowane przez orlis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Nowej nie znam, może urosła bo teraz auta z generacji na generację są większe. Poprzednia była znacznie mniejsza. 500l jest ok, jeżeli jest dobrze rozplanowane ale dalej to nie jest dużo. Mam podobną pojemność w trójce, wrzucę dwie walizki, trochę gratów i bagażnik pełny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tbn, może trochę... wyczucia? empatii? kolega kupił nowe, wymarzone auto, a ty mu tu podjeżdżasz ztakimi tekstami obrzydzającymi  :)  trochę jakbyś trollował  :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Ja mogę zapytać czy ty nie trolujesz, bo nie wierzę, że kolega przejąłby się jakąś przypadkową opinią na temat segmentu aut. Poza tym dyskusje polegają na wymianie opinii, często całkowicie różnych, ale z zachowaniem kultury i szacunku dla drugiej osoby, a nie "o jaki piękny masz zegarek/samochód/rower" bo nie możemy przecież urażać swoich uczuć pisząc co na prawdę myślimy. Także życzę mu, żeby auto go cieszyło, ale ja mam zdanie na temat tych aut takie jak wyraziłem. 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Tylko SUV to jest X5, wszystko niżej to namiastka, która nie wygląda zbyt dobrze, ze względu na niewielkie gabaryty. X1 robią chyba na tej samej płycie co 1er, 2er czy mini. Oczywiście to mój gust tylko. :)

Jeżdżę X5, a moja mama X1, więc mam porównanie i z mojego doświadczenia jeden i drugi to taki SUV jak z koziej d*py trąba. X5 jest po prostu większa i wyższa. SUV to Sport Utility Vehicle, a to ani sport, ani utility, a jedynie vehicle ;) Jak napisał kolega @overrange, to takie wyższe samochody do miasta, jedynie na krawężnik można wjechać…a i to tak sobie bo 20" szkoda ;) 

Wcześniej jeździłem Range Roverem i to był SUV z krwi i kości :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Tylko Range kosztuje prawie dwa razy tyle. Jak już idziemy w tę stronę to może Mercedes G spełnia wszystkie wymogi jeszcze.  :)  A co do X5 to ani mocy, ani ładowności mu nie brakuje, prześwit też jest ok. Fakt, że projektują je na miasto a nie na offroad. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im większe auto tym więcej zbędnego bagażu się zabiera, szczególnie kobiety i ich walizki.

Kolega takie auto wybrał, niech bezawaryjnie służy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna ma BMW i podoba się jemu i mi :) nie każdy musi jeździć tym samym :) dobrze, ze jest taki wybór !:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie spece od aut mam bardzo trudne pytanie.

Otóż 

w peugeocie 3008 1,6 hdi są dwa przewody zwane bałwanami do intercoolera różnią się tylko wyglądem i zewnętrzną powłoką.

Długość ta sama średnica wewnątrz i na zewnątrz ta sama.

Może troszeczkę elastycznością.  Ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo są umiejscowione 5 cm od siebie.

A są dwa inne o różnych numerach i różnych cenach różnica około 50 zł.

Moje pytanie czym one się od siebie różnią ?

Dzwoniłem do Peugeot Polska na infolinie nie wiedzieli przełączyli mnie do najbliższego serwisu tj. na krakowską  tam też nie wiedzieli.

Może ktoś z Was posiada taką wiedzę. 

Zaczyna się?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie w takim sensie jak twierdzisz :)

obie rury są ok ale chce je wymienić na zasadzie profilaktyki tak jak oleje rozrząd i filtry.

Autko sprawuje się kapitalnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie w takim sensie jak twierdzisz :)

obie rury są ok ale chce je wymienić na zasadzie profilaktyki tak jak oleje rozrząd i filtry.

Autko sprawuje się kapitalnie 

A to się wymienia? :blink:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupil silikonowe zamienniki zamiast gumowych oryginalnych. 

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnica w cenie jest bardzo mała.

wole kilka złociszy dorzucić i mieć spokój na długie lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego mowie o silikonowych, to jest" upgrade "

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spoko bo automatycznie na termin "zamiennik" przyszła mi na myśl gorsza jakość.

Węże już kupiłem i nie tylko w sklepie z rozsądnymi cenami a i potargować się można było.

O różnicę zapytałem z czystej niezaspokojonej ciekawości.

Nikt nie wiedział ani w sklepie ani serwis.

Edytowane przez arek1a2b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co wymieniałeś coś co w zasadzie pociągnie do końca żywota tego perzota ?Bardzo rzadko się zdarza rozsadzenie tych rur 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat ma partnera i ta też rura nie tyle została rozsadzona, a konkretnie mówiąc spróchniała.

A że zdarza mi się robić dłuższe trasy to wolę nie myśleć że jakaś rura za 130 zł może mi problemów narobić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, może też pęknąć wężyk hamulcowy, ukręcić się wał turbiny, zatrzeć łożysko sprężarki klimatyzacji, pęknąć intercooler, wywalić uszczelkę pod głowicą, zatrzeć łożysko napinacza paska rozrządu... itd, itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat ma partnera i ta też rura nie tyle została rozsadzona, a konkretnie mówiąc spróchniała.

A że zdarza mi się robić dłuższe trasy to wolę nie myśleć że jakaś rura za 130 zł może mi problemów narobić.

Dobry ruch, wymieniłeś i masz spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, może też pęknąć wężyk hamulcowy, ukręcić się wał turbiny, zatrzeć łożysko sprężarki klimatyzacji, pęknąć intercooler, wywalić uszczelkę pod głowicą, zatrzeć łożysko napinacza paska rozrządu... itd, itp...

Wszystko może się stać to fakt ale ta wymieniona rura już mi raczej nie pierdyknie :)

Moje auta jakie by nie były zawsze są doinwestowane - tak już mam :)

I może czasami faktycznie na siłę szukam dziury w całym ale póki co dobrze na tym wychodzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi