Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Koleżanki i Koledzy, miło mi poinformować, że powstanie kolejna edycja zegarka Kubowego - tym razem na 20-lecie Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków, które miało miejsce w zeszłym roku. Do współpracy w stworzeniu zegarka Stowarzyszenie zaprosiło Marcina - właściciela marki Vratislavia Conceptum.

Szczegóły dotyczące zegarka rocznicowego wraz z ankietą wyboru wersji przedstawi Marcin @QuadrifoglioVerdew dedykowanym wątku.

Zachęcam do wyrażania swojej opinii i oczywiście do zakupu 🙂

Posted (edited)

Dziekuje za zaufanie, postaram sie jak zwykle sprostać zadaniu tak aby projekt był atrakcyjny dziś i oparł sie upływowi czasu. Wraz z zarządem pracowalismy przez ostatnie tygodnie nad koncepcją nowego zegarka, pewna jego zajawka z resztą juz pojawiła sie pare tygodni temu na naszych mediach spolecznosciowych z adnotacja projekty do szuflady 🙂 ale byl to tylko nasz fikołek aby sprawdzic odbiór spoleczny i to czy podążamy wlasciwą drogą. 

Edited by QuadrifoglioVerde

Przygotowaliśmy 3 wersje kolorystyczne tego samego projektu plus projekt alternatywny. Na dniach, byc może już jutro zaprezentujemy grafiki 2d. Poddamy je pod głosowanie i wysondujemy zainteresowanie. To co już mogę zdradzić to fakt, że po raz pierwszy w historii Vratislavia Conceptum chcielibysmy zastosowac zdobiony mechanizm. Oczywiscie bedzie on widoczny pod przeszklonym deklem. Takze projekt bedzie atrakcyjny nie tylko jako oficjalny projekt rocznicowy KMZiZ ale takze jako rodzynek w ofercie marki 🙂

Dobry pomysł,czekamy na projekt:)

Aby bylo juz o czym dyskutowac, to wrzucam tutaj wszystkie wersje. W oddzielnym temacie powstanie wieczorem ankieta i beda wszystkie informacje techniczne. Oraz propozycja zdobienia mechanizmu.

IMG_5999.jpeg

IMG_5998.jpeg

IMG_5997.jpeg

IMG_5996.jpeg

Niebieskie wskazówki i czarna/grafitowa tarcza. Czy aby na pewno taki cyferblat będzie czytelny? jest wprawdzie sporo czarnych zegarków z termicznie barwionymi na niebiesko wskazówkami (np. piloty), ale w nich środek wskazówek jest wypełniony lumą.

Posted (edited)
7 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Niebieskie wskazówki i czarna/grafitowa tarcza. Czy aby na pewno taki cyferblat będzie czytelny? jest wprawdzie sporo czarnych zegarków z termicznie barwionymi na niebiesko wskazówkami (np. piloty), ale w nich środek wskazówek jest wypełniony lumą.

To zegarek elegancki i klasyczny a te nie muszą posiadac luminescencji. Za dnia bez problemu sa czytelne nawet zegarki all black ( stealth ) wiec tutaj tym bardziej nie bylby to problem.

Stworzenie zegarka wszystkomającego i odpowiadajacego kazdemu = potworek

Wskazowki są fasetowane ( giete ) wiec zawsze jedna polowa odbija swiatlo w taki sposob ze wskazanie godziny da sie odczytac

poza białym , kolejne nieczytelne zegarki , niestety

Jeżeli już to wersja jasna/srebrzysta, natomiast wtedy i tak sekundnik jest ledwo widoczny w tym kolorze. Koronka jak od pierwszego z brzegu zegarka niestety i mi osobiście nijak nie pasuje do charakteru tego modelu. Czcionkę też bym zmienił. Ogólnie pewnie nie jest to zegarek dla mnie, ale może zainspiruje do zmian ;)

Oczywiście, że luminescencja nie wchodzi w grę przy projektowanym stylu zegarka. Te wskazówki w stylu marine same w sobie są bardzo ładne. Moje wątpliwości wynikały z tego, że w całości barwione termicznie na niebiesko z reguły występują w zestawie z jasnym cyferblatem. Do ciemnych cyferblatów bardziej podchodzą srebrne lub białe wskazówki. Ale może za bardzo jestem przyspawany do tych reguł.

Jasna rzymianka w stylu marynistycznym 🤩, jest cudna 👍!

20 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Oczywiście, że luminescencja nie wchodzi w grę przy projektowanym stylu zegarka. Te wskazówki w stylu marine same w sobie są bardzo ładne. Moje wątpliwości wynikały z tego, że w całości barwione termicznie na niebiesko z reguły występują w zestawie z jasnym cyferblatem. Do ciemnych cyferblatów bardziej podchodzą srebrne lub białe wskazówki. Ale może za bardzo jestem przyspawany do tych reguł.

nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobic srebrne, koszt mniejszy bo barwione termicznie wskazowki sa kosztowne szczegolnie gdy jest to robione w malych ilosciach. 

A mnie się podobają czarny i szary i na jednego z nich się zdecyduję, ale wynika to.także z tego, że mam same zegarki z jasną tarczą, nie licząc SARB’a, którego rzadko zakładam.

Szary super ale faktycznie moze koronka i sekunda są do podmiany...

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Czarna rzymianka i biała są super :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Jak dla mnie z tarczy może zniknąć KMZiZ, spokojnie napis z tyłu wystarczy.

Ewentualnie można go wkomponować na dole w torowisko 😀

Posted (edited)
6 godzin temu, Krygo napisał(-a):

Jeżeli już to wersja jasna/srebrzysta, natomiast wtedy i tak sekundnik jest ledwo widoczny w tym kolorze. Koronka jak od pierwszego z brzegu zegarka niestety i mi osobiście nijak nie pasuje do charakteru tego modelu. Czcionkę też bym zmienił. Ogólnie pewnie nie jest to zegarek dla mnie, ale może zainspiruje do zmian ;)

Nie rozumiem. Koronka wszedzie jest taka sama. 

Podobna ma np Glasutte Original. Prosta wygodna, neutralna. 

IMG_6036.jpeg

Posted (edited)
55 minut temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Nie rozumiem. Koronka wszedzie jest taka sama. 

Podobna ma np Glasutte Original. Prosta wygodna, neutralna. 

Wystarczy, że zaakceptujesz mój punkt widzenia ;) I generalnie dokładnie jak piszesz: wszędzie można by się takiej koronki spodziewać. To nie czepialstwo dla czepialstwa. Po prostu uważam, że do charakteru tego zegarka lepiej pasowałoby coś bardziej "fikuśnego". Wybacz, nie znajduję w tym momencie lepszego słowa. 

Edited by Krygo

41 minut temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

A co Wy na to gdyby dwie kolejne XX (z IX i X lub z X i XI) zrobić na czerwono?

Ale wtedy to już tylko rzymianka wchodzi w grę.