Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

5 minutes ago, kind33 said:

https://www.vinted.pl/items/6992827734-zegarek-tissot-le-locle-powermatic-80

Dzień dobry, 

takie coś niedrogo.

oryginał?

z góry dziękuję 

Adam

Najprościej porównać sobie zdjęcia "dekla" (zdobienia i mechanizm) ze zdjęciami oryginału (nie renderami). Na moje kaprawe oko, to i wykończenie i mechanizm mi nie pasują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie sobie tu porównałem z Tissotem na P80 - ten, co wklejasz to nie jest Powermatic, czyli fejk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kasperek

Nie sądzę, żeby ktokolwiek zadał sobie tyle trudu, żeby podrabiać tak pospolity i niedrogi zegarek, do tego  w tak "wyrafinowany" sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, Kasperek napisał(-a):

Nie sądzę, żeby ktokolwiek zadał sobie tyle trudu, żeby podrabiać tak pospolity i niedrogi zegarek, do tego  w tak "wyrafinowany" sposób.

Wielu sądzi (i produkuje) zgoła inaczej...

1756741378.thumb.jpeg.5838dc3f5818194db71a300f6fc1bd92.jpegT006_407_16_053.00_6m.thumb.jpg.25d3d6c148b14b3638cb87098f077c01.jpg

Zauważ choćby gdzie i jaki jest balans w powermatic 80...

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Kasperek napisał(-a):

Tissot był/jest podrabiany bardzo często, przez wielu ludzi jest rozpoznawalny, jako porządny, szwajcarski zegarek, stąd masa podróbek,na przestrzeni lat w tym temacie przewinęło się wiele pytań o właśnie tą markę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, Kasperek napisał(-a):

Nie bądź naiwny. Tam, gdzie niski koszt produkcji i łatwa możliwość zysku, pojawia się kontrabanda i nielegalny rynek wewnętrzny. Prężni biznesmeni z Pruszkowa podrabiali nawet Kinder Niespodzianki. Jeśli można zarobić na tanim produkcie, podrabia się wszystko - od wyrobów tytoniowych po zegarki najwyższej klasy.

Tak jak wspomniał Piotr, spójrz na koło balansu - na pierwszy rzut oka widać, że to "rzemiosło" garażowe.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz oryginał. Wytęż wzrok i znajdź różnice 🙂

IMG_20241114_183207.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kasperek

Niestety, ale posiadam ze 100% pewnością oryginalny zegarek firmy Tissot, który ma mechanizm niezgodny z opisem producenta,  zakupiony w zegarkizgora.pl, a oryginalność jego została potwierdzona przez serwis Swatch Group w Warszawie na Marynarskiej. Tłumaczono to jako błąd firmy Tissot i wykorzystanie posiadanych mechanizmów, żeby było jeszcze ciekawiej napis na tarczy mówi o innej liczbie kamieni niż faktycznie w zastosowanym mechanizmie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Kasperek napisał(-a):

Niestety, ale posiadam ze 100% pewnością oryginalny zegarek firmy Tissot, który ma mechanizm niezgodny z opisem producenta,  zakupiony w zegarkizgora.pl, a oryginalność jego została potwierdzona przez serwis Swatch Group w Warszawie na Marynarskiej. Tłumaczono to jako błąd firmy Tissot i wykorzystanie posiadanych mechanizmów, żeby było jeszcze ciekawiej napis na tarczy mówi o innej liczbie kamieni niż faktycznie w zastosowanym mechanizmie. 

Ciekawe, co opisujesz - brzmi to niemal tak, jakbym kupił samochód z silnikiem innym niż przewiduje kod VIN. W produkcji seryjnej coś takiego praktycznie się nie zdarza, więc warto podejść do tego z ostrożnością.

Czy masz jakieś dokumenty potwierdzające, że zegarek pochodzi z pierwszej ręki i że serwis Swatch Group faktycznie stwierdził, że mechanizm różni się od tego przewidzianego w tym modelu? Byłoby też ciekawie zobaczyć zdjęcia mechanizmu lub dokumenty serwisowe, pozwoliłoby to lepiej ocenić sytuację i odróżnić ewentualny błąd producenta od nieporozumienia lub nieautoryzowanej modyfikacji.
To bardzo ciekawe, jeśli serwis SG faktycznie zasugerował błąd firmy. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasperek się ulotnił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na portalach widać coraz więcej podróbek. Podrabiają już wszystko, od spożywki (wspomniane wczesniej słodycze), przez chemię i kosmetyki, częsci samochodowe, po ubrania czy dobra luksusowe. Tu mamy do czynienia z perfidnym procederem, gdzie najprawdopodbniej sprzedawca jeszcze posługuje się wymyślonymi potwierdzeniami Swatch Group. To jest kryminał. 

W dniu 2.09.2025 o 20:49, Gość Kasperek napisał(-a):

Chłopie, gdzie SGP wypuściłoby takiego bubla, jeszcze przyznając się do wpadki?! 😆Kłamać to trzeba umieć.

image.thumb.png.b6fd18fe251a536a87df2427bc6305f4.png

Vinted malina_1m Tissot Le Locle - niech się indeksuje. 

Edytowane przez Mateusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Mateusz. napisał(-a):

Chłopie, gdzie SGP wypuściłoby takiego bubla, jeszcze przyznając się do wpadki?! 😆Kłamać to trzeba umieć.

Chłopie, nie pisz na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia.W Polsce takich przypadków jest co najmniej kilkanaście, oto mój:

W 2021 napisałem o zegarku Tissot A660/760K, który na traczy ma napisane 21 jewels, w środku ma mechanizm ETA 2836-2 z napisem 25 jewels.

Zegarek jest w 100% oryginalny zakupiony w 2012r w dużym renomowanym sklepie zegarkowym w Poznaniu, funkcjonującym jeszcze w kilku innych miastach, posiadającym autoryzacje firmy Tissot jak i wielu innych renomowanych producentów.
Oryginalność jak i opisany błąd w zegarku zostały potwierdzone przez serwis grupy Swatch w trakcie gwarancyjnej regulacji zegarka w listopadzie 2012 r.
Zdumiony ówczesny kierownik serwisu Swatch, zmarły niedawno ŚP Pan Jarosław Sychowski, po konsultacji z centralą firmy Tissot, potwierdził użycie niewłaściwej tarczy przez producenta, polecono mu zaproponować, gdyby mi to przeszkadzało, wymianę na właściwą z oznaczeniem 25 jewels. Nie przeszkadzało mi to, potraktowałem to jako zabawną ciekawostkę.
Posiadam  korespondencję e-mailową z Panem Jarosławem Sychowskim w tej sprawie, jak również zdjęcia to dokumentujące - załączone niżej.

Teraz pytanie -  Kolego @Mateusz. POTRAFISZ ZACHOWAĆ SIĘ "Z KLASĄ"?

DSCF0375a.jpg

DSCF0376a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego @Smurf

Ale jakie masz oczekiwania poprzez wezwania mnie do " ZACHOWANIA SIĘ Z KLASĄ"? 

Że przyznam rację, że Grupa Swatch i inne potrafią wypuścić bula? - Przyznaję. Sytuacja jak twoja nie jest jednostkowa i faktycznie, również na tym forum były ciekawe okazy. Żle to ubrałem w słowa, skupiając się jna meritum i powyższych zdjęciach tego konkretnego Le Locle. 

Odnośie reszty moje stanowisko pozostaje niezmienne. Trzeba tępić podróbki na rynku i handujących nimi, chyba w tym się zgodzisz?

Akurat Tissot Le Locle był i jak widać nadal jest bardzo często podrabianym zegarkiem i tu nawet niekoniecznie sprawne oko widzi różnice względem oryginału. 

Pozdrowienia, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Mateusz. napisał(-a):

Kolego @Smurf

Ale jakie masz oczekiwania poprzez wezwania mnie do " ZACHOWANIA SIĘ Z KLASĄ"? 

Że przyznam rację, że Grupa Swatch i inne potrafią wypuścić bula? - Przyznaję. Sytuacja jak twoja nie jest jednostkowa i faktycznie, również na tym forum były ciekawe okazy. Żle to ubrałem w słowa, skupiając się jna meritum i powyższych zdjęciach tego konkretnego Le Locle. 

Odnośie reszty moje stanowisko pozostaje niezmienne. Trzeba tępić podróbki na rynku i handujących nimi, chyba w tym się zgodzisz?

Akurat Tissot Le Locle był i jak widać nadal jest bardzo często podrabianym zegarkiem i tu nawet niekoniecznie sprawne oko widzi różnice względem oryginału. 

Pozdrowienia, 

Może warto przeprosić za swoje drwiące słowa :

"Chłopie, gdzie SGP wypuściłoby takiego bubla, jeszcze przyznając się do wpadki?! 😆Kłamać to trzeba umieć."

Chyba, że nie widzisz w nich nic niestosownego, ale wtedy będzie to zaznaczyło, że nie potrafisz zachować się "z klasą".

Edytowane przez Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi