Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
zbyszke

Nietypowe zegarki marki Atlantic

Czy to dobry pomysl: zebranie do kupy "dziwnych" Atlantikow?  

405 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, trzeba przyznać, że w takim razie ładny zegarek został spaprany. Ładny zegarek. Ta malowanka wydawała mi się tak kuriozalna, że myślałem, że to jakiś składaczek z dosztukowaną i "przerobioną" na Atlantica tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak ten zegarek załatwił "renowator" znaleziony przez hrabię - pozwalam sobie zamieścić w celach dydaktycznych ku przestrodze

attachicon.gifatl ch - 3519039322.jpeg

może chodziło aby otrzymac taki..?

jahh.jpg

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Hrabia, ale ty o tym pokazywanym przez Johna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Sneera jest bardzo ciekawy - mam prośbę - zamieść resztę zdjęć. Niemniej jednak zaskakujący jest tu zastosowany zestaw wskazówek. Godzinowa i minutowa wyglądają jak w Delbanach z Felsą, natomiast grot i przeciwwaga sekundnika sprawia, że zegarek staje się dla mnie zagadką. Nadmieniam, iż nie widziałem takiego drugiego i nic nie sugeruję, ale jeśli ktoś takiego ma to prosiłbym o prezentację.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę sie ze nie sugerujesz :)

zegarek z końcówki lat 50, przywieziony przez mojej zony dziadka ze Szwecji - mieszkal tam kilkanascie lat. Zakladany "od święta " aż w końcu trafił do mnie przy jakimś niedzielnym obiadku i od niego zaczęła sie historia mojej zegarkowego choroby.

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę fajny zegarek z ładną tarczą - bardzo podoba mi się umieszczenie ringu w wyfrezowanym kole. Wskazówki rzeczywiście tego typu są w Delbanach, ale bardzo pasują do tego modelu , a sekundnik to zaskoczenie. Jeśli jest tak jak mówisz to gratulacje dla pacjenta "0" za rozbudzenie epidemii. Oczywiście ponawiam prośbę o pozostałe fotografie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Były takie i jeszcze nie niebieskim ringiem. Gdzieś mam fotki, oczywiście nie są w takim stanie, jak ten Piotrka, ale są gdzieś w pudłach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego to w pudłach ludzie nie mają (mówię również o sobie). Jak się po długim czasie do nich zagląda to zabawa jak u dziecka, któremu zabawka zginęła na miesiąc. Tak ostatnio przypomniałem sobie o Tevomaticu, któremu dawno już obiecałem wymianę szkiełka. Dzięki temu, że swojego zamieścił Cieslut to ja ze swoim popędziłem do zegarmistrza, ale chłopina niestety takowej nie posiadał (kłopot z ramką dociskającą tarczę - na razie nie wnikam), ale jak tylko znajdę chwilę to zrobię mu fotki w stanie obecnym - żeby na forum blisko rodziny zamieszkał.

Xylog, jak coś wyszperasz w swoim kufrze to wklej - ciekaw jestem jak inne, podobne do tego Snnera wyglądają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

John, twoje życzenie jest dla mnie rozkazem ;)

Sorki za jakość, ale sprzęt pochowany, więc golarką uchwycone

image_zps37753b78.jpg

image_zpsde82e50e.jpg

image_zps6fbf1d54.jpg

Ten skrajny niebieski wygląda aż za dobrze, tzn tarcza, bo reszta nie :)

Ale trudno stwierdzić, że on malowany, bo nie widziałem giloszu tak dobrze zrobionego przez renowatora.

Jak się z kolei przyjrzeć temu środkowemu, który renowatora nie widział, to wewnątrz ringu tarcza wygląda jakby obłaziła z farby. Co potwierdzałoby teorię o oryginalności tego

zewnętrznego.

Ten starszy, w środku ma dłuższą sekundową, wystaje poza ring, ten nowszy dopasowaną idealnie.

Ciekawe, że mamy z Piotrkiem różne wskazówki minutowe i godzinowe, ale takie same sekundowe.

A patrząc na tego Piotrkowego i mojego to można powiedzieć, że na wewnętrznym ringu jest podziałka godzinowa, bo tylko ta wskazówka nie sięga poza ten ring :)

No i ten z Pyrlandii jak zwykle w lepszym stanie niż mój. Ale do tego był czas się przyzwyczaić :P :P :P

Edytowane przez xylog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te w typie tych dwóch z prawej są mi znane (czy mają ring wyżłobiony jak ten pierwszy?). Ten pierwszy bardzo fajny - oczywiście rodzi się maleńki dylemacik wskazówkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie, ring jest malowany na giloszu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sądziłem, przynajmniej innych nie widziałem, ale jak nie przepadam za malowankami tak ta twoja odrestaurowana wygląda interesująco. Jak mniemam tego środkowego kupiłeś, aby mieć mimo wszystko w stanie oryginalnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mogę wtrącić swoje trzy grosze w sprawie wskazówek. Wskazówki Delban, choć podobne co do kształtu i wcięcia na wypełnienie, jednak różnią się od tych z Atlantica Sneera. Oto przykład od Delbany wycięcia na wypełnienie jest inne.

post-57210-0-33645000-1378988404_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Myślę, że John całość wskazówek nazwał delbanowskimi. Bo faktycznie na pierwszy rzut oka można tak pomyśleć, szczególnie sugerując się sekundnikiem.

John, wydaje mi się, że ten z prawej nie był malowany, choć to niewiarygodne, bo wygląda jak igła. Ale nawet jeśli był, to pełen szacun dla renowatora. Nie widziałem różnic, a oglądałem je przez lupę. Tego ze środka miałem wcześniej, potem kupiłem tego nowego.

Ale żeby skończyć te rozważania pokażę wam i ja coś, co odnalazłem w swoich przepastnych szufladach i po wizycie u zachora wygląda tak:

image_zps8128c3db.jpg

image_zps92d7fd1f.jpg

image_zps410206a9.jpg

image_zps4bd581d2.jpg

Zwróćcie uwagę na kształt koronki.

To maleństwo, ma tylko 33 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze chciałbym wyjaśnić, iż wcale nie mówię, że w pięknym Atlantic'u Sneera są zamontowane wskazówki z Delbany. Zwracam jedynie uwagę na podobieństwo. Zasadas oczywiście masz rację - w tych prezentowanych przez Ciebie krój wcięcia jest inny, ale ja akurat mówię o Felsie 21-kamieniowej (choć są i w 17 z tym giloszem)

post-53152-0-34624600-1378996087.jpg

post-53152-0-30106900-1378996118.jpg

Nie sądzicie, że podobieństwo jest uderzające?

Stąd mój dylemat - czy ktoś wyprodukował takie same wskazówki dla obu firm, czy też ktoś komuś podebrał wzór.

I druga sprawa - mamy dwa zegarki tego samego modelu z różnymi wskazówkami. No to może ktoś ma trzeciego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xylog - piękny egzemplarz - mimo, że Worldmaster to na pewno nietypowy - super znalezisko

odnośnie wskazówek "typu delbanowskiego" - miałem na myśli godzinową i minutową, sekundnik był tajemnicą, ale teraz mam już opinię na podstawie Waszych modeli, iż on jest "atlantic'owy'

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może chodziło aby otrzymac taki..?

jahh.jpg

33ns.jpg

żeby tak zakończyć rozwazania delbanowskie...choć mi przypominały zakończeniami raczej zenitowskie :D

rok 1957

53i8.jpg

Edytowane przez sneer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sneer, doskonałe posunięcie - (dopiero wieczorem miałem poprzeglądać katalogi o czym wcześniej zapomniałem) - i przy okazji rozumiem dlaczego te wskazówki najlepiej tu pasują - przecież to Felsa 465 znana z Delbanek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Johny, tak czy inaczej gratuluje dociekliwosci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, a ja Tobie zegarka w takim stanie - dorzuć jeszcze fotkę dekla - przyznaję, że wcześniej jakoś nie zwrócił mojej uwagi, ale teraz to się porozglądam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje..chociaz zredukowałem kolekcje atlantików 46 sztuk..do 6.. i poszedłem w kierunku mojej drugiej miłości czyli zenonów, choć jak zobaczyłem chrono  Timroya to sie nie moglem oprzec

kqq5.jpg

img3712b.jpg

Jacek, no te z Pyrlandii nie są złe, chociaż te z Kresów wcale im nie ustępują

Edytowane przez sneer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi