Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Olivier_Pasja_do zegarków

Zegarkowe marzenie na ten rok

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarkowe marzenie na ten rok

Jeden zegarek, który planujecie kupić w 2026 roku.
Załóżmy, że budżet pozwala Wam na zakup tylko jednej sztuki w tym roku. Co by to było? Idziecie w bezpieczną klasykę, czy polujecie na jakąś szaloną nowość, o której ostatnio głośno w sieci? 

Edytowane przez Olivier_Pasja_do zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na ten rok, to raczej plan, ewentualnie cel. Nie marzenie. Chyba, że akurat ktoś w tym roku planuje spełnić marzenie. 
A to, czy gorąca nowość, czy klasyka, to już pewnie zależy od aktualnego stanu posiadania. 
Do rzeczy: ja w tym roku chciałbym kupić jakiś neo-vintage w złocie lub two tone. Jeśli nie znajdę nic ciekawego, albo po prostu sytuacja budżetowa nie pozwoli, to ewentualnie mam jednego Nomosa na uwadze. A może nic…*

* nie całkiem nic, bo już niedługo do zbiorku dołączy (tak myślę) prezent od ukochanej Żony 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę podobnie. Na ten rok mam zegarkowy cel, nie marzenie. To Patek Philippe Calatrava Ref. 6007G. Natomiast moim marzeniem jest zegarek Greubel Forsey Double Balancier Convexe. Niestety cena tego cuda na rynku wtórnym to ponad milion zł. 

https://www.chronomaster.pl/greubel-forsey-double-balancier-convexe

Dla mnie Greubel Forsey to najbardziej fascynująca firma zegarkowa spośród wszystkich, jakie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berneron Quantième Annuel Black - https://www.berneron.ch/quantieme-annuel-black - pozostanie jednak w sferze marzeń. Realnie jakiś Singer bo są ciut inne od reszty, ale chyba jednak muszę odpocząć od takich zegarków w tym roku. Znając życie, skończy się na czymś przyziemnym, niemniej przemyślanym i dającym trochę radości - Panerai, GO, może GS na pasku, bo brakuje mi eleganta. Czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Berneron to u mnie tez kolejny kamyczek do sterty zegarkowych marzeń. Sam nie mam nic konkretnego zaplanowanego, ostatnio mocno chodzi mi po głowie speedy ale przy mnogości wersji jest trochę do przejścia zanim wybiorę konkretną referencję.

Na oku mam tez neo vintage Breguet'y ale trochę się wstrzymuję z większymi wydatkami bo to będzie dla mnie intensywny rok. Budżet nie jest z gumy a z tyłu głowy mam jeszcze potencjalny odbiór jakiś zapisów. W idealnym świecie chciałbym żeby ułożyło się tak: odbiór, może jakaś sprzedaż (w to wątpię na tym etapie), zastanowienie się nad kolekcją i plan na to co dalej.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzenie to Rolex Explorer 124270, ale celu zegarkowego nie mam żadnego na ten rok😐

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzenia marzeniami, ale cele to albo ceramiczny SMP 300M 43,5 mm (210.92.44.20.01.001), albo Railmaster 41 mm (2502.52.00), bo 300M jeszcze nie miałem, a sprzedanego Railmastera XXL 49,2 mm jakoś mi brakuje. A że denerwował mnie w nim mały sekundnik, to teraz niech będzie Rail z centralną sekundą  :) 

omega-seamaster-210-92-44-20-01-001-powg22b-multiple-1.jpg

2202327_03_2k.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi