Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
diesel

Klub Miłośników Zegarków GLYCINE

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy, może nie ostatni airman :)

Gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Też tak sądzę. I to mnie martwi, bo mam jeszcze brązowe plany

Na gorąco myślę o dabel tłelf lub dc4 i beis22. Byłoby fajne trio. Ale to na razie tylko plany.

Generalnie mało co podoba mi się w stali, a glycine spisało się na 5

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Też tak sądzę. I to mnie martwi, bo mam jeszcze brązowe plany

Na gorąco myślę o dabel tłelf lub dc4 i beis22. Byłoby fajne trio. Ale to na razie tylko plany.

Generalnie mało co podoba mi się w stali, a glycine spisało się na 5

Base22 jest świetny, polecam

post-16140-0-77710400-1583075535_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abir jaki model wziąłeś? Czarny to widzę :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam z autopasji :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam z autopasji  :)

mnie też się bardzo podoba

Abir jaki model wziąłeś? Czarny to widzę :)

to wersja niebieska

Edytowane przez abir

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, bo się zakręciłem.

Jest GMT purist

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie też się bardzo podoba

to wersja niebieska

42 czy 44 mm puruist czy zwykły?

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, bo się zakręciłem.

Jest GMT purist

Albo jedno, albo drugie :)

Była w base22 jeszcze jedna wersja GA, w której wskazówki godzinowe zostały zamienione, więc gmt wyglądała jak zwykła wskazówka godzinowa (z grotem), a godzinowa była niebieska i działała 12h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 czy 44 mm puruist czy zwykły?

42. Inny byłby za duży. To ma długie uszy

Wersja purist. GMT mi się nie podoba w żadnym glycine. Głównie nie podoba mi się odczytywanie godziny. Jedno w 12h, a drugie w 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo jedno, albo drugie :)

Była w base22 jeszcze jedna wersja GA, w której wskazówki godzinowe zostały zamienione, więc gmt wyglądała jak zwykła wskazówka godzinowa (z grotem), a godzinowa była niebieska i działała 12h.

Dzięki.

Byłem prawie pewny tego.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja o tak i myślałem tylko 2 mm większym a z miesiąc temu mierzyłem w złotych zwykłą wersję i biały bo taki był dostępny.

6IYjLd7.jpg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, najarałem się troszkę na combata 6, ale martwią mnie rozmiary. Jestem dość wątłoręki i te 43mm mnie odstraszają. Z kolei 36mm brzmią jak bardzo mały zegarek. Nie wiecie może czy można je gdzieś w trójmieście pomacać? Myślicie, że między 42mm (47mm l2l -porównuję tu do orienta symphony bo jest mu najbliższy formą z moich zbiorów) a zegarkiem, o którym mówimy jest duża wizualna różnica? Nadgarstek ma ~17,5cm obwodu

Edytowane przez lipson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że 17,5cm to takie minimum dla Combat 6. Jeśli kręcisz się po Trójmieście, a najlepiej po Małym Trójmieście, to mogę pomóc w podjęciu decyzji. Dosłownie kilka dni temu dotarł do mnie Combat 6 właśnie.

Podaj na priv nr telefonu, może uda nam się gdzieś spotkać na przymiarkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest małe 3miasto?

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkańcy Rumi, Redy i Wejherowa pozazdroscili mieszkancom 3miasta nazwy i postanowili sie tak nazywać. Ja używam tego terminu żartobliwie, ale sa tacy, co swiecie wierzą, ze mieszkaja w Trójmieście. Małym, bo małym, ale jednak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragraf22

Panowie, najarałem się troszkę na combata 6, ale martwią mnie rozmiary. Jestem dość wątłoręki i te 43mm mnie odstraszają. Z kolei 36mm brzmią jak bardzo mały zegarek. Nie wiecie może czy można je gdzieś w trójmieście pomacać? Myślicie, że między 42mm (47mm l2l -porównuję tu do orienta symphony bo jest mu najbliższy formą z moich zbiorów) a zegarkiem, o którym mówimy jest duża wizualna różnica? Nadgarstek ma ~17,5cm obwodu

Na youtubie jest filmik z którego wynika że ten 36 mm to ma realnie 37,3 mm a wyglądać ma jak 38 mm :);) . Random Rob chyba się gość od filmu nazywa.

Edytowane przez Paragraf22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowałem combata 6 jak miałem 17cm nadgarstek i było super. Leży idealnie, teraz mi trochę łapa spuchła

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na youtubie jest filmik z którego wynika że ten 36 mm to ma realnie 37,3 mm a wyglądać ma jak 38 mm :);) . Random Rob chyba się gość od filmu nazywa.

a można nosić jak 40-tke :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wypowiedź nie jest podszyta szyderstwem. Sam mam Tissota 38 jeszcze z zeszłego wieku i z przyjemnością go zakładam mimo, że na dzisiejsze standardy jest zamały dla mnie - ale miłość jest ślepa :-)

Z drugiej strony swoją 36 Wenger'a dałem żonie i śmiga w niej aż miło ;-) Zapomniałem o złotym garniturowcu 36mm

Edytowane przez Miszkolc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragraf22

Moja wypowiedź nie jest podszyta szyderstwem. Sam mam Tissota 38 jeszcze z zeszłego wieku i z przyjemnością go zakładam mimo, że na dzisiejsze standardy jest zamały dla mnie - ale miłość jest ślepa :-)

Z drugiej strony swoją 36 Wenger'a dałem żonie i śmiga w niej aż miło ;-) Zapomniałem o złotym garniturowcu 36mm

Pod koniec lat osiemdziesiątych, miałem Atlantica w rozmiarze coś pomiędzy 37 a 38, pamiętam że porażał mnie swoim ogromem i trochę się go wstydziłem. Dwadzieścia lat później nie ranił mojego gustu Longines Linbergh 47,5 mm. Obecnie Nomos Club Automatic Date 41.5 mm, wydaje mi się jakiś taki duży i dlatego eksperymentalnie wszedłem w tę małą Glycynę. Świat się kręci, wszystko już było i takie tam truizmy. Może za 10 lat będziemy nosić 33-34 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dwóch lat mój edc to Ham H69419933, który idealnie się w tym zadaniu spełnia.

Jak to bywa, czas coś zmienić i wybór padł na na Glicyne Combat GL0122, idzie go stać w dobrej w Ashford,com.

Już w koszyku czeka na decyzję ;)

Oczywiście jak to u mnie, dylematy, dylematy ...

Trochę obawiam się rozmiaru.

43 to jednak nie 38, w użytkowaniu jako edc.

Łapa 18,5cm.

Pytanie dla posiadaczy, czy elementy polerowane szybko łapią mikrorysy ?

Dekiel to szkło mineralne czy tez szafir ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci, że zabierasz się jak pies do jeża :) Dekiel nie sądzę, że szafirowy, ale po co to komu?... Jak machasz łapami na prawo i lewo to szybko łapie ryski, a jak nie to normalnie jak to polerka :D Co do rozmiaru... Wspomniane 38 mm to dla mnie rozmiar idealny dla EDC, ale ja m a 16 cm w nadgarstku, więc odpowiedzieć musisz sobie sam. Wg mnie Combat idealnie na Troja rękę (a jak dobrze pamiętam L2L nie przekracza 50 mm). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci, że zabierasz się jak pies do jeża :) Dekiel nie sądzę, że szafirowy, ale po co to komu?... Jak machasz łapami na prawo i lewo to szybko łapie ryski, a jak nie to normalnie jak to polerka :D Co do rozmiaru... Wspomniane 38 mm to dla mnie rozmiar idealny dla EDC, ale ja m a 16 cm w nadgarstku, więc odpowiedzieć musisz sobie sam. Wg mnie Combat idealnie na Troja rękę (a jak dobrze pamiętam L2L nie przekracza 50 mm). 

Coś w tym jest.

Dziękuję, za rzeczowe podejście do pytań ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi