Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm...

Moim.zdaniem. 

Jeżeli zegarek ma 41mm średnicy a lunetą w naturalny sposób powoduje wizualne "zmniejszenie " zegarka to jest to niezadowalające dla wszystkich 😂 

Ci co chcą większego to  bo nie zechcą bo wizualnie jest mniejszy. Ci co chcą mniejszego to też go nie zechcą bo pomimo iż wizualnie jest mniejszy to jednak ma 41mm 😂 

To tylko moje zdanie na szczęście 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście takie jakieś…nie do końca. Mały, gruby klocek z tarczą z płyty pilśniowej…czy to Ty przypadkiem nie pisałeś, że teraz wszyscy idą w tarcze z „czegoś” (kamień, meteoryt…) i nie chcesz podążać tą drogą?

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiler-no-moim-zdaniem-wedlug-mnie_2022-11-22_00-33-41.jpg

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się... Moim zdaniem to dwa zupełnie różne projekty na siłę łączone w jeden.

Jeśli ma to być zegarek w jakiś sposób wyprawowy, bo tak rozumiem zegarki GMT, klimaty dalekich podróży, baza na odludziu itp. to raczej widziałbym kopertę w stylu nieco bardziej jak Enicar Sherpa, IWC Aquatimer, może dwie koronki, jakiś wyraźny wewnętrzny obrotowy bezel, te sprawy. Wtedy da się moim zdaniem wykorzystać klimat kryształów, zimnego błękitu tarczy, fakturę szronu na szkle itp. No i na Boga, wskazówki nie mogą być trójkątne! To musi być coś "grubego", wyraźnego i bardzo charakterystycznego dla tego zegarka. To wskazówki będą (bo zawsze są w takich zegarkach) symbolem, znakiem rozpoznawczym tego projektu. Kształt i kolor, to ma ogromne znaczenie.

Koperta w klimatach Patka bajeczna. Ja akurat ucha zrobiłbym całkowicie ażurowe, żeby dodać lekkości. Zaokrąglenia korpusu, wklęsła luneta... mniam. Tylko ja to widzę jako zegarek w stylu retro. Do tego jakaś retro koronka (spłaszczona cebulka?) Lekka graficznie tarcza, może w klimatach starych tarcz kompasów, może coś podchodzącego lekko pod Lindbergha czy stare manometry, taki typowy zegarek podróżniczo/awanturniczy z przełomu wieków tylko oczywiście w nowoczesnym wydaniu. Szczerze? Spore wyzwanie, ale nie niemożliwe, a zegarek miałby szansę być nietuzinkowym i zyskać popularność pokroju VIS-a czy Pro Militari. 

BTW taką właśnie kopertę widziałbym w następcy Eskadry. Trochę lżejsza tarcza, może jakieś moletowanie ale nie jestem pewien i byłoby bardzo smakowicie.

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji nowoczesnej wersji, czy tylko ja tu widzę kolorystykę i pierwszy zarys, jakąś luźną inspirację dla nowej koronki do "naszego" zegarka?

gf-QbTX-8qXJ-LpzL_nowa-baza-arctowski-1920x1080-nocrop.thumb.jpg.e124f8b398db443b69fa7ab28513be6a.jpg

Może to jest jakaś ścieżka do przemyślenia? Koperta w stylu sportowym, kolorystycznie nawiązująca do kolorystyki bazy, taki projekt jak zrobił kiedyś Xeric i fajnie im to wyszło:

375147062_Zrzutekranu2026-04-9o23_01_14.png.f2636fdb31baeb46ed0d41e7bbe60878.png

Nie chodzi mi o powielanie pomysłu, tylko o pewien kierunek myślenia. Nietuzinkowy kształt koperty, tarcza 3D, coś ciekawego we wskazówkach... 

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie racje i ja tez mam nie ta koperta do tego projektu. Ta koperta jest fajna i jej uzyje ale do dwóch innych pomyslow ktore mam juz w glowie. Natomiast pod ta tarcze faktycznie cos jak Enicar Sherpa fajnie siadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amen. Koperta może i ok ale nie do tego zegarka. Może coś w stronę tej Kon Tiki GMT, Mühle SAR ALBO Archimede Outdoor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Jeden z pomysłów na zagospodarowanie tej koperty....

Gemini_Generated_Image_u6486su6486su648.png

O, ładne to to!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle osadzone wskazówki. 

11 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

Jeden z pomysłów na zagospodarowanie tej koperty....

Gemini_Generated_Image_u6486su6486su648.png

Źle osadzone wskazówki, a sekundowa jest dodatkowo za krótka. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Źle osadzone wskazówki. 

Źle osadzone wskazówki, a sekundowa jest dodatkowo za krótka. 

Bo to AI na podstawie mojej starej grafiki. Sekundnik za krótki ale wskazówki są w miare dobrze osadzone. Złudzenie bo datownik burzy symetrię pionową tarczy.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę śmiecić, bo to wątek o Arctowskim, ale koperta w stylu Patka, dolna sekunda i jakiś Unitas na pokładzie, to byłoby coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tylko unitasek jest dużym werkiem i trudno na nim zbudować mniejszy zegarek. 42mm minimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42mm to bardzo dobry rozmiar.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi