Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
diesel

Klub Miłośników Zegarków GLYCINE

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej dauphine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej dauphine.

Strona 11 z PDFa? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem. Nie patrzyłem.

Ale znalazłem np. taki rysunek w sieci:

8391783_hands.jpg

Czyli te z old No1 byłyby baton a nie pencil.

Edytowane przez P10TR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wskazówki były takie jak w DC-4, następnie ołówek i ta z grotem po chyba 2 latach od premiery. 

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zestawienie, nie widziałem wcześnej.

Zestawienie pokazuje ewolucję wskazówek w airmanie, która doszła do najciekawszego IMO typu, czyli arrow.

Ciekawe jest też to, że w nowych airmnach wskazówki jakby nawiązywały do tych z modeli z lat 1953-55 (pencil).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram. Airmanowa strzała fajna ale nie do każdego modelu mi leży. Generalnie airman fajna seria:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tymczasem u naszego kolegi Massdropa F104 za 299$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne zestawienie, nie widziałem wcześnej.

Zestawienie pokazuje ewolucję wskazówek w airmanie, która doszła do najciekawszego IMO typu, czyli arrow.

Ciekawe jest też to, że w nowych airmnach wskazówki jakby nawiązywały do tych z modeli z lat 1953-55 (pencil).

Z tego co widzę i arrow i pencil występowały od początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem, żeby go zamówić. Daj proszę znać jak przyjdzie, jak się prezentuję.

Przesyłka z Watch Gecko przyszła bardzo szybko. Jakość meshu jest dobra. To dokładnie ten sam, który oferuje Glycine w swoich zegarkach.

Dodam, że włosy nie wchodzą w bransoletę, co na przykład ma miejsce w przypadku firmowego meshu Squale. Zdaje się, że to ten model:

https://www.watchgecko.com/heavy-duty-milanese-mesh-watch-strap.php

I tego zdecydowanie odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istvan zamowiles polerowaną czy szczotkowaną? Nie wiem czy zdjecia nie przeklamuja ale wg.nich roznia sie tylko klamrą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem polerowaną, ale nie świeci się odpustowo. Jest w sam raz.

Problem mam jednak z double vintage mesh. Wziąłem wersję również polerowaną i świeci się, jak cholera. Szczerze to odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Istvan. Byłem właśnie ciekawy tego double vintage.

Tak, firmowy mesh Glycine jest polerowany ze szczotkowanym zapięciem. Mam standardowy szczotkowany watch gecko i zapięcie również jest szczotkowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Classic style (22 mm) będę nosił z Combat 6.

Double Vintage (20 mm) mam do Longines Heritage 1954 oraz Squale 50 Atmos. Dzisiaj popracowałem nad tą bransoletą i już się nie błyszczy. Gąbka do zmywania daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tymczasem u naszego kolegi Massdropa F104 za 299$.

Zastanawiam się nad tą ofertą, zegarek wygląda naprawdę ciekawie. BTW pytanie do osób które już zamawiały na Massdrop jak wygląda w praktyce kwestia opłat dodatkowych (cło, VAT) rozumiem że zawsze naliczają? Ile trwa wysyłka  do PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zamawiałem, ale słyszałem, że trzeba liczyć wartość dodatkowe 30% od wartości zegarka Zegarek ciekawy, tarcza mi się średnio podoba, ale mechanizm fajnie wygląda od dekielka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie w PL jest 30% vatu? Z tym vatem to jest tak że lepiej założyć że dojdzie. W przypadku tego f104 wyszedł mi 1133zl chyba a nawet jak VAT dojdzie to będzie 1500. To i tak nie 2200 jak obecnie jedna sztuka wisi. A jak vatu nie naliczą to będzie miła niespodzianka. Czas jest wydłużony o okres w którym producent dostarcZa odpowiednia ilość zegarkow do Massdropa. Oni określają orientacyjny czas dostawy jak przystępuje się do zakupu. W sumie łatwe proste i przyjemne.

Akcyza jest pomijalna bo to grosze jakieś.

A co do gwarancji to ciekawe że respektuje ją każdy tylko nie Polski dystrybutor. Bez problemu w Niemczech zrealizujemy gwarancje.

Edytowane przez Mikołaj N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VATu jest chyba 22%, plus cło i jakieś opłaty więc słyszałem, że 30% trzeba liczyć. Niech się wypowiedzą, co zamawiali

Edytowane przez a_team

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vat 23% i w sumie tyle. To blisko 30 ale nie do końca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do gwarancji to ciekawe że respektuje ją każdy tylko nie Polski dystrybutor. Bez problemu w Niemczech zrealizujemy gwarancje.

Bardzo ciekawe zwłaszcza, że centrala nabrała wody w usta w sprawie realizacji gwarancji z Globala w UE.

Odpukać, ale jakby trzeba było to jaką jest procedura aby w DE to załatwić? Sprawdzałaś?

VATu jest chyba 22%, plus cło i jakieś opłaty więc słyszałem, że 30% trzeba liczyć. Niech się wypowiedzą, co zamawiali

W tym wątku wcześniej masz wyliczenia. VAT + przewalutowanie (jeżeli trzeba). Była dyskusja ile średnio trzeba doliczyć. Stąd te 26 do 30 procent. Cło to jakieś maks 4 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zaufany sprawdzał ;) Ja ogólnie nie bił bym za wiele piany wkoło tej gwarancji bo to nie są zegarki na jakiś skomplikowanych mechanizmach tylko na pospolitych Etach czyli po pierwsze rzadko się to psuje, po drugie naprawi to za małe pieniądze niemal każdy zegarmistrz. Co do kosztów przewalutowania to obecnie wygląda to lepiej. A jak masz kartę walutowaną w USD to już w ogóle super bo np u mnie kurs wychodzi kapkę poniżej średniego bankowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś zaufany sprawdzał ;) Ja ogólnie nie bił bym za wiele piany wkoło tej gwarancji bo to nie są zegarki na jakiś skomplikowanych mechanizmach tylko na pospolitych Etach czyli po pierwsze rzadko się to psuje, po drugie naprawi to za małe pieniądze niemal każdy zegarmistrz. Co do kosztów przewalutowania to obecnie wygląda to lepiej. A jak masz kartę walutowaną w USD to już w ogóle super bo np u mnie kurs wychodzi kapkę poniżej średniego bankowego.

Piany nie bijemy, zdobywamy wiedzę. ;) Co do mechanizmu się zgadzam, ale... tu w wątku pojawiały się dość "ciekawe egzemplarze" z wadami "wizualnymi". Niestety części nie są dostępne dla każdego, a skoro można to zrobić w ramach gwar. w EU, to po co wysyłać do US? Tak czy siak już wiem jak wygląda syt. Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzony mechanizm itd., wiadomo. Zresztą zegarki się tak same z siebie raczej nie psują. Natomiast zdarzają się "babole" i wtedy jest problem, bo odsyłanie zegarka za granicę to dodatkowe koszty (często niemałe) i wydłużony czas oczekiwania. Ja tam wolę kupić u nas w oficjalnej dystrybucji i mieć święty spokój. Tyczy się to wszystkich marek, nie tylko Glycine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała sytuacja jest o tyle wkurzająca że jeżeli coś u innego oficjalnego dystrybutora kosztuje X a u nas 3X to pomimo Twojego przekonania o wyrzszosci zegarka kupionego w PL i tak Ci zęby zazgrzytają bo to dokładnie ten sam produkt tyle że za 1/3 ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi