Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Paweł Bohacz

Klub Miłośników Zegarków Richard Mille

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.06.2025 o 11:07, pablo122 napisał(-a):

Old money: Jacob

szczególnie widać to w " understated elegance, timelessness, and a focus on quality over quantity" 🤭

W dniu 6.06.2025 o 07:06, Krakus1 napisał(-a):

co byś wybrał: RM czy Jacob&Co ?

RM nie specjalnie są w moim stylu ale poszedłbym w RM 67-01 Extra Flat

richard-mille-rm-67-01-white-gold-black-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2025 o 13:13, eustechy napisał(-a):

Pojawiła się książka: Richard Mille – The Impossible Collection wydawnictwa Assouline, oprócz tej książki wydawnictwo Cercle d’Art wydało dwutomową pozycję opisującą wszystkie wypuszczone modele w tamtym okresie - Richard Mille - Monographie I oraz II. Pierwszej wspomnianej książki nie miałem jeszcze w ręce więc mogę tylko polecić oba tomy Monographie, pięknie wydane i ponad 1000 stron.

Riachard_Lifestyle.png

Nawet mnie zainteresowała ale $1400 za książkę to chyba grube przegięcie jest

Pojawiła się książka: Richard Mille – The Impossible Collection wydawnictwa Assouline, oprócz tej książki wydawnictwo Cercle d’Art wydało dwutomową pozycję opisującą wszystkie wypuszczone modele w tamtym okresie - Richard Mille - Monographie I oraz II. Pierwszej wspomnianej książki nie miałem jeszcze w ręce więc mogę tylko polecić oba tomy Monographie, pięknie wydane i ponad 1000 stron.

Riachard_Lifestyle.png

Riachard_Lifestyle.png

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, pisar napisał(-a):

Nie stać cię to narzekasz 😁. Na pewno jest to książka warta swojej ceny, wydana na papierze ręcznie czerpanym przez najlepszych drukarzy na świecie. Przecież nie może to być zwykła książka jeśli jest o RM. Jakość przebija wszystkie inne wydawnictwa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2025 o 07:06, Krakus1 napisał(-a):

A ja zadam inne pytanie , bardzo mnie ciekawi Wasza odpowiedź : jakbyś miał ten sam budżet na zegarek , co byś wybrał: RM czy Jacob&Co ?

Zdecydowanie RM. J&Co klei kamienie 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Zdecydowanie RM. J&Co klei kamienie 😂

A te mechanizmy J&C to też jakaś ściema czy to jakieś skomplikowane jest? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Na pewno jest to książka warta swojej ceny, wydana na papierze ręcznie czerpanym przez najlepszych drukarzy na świecie. Przecież nie może to być zwykła książka jeśli jest o RM. Jakość przebija wszystkie inne wydawnictwa. 

Ile powinna kosztować ta książka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, eustechy napisał(-a):

Ile powinna kosztować ta książka?

Kolekcjonuję albumy. Mam dziesiątki albumów o zegarkach, a także o przyrodzie, modzie czy ze zdjęciami słynnych fotografów. I nie kojarzę żeby jakiekolwiek wydanie, nawet najgrubsze czy najpiękniej wydane (a mam nawet rzadkie kolekcjonerskie), kosztowało mnie więcej niż 300 euro. Oczywiście, zdarzają się albumy o wiele droższe (vide: Tashen Ferrari), ale to są małe dzieła sztuki wydane w bardzo limitowanych edycjach. Więc sam sobie odpowiedz czy ta książka o zegarkach RM jest warta 1400 dolarów. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Więc sam sobie odpowiedz czy ta książka o zegarkach RM jest warta 1400 dolarów.

Książka kosztuje ułamek ceny zegarka więc się sprzeda. Gdybym dysponował wolnymi środkami to z pewnością bym ją kupił. 

Trafiają się książki o Rolexie, PP, VC, Bulgari itd które procentowo do ceny najtańszego modelu są o wiele droższe niż ta o RM i jakoś nie wzbudzają takich złych emocji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przepraszam, że się wtrącę. "Gadacie", że 1400 talarów za książkę to dużo...

Wy życia nie znacie...

"Billionaire Vodka (The Diamond Edition Line) to najdroższa i najbardziej luksusowa wódka na świecie, wyceniona na oszałamiające 7,25 miliona dolarów. Wyprodukowana w 2015 roku przez projektanta Leona Verresa, stała się synonimem bogactwa i ekstrawagancji"

Sądzę, że są na Ziemi istoty, które polewają się tym jak Sławomir w Zakopanem...\

https://luxuryblog.pl/ile-kosztuje-najdrozsza-wodka-na-swiecie/

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Przepraszam, że się wtrącę. "Gadacie", że 1400 talarów za książkę to dużo...

Wy życia nie znacie...

"Billionaire Vodka (The Diamond Edition Line) to najdroższa i najbardziej luksusowa wódka na świecie, wyceniona na oszałamiające 7,25 miliona dolarów. Wyprodukowana w 2015 roku przez projektanta Leona Verresa, stała się synonimem bogactwa i ekstrawagancji"

Sądzę, że są na Ziemi istoty, które polewają się tym jak Sławomir w Zakopanem...\

https://luxuryblog.pl/ile-kosztuje-najdrozsza-wodka-na-swiecie/

Lecem kupować, obym zdążył się załapać. 

29 minut temu, eustechy napisał(-a):

Książka kosztuje ułamek ceny zegarka więc się sprzeda. Gdybym dysponował wolnymi środkami to z pewnością bym ją kupił. 

Trafiają się książki o Rolexie, PP, VC, Bulgari itd które procentowo do ceny najtańszego modelu są o wiele droższe niż ta o RM i jakoś nie wzbudzają takich złych emocji. 

Pokazuj te książki o ww. markach w cenach ponad 1400 dolarów - człowiek się uczy całe życie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Lecem kupować, obym zdążył się załapać. 

🤣

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, machlo napisał(-a):

A coś od innego wydawnictwa? ;) 

Jak widać, wszystko można sprzedać. Skoro Hodinkee swój magazyn wycenia na jakieś absurdalne pieniądze, a są na to klienci, to dlaczego nie? To ja już wolę Revolution, który w prenumeracie kosztuje mnie 10 euro za wydanie, a dostaję 200+ stron co kwartał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, machlo napisał(-a):

A coś od innego wydawnictwa? ;)

Pytanie dotyczyło książek za 1400 dolarów, np: o Rolexie w zależności od zasobności portfela można wybrać coś tańszego niż wspomniana kwota lub o wiele droższego.

Zastanawiać może to że na forum miłośników zegarków lekką ręką potrafimy wydać absurdalną kwotę na zegarek a wspomnienie o wspaniale wydanej książce spotyka się z nieuzasadnioną falą krytyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, eustechy napisał(-a):

Pytanie dotyczyło książek za 1400 dolarów, np: o Rolexie w zależności od zasobności portfela można wybrać coś tańszego niż wspomniana kwota lub o wiele droższego.

Zastanawiać może to że na forum miłośników zegarków lekką ręką potrafimy wydać absurdalną kwotę na zegarek a wspomnienie o wspaniale wydanej książce spotyka się z nieuzasadnioną falą krytyki.

Dlaczego nieuzasadnioną? Przecież jeśli chcesz to kupuj. Właśnie na tym polega krytyka, że można mieć odmienne zdanie i je uzasadnić, czyli wyrazić dlaczego ja bym tej książki nie kupił w cenie za jaką jest oferowana. Moim zdaniem to za drogo i nie warto; ty możesz uznać inaczej. Podobnie rzecz się ma odnośnie pokazanej powyżej książki o PP: dla mnie też jest za droga. Szczególnie że w takim wydawnictwie jest głównie marketingowy bełkot (powtarzam głównie, bo są też pozycje wartościowe pod kątem tekstu, a tej ww. nie znam) o tym jak to cudne przedmioty możemy sobie pooglądać. Za 1400 dolarów wolałbym kupić sobie bilet do Genewy, zobaczyć miasto, spędzić noc w hotelu i zobaczyć muzeum PP na żywo. Da się zrobić. Ale to ja, inni mogą chcieć kupić książkę w tej cenie. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, eustechy napisał(-a):

Prawda?

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, eustechy napisał(-a):

Książka jest w cenie absurdalnej jak na książkę...i to chyba nie wymaga jakiejkolwiek dyskusji

Porównywanie ceny książki do ceny zegarka jest tak samo dziwne i dla mnie niezrozumiałe

To co w piekarni piekarz za chleb ma mnie kasować proporcjonalnie do zegarka jaki mosze albo moich zarobków?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej niech rozdają za darmo.

1 godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Dlaczego nieuzasadnioną? Przecież jeśli chcesz to kupuj. Właśnie na tym polega krytyka, że można mieć odmienne zdanie i je uzasadnić, czyli wyrazić dlaczego ja bym tej książki nie kupił w cenie za jaką jest oferowana. Moim zdaniem to za drogo i nie warto; ty możesz uznać inaczej. Podobnie rzecz się ma odnośnie pokazanej powyżej książki o PP: dla mnie też jest za droga. Szczególnie że w takim wydawnictwie jest głównie marketingowy bełkot (powtarzam głównie, bo są też pozycje wartościowe pod kątem tekstu, a tej ww. nie znam) o tym jak to cudne przedmioty możemy sobie pooglądać. Za 1400 dolarów wolałbym kupić sobie bilet do Genewy, zobaczyć miasto, spędzić noc w hotelu i zobaczyć muzeum PP na żywo. Da się zrobić. Ale to ja, inni mogą chcieć kupić książkę w tej cenie. 

Tu się zgodzę, chodziło mi o tę poniżej zacytowaną Twoją wypowiedź:

W dniu 9.06.2025 o 15:11, beniowski napisał(-a):

Na pewno jest to książka warta swojej ceny, wydana na papierze ręcznie czerpanym przez najlepszych drukarzy na świecie. Przecież nie może to być zwykła książka jeśli jest o RM. Jakość przebija wszystkie inne wydawnictwa.

55 minut temu, pisar napisał(-a):

Książka jest w cenie absurdalnej jak na książkę...i to chyba nie wymaga jakiejkolwiek dyskusji

Porównywanie ceny książki do ceny zegarka jest tak samo dziwne i dla mnie niezrozumiałe

To co w piekarni piekarz za chleb ma mnie kasować proporcjonalnie do zegarka jaki mosze albo moich zarobków?

Cena to rzecz względna, dla Nas jest bardzo drogo a dla właściciela zegarka RM może być akceptowalna.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pisar napisał(-a):

Proporcjonalnie do wysokości odprowadzanych podatków. 😆

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, eustechy napisał(-a):

Cena to rzecz względna, dla Nas jest bardzo drogo a dla właściciela zegarka RM może być akceptowalna.  

To była ironia, tylko zapomniałem dać emotikonkę. Czasem zapominam że tak trzeba, aby być zrozumianym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, eustechy napisał(-a):

Ty chyba orbitujesz w innej rzeczywistości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powstał motocykl we współpracy Richard Mille oraz Brough Superior - RMB01

guidon.jpg

white-pearl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi