Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
diesel

Klub Miłośników Zegarków GLYCINE

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Klika tylko w 18. (Nie wiem jak w 17.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bania u Cygana do rana

Na bogato! Edytowane przez Viggen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krwisty ja szukam1953 okazjonalnie do kolekcji. Do noszenia kupiłem DC4 12H jak widać. Nie wszystko noszę co kupuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bania u Cygana do rana [img5663cdfc64.jpg]

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Widziałem cos podobnego ostatnio w arkadii ale nie byłeś to Ty chyba ;)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krwisty ja szukam1953 okazjonalnie do kolekcji. Do noszenia kupiłem DC4 12H jak widać. Nie wszystko noszę co kupuję

Czyli dobrze myślę, Twoim tokiem wypowiedzi chcesz kupić i przeżyć masakrę no chyba że kupisz i nigdy na niego nawet nie spojrzysz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trudno zrozumieć chęć posiadania w kolekcji. Będę posiadał 1953 nie używając na codzień.

​Poza tym stwierdzenie "masakra" dotyczyło wypowiedzi Kolegi nt. wersji GMT 24/24  a nie Purist  - trochę przeinaczyłeś moją wypowiedź ;)

Edytowane przez KRZYSIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno ponieważ piszesz że chcesz posiadać zegarek którego odczyt czyli najważniejsza podstawowa funkcja zegarka to masakra!, dla mnie takie wypowiedzi to masakra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uroczo... Mam No 1 w wersji GMT i jakoś masakry nie widzę mimo, że tarcza jest w odczycie 24, a główna wskazówka lata w 12h.

Co do samej koncepcji masakry się nie wypowiadam, bo już Koledzy ją zmasakrowali do cna.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze rozumiem @ tts pochwalasz wersję 12/24H która i mnie bardzo odpowiada. Moja wypowiedź odnosiła się do propozycji 24/24H, ale jak widać są jakieś problemy z komunikacją ;)

Reasumując zegarki muszą być różne, bo inaczej byłoby nudno i każdy znajdzie coś dla siebie. Co zaś się tyczy nowej wersji DC-4, to poza szkiełkiem raczej nic się nie zmieniło -  wydaje się, że zegar nabrał przejrzystości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie brakuje Wam w DC4 wskazówki godzinowej w formie grota? To takie DNA airmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobiście dc4 widzi się taki jaki jest. Szkoda tylko że tarcza nie jest czarna tylko jakaś szara/popielata. Na szczęście grot pojawia się w 1953.

Mnie osobiście grot nie widzi się we wszystkich airmanach. Gdzieniegdzie jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowym DC-4 tarcza jest idealnie czarna. Co do grota na wskazówce też tak pierwotnie myślałem. Porównując jednak ten zegarek z 17-tką widzę, że jednak mieli rację rezygnując z niego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie brakuje Wam w DC4 wskazówki godzinowej w formie grota? To takie DNA airmana.

I tu się mylisz. Zobacz na zdjęcia pierwszych Airmanów. Możesz się zdziwić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://andres55.home.xs4all.nl/glycineairman.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, bo znów robi się śmietnik, albo mnie się tak wydaje... Po raz kolejny nie bardzo rozumiem, jak dwie wykluczające się wzajemnie tezy się nie wykluczają. I w tym wątku przeszliśmy na nowy poziom abstrakcji?

Wracając do tematu chętnie się dowiem jak to jest. Kolegów proszę o korektę. Mówimy o dwóch rodzajach wskazówek godzinowych: "pencil" i "arrow". Obie były stosowane od początku. Która jest która?

Edyta:

Jak rozumiem, to "pencil":

243341-525d3f5c38cc34874648283ec0a38349.

a to "arrow":

243344-fc2ac17ea88fe76abde0293e8e844b3e.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskuję po Waszych odpowiedziach, że strzałka nie jest niezbędna :)

Piotrze maiałem na myśli własne podejście do DNA airmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskuję po Waszych odpowiedziach, że strzałka nie jest niezbędna :)

Piotrze maiałem na myśli własne podejście do DNA airmana.

Na to wygląda...

I jeszcze cytat z tejże publikacji:

After Samuel returned from his trip to the Far East, Glycine’s first 24-hour watch was

developed and launched in the USA. In the 1950s a new model was developed and
presented within four months. At first there was only the white version with pencil
hands and the PM/AM model. It was a success in the USA and further feedback
provided the necessary adjustments to turn it into a world hit. It is most likely that
around 1955 the black version with the famous arrow hand was presented in Basel.
Rolex launched one of the first GMT watches with two hour hands in 1954. Glycine
therefore was a trendsetter in the field of pilot watches. The Airman could display
two time zones with just one hour hand and was therefore easily manufactured
without extra costs for the consumer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek: Sanik napisał, czy nam nie brakuje w DC-4 wskazówki w formie grota/strzałki, bo to DNA Airmana. Wyjaśniłem, że w pierwszych Airmanach były stosowane zarówno groty/strzalki, jak i te, które są w DC-4. Dlatego nie brakuje w DC-4 strzałki, bo te wskazówki co są również były w pierwszych Airmanach. Przecież zarówno 1953 (ze strzałką) jak i DC-4 to zegarki Vintage, oba wzorowane właśnie na historycznych modelach. DC-4 jest Airmanem Vintage pełną gębą, niesłusznie w cieniu 1953.

Były jeszcze inne wskazówki, ale mnie chodziło o porównanie - grot(strzałka) i te z DC-4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek: Sanik napisał, czy nam nie brakuje w DC-4 wskazówki w formie grota/strzałki, bo to DNA Airmana. Wyjaśniłem, że w pierwszych Airmanach były stosowane zarówno groty/strzalki, jak i te, które są w DC-4. Dlatego nie brakuje w DC-4 strzałki, bo te wskazówki co są również były w pierwszych Airmanach. Przecież zarówno 1953 (ze strzałką) jak i DC-4 to zegarki Vintage, oba wzorowane właśnie na historycznych modelach. DC-4 jest Airmanem Vintage pełną gębą, niesłusznie w cieniu 1953.

Były jeszcze inne wskazówki, ale mnie chodziło o porównanie - grot(strzałka) i te z DC-4.

Dokładnie, tak jak napisałeś, bez żadnego dubium. 

Które to arrow, a które to pencil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arrow to grot/strzałka, a pencil to chyba te w No1. Nie wiem, jak nazwać te z DC-4. Też rodzaj grota/strzałki albo trójkątne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka zakończona trójkątnym grotem to arrow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arrow to grot/strzałka, a pencil to chyba te w No1. Nie wiem, jak nazwać te z DC-4. Też rodzaj grota/strzałki albo trójkątne?

No właśnie. Jeszcze raz przejrzałem publikację, przegrzebałem Internety i jeżeli się nie pomyliłem jest jak powyżej. Nie wiem jak nazwać to:

08-Glycine-Airman-DC-4-980x683.jpg

To arrow czy pencil? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi