Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Valygaar

Światowy Dzień Otyłości

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham i czytam sobie kolejny rok z rzędu o tym dniu. Właśnie usłyszałem, że aktualnie nasz budżet z tytułu leczenia konsekwencji otyłości traci 60 miliardów złotych. To jest jakaś paranoja. Nie odmawiam nikomu prawa do leczenia. Nie twierdzę, że to nie jest jednostka chorobowa, mądrzejsi ode mnie uznali jej zasadność. Myślę, że nie trzeba być jednak specjalistą, by powiedzmy nabrać mocnych wątpliwości, iż każdy jednostkowy problem otyłości, to jest chorobotwórczy wirus złapany przez kogoś przypadkiem 🥷🏻 A koszty obsługi ponadnormatywnie otyłych to równowartość legendarnego programu 800+ Też macie wrażenie, że kręcimy sequel Wall-E? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

„Żaden człowiek nie ma prawa być amatorem w kwestii treningu fizycznego. To wstyd dla mężczyzny, aby się zestarzeć, nie widząc piękna i siły, których jego ciało jest zdolne”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, trollu napisał(-a):

„Żaden człowiek nie ma prawa być amatorem w kwestii treningu fizycznego. To wstyd dla mężczyzny, aby się zestarzeć, nie widząc piękna i siły, których jego ciało jest zdolne”

Dostęp do elementarnej i wystarczającej wiedzy związanej z tzw. zdrowym trybem życia jest obecnie tak łatwy i powszechny, że ta ignorancja (?) i jej skutki są niewytłumaczalne 🤷‍♂️

60 miliardów... 🤦🏻‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Słucham i czytam sobie kolejny rok z rzędu o tym dniu. Właśnie usłyszałem, że aktualnie nasz budżet z tytułu leczenia konsekwencji otyłości traci 60 miliardów złotych. To jest jakaś paranoja. Nie odmawiam nikomu prawa do leczenia. Nie twierdzę, że to nie jest jednostka chorobowa, mądrzejsi ode mnie uznali jej zasadność. Myślę, że nie trzeba być jednak specjalistą, by powiedzmy nabrać mocnych wątpliwości, iż każdy jednostkowy problem otyłości, to jest chorobotwórczy wirus złapany przez kogoś przypadkiem 🥷🏻 A koszty obsługi ponadnormatywnie otyłych to równowartość legendarnego programu 800+ Też macie wrażenie, że kręcimy sequel Wall-E? 🤔

Znalazlem jedynie dane, ktore mowia o miedzy 3, a 4 mld PLN na skutki lecienia otylosci.
Dla porownania 92mld PLN na skutki zwiazane z paleniem, i 150mld PLN na skutki zwiazane z piciem alkoholu.

Jestem zdania, ze jesli swiadomie prowadzisz niezdrowy tryb zycia - powinienes placic za swoje leczenie z wlasnej kieszeni :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Jestem zdania, ze jesli swiadomie prowadzisz niezdrowy tryb zycia - powinienes placic za swoje leczenie z wlasnej kieszeni :)

W zasadzie to już jest faktem. Są przecież wprowadzone niedawno "opłaty cukrowe", akcyzy itp, które albo już zostały doliczone do ceny "niezdrowych" produktów albo za chwilkę będą. Problemem z drugiej strony jest wykorzystanie tych środków. Dam sobie rękę uciąć, że trafiają one tylko w małej części na pokrycie potrzeb Służby Zdrowia. Podobnie jak wszystkie opłaty za emisję CO2 może w małym ułamku są spożytkowane na cele związane z ochroną środowiska czy też na transformację energetyczną. Państwo chętnie zbiera podatki i opłaty na szczytne cele, ale jakoś potem w budżecie tylko w niewielkiej części trafiaj one tam, gdzie zgodnie z ich nazwą powinny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W zasadzie to już jest faktem. Są przecież wprowadzone niedawno "opłaty cukrowe", akcyzy itp, które albo już zostały doliczone do ceny "niezdrowych" produktów albo za chwilkę będą. Problemem z drugiej strony jest wykorzystanie tych środków. Dam sobie rękę uciąć, że trafiają one tylko w małej części na pokrycie potrzeb Służby Zdrowia. Podobnie jak wszystkie opłaty za emisję CO2 może w małym ułamku są spożytkowane na cele związane z ochroną środowiska czy też na transformację energetyczną. Państwo chętnie zbiera podatki i opłaty na szczytne cele, ale jakoś potem w budżecie tylko w niewielkiej części trafiaj one tam, gdzie zgodnie z ich nazwą powinny. 

Ale to jest jednak bzdura. Jest spora różnica między paleniem tytoniu a spożywaniem cukru. Raczej nie palisz papierosów na urodziny czy w święta jeśli nie jesteś palaczem, a jakieś ciasto możesz wtedy zjeść, albo osłodzić zimową herbatę miodem. 
Poza tym umówmy się, oczywiście że jemy za dużo cukru jako gatunek, ale zrzucanie wszystkiego na cukier to jest nomen omen gruba przesada. Podstawowy czynnik tuczący to bilans kaloryczny.

1 godzinę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Znalazlem jedynie dane, ktore mowia o miedzy 3, a 4 mld PLN na skutki lecienia otylosci.
Dla porownania 92mld PLN na skutki zwiazane z paleniem, i 150mld PLN na skutki zwiazane z piciem alkoholu.

Kwotę podałem za wiadomościami TVP, nie weryfikowałem.

Są kraje, które nie tyle karzą za to ile premiują efekty zdrowego trybu życia - w systemach publicznych i prywatnych niższe składki, szersza oferta itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest temat wręcz z pogranicza filozofii. 

"Umiar we wszystkim" i po sprawie 🙂 ale jak wszyscy wiemy świat nie jest idealny.

Można uzależnić się od cukru, tak jak od nikotyny, alkoholu itd. Cukier jest obecny w znacznej części jedzenia, które jest obecnie dostępne w sklepach. 

Też jestem zwolennikiem zdrowego trybu życia, ale wszystkich do tego nie przekonam i już się z tym pogodziłem.

15 lat temu nikt nie słyszał o uzależnieniu od telefonów i platform społecznościowych, a obecnie jest to coraz większy problem wśród dzieci i młodzieży (również dorosłych).

Najlepiej samemu dawać dobry przykład, wychowywać swoje dzieci na wartościowych ludzi- to możemy zrobić sami, żeby było lepiej.

Świat się zmienia i zmiana jest jedyną stałą rzeczą. Tyle mojego filozofowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi