Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
AK&AK

Nosisz zegarek z limitowanej lub specjalnej edycji, albo unikalną sztukę? Pokaż go w tym wątku.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.07.2025 o 00:47, ireo napisał(-a):

Wszystko super, dekielek miedziowany żeby nie brudził, itd.
Tylko ten ichtiozaur jakby trochę za tłusty.

A widziałeś chudego? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Limitka z numerem 26 dedykowana dla mnie 🙂

Screenshot_20250813_190201_Instagram.jpg

Screenshot_20250813_202520_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20250813_202544_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.08.2025 o 21:02, loco50 napisał(-a):

Jedna z trzech orisowych limitek poświęconych jednostkom specjalnym- Force Recon GMT ( jednostka specjalna Marine Corps). Jest jeszcze Col Moschin Limited Edition ( włoski 9° Reggimento d'Assalto Paracadutisti) niewiele różniący się od Pro Divera i GIGN Edition Limitèe ( francuska Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) - mój Graal, na którego poluję.

20250814_204009.JPG

20250814_204032.JPG

20250814_204108.JPG

20250814_204204.JPG

20250814_204303.JPG

A ta ampułka w tle? 

Może cyjanek, gdyby akcja na terytorium wroga się nie udała.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z trzech orisowych limitek poświęconych jednostkom specjalnym- Force Recon GMT ( jednostka specjalna Marine Corps). Jest jeszcze Col Moschin Limited Edition ( włoski 9° Reggimento d'Assalto Paracadutisti) niewiele różniący się od Pro Divera i GIGN Edition Limitèe ( francuska Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) - mój Graal, na którego poluję.

20250814_204009.JPG

20250814_204032.JPG

20250814_204108.JPG

20250814_204204.JPG

20250814_204303.JPG

Bardzo klimatyczny zegarek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ireo napisał(-a):

A ta ampułka w tle? 

Może cyjanek, gdyby akcja na terytorium wroga się nie udała.

Teleskopy do paska 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250831_084937.jpg

20250831_084730.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250814_204009.JPG

20250814_204032.JPG

20250814_204108.JPG

20250814_204204.JPG

20250814_204303.JPG

Świetny jest ten Oris, te nurki sprzed kilku lat, to moim zdaniem najlepszy okres Orisa, jeśli chodzi o wzornictwo, potem za bardzo się ugładzili i upodobnili do konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ireo napisał(-a):

Przy okazji tej limitowanej „ósemki” Citizena napiszę parę słów o kubizmie, bo według mnie zegarek jest wyraźnie inspirowany tym stylem, chociaż nie mam pewności czy projektant (bardzo młody i szczupły Japończyk, z którym wywiad kiedyś czytałem; nie pamiętam już jak się nazywa) zdawał sobie z tego sprawę.

Teoretycznie mógł się opierać wyłącznie na japońskiej tradycji wzorniczej, takiej jak origami czyli coś pośredniego między zabawą a rękodziełem, i zapewne efekt byłby podobny. Przychodzą mi jeszcze na myśl niektóre dokonania Géralda Genty, słynnego pana z wąsami, ale te masywniejsze zegarki jego autorstwa bardziej kojarzą mi się z brutalizmem. Ale istnieją też zegarki znanych marek o cechach typowo kubistycznych, np. Bulgari Octo Finissimo.

W każdym razie kubizm, chociaż pierwotnie dotyczył wyłącznie malarstwa (był taki krytyk sztuki Louis Vauxcelles który, wyśmiewając metodę malarską Braque’a, po raz pierwszy porównał jego obraz do sterty kostek i w ten sposób nadał nazwę całemu kierunkowi), przeniknął również do architektury i sztuki użytkowej. Osobliwość polega na tym, że to przeniknięcie miało zasięg lokalny, w zasadzie ograniczony do późniejszej Czechosłowacji a szczególnie Pragi. Po roku 1910 w Czechach zaczęły powstawać nie tylko kubistyczne budynki lecz również przedmioty codziennego użytku, meble, lampy, biżuteria, itd. Był to oryginalny wkład tego kraju w rozwój architektury i wzornictwa XX wieku.

Jedna z tez kubizmu architektonicznego zakładała, że wszystkie linie i płaszczyzny powinny odzwierciedlać naturalny proces krystalizacji. Podstawową bryłą eksponowaną na fasadach była piramida, a kształtem trójkąt. Intensywne światłocienie rzeźbiły elewacje, ściany budynków zdawały się drgać. Przykładem praskiego stylu z tamtego okresu jest jedyna na świecie kubistyczna latarnia, której twórcą był architekt Emil Králíček. W Pradze, w Domu Pod Czarną Madonną, działało muzeum czeskiego kubizmu z mnóstwem ciekawych rzeczy do obejrzenia. Dawno nie tam nie byłem; wydaje mi się, że muzeum zostało zamknięte w czasie „pandemii” i od tamtej pory nie wznowiło działalności. 

Wracając do Citizena, kubizm pierwotnie posługiwał się stosunkowo wąskim zakresem kolorów, do których należały odcienie brązu. Miękkie linie na tarczy „zmiękczają” agresywny kształt koperty, stąd wrażenie pewnej harmonii (odbieranej „na żywo”, bo na zdjęciach nie za bardzo to widać). Kiedyś pamiętałem ile egzemplarzy tej „limitowanej wersji” opuściło fabrykę. Znając duże firmy japońskie, z pewnością więcej niż tysiąc. Zegarek nie jest już produkowany ale być może ukrywa się jeszcze w niektórych sklepach internetowych.

IMG_2012.jpeg

IMG_2010.jpeg

IMG_2015.jpeg

IMG_2009.jpeg

Ładny zegarek i ciekawe skojarzenia. Z zainteresowaniem czytam Twoje komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

20250911_204113.thumb.jpg.64c0c369441f3c9cd1e6d5fdaf273079.jpg

To pierwsze zdjęcie, na którym ten zegarek mi się podoba. 

Wszystko byłoby dobrze gdyby nie ta mikroskopijna data, przyklejona do trójki. Najczęściej spotykane rozwiązanie, które akurat mnie nie za bardzo pociąga. Koronkę też dałbym inną ale to szczegół, ogólnie cool.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi