Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bohacz

Nastepny Klubowy Zegarek - Ankieta 1 - Cena

Jaki powinen byc koszt nastepnegoo klubowego zegarka?   

102 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że są w nas (w forum) 2 wilki: jeden chce "nudnego" garniturowca a drugi coś ciekawego w formie.

Ja sam nie mam preferencji co do typu mechanizmu bo wszystko zależy od koperty.

Natomiast zgadzam się, że co do zasady lepsze sa cienkie (manualne) garniturowce i chronografy. Wszędzie gdzie automat nadmuchuje kopertę i czyni zegarek niepotrzebnie grubym jestem na nie.

Z ciekawością czekam co Paweł ustali  na W&W bo prawdziwe dylematy zaczną się na etapie wyboru marki/modelu jeżeli będziemy mieli kilka opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kupujemy (a przynajmniej ja) zegarek emocjami, przede wszystkim przez wygląd, a następnie przez technikalia i historię, jaka stoi za marką czy modelem, ewentualnie kwestia wygody jeszcze wchodzi w grę i oczywiście cena.

Biorąc to pod uwagę nigdy nie znajdziemy konsensusu, ja lubię zegarkowe freaki (dlatego kupiłem m.in. MAD'a), ale i klasykę, nie przepadam za nurkami z kolei.

Przykładowo wrzucony przez Łukasza Attitude kompletnie mi się nie podoba i moim subiektywnym zdaniem nie ma startu wizualnego do naszego projektu :)

Od razu odpowiem dlaczego: mam już przesyt jasnych tarczy, indeksy są zbyt małe, logo z kolei za duże i niepotrzebna data.
Natomiast mechanizm i koperta podoba mi się bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 31.03.2025 o 12:30, Paweł Bohacz napisał(-a):

Dziekuje wszystkim glosujacym. Wyglada na to, ze skupiamy sie na przedziale cenowym 2000-6000zl.
Bedac na W&W porozmiawiam juz o opcjach z przedstawicielami marek, rozszerze tez rozmowy o kategorie nizej (do 2000zl) i wyzej (6000-10000zl).

Jakie mielibyscie pomysly?
Nomos na pewno, co jeszcze?

Muhle Glashutte zrobiło dla Uhrforum limitkę Panovy czyli około 1.100-1.200 EUR z metki. Wstępna propozycja producenta była jak dla mnie super, niestety projekt podryfował w inną stronę i skończyło się dość „odważną” kombinacją kolorów ale wyglada na to, że są chętni do współpracy - a sama baza fajna. Do tego zorganizowali event, na który można było przyjechać i odebrać swój zegarek albo czekać na wysyłkę :)

Tak się zaczęło:

IMG_1958.thumb.jpeg.ffa067559cda9700352c4a07b8d10675.jpeg

A finalnie z 15 propozycji wygrał ten:

IMG_1959.thumb.jpeg.04ca17d0dc519510e926395f634394e5.jpeg

Aha, Squale robiło coś dla swojego AD Chronofactum więc może też warto uderzać.

Hanhart?

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a):

Niestety kupujemy (a przynajmniej ja) zegarek emocjami, przede wszystkim przez wygląd, a następnie przez technikalia i historię, jaka stoi za marką czy modelem, ewentualnie kwestia wygody jeszcze wchodzi w grę i oczywiście cena.

Biorąc to pod uwagę nigdy nie znajdziemy konsensusu, ja lubię zegarkowe freaki (dlatego kupiłem m.in. MAD'a), ale i klasykę, nie przepadam za nurkami z kolei.

Przykładowo wrzucony przez Łukasza Attitude kompletnie mi się nie podoba i moim subiektywnym zdaniem nie ma startu wizualnego do naszego projektu :)

Od razu odpowiem dlaczego: mam już przesyt jasnych tarczy, indeksy są zbyt małe, logo z kolei za duże i niepotrzebna data.
Natomiast mechanizm i koperta podoba mi się bardziej.

W pełni sie zgadzam co do odbioru modelu Attitude. Też mi się nie widzi.

Natomiast kwota hipotetycznie przeznaczona na kolejny model zegarka klubowego, oscyluje na granicy możliwości posiadania zegarka z manufakturowym mechanizmem, najmniej skomplikowanym, ale własnym.

Ja też mniej więcej określiłem swoje preferencje dotyczące zegarków.

M.in. zależy mi na tym, aby większość posiadanych w kolekcji zegarków była oparta o mechanizmy produkowane przez daną manufakturę, najlepiej jakby spełniały one rolę chronometru i nie odstraszały przy "otwartym" deklu.

Nadmienię, że nie dostałem uczulenia na popularne szeroko stosowane mechanizmy takie jak ETA 2824 - 2, Selitta SW 200, bo uważam je za takie, które w niskiej cenie zakupu jak i serwisowania zapewniają dobry, stały i niezawodny chód zegarka.

To samo tyczy się "głośnego" unitasa, który wręcz ujmuje mnie swoim tykaniem.

Jednakże, wolałbym opierać kolekcję o własne mechanizmy z uwzględnieniem pojedynczych sztuk z napędami szeroko stosowanymi w zegarkach.

Zegarek klubowy jest dla mnie czymś więcej, aniżeli kolejnym w "pudle". Dlatego jeżeli jest taka możliwość, a zasięg kwotowy pozwala to "osiągnąć" chciałbym, aby te klubowe, które nie są indywidualnym wyborem były napędzane czymś co może urozmaicić kolekcję, nawet jeśli wybór większości, nie jest każdemu po drodze. To przynajmniej mechanizm w pewnym stopniu wynagradza nie do końca spełnione wymagania.

To pewien konsensus.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

(...)M.in. zależy mi na tym, aby większość posiadanych w kolekcji zegarków była oparta o mechanizmy produkowane przez daną manufakturę, najlepiej jakby spełniały one rolę chronometru i nie odstraszały przy "otwartym" deklu.

Aż dziw, że nie masz nic od Seiko/Grand Seiko. Już najtańsze Seiko spełnia w 100% wymóg "inhałsowości" i to całego zegarka. W GS dodatkowo dokładność i wygląd mechanizmu są ok.

Co do Klubowca, to jeśli już mechanizm własny, to dorzucam wymóg łatwości serwisowania. Czyli raczej max. Nomos. 

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, AK&AK napisał(-a):

Aż dziw, że nie masz nic od Seiko/Grand Seiko. Już najtańsze Seiko spełnia w 100% wymóg "inhałsowości" i to całego zegarka. W GS dodatkowo dokładność i wygląd mechanizmu są ok.

Co do Klubowca, to jeśli już mechanizm własny, to dorzucam wymóg łatwości serwisowania. Czyli raczej max. Nomos. 

Seiko raczej nigdy mnie nie interesowało. Może jakieś małe wyjątki, aczkolwiek GS już tak.

Mimo wszystko przy wspomnianym serwisie, łatwiej mi będzie z Omegą, Rolexem, aniżeli GS ;)

Pamiętam jak jakiś czas temu rozmawialiśmy o zegarkach na "sztampowych" mechanizmach; zwróciłeś uwagę, że dla "wdrożonych" dekiel transparentny raczej odpada ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Seiko raczej nigdy mnie nie interesowało. Może jakieś małe wyjątki, aczkolwiek GS już tak.

Jasne, ale zawsze masz 100% "inhałsa". 

38 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Mimo wszystko przy wspomnianym serwisie, łatwiej mi będzie z Omegą, Rolexem, aniżeli GS ;)

Z dużymi raczej w ogóle nie ma problemu. To masówka. Tyle, że ta masówka przy naszym Klubowcu nie wchodzi w grę... 

40 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Pamiętam jak jakiś czas temu rozmawialiśmy o zegarkach na "sztampowych" mechanizmach; zwróciłeś uwagę, że dla "wdrożonych" dekiel transparentny raczej odpada ;)

Zdecydowanie wolę pełny dekielek niż jakąś surowiznę oglądać. A jeśli jeszcze ten dekielek wygląda... Dla mnie wzór to Montblanc - jak piękny mechanizm Minerwy to szkło, jak zwykły mechanizm to piękny dekielek. Zresztą nawet San Martin w którymś nurku zrobił ekstra dekielek z rekinem, zresztą ten dekielek zapewne kosztował ich więcej niż cała reszta tego zegarka ( @paulus57 ma takiego Świętego Marcina, może pokazać ten dekielek - dla mnie klasa).

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, AK&AK napisał(-a):

Jasne, ale zawsze masz 100% "inhałsa". 

Z dużymi raczej w ogóle nie ma problemu. To masówka. Tyle, że ta masówka przy naszym Klubowcu nie wchodzi w grę... 

Zdecydowanie wolę pełny dekielek niż jakąś surowiznę oglądać. A jeśli jeszcze ten dekielek wygląda... Dla mnie wzór to Montblanc - jak piękny mechanizm Minerwy to szkło, jak zwykły mechanizm to piękny dekielek. Zresztą nawet San Martin w którymś nurku zrobił ekstra dekielek z rekinem, zresztą ten dekielek zapewne kosztował ich więcej niż cała reszta tego zegarka ( @paulus57 ma takiego Świętego Marcina, może pokazać ten dekielek - dla mnie klasa).

Pojąłem dlaczego Rolex zakładał dekle. Ich mechanizmy pomimo wszystkich ich zalet, wyglądają przeciętnie. I to grzecznościowe określenie.

Teraz jak wyszły nowości, to w końcu nabywca zobaczy za co płacił ;)

Np Land Dweller; choć tarcza mnie nie zachwyca, to transparentny dekiel i bransoleta bardzo mi przypadły do gustu. Są świetne!

Trochę zawiódł Tudor BB 68 😕 

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 1.04.2025 o 23:31, cordi7 napisał(-a):

Muhle Glashutte zrobiło dla Uhrforum limitkę Panovy czyli około 1.100-1.200 EUR z metki. Wstępna propozycja producenta była jak dla mnie super, niestety projekt podryfował w inną stronę i skończyło się dość „odważną” kombinacją kolorów ale wyglada na to, że są chętni do współpracy - a sama baza fajna. Do tego zorganizowali event, na który można było przyjechać i odebrać swój zegarek albo czekać na wysyłkę :)

Tak się zaczęło:

IMG_1958.thumb.jpeg.ffa067559cda9700352c4a07b8d10675.jpeg

A finalnie z 15 propozycji wygrał ten:

IMG_1959.thumb.jpeg.04ca17d0dc519510e926395f634394e5.jpeg

Aha, Squale robiło coś dla swojego AD Chronofactum więc może też warto uderzać.

Hanhart?

Z calym szacunkiem ale niezly jarmark te zegarki a na tym pasku to jak ze sklepu wszystko za 5zl .

Akurat ten model Muhle jest bardzo generyczny i nijaki. Muhle ma fajne divery w inne typy zegarkow bym nie celowal od tego producenta.

W dodatku w przeciwienstwie do wiekszosci ja te zegarki widzialem w tamtym roku na zywo w butiku w Glashutte. No slabizna 😞 z tanszych niemców to Nomos i dlugo dlugo nic

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Z calym szacunkiem ale niezly jarmark te zegarki a na tym pasku to jak ze sklepu wszystko za 5zl .

Akurat ten model Muhle jest bardzo generyczny i nijaki. Muhle ma fajne divery w inne typy zegarkow bym nie celowal od tego producenta.

W dodatku w przeciwienstwie do Was ja te zegarki widzialem w tamtym roku na zywo w butiku w Glashutte. No slabizna 😞 z tanszych niemców to Nomos i dlugo dlugo nic

Nawet nie wiem jak skomentować. Chyba wypada podziękować najjaśniej oświeconemu za podzielenie się wiedzą i lekcję estetyki.

Sęk w tym, że ja te zegarki widziałem na żywo i o zgrozo nawet mierzyłem (mam dwóch AD Mühle 15-20 minut samochodem od domu).

Ale spoko, wjechałeś cały na biało z pozycji “eksperta”. Kolory dyskusyjne, absolutnie. I mogą ci się nie podobać.

Sam styl prezentowania swojej opinii jest niestety poniżej krytyki. “Ją widziałem w przeciwieństwie do was “, “słabizna”.

Projekt był pokazany jako potwierdzenie, że producent wchodzi w takie tematy ale spoko, jeśli poczułeś się lepiej to super, bardzo się cieszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten wybrany zegarek to po prostu kwintesencja takich forumowych plebiscytow - najczesciej wychodzi takie cos jak odda sie za duzo decyzyjnosci ludziom a przy tym wykonawca nie jest skory aby sie wysilic i zmienic cokolwiek prócz kolorków na tarczy. Drogo ale przynajmniej slabo 🙂 . Ja sie nigdy nie szczypie, wale prosto z mostu i nigdy nie bylem i nie bede poprawny " politycznie" bo ja nie polityk. Za niemal ta sama kase mogli miec Nomosa Cluba ktory jest perfekcyjnie dopracowany wzorniczo a dobierane odcienie tarcz nigdy nie sa przypadkowe. 

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Nawet nie wiem jak skomentować. Chyba wypada podziękować najjaśniej oświeconemu za podzielenie się wiedzą i lekcję estetyki.

Sęk w tym, że ja te zegarki widziałem na żywo i o zgrozo nawet mierzyłem (mam dwóch AD Mühle 15-20 minut samochodem od domu).

Ale spoko, wjechałeś cały na biało z pozycji “eksperta”. Kolory dyskusyjne, absolutnie. I mogą ci się nie podobać.

Sam styl prezentowania swojej opinii jest niestety poniżej krytyki. “Ją widziałem w przeciwieństwie do was “, “słabizna”.

Projekt był pokazany jako potwierdzenie, że producent wchodzi w takie tematy ale spoko, jeśli poczułeś się lepiej to super, bardzo się cieszę.

nie wazny styl , wazna tresc :D nie cklij sie juz. Mialem tez osobiscie 2 zegarki Muhle, jednego sprzedalem Tarantowi, ma go do dzis , moze nawet jutro wklei 🙂 ale mam wrazenie ze to byla inna produkcja niz dzis. Zegarek byl dopracowany i mial swoj unikalny styl. Tam sie cos niedobrego w Muhle zadzialo w ostatnich latach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo możliwości bo dużo fajnych baz widzę w obrębie tych producentów.

PS. Serica może byłaby chętna do współpracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Favre Leuba 🤩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Sporo możliwości bo dużo fajnych baz widzę w obrębie tych producentów.

PS. Serica może byłaby chętna do współpracy?

Serici nigdzie nie widzialem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zapytac 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Favre lebois fajnie. Z Furlan uda Ci sie porozmawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Airain super, ten Lebois również bardzo dopracowany.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Jeżeli są faktycznie tak dopracowane, to cenowo są bezkonkurencyjne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, eye_lip napisał(-a):

To siostrzane marki.

Pod wzgledem designu, kolorow, wykonczenia, robi to wrazenie takze na zywo.

Bezel w chrono obracal sie jak zatopiony w masle. 

7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Jeżeli są faktycznie tak dopracowane, to cenowo są bezkonkurencyjne?

powiedzm, ze stosunek cena / jakosc jest bardzo dobry

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

To siostrzane marki, pod wzgledem designu, kolorow, wykonczenia, robi to wrazenie takze na zywo.

Bezel w chrono obracal sie jak zatopiony w masle. 

powiedzm, ze stosunek cena / jakosc jest bardzo dobry

Czekamy na więcej informacji :) 

GW PAWEŁ!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Furlan nie patrycypuje z tego co widze 🤔

Tak w głównej hali ich nie ma, siedzą  w Beau-Rivage  😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Swietna wiadomosc. Ja bym widział Ebel 1911 Worldtimer w wersji 40mm lub model Sport Classic w tej retro wersji. Mam na myśli tarcze. 

Lebois to świetna marka, bardzo wysoka jakość w swojej cenie. Swego czasu bylem zainteresowany kupnem ich zegarka. Bardzo dobry wybór. 

IMG_7834.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi