Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
diesel

Klub Miłośników Zegarków GLYCINE

Rekomendowane odpowiedzi

W twojej wypowiedzi widać brak wiedzy jaka metamorfoza zaszła u glicine związana głównie ze zmianą właściciela, zmianami bazowych werkow oraz zmiana kontroli jakości na etapie produkcji.... wszystko w tym wątku juz było dziesiątki razy walkowane. .. myślę że masz już odpowiedz ma wszystkie kwestie co boli miłośników starej glycine.

Pozwolę sobie sparafrazować - z Twojej wypowiedzi widać przekonanie o indywidualnej nadrzędności własnej oceny.

Nie każdy użytkownik zegarków musi się kierować tymi samymi kryteriami. Nie dla każdego ważny jest mechanizm zegarka (ETA, Selitta), rodzaj kontroli jakości (skąd wiedza?). Czy musi mnie obchodzić zmiana właściciela firmy?

Dla jednego priorytetem będzie prostota wyglądu, drugiemu bliższy będzie bizantyński przepych. 

Prośba na koniec nie traktuj rozmówcy z góry. Kultura dyskusji polega na równorzędnej wymianie myśli. Wymiana to dzielenie się wiedzą, bez podkreślania własnej "intelektualnej dominacji". Oczywiście jak najdalszy jestem od sugestii, że wiedzy nie posiadasz.

Tak, pod warunkiem, że wybrana marka nie zdecyduje się zdeptać swoje dziedzictwo.

Ciebie rozumiem, bo dołączasz do klubu już po zmianach.

Ja wolałem czytać o nowościach z relacji z targów niż z platformy wyprzedażowej. I wiem, że nie jestem odosobniony.

Całkowicie się zgadzam z Twoją opinią. Zmienić na znak protestu producenta zegarków, czasami bywa równie trudno jak znaleźć nowy obiekt uczuć (nie o zegarkach w tym przypadku ;) ). Kolekcjonerstwo to też swego rodzaju miłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, pod warunkiem, że wybrana marka nie zdecyduje się zdeptać swoje dziedzictwo.

Ja wolałem czytać o nowościach z relacji z targów niż z platformy wyprzedażowej. I wiem, że nie jestem odosobniony.

+1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)zmianami bazowych werkow (...)

Odniosę się jedynie to tej części twej wypowiedzi.

Tutaj chyba nie mieli za bardzo wyjścia, przejście z Eta na Sellita podyktowane jest chyba polityką właściciela Eta (Swatch Group).

Przecież Tag, Oris, Epos i wiele innych ładuje te mechanizmy do swoich zegarków, tam jakoś nikt nie zarzuca im upadku.

Edytowane przez tropik79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj chyba nie mieli za bardzo wyjścia, przejście z Eta na Sellita podyktowane jest chyba polityką właściciela Eta (Swatch Group).

Przecież Tag, Oris, Epos i wiele innych ładuje te mechanizmy do swoich zegarków, tam jakoś nikt nie zarzuca im upadku.

Zapewne to prawda, ale raczej nie w tym leży problem z postrzeganiem Glycine.

Choć wolałbym etę mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeden z powodów wpływający na całość odbioru marki(dla mnie) i wyciągnięty z kontekstu może być mylny...

Co do taga i sw to są montowane mody ale chyba tylko w tych tańszych kolekcjach jak link czy formula które się z tego co wiem nie sprzedają za dobrze... swoją drogą ten tag dziasiaj to już nie ten tag heuer czy heuer co kiedyś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy ja ogólnie zgadzam się z obniżeniem prestiżu marki Glycine, ale dla mnie nie jest on związany akurat z wymianą mechanizmów.

Jeśli dobrze wyczytałem z odmętów sieci, IWC, Hublot czy Montblanc również montują SW (modyfikowane podobnie jak Glycine) do swoich bądź co bądź nie tanich czasomierzy.

"Upadek" glycinki to dla mnie osobiście horrendalny MSRP i potem sprzedaż tego po 1/5 ceny.

Trzeba się zdecydować, albo jesteśmy drodzy i bardziej prestiżowi, albo robimy zegarki dla ludu.
Pozowanie na wysoko pozycjonowaną markę i późniejsze wyprzedaże "za grosze" na massdropie, nie idą w parze.

Edytowane przez tropik79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie wiele się nie zmieniło. Cały czas są to fajne zegarki. Jedynie Airmana Invicta zepsuła ;)

Największy ból mają ci którzy kupowali Glycinki po 6k czy nawet więcej , a teraz zobaczyli że można je kupić o wiele taniej.

To oni poczuli się oszukani i najwięcej plują na markę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha.... to po co takie pie...ly piszesz?

Konkretnie - co jest pierdołą?

liczba limitacji 1953?  Nie bardzo nadążam, może za młody jestem :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jaka bransolete do sst polecacie? (nie mesh)

Mesh lub szmata lub skóra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie - co jest pierdołą?

liczba limitacji 1953? Nie bardzo nadążam, może za młody jestem :) ?

Tak o liczba limitacji... i tego ze jest ich 1600... 600 jest limitki i tysiąc tej referencji co ty masz... to dwa różne zegarki.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. I nie zdziwi się już nikt jak wyjdzie trzecia limitacja, równie podobna, w liczbie 1953 sztuk...

A wracając do wątku- mnie też nowe airmany się nie podobają. Co nie znaczy,że wszystko co wyszło po zmianie właściciela jest bleee. Za ta cenę nie powinniśmy narzekać. Gorzej byłoby gdyby utrzymali Stary cennik, oszczędzając tu i ówdzie.

Massdrop przecież to nic złego. Czy oris i ball również muszą sie bać ?

Albo np Olympus który tam sprzedaje swoje aparaty?

Jest większy wybór. Lepsza dostępność. Cieszy się!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bhrawo ten Pan!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransoleta i nie mesh.. Tego szukam

no nie dopisałem wprost bo myślałem, że wynika jasno - po prostu nic innego (po mojemu) za specjalnie nie będzie pasować.

Nie znajdziesz kajdana z dopasowanym endlinkiem tak jak było w starszych referencjach i będzie przy uszach kupa wg mnie.. 

glyc3.jpg

sst06_brace_2.jpg

sst06_brace_1.jpg

Zjadziesz coś uniwersalnego, wrzucisz i będzie mniej więcej tak

http://forums.watchuseek.com/attachment.php?attachmentid=3901746&stc=1&d=1431007440

lub tak

0c4658822329023274cc56bb02813d15.jpg

No jak Ci się podoba to szukaj jakiegoś inżynierka. Mesh wypada całkiem fajnie w tym zegarku - robią się lata 70na rąsi - pasuje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten pomarańcz bomba jest w kajdanie...

Zgadzam się całkowicie  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znajdziesz kajdana z dopasowanym endlinkiem tak jak było w starszych referencjach..."

szkoda..  dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudy...  ;)

Jakie tam nudy. Znowu promocja Balli na Jomashop. :)

Czekam na kolejne Glycine na MD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perlon też dobry :)

A nie parciak? Kozaczę, bo dzisiaj z innego wątku dowiedziałem się, że perlon to nie wzór paseczka, tkania itd. tylko materiał :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Nie kozacz. To perlon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi